Hagymalegyet én is tenyésztek. :) Talajfertőtlenítővel meg lehet ritkítani. Ahol tavaly volt a vöröshagyma, azt a részt be kell szórni. Permetezésnél meg felszívódóval kell és nagy nyomással, hogy apróbbra porlasszon, azért elég jól rajta szokott maradni.
Zitka: nem egyedül jártál így, én már hosszú évek óta ültetek soha nem volt vele baj 2006-ot, nem szerette, alig virágzott aztán volt kicsi termés de elrohadt, volt de formátlan stb
Minden évben van valami, ami nem sikerül valamelyik évbe 100 Ft-ért vettem a piacon majdnem száraz kovi ubiba való kaprot és még jó, hogy kapni lehetett. Máskor nem győztem irtani és fűnek-fának adni
Taormina max 10 nap meleg talajban kb.20 fokos.
Flannel a kukacos hagymához mit szólsz, hogy amikor már szép hosszú zöld szára van, egyszer csak lekonyul girbe gurba lesz. Kihúzod és a hagymába ott tekereg a kukac.
A növény vegyszeres védelme is nagyon nehéz egyrészt mert a szokásos szerekre már rezisztens a dög, másrészt a kubatúrája olyan a növénynek hogy könnyen lecsurog róla a szer, hiába teszel bele nonitot v. más tapadás elősegítőt. Azon kívül a permetezéssel pontosan el kell kapni a hagymalégy rajzási idejét. Ahol már volt ilyen fertőzés ott jó pár évig nem lehet hagymát ültetni. Hát ennyire egyszerű a hagymatermesztés
Nekem azt mondták az okosok :-), hogy a kabakfélék nem szeretik az átültetést. ezért végleges helyre kell vetni, persze megfelelő talajhőmérsékletnél. Idén megint megpróbálom... Csak tényleg ki kéne találni, hogyan lehet kordában tartani, és hogy rendesen teremjen is. :-) Tavalyelőtt hihetetlen volt! Kimentem megnézni, hogy mekkorák, még picinek találtam (pedig az arasznyiakat szeretem a legjobban). Másnapra meg már félméteresek voltak. :-))))) Na jó, ebben van egy kis túlzás, de hihetetlen méretűeket szedtem le, mikor egy-kettő megbújt a bokor alatt. Ez nem is a legnagyobbak közül való...
Szia, tavaly nekem viszonylag levés kelt ki a magokból, ugy tudom csiráztatáshoz "talpmeleg" a jó, én ezért szobában csíráztattam, és palántáról ültettem ki. Március vége, április eleje táján vetettem magot.
Nekem tavaly amikor kinött az ágyás szélére a cukkini és letört a vége, akkor elkezdett tönkre menni és nem volt rajta több termés, pedig addig nagyon sokat szüreteltünk arról a tőröl.
A cukkinivel tavaly nagyon pórul jártam. Persze nem teljesen biztos, hogy egy év alatt lejárt a mag, de nem tudok másra gondolni. Tavalyelőtt már a fülünkön jött ki a cukkini :-)))))), pedig csak két bokrot ültettem. Tavaly meg összesen volt rajta tán 3-4 darab, pedig ugyanúgy fészekbe ültettem 3-3 magot. Ezzel ráérünk szerintem április vége felé, nagyon hamar megnő. Tavalyelőtt kifejezetten metszeni kellett, mert méterekre kimászott a füves részre. :-)
Tudjátok, hogy töknek, cukkininek padlizsánnak mennyi a csírázási ideje? Én két hete próbacsíráztatok ilyeneket, mindegyikböl 3-at, amik regi, nyitott zacsiban voltak, és nem tudom, hogy még jo-e. Meddig várjak? Még találtam egy csomó régi magot, amik viszont aprók, úgyhogy nehéz próbacsíráztatni. Hogy tehetnék ezekkel próbát?
Sajnos ezúttal semmi különös érdekesség, kevés fajtából kaptam sokat:
gyári kukorica, répa, retek, pasztinák, petrezselyem, bab, hagyma, borsó, sütötök, spárgatök, lopótök stb. magot tudnék ajánlani, meg egy nagy doboz makói dughagymát, ami olyan apro, hogy nagyítóval kell ültetni; szerintem három év alatt se lesz belöle vöröshagyma.
Még hagyma-témához: a kicsi (1,5-2 cm alatti átmérőig) nem magzik fel januárban ültetve sem, kevés hozzá a raktározott tápanyag. Mi mindig március elején-közepén duggatjuk, amint rá lehet lépni a földre, mert nem nagyon tudunk öntözni, és később már a szárazság miatt nem nő, májusig ki kell alakítania a gyökérzetét. Ketté szoktuk válogatni a dughagymát, a 2 cm felettiekkel kezdünk, ezekből lesz korai zöldhagyma, így szedéskor nem kell összemászkálni az egész táblát, nem lesz foghíjas az ültetvény, a kiüresedő részt meg lehet rotálni.
A vöröshagyma termelésénél kevés egyszerűbb dolog van. Elduggatod, kapálod, kiszeded. :) Semmi szakértelem nem kell hozzá. Legfeljebb az az alapismeret, hogy fás szárú növények alatt nagyon kevés konyhakerti növényből lesz valami.
Hát, a szőlő közelségén kívül akkor más okot nem tudok, mi lehet a baj. Hogy mikor lesz zöldhagymád, azt én innen nem tudhatom. :) De most megnéztem az üvegházad képét, nem látszik benne, pedig amilyen régen elduggattad, már feltűnőnek kellene lennie. Szoktad locsolni?
onnan, hogy tudomásom szerint M. o. nem árulnak csak levél mángoldot.
A nyél mángoldot Párizsban vettem, de semmi vész nálam annak se lett a nyele olyan vastag mint ami a zacsin van. Mint ahogy a szárzellerem se olyan mint amit a bpltokban áruljnak!
De mint ahogy itt már egyik társunk nagyon szellemesen írta nincs benne legalább huncuság
Olyan mint a Magyar citrom kicsi stb........... de a mienk!
A mángold leveleit úgy használom mint a spenotot , még senki soha nem tudta, nálam, hogy mángoldot eszik ha főzelék, vagy lassange, vagy kanellóni , v. palacsinta volt vele készítve.
Van levél és nyél mángold az utóbbinak szélesebb a nyele, de azért egyformán használható mind kettő.
Nekem van piros és zöld is.
A nyelet szeletekre vágva kis olajon megpárolva fokhagymásan durva borssal megszórva körettként vagy csak magában parmezánnal megszórva fogysztjuk.
A felesleget fagyasztom. Ja és minden zöldséglevesbe és húslevesbe is teszek az ugyan ilyen szeletekre vágott szárzeller együtt
Hagyma ügyben elég tájékozott vagyok a kereszt komám a mezőgazdasági kutatóban hagymával foglalkozó kertészmérnök.
Sokáig próbálkoztam a hagymával, volt,
hogy tőle kaptam dughagymát garantált minőséget mégis egy csomó kukacos lett.
Feladtam , mert azt mondta olyan fertőzött a talaj, hogy a nyövény védelem csak olyan szerekkel valósítható meg amit csak nagyüzemi körülmények között lehet és szabad használni.
A felmagzásról csak annyit, ha úgy ülteted el, hogy a hőmérséklet alacsony felmagzik.
Korán csak azt szabad ültetni amit zöld hagymának szántok a többi ráér április közepe után.
Az őszre termesztett hagymának azért jó az apró mert ott 1kg ra több darab esik és ígyolcsógg a termesztés, zöldhagymának a nagyobb a jó, mert hamarabb lesz belőle és nagyobb újhagyma.