Keresés

Részletes keresés

földtúró Creative Commons License 2007.02.25 0 0 980
Íme az áttűzdelt paprikák. Vetés jan. 30-án, tűzdelés febr. 18-án.
dracaena Creative Commons License 2007.02.25 0 0 979
Tanulság: szeles időben inkább ejtőernyőst hívjunk segíteni.:)))
Előzmény: Flanell (978)
Flanell Creative Commons License 2007.02.25 0 0 978
Hallottam olyan "vicces" történetet, hogy a szomszédból áthívtak egy tanarat, segítségül a fóliahúzáshoz, persze rendesebb fóliához, és egy szélroham következtében eltört a csuklója. (Biztos magyartanár volt, nem kérdeztem meg.)

A helybe vetett növény kivétel nélkül mindig életképesebb, mint a palántázott. Ha nem túl nagy a palánta, akkor a szabadföldi utol is érheti.
Előzmény: földtúró (977)
földtúró Creative Commons License 2007.02.24 0 0 977
No, a palántadőléssel mi is megismerkedtünk. A saláták egytől egyig kidőltek, a karalábé és a karfiol egy része is. A bazsalikom tartja magát gyönyörűen, a paprikák katonásan, áttűzdelve bírják még a tőzegcserépben, remélem, ez így is marad.

Örömmel jelentem, hogy a múlt hétvégén felállítottuk a fóliasátrat, Il tanácsára dupla fóliával, az alsó az a vékony fajta, amit szobafestésnél bútortakarásra szoktak használni, a felső pedig UV-álló, vastag fólia. Ma az ajtó is elkészült rá, egy régi ajtókeretet leástunk a földbe, rá pedig a régi üveges konyhaajtó került, üveg nélkül, fóliát szögelve rá. Ha valaki fóliafelhúzásra adja a fejét, egy jó tanácsot tudok adni: ne szeles időben kezdjen hozzá, mert abból elég vicces jelenetek sülhetnek ki!

Holnap kiültetem a kikelt jégsalátát a fólia alá, aztán vetek fejessalátát, retket, karalábét, kíváncsi vagyok, melyik lesz életképesebb: a szobában előnevelt, vagy a fólia alá helybevetett. Majd beszámolok.
kiseg Creative Commons License 2007.02.24 0 0 976
Il!

Köszi a javaslatot! Mit értessz az alatt, hogy az uborkát négyzetesen? A paradicsomot én is oda gondoltam a fal mellé, az ubit pedig rá merőlegesen a fólia másik "falára".

Kiseg
stiglinc Creative Commons License 2007.02.24 0 0 975

nagyon jó illata is van, amikor kiveszem a földet a sütöböl.

:-) Erre mondják, hogy ízlések és pofonok különbözők...

Előzmény: kiseg (971)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.24 0 0 974

A körömvirág a gyógynövények csoportjába tartozik. Sokféle bajra jó pl felfázásra inni a teáját és ülőfürdőnek is használják.

A házikertben egyrészt a diszítő értékéért ültetik nekem tavaly volt törpe változat nagyon hálás igénytelen növény vázában is szép. A magját elszórja és minden évben kikel. A szinével csalogatja a méheket jobb lesz a növények beporzása.

A bazsalikom fűszernövény, ennek is van nagylevelű és apró levelü úgy nevezett görög bazs. és van piros levelű. Én mindeggyikből ültetek ilyenkor kis cserépbe magot , már ki is kelt. Majd máj 15 után fogom kipalántázni. Nagyon sokfelé ültetem a paradicsom közé, uborka közé.

Sokat használok belőle fűszerként, frissen és összevágva lefagyasztom. Ebből készül a bazsalikomos pesto az egyik legfinomabb olasz tésztára való mártás.

Csak adalékként 1 db 1,5 dl. es üveg kész ppesztó 450- 500 Ft.

Előzmény: k.vili (973)
k.vili Creative Commons License 2007.02.23 0 0 973

A védőnövények felöl szerenék érdeklődni,mitől óvja meg a kukorica az uborkát.Mire jó a bazsalikom,és a körömvirág?A bazsalikomot magról kell vetni?

Előzmény: il1321 (969)
il1321 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 972

Ha nincs más javaslat, leírom én hogyan telepíteném be. Hosszában osztanám el a, ha jól olvastam 2,2 m széles. A fal felőli oldal 60 cm széles, 40 cm út, 1,2m ágyás. A fal felé a paradicsom először 4 tő Manó, nagyon korai alacsony 30*30cm, majd 2 tő marmande, korai nagyon nagy termésű, a többi helyre mehet a lugas, de így kevesebb. Nem az a legkorábbi. Elé egy sorban mehet már most retek, később bazsalikom, ami védőnövény is.

A naposabb oldalra lehet tenni a paprikákat, tehete 25 cm-re. Korai Amy fehér, Cecei, Góliát F1, Rekord zöld. Az uborkából szerintem elég 2 tő Bernadett F1, ami rendkívül bőtermő, magmentes saláta fajta, de ha nem elég, akkor 4 tő, egy mástól 50cm-re, négyzetesen. Berakó uborkát majd szabadföldbe. Esetleg két tő, amit korábban lehet kovászolni. A végébe, ha tesztek egy polcot, azon míg ki nem lehet ültetni, márciustól palántát lehet nevelni.

Előzmény: kiseg (963)
kiseg Creative Commons License 2007.02.22 0 0 971
Én 60 fokon szoktam sütni 3-4 órát. Tavaly szerencsére így bevált, nem lett palántadőlésem. És nagyon jó illata is van, amikor kiveszem a földet a sütöböl.
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 970

Így igaz:-)))) Egy 20-30 literes  zacskó néhány 100 pénz, és elég sok tejfölöspohárra elég.

(én a hozzákeverendő kerti földet gőzölöm, szerencsére munkahelyen és szabadban, de az is büdös)

Előzmény: stiglinc (968)
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 969

A kert első részébe, az ágyásban keresztbe, 20 cm sortávra vetheted a sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát,vöröshagymát, retket, korai céklát, amikor már rá lehet menni a talajra, márciustól. (ha meg lettek a fák metszve). A juliusban felszabaduló hagymafélék helyére kései karfiot, kései kelkáposztát lehet ültetni. Másik két ágyás fenntartható a paprika és paradicsom részére. Ez is attól függ, hogy mennyire van szükséged belőle. Ide kiültertésig fejes salátát, jégsalátát, korai karalábét, korai zöldborsót lehet vetni.  Elveted a borsót, és ha majd felszedted, a helyére lehet uborkát, meg olyan paprikát ültetni, amelyiket később használsz föl. A harmadik harmad a káposztafélék, uborka, krumpli, kukorica részére. A kelkáposzta, vöröskáposzta az egyik ágyásba, hosszába 40 cm sortávra, így az 1,20 m széles ágyásba 3 sor fér el hosszában. Egy sor vörös káposzta, egy sor kekáposzta, korai karfiol. A középső sorba védőnövénynek zeller. A sorok szélére szintén védőnövénynek bazsalikom.  Az ágyás szélére, északi oldalra egy sor csemkukorica, ami védi az uborkát, és néhány tő krumpli meg zöldbab,ami termelhető a kukoricával. Az uborka másik oldalára védőnövénynek néhány tő bazsalikom, és sorba kapor. Ezt a beosztást lehet eggyel mindig eltolni évente, trágyázni a második és harmadik táblát kell. A korábban lekerülő növények helyére vethető juliusban kései cékla, őszi és téli fekte retek, kerekrépa.

Koraiak: répa, petrezselyem, retek, saláta, zöldhagyma, vöröshagyma magról, karalábé, tavaszi fokhagyma. korai zöldborsó. Meg korán vetem a büdöskét, körömvirágot. Ez általában március. Később ahogy a hőmérséklet engedi, még zöldborsó, újabb csapat karalábé, cékla, palántázva korai kelkáposzta, vörös és korai fejes káposzta, brokkoli, póréhagyma, zeller, fűszernövények. Csak palántról nevelem a paprikát, paradicsomot, uborkát, cukkínit, kései káposztát, brokkolit, karfiolt. Késeinek, juliusban vetek még céklát, őszi és fekete retket, kései karalábét, duggatok zöldhagymának valót. De biztos van amit kihagytam.
A palánta nevelő tálcát napos oldalra tedd, mert sok fény kell, de csak március 2. felétől tedd ki, ha már jó az idő. (Két tő paradicsomot én csaktennék be az üvegházba a koraiból.)

Előzmény: taormina1 (966)
stiglinc Creative Commons License 2007.02.22 0 0 968

Tapasztalatom: rohadt büdös. Jobban jársz, ha veszel egy zacskó palántaföldet. Erre én is csak többszöri kísérletezgetés után jöttem rá :-)))

Előzmény: taormina1 (964)
Zitka Creative Commons License 2007.02.22 0 0 967
Én eddig csak magvetéshez/palántaneveléshez fertőtlenítettem földet hasonló módon - palántadőlés és egyéb "korai kórságok" ellen. Max. 20-30 percig, és talán 150-180 fokon. De csak a földet, és utána kevertem bele homokot. Nem vagyok nagy kertész, de ha már palántanevelésre adtam a fejem, legalább legyen is valami eredménye. :-) Tavaly bevált ez a módszer.
taormina1 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 966

Szia,

a vetésforgó alatt azt értettem, hogy EGY éven belül hogyan lehetne optimalisan kihasználni egy kis területet, tehát mi után mi jöhet. (Lehet, hogy ezt nem is így hívják?) Nekem ez sose sikerül, mert amit elöször vetek, sose kerül le idejében, és a másodiknak nem marad elég ideje.

Már írtam, hogy az üvegház nagyon apró, így nem akarok olyat tenni bele, ami szabadföldön is jól boldogul. Saláta, paradicsom, petrezselyem stb. Ezért akartam ezeket a szobába vetni, de paprika és paradicsom magom egyáltalán nincs.

Inkább olyat, ami sose sikerült, uborka, parika, meg Padlizsánnal is szívesen próbálkoznék.

Még egyszer szeretnélek megkérdezni, hogy a polc a naposabb, vagy inkább az árnyékosabb oldalra kerüljön?

Kösz

Tao

Előzmény: il1321 (955)
taormina1 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 965
A teremburáját!
taormina1 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 964

Nahát, hogy fogtok így ujjal mutogatni; félre figyelmemben lemaradt a földsütös kép:

Kinek van különben tapasztalata? Milyen höfokon, meddig kell sütni, nem árt-e, hogy meghal benne az összes mikroorganizmus? Minek van benne olyan égett szaga?

Előzmény: taormina1 (953)
kiseg Creative Commons License 2007.02.22 0 0 963
Nekem 2,2x3 m-es a fóliaházam. Viszont az egyik oldala téglakerítés, így szinte az egész fólia 2 m belmagasságú. Igy gondoltam, hogy az egyik oldalon a szélén (2,2m) 10 tő uborkát rakok, a másik oldalon a falnál lugasparadicsomot 5 tő, a többi hely pedig a paprikáé. Érdemes-e ikarsorokat ültetni a paprikából, vagy mivel itt az út 70 ill. 120 cm-re osztja a fóliát, igy az útra merőlegesen rakom a sorokat, és így nem kell szedősort csinálni, mert elég rövidek és hozzáférhetőek, magyarán rakjam inkább folyamatosan 25 cm-ként?
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 962
Ha hozzájutsz a Balázs-Filius: Zöldségtermesztés a házikertben c könyvéhez, ott részletesen le van írva a tenyészterület, és az állománysűrűség összefüggése. Ez túl sok ide bemásolni. A lényeg az, hogy azok a növények, melyek növényenként több termést hoznak, az állománysűrítéssel igaz valamivel kisebb, de több termést hoznak. Nagy távolságnál a termés folyamatosabb, nagyobb tősűrűség esetén egyszerre érnek be. Paprikánál az ajánlott 1 m2-re eső tőszám határértékei: 5-20 tő, paradicsom esetén: 3-10 tő.
Előzmény: il1321 (961)
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 961
Van valahol egy táblázat az 1 m2-re jutó tőszámról, a sor/tő távolság függvényében. De igazából ez nem annyira lényeges, hanem az határozza meg, hogy mennyi helyed van. Sok hely esetén általában a 50-70cm sor, 25-40cm tőtáv megfelelő, lehet akár géppel művelni a sorokat. Akinek kis helye van, már kompromisszumot kell kötni. Nagy távolságok, kevesebb növény, így van kellő helyük nőni. Vagy kisebb sor és tőtáv, amikor több az egységnyi területre eső növény, egy kicsit kisebbek a növények, de mivel több növényen több a termés, sok különbség nincs a végső betakarításnál. Az nikertövű palánták egy helyre mennek. Én most egy ideje az utóbbit használom. Sor/tötáv: Paprikánál, akár iker, akár egyes tő 40*25. paradicsom 60*40, káposztafélék 40*30, 40*40, karalábé 25*25 A többi növénynél 20 cm általában a sortáv. Elmondhatom, hogy általában nem termett kevesebb termés.
Előzmény: kiseg (960)
kiseg Creative Commons License 2007.02.22 0 0 960
Il!

Ha kettesével veted a paprikát, akkor milyen távolságra ülteted ki egymástól a palántákat? Ha pl. a tasak 25 cm-t ír, akkor hány cm-re?

Köszi Kiseg
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 959

A szélsebes nethez egy letölthető olvasmány:

Lippay János A Posoni kert              fakszimilléje 1664-ből 46 MB
 http://dis.gau.hu/konyvek/2.1.pdf   

OFF Tudja valaki, hogy ezt a villogó reglámcsíkot nem lehet-e eltakarítani a képernyőről? ON

Előzmény: taormina1 (957)
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 958
Üdv! Erre is esik, így egy ideig megint nem kell kinnt dolgozni.:-((
Előzmény: taormina1 (957)
taormina1 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 957

Jó reggelt, köszönöm a bíztatást.

Ma lett volna metszés, addig nem tudok kintre vetni, mert az ágyásban állnak a gyümölcsfák. Zuhog az esö.

Szép napot mindenkinek!

il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 956
Még valami: Tálcába is vethetsz ritkásan, akkor sem kell tűzdelni. lejjeb erről KVilinek írtam.
il1321 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 955

Sült föld -> nem nevetenk. Egyes könyvek is javasolják, nyugodtan használd. Én az én földemet pl. egy napig gőzöltem.  Nyugodtan vessél palántát kis cserépbe, vagy tejfölös pohárba, a pohár aljára egy kis lukat vágj. Abba vessél 1 cm mélyen két szem magot. Az egyik biztosan kikel. Így majd nem kell tűzdelni. Takarni nem fontos. Arra vigyázz, hogy lehetőleg fény legyen elég. Agyon nem kell öntözni, inkább abba a tálcába legyen kevés víz, amiben a pohár áll. Salátát hagyd a francba, azt már vetheted helybe az üvegházba. Pohárba paradicsomot, paprikát vessél. A Te üvegházadba elég kb 6 tő paradicsom, 8 tő paprika, és még lesz hely 1-2 tő uborkának is, amit felfuttatsz. Ami zacskó magot megveszel, jó lesz még két évig. Amit kaptál borsót hagymát majd kinntre kell tenni. Hagymákról írtam kicsit lejjebb.

Vetésforgó legegyszerűbben, néhány sorban: Területet három egyforma részre oszd. 1- gyökérzöldségek, hagyma, retek, cékla, 2. saláta, paprika, paradicsom, -3. uborka káposztafélék, burgonya. Ha tudod a 3-at trágyázd, és utánna minden évben eggyel arrább. Már ez is elég. Bővebben visszakeresve biztos találsz írást.

(HSZ kigyüjtés: Katt a nick nevemre, hkatt a hozzászólásokra, ott a topicra. Itt megjelenik az összes, kigyüjtve. Ezután mentés másként, teljes weblap, és meglesz.)

Nyugodtan tedd be azt a polcot, nem kell mélyebbnek lenni, legfeljebb lelóg a tálca. Ne add fel! Jókedv, reménység, mindjárt itt a tavasz, és akkor mit fogsz csinálni rosszkedvűen:-))?

dracaena Creative Commons License 2007.02.22 0 0 954
Taormina, rég nevettem ekkorát, de nem ám azon, hogy földet sütöttél, hanem azon a mondaton, hogy "ujjal mutogathat rám az egész topic", na ezt jól elképzeltem.:)))))))))))))
taormina1 Creative Commons License 2007.02.21 0 0 953

Sziasztok, holnapra ujjal mutogathat majd rám az egész topic, mert képzeljétek, ma földet sütöttem! Drága föld lesz az: 60 percig sütöttem 250 C°-n. Nagyon büdös égett szaga lett. Nem hülyeség ez? valaki azt mondta, így kell fertötleníteni palántadölés ellen. De most biztos teljesen halott lett. Nem baj ez?

Virágföldböl, marhatrágyából, homokból, perlitböl és tözegböl kevertem.

Il, hiányoltál: hát bizony elkedvetlenedtem egy idöre. Sok év után elöször probálkoztam ismét szobai magvetéssel, 13 cserépbe vetettem salátát, de mind egy szálig kidölt.

Egy csomó mindenben elbizonytalanodtam megint, de már annyiszor elmondtad újra és újra, hogy nem merem újra megkérdezni. El kellett volna tárolni azokat a hozzászólásaidat, most majd kereshetem.

Kaptam egy csomó zöldségmagot, ahogy ígértem, de kevés fajtából sok egyforma van benne. Pl rengeteg borsó és dughagyma, nincs viszont paprika és paradicsom, amit meg már rég vetni kellene.

Na, ha nem írtok valami alarmot, hogy azonnal dobjam ki a sült földet, holnap újra megpróbálok vetni. De ezt se tudom igazán: tálcába sürün tüzdelésre, vagy inkáb 1-2-nként cserepekbe. Ezt a tüzdelést sose értettem, hogy mire való, de aztan egyszer láttam, pont olyan megnyúlt, csenevész növénykéknek jó, mint az enyémek szoktak lenni: akkor a sziklevélig be lehet ültetni és úgy sokkal erösebb lesz.

Aztán meg kell-e fedelet tenni a vetésre? Olyan hamar, pillanatok alatt kiszárad. Ha meg locsolom, kidölnek a víztöl.

Meg mit milyen sorrendbe hova vessek, hogy van ez a vetésforgóval? Tudom, csupa olyan témák, amit ezerszer megtárgyaltatok, mégse tudom igazán.

Az üvegházi polc-projekt, amit kérdeztél, Il, az is szünetel most. Úgy tünik, azzal a konstrukcióval, amit terveztem, nem megy, nem kaptam hozzá olyan tálcákat, amit annak idején föltettettem képen, meg olyan 60x40-es nagy zöldsegesládákat se, amivel pótolni akartam volna. Közben meg találtam azt a kidobott dexion-salgót, amit szintén mutattam már, de az csak 30 cm mély, viszont lehet esetleg többemeletes.

Hát, még gondolkozom, mi legyen. 40 cm mélyseg nem nyúlik-e nagyon be, érdemes-e 2 emeletet tenni egymás fölé, melyik oldalon álljon az egész, a naphoz "közelebbi" vagy távolabbi oldalon? Hát csupa megoldatlan kérdés....

Flanell Creative Commons License 2007.02.21 0 0 952
Szerezz egy-két pulykát, akár kölcsönbe, azok imádják a krumplibogarat!
Előzmény: dracaena (946)
k.vili Creative Commons License 2007.02.21 0 0 951
Végül is teljesen igazad van. Nagyon jó velük kísérletezni. Én beszélgetni is szoktam velük, a lányaim csak nevetnek.De ezt csak az érti aki aki szereti a növényeket és a természetet.Már csíráztatom a kruplit is.
Előzmény: il1321 (950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!