Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1185
Igen, erre én is kiváncsi lennék, nekem is túl kicsinek tünnek, különösen, ha megint nem válik be a "vetésforgóm" és a kiültetés idöpontját nem az idöjárás fogja meghatározni, hanem az, hogy mikor vonul le az aprócska helyröl az elözö növénygeneráció.
Előzmény: taffy (1184)
taffy Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1184
A palántáknak elég ez a kis keltető edény? Maradhat benne kiültetésig?
Előzmény: il1321 (1173)
taffy Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1183
Nekem nappal már kint vannak a palántáim éjszakára pedig a nyárikonyhába viszem be őket. De sajna már megnyultak.
Az mindegyiknél megoldás ha mélyebbre ültetem őket?
(karaláb, karfiol, saláta, paradicsom, paprika) én eddig spricceltem oket felülről. Akkor áttérek az alsó locsolásra.
Előzmény: il1321 (1179)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1182
Ajjaj, ezt nem mondtad, hogy ilyen meleg kell, meg kiegészítö világítás. Azt hittem nálad "magától" megy minden ilyen jól.
Kérdeztem is, hogy nem lesz-e baj belöle, de én múlt hét közepén kiraktam az egész veteményt az üvegházba. Hát, a hömérsékletingadozás ott elég tetemes, de azt remélem, fényhiány legalább nem lesz. Mit gondolsz?
Előzmény: il1321 (1179)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1181
A tököt cukkinivel:-)
Előzmény: il1321 (1178)
il1321 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1180
Bocs, most olvastam mire írtad válaszként.
Előzmény: il1321 (1178)
il1321 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1179
A felnyurgulást nem csak a fényhiány okozza. Fontos a megvilágítás ideje is. Ezenkívül az öntözés is fontos. Ha azt tapasztalod, hogy megindul a palánt, vissza kell fogni az öntözést, azt is alulról a tálcában. Ha külön poharakban vannak a palántok, akkor nagyobb térközre kell rakni, ezzel is lehet csökkenteni a felnyurgulás lehetőségét. Nálam állandó 20-22 fok hőmérséklet, és kiegészítő világítás van.  A fólában nem hűl le éjszakára a levegő nagyon? A bazsalikomjaid maradhatnak így ahogy nőttek, nem szükséges tűzdelni, nekem is csokrosan vannak a cserépben.
Előzmény: kiseg (1175)
il1321 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1178
Milyen keresztezés? Még nem virágoznak. Majd akkor.
Előzmény: taormina1 (1174)
taffy Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1177
Nekem is nagyon felnyurgultak a palántáim, pont ma ültettem át a paradicsomokat mélyebbre, mert volt amelyik már eldőlt. Remélem nem lesz semmi bajuk, még nagyon vékony volt a száruk. Van vmi ötletetek miért nyurgul fel, én azt hittem a kevés fény az oka, de egy jó napos helyen tartottam a házban. Talán a meleg?
Előzmény: kiseg (1175)
kiseg Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1176
Kikelt a bazsalikomom is, egy-egy kockában kb. 3 db van. Ezt elég lesz a fóliaházba közvetlenül szétosztani, vagy tüzdelni kelle?
kiseg Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1175
Nem nyurgulnak fel így a palántáid?
Én ugyanilyen müanyagban nevelgetem őket, déli irányu teraszajtó elött van közvetlenül abban a kis fóliaházban, amit nemrég vettem, de azt tapasztalom, hogy nagyon nyurgulnak, pedig nekem még forditva is állnak az edények, magyarán az ajtóval párhuzamosan van a hoszabbik része.
Előzmény: il1321 (1173)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1174
Kiváncsi lennék a keresztezés eredményére:-)
Előzmény: il1321 (1172)
il1321 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1173

A palánták mai állapota. Nőnapkor elvetettem a szabadföldbe kerülő palántákat (parika, paradicsom).

palánták
il1321 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1172
Ezt érdekesnek találom, ugyanis a dinnyések mindíg palántát nevelnek, általában gyepkockában. Az uborkát szintén palántázzák. Más az átültetés, amikor a gyökerek meg vannak szaggatva a felszedéskor, és más a palántázás, amikor egy külön közegben nevelődik a növény. A cukkíni a hajtáscsúcsokon hoz mindíg új termést. A rendszeres szedéssel folyamatosan van apróbb termés, míg ha rajtahagyjuk, a meglevőt neveli, újat csak keveset, vagy semmit nem hoz. Vigyázni kell, mert kereszteződik a főzőtökkel. Az egyik évben nem volt Főznivaló tök, és nagy cukkíniket tettünk el lereszelve. Ugyan olyan jó volt.
Előzmény: Zitka (1159)
il1321 Creative Commons License 2007.03.13 0 0 1171
A február inkább azokra a fóliákra vonatkozik, amikben fűtési lehetőség van. Próbaképpen vethetsz. A Bernadette F1 nagyon bőtermő, ha csak étkezési célra kell, akkor elég 2-3 tő. Novemberig folyamatosan terem a fóliában. Nyáron, meg amikor termést hoz megkívánja melegben a napi egy vödör vizet. Én a kabakosokat március második hetében vetem el. A cukkínit mindíg palántáról nevelem.
Előzmény: kiseg (1166)
kert* Creative Commons License 2007.03.12 0 0 1170
Egy csomag magból telik tehetel néhány magot .
Sajnos én már jártam úgy ,hogy májusban a fűtetlen fóliába le fagyot.
Tegnap én is elvetetem a fóliában.
taffy Creative Commons License 2007.03.11 0 0 1169
A jó táblázat lelőhelye:
http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=1007
Előzmény: zsebi41 (1167)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1168

sajnos az előző egy jó táblázat volt ami itt így átalakult a másolással.

Szóval az uborkát palántázáshoz márc. 15 után kell vetni és máj. 15 után kiültetni.

Szabadba vetni április közepétől.

Ha az ubi korán van ültetve megfázik és lasabban fejlődik mint a jó időben ültetett.

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1167
Magról nevelhetők: 

Növények Magvetés ideje Hónapos retek

III. vége Spenót III. - V.; VIII. - X. Sárgarépa III. - VII.; IX. - X. Petrezselyem III. - V. Borsó III. - V. Rebarbara III; IX. - X. Mángold III. vége - VI. Cékla V. eleje Bab V. eleje - VII. eleje Cikóriasaláta V. - VII. Madársaláta VII. - IX.

Palántáról nevelhetők:

Növények Magvetés palántaneveléshez Kiültetés  ideje Fejes káposzta

II. IV. Kelkáposzta II. IV. Spárga III. - IV. IV. közepe Paradicsom II. - III. IV. vége - V. Karalábé III. eleje IV vége Karfiol, brokkoli III. V. eleje Dinnye IV. V. közepe Paprika II. - III. V. közepe Padlizsán II. - III. V. közepe Zeller II. V.

Magról és palántáról is nevelhetők:

Növények Magvetés palántaneveléshez Kiültetés  ideje Szabadföldi vetés Uborka

III. V. IV. közepe Étkezési tök III. - IV. V. IV. közepe Cukkini, patisszon IV. - V. VI. közepe - VII. vége V. Édeskömény III. - IV. VI. - VII. IV. Fejes saláta III. IV. III .- VIII.
 VIII. - IX. Articsóka II. V. IV.

kiseg Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1166
A Bernadett uborkára, amit fóliába szánok, az van írva, hogy febr-márc-ban kell vetni.
Ti mikor vetitek? Elkéstem volna vele?
Flanell Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1165
Hagymalegyet én is tenyésztek. :)
Talajfertőtlenítővel meg lehet ritkítani. Ahol tavaly volt a vöröshagyma, azt a részt be kell szórni.
Permetezésnél meg felszívódóval kell és nagy nyomással, hogy apróbbra porlasszon, azért elég jól rajta szokott maradni.
Előzmény: zsebi41 (1162)
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1164
Az újra elvetett paprika magjaim gyönyörüen bújnak ki, azt hiszem nagy lelkesedésembe túllocsoltam az előző adagot.

Körbenézek én is mángold mag ügyben.

Nekem tavaly bejött a cukkini uborka palántázás, nem sinylették meg az átültetést, de lehet, hogy szerencsém volt.
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1163
Én is meglepődtem mekkorát tud nőni a cukkini egy-két nap alatt.
Előzmény: Zitka (1159)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1162
Zitka: nem egyedül jártál így, én már hosszú évek óta ültetek soha nem volt vele baj 2006-ot, nem szerette, alig virágzott aztán volt kicsi termés de elrohadt, volt de formátlan stb………

Minden évben van valami, ami nem sikerül valamelyik évbe 100 Ft-ért vettem a piacon majdnem száraz kovi ubiba való kaprot és még jó, hogy kapni lehetett. Máskor nem győztem irtani és fűnek-fának adni

Taormina  max 10 nap meleg talajban kb.20 fokos.

Flannel    a kukacos hagymához mit szólsz, hogy amikor már szép hosszú zöld szára van, egyszer csak lekonyul girbe gurba lesz. Kihúzod és a hagymába ott tekereg a kukac.

A növény vegyszeres védelme is nagyon nehéz egyrészt mert a szokásos szerekre már rezisztens a dög, másrészt a kubatúrája olyan a növénynek hogy könnyen lecsurog róla a szer, hiába teszel bele nonitot v. más tapadás elősegítőt. Azon kívül a permetezéssel pontosan el kell kapni a hagymalégy rajzási idejét. Ahol már volt ilyen fertőzés ott jó pár évig nem lehet hagymát ültetni. Hát ennyire egyszerű a hagymatermesztés

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1161

Mostanában futó tarka babot keresek ezért mindenhol nézem a magokat. Mángoldot láttam: Baumax, Bricostore, Lidl, Metró ez tegnap volt.

Ma egy hermesz magboltban. Mindenhol van, keresd bátran nem egy különlegesség, nekem tavaly még az 5 éve vett mag is kikelt.

Ha nem boldogulsz akkor küldök neked póstán.

Előzmény: taffy (1153)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1160
Ezzel minden szempontból pont ugyanígy jártam
Előzmény: Zitka (1156)
Zitka Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1159

Nekem azt mondták az okosok :-), hogy a kabakfélék nem szeretik az átültetést. ezért végleges helyre kell vetni, persze megfelelő talajhőmérsékletnél. Idén megint megpróbálom... Csak tényleg ki kéne találni, hogyan lehet kordában tartani, és hogy rendesen teremjen is. :-)  Tavalyelőtt hihetetlen volt! Kimentem megnézni, hogy mekkorák, még picinek találtam (pedig az arasznyiakat szeretem a legjobban). Másnapra meg már félméteresek voltak. :-))))) Na jó, ebben van egy kis túlzás, de hihetetlen méretűeket szedtem le, mikor egy-kettő megbújt a bokor alatt.  Ez nem is a legnagyobbak közül való...

Előzmény: taffy (1158)
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1158
Szia, tavaly nekem viszonylag levés kelt ki a magokból, ugy tudom csiráztatáshoz "talpmeleg" a jó, én ezért szobában csíráztattam, és palántáról ültettem ki. Március vége, április eleje táján vetettem magot.
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1157
Nekem tavaly amikor kinött az ágyás szélére a cukkini és letört a vége, akkor elkezdett tönkre menni és nem volt rajta több termés, pedig addig nagyon sokat szüreteltünk arról a tőröl.
Zitka Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1156
A cukkinivel tavaly nagyon pórul jártam. Persze nem teljesen biztos, hogy egy év alatt lejárt a mag, de nem tudok másra gondolni. Tavalyelőtt már a fülünkön jött ki a cukkini :-)))))), pedig csak két bokrot ültettem. Tavaly meg összesen volt rajta tán 3-4 darab, pedig ugyanúgy fészekbe ültettem 3-3 magot. Ezzel ráérünk szerintem április vége felé, nagyon hamar megnő. Tavalyelőtt kifejezetten metszeni kellett, mert méterekre kimászott a füves részre. :-)
Előzmény: taorminataormina (1154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!