Igen elég. Kertészetek ennél kisebb edényekbe is árulnak palántot. Még mindíg jobb, mint a szálas palánt. Ha később gond van a kiültetéssel, ajjor legfeljebb kap egy kis levéltápoldatos permetezést.
Igazából nem szeretik a nagy hőingadozást sem. Azért kérdeztem korábban, hogy nincs-e hideg kint, mert nálam ma reggel is 4 fok volt a növényházban. A paradicsommot , ha megnyúlik kiültetéskor ferdén ültessétek ki a földbe. Azért ferdén, hogy a felső melegebb talajrétegben legyen a gyökér, ne az alsó hidegebben. Káposztaféléket, kivéve a karfiolt is lehet mélyebben ültetni. Ahhoz, hogy magától menjen minden, elég sok szempontot kell figyelembe venni. A hajtatás más, mint a szabadföldi termelés. Ilyen korán a növény számáre még természesen adottak a növekedéséhez az ideális körülmények. Ezeket nekünk kell biztosítani. Szabadföldön sokszor tényleg elég az "elvetem és kész" alkalmazása. De én is jártam úgy, hogy nem sikerült valami, és nem tudom miért.
Igen, erre én is kiváncsi lennék, nekem is túl kicsinek tünnek, különösen, ha megint nem válik be a "vetésforgóm" és a kiültetés idöpontját nem az idöjárás fogja meghatározni, hanem az, hogy mikor vonul le az aprócska helyröl az elözö növénygeneráció.
Nekem nappal már kint vannak a palántáim éjszakára pedig a nyárikonyhába viszem be őket. De sajna már megnyultak. Az mindegyiknél megoldás ha mélyebbre ültetem őket? (karaláb, karfiol, saláta, paradicsom, paprika) én eddig spricceltem oket felülről. Akkor áttérek az alsó locsolásra.
Ajjaj, ezt nem mondtad, hogy ilyen meleg kell, meg kiegészítö világítás. Azt hittem nálad "magától" megy minden ilyen jól. Kérdeztem is, hogy nem lesz-e baj belöle, de én múlt hét közepén kiraktam az egész veteményt az üvegházba. Hát, a hömérsékletingadozás ott elég tetemes, de azt remélem, fényhiány legalább nem lesz. Mit gondolsz?
A felnyurgulást nem csak a fényhiány okozza. Fontos a megvilágítás ideje is. Ezenkívül az öntözés is fontos. Ha azt tapasztalod, hogy megindul a palánt, vissza kell fogni az öntözést, azt is alulról a tálcában. Ha külön poharakban vannak a palántok, akkor nagyobb térközre kell rakni, ezzel is lehet csökkenteni a felnyurgulás lehetőségét. Nálam állandó 20-22 fok hőmérséklet, és kiegészítő világítás van. A fólában nem hűl le éjszakára a levegő nagyon? A bazsalikomjaid maradhatnak így ahogy nőttek, nem szükséges tűzdelni, nekem is csokrosan vannak a cserépben.
Nekem is nagyon felnyurgultak a palántáim, pont ma ültettem át a paradicsomokat mélyebbre, mert volt amelyik már eldőlt. Remélem nem lesz semmi bajuk, még nagyon vékony volt a száruk. Van vmi ötletetek miért nyurgul fel, én azt hittem a kevés fény az oka, de egy jó napos helyen tartottam a házban. Talán a meleg?
Nem nyurgulnak fel így a palántáid? Én ugyanilyen müanyagban nevelgetem őket, déli irányu teraszajtó elött van közvetlenül abban a kis fóliaházban, amit nemrég vettem, de azt tapasztalom, hogy nagyon nyurgulnak, pedig nekem még forditva is állnak az edények, magyarán az ajtóval párhuzamosan van a hoszabbik része.
Ezt érdekesnek találom, ugyanis a dinnyések mindíg palántát nevelnek, általában gyepkockában. Az uborkát szintén palántázzák. Más az átültetés, amikor a gyökerek meg vannak szaggatva a felszedéskor, és más a palántázás, amikor egy külön közegben nevelődik a növény. A cukkíni a hajtáscsúcsokon hoz mindíg új termést. A rendszeres szedéssel folyamatosan van apróbb termés, míg ha rajtahagyjuk, a meglevőt neveli, újat csak keveset, vagy semmit nem hoz. Vigyázni kell, mert kereszteződik a főzőtökkel. Az egyik évben nem volt Főznivaló tök, és nagy cukkíniket tettünk el lereszelve. Ugyan olyan jó volt.
A február inkább azokra a fóliákra vonatkozik, amikben fűtési lehetőség van. Próbaképpen vethetsz. A Bernadette F1 nagyon bőtermő, ha csak étkezési célra kell, akkor elég 2-3 tő. Novemberig folyamatosan terem a fóliában. Nyáron, meg amikor termést hoz megkívánja melegben a napi egy vödör vizet. Én a kabakosokat március második hetében vetem el. A cukkínit mindíg palántáról nevelem.
Egy csomag magból telik tehetel néhány magot . Sajnos én már jártam úgy ,hogy májusban a fűtetlen fóliába le fagyot. Tegnap én is elvetetem a fóliában.
III. vége
Spenót
III. - V.; VIII. - X.
Sárgarépa
III. - VII.; IX. - X.
Petrezselyem
III. - V.
Borsó
III. - V.
Rebarbara
III; IX. - X.
Mángold
III. vége - VI.
Cékla
V. eleje
Bab
V. eleje - VII. eleje
Cikóriasaláta
V. - VII.
Madársaláta
VII. - IX.
Palántáról nevelhetők:
Növények
Magvetés palántaneveléshez
Kiültetés ideje
Fejes káposzta
II.
IV.
Kelkáposzta
II.
IV.
Spárga
III. - IV.
IV. közepe
Paradicsom
II. - III.
IV. vége - V.
Karalábé
III. eleje
IV vége
Karfiol, brokkoli
III.
V. eleje
Dinnye
IV.
V. közepe
Paprika
II. - III.
V. közepe
Padlizsán
II. - III.
V. közepe
Zeller
II.
V.
Magról és palántáról is nevelhetők:
Növények
Magvetés palántaneveléshez
Kiültetés ideje
Szabadföldi vetés
Uborka
III.
V.
IV. közepe
Étkezési tök
III. - IV.
V.
IV. közepe
Cukkini, patisszon
IV. - V.
VI. közepe - VII. vége
V.
Édeskömény
III. - IV.
VI. - VII.
IV.
Fejes saláta
III.
IV.
III .- VIII. VIII. - IX.
Articsóka
II.
V.
IV.
Hagymalegyet én is tenyésztek. :) Talajfertőtlenítővel meg lehet ritkítani. Ahol tavaly volt a vöröshagyma, azt a részt be kell szórni. Permetezésnél meg felszívódóval kell és nagy nyomással, hogy apróbbra porlasszon, azért elég jól rajta szokott maradni.
Zitka: nem egyedül jártál így, én már hosszú évek óta ültetek soha nem volt vele baj 2006-ot, nem szerette, alig virágzott aztán volt kicsi termés de elrohadt, volt de formátlan stb………
Minden évben van valami, ami nem sikerül valamelyik évbe 100 Ft-ért vettem a piacon majdnem száraz kovi ubiba való kaprot és még jó, hogy kapni lehetett. Máskor nem győztem irtani és fűnek-fának adni
Taormina max 10 nap meleg talajban kb.20 fokos.
Flannel a kukacos hagymához mit szólsz, hogy amikor már szép hosszú zöld szára van, egyszer csak lekonyul girbe gurba lesz. Kihúzod és a hagymába ott tekereg a kukac.
A növény vegyszeres védelme is nagyon nehéz egyrészt mert a szokásos szerekre már rezisztens a dög, másrészt a kubatúrája olyan a növénynek hogy könnyen lecsurog róla a szer, hiába teszel bele nonitot v. más tapadás elősegítőt. Azon kívül a permetezéssel pontosan el kell kapni a hagymalégy rajzási idejét. Ahol már volt ilyen fertőzés ott jó pár évig nem lehet hagymát ültetni. Hát ennyire egyszerű a hagymatermesztés
Nekem azt mondták az okosok :-), hogy a kabakfélék nem szeretik az átültetést. ezért végleges helyre kell vetni, persze megfelelő talajhőmérsékletnél. Idén megint megpróbálom... Csak tényleg ki kéne találni, hogyan lehet kordában tartani, és hogy rendesen teremjen is. :-) Tavalyelőtt hihetetlen volt! Kimentem megnézni, hogy mekkorák, még picinek találtam (pedig az arasznyiakat szeretem a legjobban). Másnapra meg már félméteresek voltak. :-))))) Na jó, ebben van egy kis túlzás, de hihetetlen méretűeket szedtem le, mikor egy-kettő megbújt a bokor alatt. Ez nem is a legnagyobbak közül való...
Szia, tavaly nekem viszonylag levés kelt ki a magokból, ugy tudom csiráztatáshoz "talpmeleg" a jó, én ezért szobában csíráztattam, és palántáról ültettem ki. Március vége, április eleje táján vetettem magot.