Én ma egy kacsát vágtam le, mert ütötte a többit. Te felvásárlónak adod, vagy mindet házhoz? Én napos és előnevelten adtam, de ha lenne aki egybe felvásárol többet, akkor hízlalnék is.
Van kereslet a kacsa húsra. Ezért állítunk be ennyi állatott, de eddig is volt 10-20 tojó folyamatosan! Karácsonykor 50db kacsát értékesítettem konyhakészen!
Üdv mindenkinek és Boldog állatokban Gazdag Új Évet kívánnék.Van 6 bütykös ludam és a nemüket nem tudom megállapítani sajnos (eddig nem igazán a nem volt a lényeg hanem a hús mennyisége)De ezek megmaradnak.És itt szeretném megjegyezni,hogy nagy a valószínűsége annak is,hogy csere gúnár után érdeklődnék. További szép estét. Attila
Annyit hozzátennék, hogy a libatojás héja vastag, így a fertőzés nehezebben jut át rajta, így nem igényel olyan szintü hőkezelést, mint a kacsatojás.
Ami a párzást illeti, valóban este alszanak, kivéve ha felriasztják őket. A vízről meg annyit, hogy jobban szeretnek vizen párzani, mint szárazon. Én mikor felöntöttem az itatót tiszta vízzel tavasszal, akkor a gúnár egyből a tojóra mászott. Itt inkább arról van szó, hogy vizes területen többet párzik mint száraz területen. De ez nem jelenti, hogy a szárazon párzott liba nem jó tenyészanyag! A liba 9 hónaposan éri el azt a kort, amikor tojásrakásra megérik. Fényprogrammal lehet csökkenteni ezt az időt, de nem tudom mennyivel. Valóban ez az idő nagyon tavaszias, ez váltsa ki a tojásrakást.
Van kimondottan téli keltetési szezon, de ez leginkább zárttartásban speciális fényprogrammal és fűtéssel oldható meg. Ezen libákat tavaszra értékesítik pecsenyelibának.
Tyúknál nekem kb 1.5 hónappal hamarabb kezdtek tojni, mint a lámpa nélküliek.
Természetesen fogyasztható a liba tojás is. Magas hófokon kell sütni pl: rántottának.
Kicsit fúrcsa, hogy egy idei liba ilyenkor kezdjen el tojni, de a mai időjárási viszonyoknál már ez sem kizárt. Nem valószínű, hogy termékeny lenne a tojás. A gúnár ilyenkor nem aktív párzás tekintetében. Ilyenkor pihenő időszak van az őszi párválasztás után.
Februárban viszont ha elkezdenek tojni, azok a tojások már biztos szemesek lesznek és keltethetők, csak oda kell figyelni, hogy időben be legyenek hordva, hogy át ne fázzanak.
A libák párzása elég látványos és egyáltalán nem szégyenlősek.
Többen azt állítják kell nekik a vízhefület a párzáshoz, de szerintem ez hülyeség. Nekem mindig a száraz udvaron párosodtak, sosem a vízben.
Biztos nem párzanak este, hiszen ők is alszanak olyankor. Nem éjszakai állatok.
Sziasztok! Nem beleszólni akarok a dolgokba,csak a saját tapasztalatomat írom le.
Tényleg,kicsit vadasabb ízű a némakacsa húsa és a zsírja sem annyira karakteres ízű,mint a magyaré.De finom és porhanyósabbra sül. A tömést helyettesíthetjük úgy is,hogy kis helyre bezárjuk az állatot 2-3 hétre és csak kukoricával etetjük. (ivóvizet biztosítva) Így keveset mozog,jobban hízik.Igaz,hogy a töméssel picivel nagyobbra hízik,de nem jelentősen.
Kérdeznék tőletek: talán uncsi már és sokszor megtárgyaltátok,de MEGEHETŐ A LIBA TOJÁS?
Nekem elkezdett tojni az egyik liba lány (4 lány-1 fiú) és nem látom,hogy a gúnár szerelmeskedne vele,így bizti terméketlen a tojás.Esetleg éjjel szerelmeskednek és nem látjuk?
A gúnár tavalyi, 2 tojó 2011.márciusi és 2 tojó 2011.júliusi.
Igen szalka mellett lakok, fekete fehér néma nekem is van bőven, vmi extrémebb szín érdekelt volna esetleg, de így nem köszi.
Ha van olcsón 2 db magyar kacsa tojód és el is tud jutni hozzám, akkor természetesen nem adnám el a gácsért. Ha nincs v drága, akkor továbbra is fennál, hogy eladó, mert mulardot nem akarok, ezt a szép színezetet szerettem volna továbbvinni, de ehhez nem jó a vadas színezetű kacsa.
Nekünk volt már mulard is, néma is és magyar kacsa is.
Mind a háromnak más más az íze és a hús állaga.
A némáé vadasabb jellegű mint a magyaré. A mulard valahol a kettő között van. Ízletes a húsa, jól ötvözi mind a két fajtát. Tömés nélkül a néma felé hajaz jobban, tömve pedig a magyar felé.
Nekem ez a tapasztalatom.
Ha valakit érdekel, egy helyi ismerősömnek (Békésszentandrás) van egy magyar kacsa családja eladó Annyit tudok, hogy szürke a gácsér (nem vad színű) hasonlít színben a szász kacsára de ennek sötét a feje. Illetve vadas színű tojók vannak hozzá. Szép nagy testűek.