Egyenlőre Ti még nem modtatok nemet a képre de én elbénáztam, megpróbálom mégegyszer!
Fűszernövény magokat ültettetek? Szár zellert ismeritek? az üzletekben lehet kapni borsos áron de palántát senki nem árul ezért én magam nevelem magról
Tulipán paprikát ültetetek? Annak a palántáját se árulják. Most kell ültetni, mert ez egy késői paprika. Erről is küldök képet, sajnos pirosról fotó csak savanyítva van
A régi kertemben valóban sok munka volt a mostani nem munkaigényes. Van fúrt kutunk a locsolás csepegtetővel történik a málna és a leylandiak alatt, más helyeken slaggal, még a legnagyobb melegben is csak az uborka és a bab kap mindennap vizet.
A fű a férjem dolga én kapálok, de ez olyan kicsi kert, hogy heti 2 délelőtt megvan.
Persze ennél több időt töltök a növényeim között mert a virágaim babusgatom. De az passzió.
A palántázáshoz én "agró" palánta földet vettem /évek óta ezt használok/ idén a Baumaxban fél áron adták mert a zacskók sérültek voltak vittem hozzá másikat és beletettük abba. ezek 5kg-os zsákban vannak most 166 ft volt gyönyörűek a palántáim itt benn a lakásban.
Addig míg ki nem kel egyátalán nem locsolom, utána is csak nagyon óvatosan.
Alapszabály, hogy ha egy növény kiszárad az sokszor még megmenthető ha elkezd rothadni azzal már nem lehet mit csinálni, ez áll a szoba növényekre, és a palántákra még fokozottabban.
De ne szomorodj el, még lesz időben palántád.
Nekem 10 féle paradicsomom van de alapvetően két féle az egyik csoport a tojás alakú aszalni való, és salátának való.
A másik a nagy gömbölyű befőző, és még van ribizli paradicsom olyan mint a koktél és van körte alakú sárga, de ezekből nem sok ezeket inkább díszítésre használom meg a kis kerek szeműt fagyasztom le.
Nem szentségtörés ide feltenni az egyik szobanövény szépségem? hátha elnézitek nekem most még olyan kevés a virág hátha szivesen megnézitek ha valaki rossznéven veszi többet nem csinálok ilyent.
Zsebi, gyönyörű a kerted! Mennyi munka van egy ilyenben úgy napi vagy heti szinten? Mert gondolom, hogy nem az anyagi ráfordítás a sok, hanem a benne munkával töltött órák száma!
Szépen nő a retek meg a saláta a fólia alatt, ha sütni fog a nap, kiültetem a karalábépalántákat is. A szobai paparikapalántáim viszont megunták az életet. Lekonyultak, aztán elkezdett szétrothadni a száruk. Gyorsan vetettem egy újabb szaporítótálcányit, a következő külömbséggel: nem saját komposztot és homokot használtam, hanem bolti földet. Lehet, hogy volt a komposztban egy kis palántadőlés gomba, mert a többi palántám is így végezte. Meg aztán az is lehet, hogy buzgón túlöntöztem őket. Most majd kevesebbet fognak kapni. Kicsit elszomorított a dolog, mert olyan szépek voltak már, de még az a jó, hogy csak március eleje van, nincs még veszve semmi. A paradicsomok gyönyörűek, három fajtát vetettem: balkonparadicsomot, korait és konzervet. A korai csak úgy uzsgyi jött ki a földből, a konzerv viszont lassan, komótosan.
"Ja és a hátsó téglafalhoz nehogy tegyetek fóliát, mert a fal és a fólia között fog a pára lecsapódni,,
Láttam már ilyen fólia kialakitást és igen csak bánták a dolgot később. De had ne legyen igazam. Azt te is tudod mennyi pára gyűlik össze a fóliában és vizes lesz a fal.
Igen. Megkönnyíti a munkát, nem mosódik az útra a föld. Ja és a hátsó téglafalhoz nehogy tegyetek fóliát, mert a fal és a fólia között fog a pára lecsapódni.
Azt szeretném kérdezni, hogy a fóliában érdemes-e az út két szélére valamilyen magasítót tenni, mert már most trágyázás és ásás után magasabban van a föld szintje a téglából kirakott útnál?
Arra gondolsz, hogy ha ráviszed a kurzornyilat a képre, akkor jelenjen meg a szöveg? Mielőtt a kép feltöltésénél megnyomnád a Feltölt gombot, közvetlenül előtte van a Kép felirata mező.
É letakarnám de gondosan figyeld és ahogy kikelnek lehet levenni a takarót. Én soha nem locsolom addig mig ki nem kelnek addig elég az a nedvesség amit ültetéskor kap ezek a kicsi növények nagyon könnyen belerothadnak.
A petrezselmet azért jó késő ősszel vetni mert akkor nem baj ha nem tudsz rámenni kikel magától.De ne aggódj nem fogsz elkésni a később vetett mag hamarabb kel és gyorsabban nő.
Spárgáról nincs tapasztalatom az nálunk két éves így én nem kinlódok vele .
A kabakosok magjai 5 évig is jók. nem kell csíráztatni elég ha elülteted és 6-7 nap alatt vagy kikel vagy nem. Ha nem, veszel másik magot és még nem késtél le semmiről.
Amikor volt üvegházunk többször meglocsoltuk tálen is aztán kora tavasszal jól eláztattuk és hagytuk megszáradni annyira, hogy jól ásható legyen jó sok trágya ment bele mert az intenzív termelés nagyon kizsarolja a földet és ktszer ki is cseréltük 40 -50cm mélyen. Az bizony nem kis munka.
Nekünk a leylandiak alatt van mulcs ott nem kapálunk ha kikel egy kósza gaz azt kitépjük.
Nem csak az az előny. hogy nem nő gaz hanem a talaj olyan puha marad mint az erdei főld a csapadék nem tömöríti úgy.
Ahol mulcsozva van, ott egy szőnyeg képződik a lenyírt fűből, amin átmegy az esővíz, viszont a takarás miatt kevésbé szárad ki a föld, és csak kevés gaz nő át rajta. Azt a párat kézzel szoktam kigyomlálni. Tavasszal minden fűnyíráskor mulcsozni szoktam, ha körbeértem, kezdem előről, így több réteg kerül ugyanoda. Aztán nyár közepére olyan masszív ez a szőnyeg, hogy már nem is kell több réteg.
Elég sok fű kell egyébként. Többször akkora terület füve, mint amekkora a mulcsozott rész. A fű nagy része novemberre eltűnik (komposztálódik), ha marad egy kevés, vagy beásódik, vagy a komposztra kerül.
Tavaly először próbáltam ki az ásóvillát ásás helyett, mert a biokertben azt ajánlják. Az biztos, hogy gyorsabb, aztán majd meglátom, van-e különbség.
Én -nem utolsó sorban itteni tanácsra-- kis sejtes ültetö-alkalmatosságba vetettem egyenként, vagy kettönként a magvakat, de annak nincs teteje. Kellene takarni zacsival vagy fóliával?
Eddig elvetettem 10-10 cserép paprikát és paradicsomot, fehér csillagfürtöt, duplavirágú daturát és 6 serlegloncot a szobába, 1-1 sor salátát és retket az üvegházba (+ egy sor tavalyi sonkahagymát dugtam le) 1 hosszú sor dughagymát és 1 fej fokhagymát a szölö sorába a kertbe. A borsó- és petrezselyemvetést sajnos megakadályozta az esö. Ha egyszer esik, egy hétig nem lehet rámenni. (Ez mikor esedékes különben?) Régi cukkini, spárga és sütötökmagvakat kis doboztetöben tesztelek, hogy csíraképes-e még. Apró magvakkal ugyanezt hogy lehet elvégezni régi magok esetén? Nem akarom kockáztatni, hogy elvetem, várok-várok, a helyet foglalja. aztán nem kel ki.
Rájöttem, hogy az üvegházban minden igyekezetem ellenére még sokkal hitványabb a föld, mint kívül, pedig tavaly annyi finomságot hordtam bele. Azt látom, hogy kint, ahol szépen föl van ásva, egész összel -télen megdolgozza a csapadék meg a fagy, az nagyon jót tesz az állagának. Szép egyenletes porhanyósra lehet gereblyézni. Bent viszont porszáraz, kökemény nagyrögös, sárga agyag az egész. nagyon hiányzik neki a természetes esö, fagy. Már kérdeztem: ti hogyan kapáltok-ástok, ha mindenhol mulcsozva van? Én eddig még nem próbáltam ki, viszont rengeteget kell gyomlálni
Próbáltatok már lenyírt fű nyesedékkel mulcsozni? Nekem nagyon bejön. Amit a fűnyíró összeszed, pár centi vastagon lerakom a vetemény, málna, virágok alá, tizedannyit kell gazolni :)
Nagyon örülök, hogy tetszik a művünk ez csak 2 éve van nekünk azelőtt 400 öles kertünk volt 7x9 m-es üvegházzal, 36 gyümölcsfával és hétvégi házzal.
Az helyett van most ez.
De tapasztalatunk van bőven, szivesen segítünk ha valaki igényt tart rá és mi is szívesen tanulunk Tőletek.
Ha kiváncsiak vagytok rá szívesen megmutatjuk a régi kertet is.
Minden ágyásunk bevan kerítve 25 cm-es a faszegély ez amit tekercsbe lehet venni mindig akkor vettük mikor levolt árazva 10 cm van leásva a kertben van egy puli is aki soha nem megy máshol mint az úton.
Tavaly volt benne z. borsó z.bab, paradicsom kb. 10 fajta 75 tő, uborka futtatva és bab futó lima, fejtős és Juliska, spenót, fehérrépa, szárzeller, sárgarépa, tök, cukkini,
Sziasztok, 2 kérdésem van: 1. A fóliát hogyan húzod rá az eperre? A mini üvegházas vitátok veti föl bennem a kérdést, hogy 2. aki csak egyszerüen a szobába palántál, annak kell-e takarás? Nekem nagyon gyorsan ki szokott száradni, meg az üzletben is fedövel szokták árulni a vetötálcát.
Huh, de gyönyörűek ezek a körbekerített ágyások! Ez a fakerítés le is van ásva valamennyire a fölbe? Jó kis munka lehetett a kialakítása! És hány ilyen körbekerített ágyásotok van, és miminden van bele vetve? Nagyon tetszik!
A fal felé igaz nem raktatok fóliát legalábbis én úgy látom? Én csak arra szeretném fel hívni a figyelmed ne hogy a fal bánja majd a végén. Általában a fóliában amíg zárva kell tartani az ajtaját magas lesz a páratartalom. De éjszakára zárva kell tartani elég sokáig. A falrész szerintem fel fogja szívni így a nedvességet.
Ezt csak jó szándékból íróm neked, különben tényleg nagyon jó mutat.
Látod én ebben nem is gondolkodtam, inkábba praktikusság diktálta ezt. Nem vetettem bele semmit, mert itt eddig fű volt, aztán fölástam, a múlt héten kapott rá trágyát, amit ma beleforgattam. Így az idén papr., paradicsom és ubi lesz. Remélem.
Ügyes. Azért jó megoldás, mert a mögötte levő fal éjszaka leadja az elnyelt hőt, és csökkenti az éjszakai lehűlést. Árnyékolás nincs, tehát bármelyik oldalra ültethetsz.