A február inkább azokra a fóliákra vonatkozik, amikben fűtési lehetőség van. Próbaképpen vethetsz. A Bernadette F1 nagyon bőtermő, ha csak étkezési célra kell, akkor elég 2-3 tő. Novemberig folyamatosan terem a fóliában. Nyáron, meg amikor termést hoz megkívánja melegben a napi egy vödör vizet. Én a kabakosokat március második hetében vetem el. A cukkínit mindíg palántáról nevelem.
Egy csomag magból telik tehetel néhány magot . Sajnos én már jártam úgy ,hogy májusban a fűtetlen fóliába le fagyot. Tegnap én is elvetetem a fóliában.
III. vége
Spenót
III. - V.; VIII. - X.
Sárgarépa
III. - VII.; IX. - X.
Petrezselyem
III. - V.
Borsó
III. - V.
Rebarbara
III; IX. - X.
Mángold
III. vége - VI.
Cékla
V. eleje
Bab
V. eleje - VII. eleje
Cikóriasaláta
V. - VII.
Madársaláta
VII. - IX.
Palántáról nevelhetők:
Növények
Magvetés palántaneveléshez
Kiültetés ideje
Fejes káposzta
II.
IV.
Kelkáposzta
II.
IV.
Spárga
III. - IV.
IV. közepe
Paradicsom
II. - III.
IV. vége - V.
Karalábé
III. eleje
IV vége
Karfiol, brokkoli
III.
V. eleje
Dinnye
IV.
V. közepe
Paprika
II. - III.
V. közepe
Padlizsán
II. - III.
V. közepe
Zeller
II.
V.
Magról és palántáról is nevelhetők:
Növények
Magvetés palántaneveléshez
Kiültetés ideje
Szabadföldi vetés
Uborka
III.
V.
IV. közepe
Étkezési tök
III. - IV.
V.
IV. közepe
Cukkini, patisszon
IV. - V.
VI. közepe - VII. vége
V.
Édeskömény
III. - IV.
VI. - VII.
IV.
Fejes saláta
III.
IV.
III .- VIII. VIII. - IX.
Articsóka
II.
V.
IV.
Hagymalegyet én is tenyésztek. :) Talajfertőtlenítővel meg lehet ritkítani. Ahol tavaly volt a vöröshagyma, azt a részt be kell szórni. Permetezésnél meg felszívódóval kell és nagy nyomással, hogy apróbbra porlasszon, azért elég jól rajta szokott maradni.
Zitka: nem egyedül jártál így, én már hosszú évek óta ültetek soha nem volt vele baj 2006-ot, nem szerette, alig virágzott aztán volt kicsi termés de elrohadt, volt de formátlan stb………
Minden évben van valami, ami nem sikerül valamelyik évbe 100 Ft-ért vettem a piacon majdnem száraz kovi ubiba való kaprot és még jó, hogy kapni lehetett. Máskor nem győztem irtani és fűnek-fának adni
Taormina max 10 nap meleg talajban kb.20 fokos.
Flannel a kukacos hagymához mit szólsz, hogy amikor már szép hosszú zöld szára van, egyszer csak lekonyul girbe gurba lesz. Kihúzod és a hagymába ott tekereg a kukac.
A növény vegyszeres védelme is nagyon nehéz egyrészt mert a szokásos szerekre már rezisztens a dög, másrészt a kubatúrája olyan a növénynek hogy könnyen lecsurog róla a szer, hiába teszel bele nonitot v. más tapadás elősegítőt. Azon kívül a permetezéssel pontosan el kell kapni a hagymalégy rajzási idejét. Ahol már volt ilyen fertőzés ott jó pár évig nem lehet hagymát ültetni. Hát ennyire egyszerű a hagymatermesztés
Nekem azt mondták az okosok :-), hogy a kabakfélék nem szeretik az átültetést. ezért végleges helyre kell vetni, persze megfelelő talajhőmérsékletnél. Idén megint megpróbálom... Csak tényleg ki kéne találni, hogyan lehet kordában tartani, és hogy rendesen teremjen is. :-) Tavalyelőtt hihetetlen volt! Kimentem megnézni, hogy mekkorák, még picinek találtam (pedig az arasznyiakat szeretem a legjobban). Másnapra meg már félméteresek voltak. :-))))) Na jó, ebben van egy kis túlzás, de hihetetlen méretűeket szedtem le, mikor egy-kettő megbújt a bokor alatt. Ez nem is a legnagyobbak közül való...
Szia, tavaly nekem viszonylag levés kelt ki a magokból, ugy tudom csiráztatáshoz "talpmeleg" a jó, én ezért szobában csíráztattam, és palántáról ültettem ki. Március vége, április eleje táján vetettem magot.
Nekem tavaly amikor kinött az ágyás szélére a cukkini és letört a vége, akkor elkezdett tönkre menni és nem volt rajta több termés, pedig addig nagyon sokat szüreteltünk arról a tőröl.
A cukkinivel tavaly nagyon pórul jártam. Persze nem teljesen biztos, hogy egy év alatt lejárt a mag, de nem tudok másra gondolni. Tavalyelőtt már a fülünkön jött ki a cukkini :-)))))), pedig csak két bokrot ültettem. Tavaly meg összesen volt rajta tán 3-4 darab, pedig ugyanúgy fészekbe ültettem 3-3 magot. Ezzel ráérünk szerintem április vége felé, nagyon hamar megnő. Tavalyelőtt kifejezetten metszeni kellett, mert méterekre kimászott a füves részre. :-)
Tudjátok, hogy töknek, cukkininek padlizsánnak mennyi a csírázási ideje? Én két hete próbacsíráztatok ilyeneket, mindegyikböl 3-at, amik regi, nyitott zacsiban voltak, és nem tudom, hogy még jo-e. Meddig várjak? Még találtam egy csomó régi magot, amik viszont aprók, úgyhogy nehéz próbacsíráztatni. Hogy tehetnék ezekkel próbát?
Sajnos ezúttal semmi különös érdekesség, kevés fajtából kaptam sokat:
gyári kukorica, répa, retek, pasztinák, petrezselyem, bab, hagyma, borsó, sütötök, spárgatök, lopótök stb. magot tudnék ajánlani, meg egy nagy doboz makói dughagymát, ami olyan apro, hogy nagyítóval kell ültetni; szerintem három év alatt se lesz belöle vöröshagyma.
Még hagyma-témához: a kicsi (1,5-2 cm alatti átmérőig) nem magzik fel januárban ültetve sem, kevés hozzá a raktározott tápanyag. Mi mindig március elején-közepén duggatjuk, amint rá lehet lépni a földre, mert nem nagyon tudunk öntözni, és később már a szárazság miatt nem nő, májusig ki kell alakítania a gyökérzetét. Ketté szoktuk válogatni a dughagymát, a 2 cm felettiekkel kezdünk, ezekből lesz korai zöldhagyma, így szedéskor nem kell összemászkálni az egész táblát, nem lesz foghíjas az ültetvény, a kiüresedő részt meg lehet rotálni.
A vöröshagyma termelésénél kevés egyszerűbb dolog van. Elduggatod, kapálod, kiszeded. :) Semmi szakértelem nem kell hozzá. Legfeljebb az az alapismeret, hogy fás szárú növények alatt nagyon kevés konyhakerti növényből lesz valami.
Hát, a szőlő közelségén kívül akkor más okot nem tudok, mi lehet a baj. Hogy mikor lesz zöldhagymád, azt én innen nem tudhatom. :) De most megnéztem az üvegházad képét, nem látszik benne, pedig amilyen régen elduggattad, már feltűnőnek kellene lennie. Szoktad locsolni?