Az ember eltűnik néhány napra és utánna nem győz visszaolvasni :-)))
Üdv Neked! Az optimális téjolás az észak-déli, mert így a nap körüljárja a növényeket. De ez nem mindíg lehetséges, mert más a kert adottsága. Kisebb területen nincs túl sok jelentősége. Azt szoktam betartani, hogy a magasabb növényeket inkább az északi oldal felé ültessem. A tied azonban megfelelő tájolású. Ha van kedvetek én azt javasolnám, hogy felejtsétek el a régi beosztást. Tervezzz meg papiron saját elképzelésed szerint, lehetőleg négy egyforma résre osztva. A talajz munkáljátok meg jól,és néhány évig rendben lesz. AHA valóban tarack van én is a Glialkát javaslom, nem kell félni tőle. Más megoldás, a takarás nem teljesen megfelelő. Az epret is ültesd a kért egyik (negyedik) részébe, oda ahova az évelőket szánod. Az epret amúgyis 3-4 évente át kell ültetni. Legalább most azt is felújítod.
Palántaneveléssel kapcsolatban visszább sok írást találsz.
A paradicsom általában hamarabb kel ki, mint a paprika, kisebb a hőigénye is.
A fóliába vetheted a reteket, salátát, karalábét, ezeket az út és a fal mellé, hogy ne foglalja a későbbiek elől a helyet.
A szabadföldi paradicsomot és a paprikát már lehet kezdeni vetni palántanevelőbe. Uborkát még ne.
Csatlakozom Flanel-hez szerintem nem lesz semmi baja én a tarka futóbab magot ami saját nevelés a mélyhűtőben tartom minden évben abból ültetek és kikel. Van lima babom és egy évben nem ültettem és két évet volt a hűtőben és az is kikelt.
A zsizsik ellen tartom egyébként a mélyhűtőben.
Ha még is csinálsz próba csíráztatást számold meg hány magot ültetsz, mert akkor %-ban megtudod állapítani a csírázást és ha esetleg túl alacsony akkor kidobod.
Petra! ami a megnyúlt palántákat illeti, próbáld meg,hátha használ: nyomd be a növénykéidet, feltéve, hogy nem túl sűrűn vannak ültetve, a földbe, és amennyire a hely engedi, tölts még rájuk földet szorosan. És sok fény kell ! Ha nem tudod nagyon világosban tartani őket, akkor tedd őket egy erős fényű lámpa alá, de azért ne süljenek meg, az is segit a megnyúlás ellen.
Az általam taracknak ismert gyom gyökere leginkább a szögesdróthoz hasonlit. Van egy hosszú sima szár és abból elágaznak kicsi hajtások. És tényleg elszaporodnak a legapróbb maradékukból is.
Köszi a választ, én lelkesen locsoltam az elvetett paprikát lehet, hogy az volt a baj nem késő még ha vetek újat? Megpróbálom. Mennyi idő alatt kell kikelnie? Árnyékba, félárnyékba mit érdemes vetni? Spenót, répa, majd később bokorbab mehet? Esetleg vmi más is?
Nem hinném, hogy baja lett. Ha biztosra akarsz menni, egy tejfeles pohárba vagy cserépbe ültess 10 szemet, válogatás nélkül, ahogy kezedbe akad. Csak fél centi földdel takard, öntözd meg jól, és tedd meleg helyre, szobába. 1 héten belül meglátod, hogy érdemes-e elvetni.
Jobb lenne a paprikát palántázó földbe ültetni és arró földet használok 5kg kis zsákban van Baumaxban vettem ez könnyű föld. Nedves földbe ültetem átlátszó tetejű palántázó tálba amig nem kell ki egyátalán nem öntözöm utána is csak mérsékelten. De ültettem most is cserépbe, amit egy tejfölös pohár tetejével takartam nézd meg milyen gyönyörűen egynletesen kelt, vizet még mindig nem kapott pedig febr. 17-én lett elültetve. Majd ma kap virág spriccelővel a talaja csak.
A cserépbe a nagyon kicsi növények ugyan nem konyhakertek, de azért mutatom, hogy ilyen könnyű földböl még ez a kicsinyke kék lobélia is kikelt. Tavaly ültettem magról szamócát az is ilyen apró volt, ősszel már televolt apró nagyon illatos szamócával.
Nem bántam meg, hogy bajlódtam vele mert nincs indája és csodás az íze és az illata valami fantasztikus egész més mint a földi eper. Majd ha lesz termése megmutatom
Tarackról annyit, hogy nagyon könnyű felismerni hosszú spárga szerű gyökere van eltépni is nehéz. Amit Flanel írt szerintem amennyiben mégis tarack az a helyes eljárás.
Krumplit soha nem vetettem márc 15 előtt aki szeretne korait az nem korán veti hanem előcsíráztatottat vet. Tojásos tálcán világos legalább 15 fokos helyen tartod tömzsi kis csírákat kell neveljen ezt kell szemenként ültetni óvatosan, hogy ne sérüljön. Ha jön a májusi fagy földet kell rá húzni a kikelt növényre, ha a levelét megcsipi a fagy azért még megmarad de a növekedésbe vissza veti.
A megnyúlt paradicsom palántákat mélyre kell ültetni a tejfölös pohárba ha belefér egész az utolsó levélig beültetheted a kiültetésnél is ezt kell csinálni.
A magoknak mikor már kikeltek alacsonyabb hőmérséklet és kevés víz kell, mert attól nyúlnak
A többi megnyúlt palántának nem nagy jövőt jósolok inkább ültess másikat.
Köszönöm az okos tanácsokat! Kezd szűnni az Ábel a Rengetegben érzésem tőle....:) További újdonság, hogy a párom szerint "fűutánzó", és nem is tarack, amit én taracknak néztem. Pontosabban a hozzánk tévedt gázórás néni nézte annak, akitől gyomhelpdesket kértem megismerkedésünk örömére. Szerintetek a négy napja elvetett krumpli fagyhalált szenvedett...? Állítólag mostanában remek idő lesz, de ettől a március még március. Zsebi és kedves többiek: köszönöm az erős biztatást "bele lehet jönni" ügyben.... De egyelőre marslakónak nézek mindenkit, akinek nem holdbéli tájhoz hasonlít a kertje (de legalább gyönyörű, mint a Tiétek). Igyexem nem féltékenynek lenni. Tegnap tovább olvastam visszafelé a topicot, amelynek következtében felfogtam, mire jó a pikírozás. Kérdés, hogy a hosszú (de nem hajszálvékony, hanem némiképp masszívka) "törzsű" kígyóubi, saláta, kelkáp és paradicsomok (két-két levél birtokában) mennyire lesznek jó fejek később, vagy ha valaki eleve hosszúra nőtt, azt már nem is szabad pikírozni...?
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni: a paprika magjaim nem igazán akarnak kikelni, vmit biztos elrontok: a szobába tartom 20-21 fok van, a földje mindig nedves. Több félét vetettem kb 1 hónapja és 2-3 szál kelt ki összesen. Sima virágföldet használtam hozzá, és 3 fajta frissen vett magot vetettem. Valakinek van ötlete mit szúrtam el? Minden másom szépen kikelt. A paprikával nem először jártam így. Köszönöm a segítségeteket. Edina
Glifozát hatóanyagú gyomirtó nélkül csak úgy fox boldogulni, ha hetente egyszer átnézed az egész kertet, és szálanként kiszeded a tarackot. Most már az ásással odavan a jó gyomirtás lehetősége, mert ami lentre került, soká fog kihajtani, hogy le lehessen permetezni, majd nyár végén, ősszel, ha a haszonnövények kijöttek, akkor csináld.
A hagymával azt kell csinálni, hogy mikor kihozza a maxárat, akkor le kell tépni, így újra hagymára fog dolgozni.
Eper: ha öreg tövekből áll, akkor ültess át belőle valahova, és a mostanit letermés után irtsd ki. (Öreg a tő, hogyha a "törzse" már 5 centis.) Mindenképpen ritkítsd ki, legalább 20 centire legyenek egymástól a tövek. Elsősorban az öreg töveket szedd ki. A kutyasz@rt meg gyűjtsd össze kesztyűben, mert az epernek sem tesz jót, meg neked sem.
Én meg lemosópermetezést terveztem (gyümölcsfák, szőlő), de megoldotta a természet a lemosást. :-)))
A mohával most már az a baj, hgoy nemcsak az árnyékos részen tenyészik, hanem mindenhol. :-( Ezért gyanakodtam az enyhe télre, mert korábban ilyen sosem volt itt. Valszeg gyepszellőztető lesz a megoldás, plusz a kikopott foltokat is be kell majd vetni. Ill. hát kellett volna ősszel... Ha előre tudtuk volna, hogy ilyen "telünk" lesz....
A mi kertünk elég árnyékos, és az árnyékban a fű szép mohás. Mi szeretjük a mohát, és örülünk neki :)
De lehetne gyepszellóztetővel mohátlanítani, aztán vetni árnyékba való fűmagot.
Úgy terveztem, hogy ma metszek, permetezek, vetek... tegnap minden halaszthatatlant elintéztem házon belül, hogy legyen rá időm... erre ma olyan esős idő van, hogy még, egy darabig metszettem az esőben, de aztán összefagytam és muszáj volt bejönni :(
Eddig nagyon gyomirtó-ellenes voltam, de idén lehet, hogy meggondolom magamat... ;-)
Nem kifejezetten ontopik, de nem akarok átmenni a pázsitos topikba, mert a mi kertünk füves része, háááát... , szóval ott is offtopik lenne. :-))))
Szerintetek az enyhe tél miatt lehet, hogy valami iszonyatos mennyiségben bemohásodott a füvünk? Nem az a bársonyos moha, hanem a halványzöld csipkeleveles... Mit lehetne ezzel csinálni? :-(((
De, jó az is, csak szerintem kettő egymás tetején. :-) Legtökéletesebb a papírtörlő hengere. Bár.... nem tudom, elég nagy-e az átmérője. Mivel még nem próbáltam ki, csak elviekben osztom az észt. :-))
Biztos nem kapsz tőlem minden kérdésedre választ de egy biztos a kert művelésbe bele lehet tanulni ha van kedved menj egy kicsit a hozzászólásokban lefele megfogod látni, hogy milyen kertem volt régen és milyen van most.
Én is és a férjem is pesten nőttünk fel még egy vidéki nagyi se volt már felnőtt voltam és azt hittem a karalábé a föld alatt nő.Mindent többnyire könyvekből és szomszédoktól tanultunk
Tarack ügyben van tapasztalatom az ellen a feket fólia nem használ, mi méterről méterre szedtük ki ásóvillával , mert ha kapálod szét csapod a gyökerét és egy helyett többet csinálsz mert a legkisebb gyökérdarabból kikel.
A legegyszerűbben mégiscsak a glialka nevű gyomírtóval lehet, ez a talajt nem károsítja használata után bármit azonnal lehet ültetni.
De azt csak úgy lehet használni, hogy megkell várni míg a tarack 10-15 cm-re megnő akkor kell a szerrel a használati utasítás szerint lefújni, a szer nem a talajban fejti ki a hatását hanem a levélen keresztül felszívódik és a gyökeret pusztítja el.
Kb. 2-3 hét mire látható, hogy a földfeletti rész lesárgul, akkor már kilehet kapálni.
Természetesen ez hátráltatja az idei veteményezésed de megéri mert a leggondossabb kézi kiszedés mellett is még évekig fogsz vele küzdeni.
A tyukhúr bizony zavarni fog, még egy rendes sort se tudsz tőle húzni. Jobb összegyűjeteni és a komposztra tenni, ha az nincs akkor egyhelyre elásni ott is elfog bomlani.
A hagyma amit elültettél csak zöldhagymának lesz jó mert az ilyen hidegben ültetett hagyma nyár elején felmagzik.
Itt küldöm a késő ősszel vetett spenótom és borsóm
Mindig csak bent vetem el mert korán kell vetni amikor még kintre nem lehet. Amikor már van lomblevele egyesével megy a tejfölös pohárba. Mikor kiültetem és elkezd nőni folyamatosan töltöm fel úgy ahogy a krumplit szokták. Akkor szép halvány marad a szára.De soha nem olyan vastag mint a bolti pedig ültettem olyan magot amit Francia országból hoztam de u.o. lett mint amit itthon veszek. De nekem nagyon megfelel karikákra vágva fagyasztom és egész télen van levesekbe, kinai kajákba és salátának
Az uborka 6-8 nap altt kikel így még nem kell vetni. Május 15 előtt nem érdemes kiültetni ha megfázik nagyon nyavalyás lesz. Csak 2-4 tő saláta uborka palántát készítek bent a többit helybe vetem. A benti ültetés nálam kb. ápril. 1-én lesz ebből május 15-re lesz kiültethető palánta, így készítek 2 db. cukkinit és 2 db. tököt szabadba május első hétvégén vetek először és utána 2 hét mulva a következő adagot így nekem egész nyáron van ubim. Az enyém felfelé van futtatva és a tövek között zeller van ami semmire nem megy az ubik között csak védő növény előtte meg bazsalikom az nagyon szép mert nincs takarásban igaz kicsit túl sok de megy a komposztba a felesleg.
Mi a tulinpaprikát karácsonyig ettük a felesleget savanyítottam. Mindig ültetek 3 nagy csrépbe 1-1 tövet mert ha jön a korai fagy akkor azt behozom és bent beérik.
Elolvastam nagyon-nagyon sok hsz-t, (újszülöttnek minden ....) majdan totál zöldfülű lévén egy csomó kérdésem maradt. Szívesen fogadok minden okos ötletet, stb... Kert kb 120 nm, (6X20)az előző tulaj 4X30-as területekre osztotta. Fekvése ÉK-D, ebből a hosszú keleti és a rövid déli oldal fallal határolt. Hol 3m, hol 1,5m magasan. A északról a második 30-as terület teljes egészében eperföld, szép, sötétzöld levelekkel, és sok-sok kutyaszarral a tetjén.... Első kérdés: eperkaki föld (kapálatlan, nem túl gyomos, de nagyon összevissza... nyomokban mulccsal) vajon fog-e teremni, vagy ássuk fel azt is...? Esteleg ültessük máshová, vagy szedjem szét a palántákat...? Ásást egyébként két sor petrezselyem kivételével megtettük már, éspedig úgy, hogy a föld egy része egybefüggően tarackos volt+ rengeteg tyúkhúr- ezeket nem szedtük ki, hanem elvágtuk és fejjel lefelé beforgattuk. Zavarja-e ez a leendő veteményest...? Nagymama tanácsára elvetettem pár sor korai krumplit, részint kavicsszemcsés- tarackos, részint humuszos tarackos (de megforgatott) talajba. Krumpli szomszédsága hónapos retekből, dug-és fokhagymából áll. Egyesek szerint ez még korai mindegyiküknek (tegnapelőtt történt). Ez igaz...? Il vetésforgós tanácsait, forgatom, mint a bibliát, de még így sem tudom, az vajon mindegy-e, égtájilag milyen irányú ágyásokat kreáljak...? Palántázós kérdésem is van: egyazon tálcába vetett paprikák és paradicsomok között óriási különbségek lettek. Paradicsom él, virul, nem nyurgul, nem dől. Kettő sziklevelük van, és alakulnak az újabbak is. Paprikák közül azonban csak néhány dugta ki a fejét, U alakban meghajolva, és csak mostanra... Mi lehet a gond...? Valamint tarackirtás (iszonyat meló lenne, főleg, hogy már ástunk) helyett jobban járok-e, ha sötét fóla segítségével vetek-ültetek, vagy akad-e alternatív ötlet. Gyomirtót nem szeretnénk... Uccsó kérdés- első körben, hogy kb 3 napos fóliasátor (3X2-es) számára nyilván idő kell, míg felmelegszik alatta föld-levegő, stb. a salátával is várjak addig? Vagy rakhatom kapásból szabad földbe? Köszi mindenkinek a helpdesket, és nagyon jó kertészkedést!
Tavaly lakásban vetettem, egyszer pikíroztam, aztán tejfölösdobozban kb. 10-15 cm-es magasságig nevelgettem. Aztán kiültettem. De végül nem csináltam meg a papírhengereket (hogy szép halvány maradjon a szára), így csak nőtt, ahogy gondolta. :-) Sajnos kiskerti körülmények között azért nem lesz olyan húsos a szára, mint a bolti. De legalább tudjuk, hogy nincs felpumpálva mindenféle huncutságokkal. :-)
Én is vettem már szárzeller magot. Lakásban fogod palántázni, vagy egyenesen kintre veted? Nekem is volt tavaly tulipán paprikám, de látod eszembe sem jutott savanyítani. Mikor kell az uborkát vetni?