Szia! A paradicsom siker növény a homokon készen vegyél palántát én a lugast ajánlanám igaz, hogy karózni kell de sokat terem és soká egész a fagyokig. egy 5 m-es sorban ültethetsz 60 cm-re 8 db parit az már szép mennyiségű paradicsomot terem. A padlizsán valamivel igényesebb kész palántát vegyél abból is, és ültetéskor egy-egy marok szárított trágyát keverj a földbe.
Spenótot érdemes ősszel ültetni, mert mire mást ültetnél pl parit v. padlizsánt addigra leterem. Ha most ülteted ha hirtelen jön egy meleg felmagzik.
Én hagymával nem foglalkozom mert mindig csupa kukac lesz.
Ha epret ültetsz akkor a folyton termőt érdemes annak nincs indája és egész nyáron van epred.
Én most szeretnék ismét űltetni egypár dolgot csakhogy a kertem bizony nem olyan nagy pedig (falun élek) és azt szeretném megkérdezni valakitől aki ért hozzá vagy akár csak tanácsnak hogy mik legyenek a legfontosabb növények amiket amiket űltessek a kertbe.Aki tud segiteni vagy tanácsot adni az írjon ide vagy az e-mail cimemre akos0007@citromail.hu.
A paradicsomok kettesével, néha hármasával, haa kelés hiányt kell pótolni legyen miből. A paprikák amiket ikertőnek ültetek kettesével, a többi egyesével, néhol pótlásnak kettő. Ha mind kikelt, a felesleget kiszedem kicsi korában.
Szeretném megkérdezni, hogy a téli sarjadékhagymát miről szaporitják, és hol szerezhető be?
A felnyurgult palántásoknak üzenem, hogy a nagy meleg, a sok víz és a fényhiány lehet az ok együtt a három, de külön külön egy is elég hozzá.
A kiültetéssel kapcsolatban az elmult 25 év alatt megtanultam, hogy nem abból van a korai termés ami hamar ki van ültetve mert pl az uborka ha megfázik életben marad de csak nyüglődik.
Ma mikor már kisebb területen dolgozom 4 uborkát salátának valót nevelek bent, és 2 cukkinit és két tököt. Ezeket földlabdával ültetem ki május 15 után.
A többit helybe vetem. A paradicsomot most tüzdelem a palántázó tálból tejfölös pohárba, egész a nyakáig be van ültetve, Így végig a száron gyökerek képződnek.
Nagyon vigyázok arra, hogy langyos földbe ültessem. Most bármilyen jó idő van nem viszem ki, mert ilyenkor melegre van szüksége a gyökeresedéshez 4-5 napig azután ha az idő megengedi nappalra kiviszem először csak szürt napra, majd párnap után jöhet a nap is.
Új vagyok ezen a fórumon, de szeretném a tanácsotokat kérni.
Van egy pici területem a kertünkben, amit szeretnék igazi veteményesnek kialakítani.
Az egész kb. 3x5m, tudom egészen picike, de mivel nem vagyok teljesen egészséges, ezért ekkora terület az, aminek tisztességesen gondját tudom viselni.
Homokos a talaj, ami termőfölddel van terítve, de tartok tőle így sem dúskál a tápanyagban. Sajnos az öntözőrendszer itt is permetező funkcióban működik.
Ráadásul nagyon napos helyen van, és a széltől sem óvja semmi.
Van esély ezen a terülten, ilyen feltételekkel veteményest létrehoznom, és ha igen, akkor milyen növényekkel érdemes próbálkozni?
Nekem is a lakásban nyultak meg a palánták, de nem voltak fólia alatt , és felülről spricceltem őket. Mostanában nappal kint vannak, éjjel melegebb helyr viszem őket. Lehet hogy tényleg a locsolás módja miatt nyúltak meg?
Nekem nappal 22-25 fok van a fóliában( a lakásban lévőben), nem lehet teljesen letakarni, mert a páratartalom azonnal 90% fölé megy. Éjjel meg 20 fok van. Igy akkor lehet, hogy a locsolással van gond.
Köszönöm a kiigazítást. Így van az, ha valaki a munkája közben netezik, és kapkod. Tehát: ilyenkor még nem adottak a természetes feltételek.
Legalább éjszakára vidd őket melegebb helyre, mert nappal már elég meleg van, sőt lehet, hogy szellőztetni is kell, ha 22-25 fok feletti az üvegházban a hőmérséklet. Melyik lyukakra gondolsz? Ami az alján van, nem kicsi, mert a vízet fel tudja szívni.Ha magára cellák méretére, azt már az előzőben leírtam. Ahol több kelt ki, a felesleget kiszedem. A paprika direkt ikertőnek lett vetve, kivéve a nagy növésűek. Ha mégis tovább kell nevelni a palántokat, akkor átcserepezem őket. Ez nem tűzdelés, hanem átültetés. A paradicsomokat áprilisban tervezem kiültetni. A májusi fagyokra megerősödnek, és átvészelik. Már ha lesz fagy.
Igen elég. Kertészetek ennél kisebb edényekbe is árulnak palántot. Még mindíg jobb, mint a szálas palánt. Ha később gond van a kiültetéssel, ajjor legfeljebb kap egy kis levéltápoldatos permetezést.
Igazából nem szeretik a nagy hőingadozást sem. Azért kérdeztem korábban, hogy nincs-e hideg kint, mert nálam ma reggel is 4 fok volt a növényházban. A paradicsommot , ha megnyúlik kiültetéskor ferdén ültessétek ki a földbe. Azért ferdén, hogy a felső melegebb talajrétegben legyen a gyökér, ne az alsó hidegebben. Káposztaféléket, kivéve a karfiolt is lehet mélyebben ültetni. Ahhoz, hogy magától menjen minden, elég sok szempontot kell figyelembe venni. A hajtatás más, mint a szabadföldi termelés. Ilyen korán a növény számáre még természesen adottak a növekedéséhez az ideális körülmények. Ezeket nekünk kell biztosítani. Szabadföldön sokszor tényleg elég az "elvetem és kész" alkalmazása. De én is jártam úgy, hogy nem sikerült valami, és nem tudom miért.
Igen, erre én is kiváncsi lennék, nekem is túl kicsinek tünnek, különösen, ha megint nem válik be a "vetésforgóm" és a kiültetés idöpontját nem az idöjárás fogja meghatározni, hanem az, hogy mikor vonul le az aprócska helyröl az elözö növénygeneráció.
Nekem nappal már kint vannak a palántáim éjszakára pedig a nyárikonyhába viszem be őket. De sajna már megnyultak. Az mindegyiknél megoldás ha mélyebbre ültetem őket? (karaláb, karfiol, saláta, paradicsom, paprika) én eddig spricceltem oket felülről. Akkor áttérek az alsó locsolásra.
Ajjaj, ezt nem mondtad, hogy ilyen meleg kell, meg kiegészítö világítás. Azt hittem nálad "magától" megy minden ilyen jól. Kérdeztem is, hogy nem lesz-e baj belöle, de én múlt hét közepén kiraktam az egész veteményt az üvegházba. Hát, a hömérsékletingadozás ott elég tetemes, de azt remélem, fényhiány legalább nem lesz. Mit gondolsz?
A felnyurgulást nem csak a fényhiány okozza. Fontos a megvilágítás ideje is. Ezenkívül az öntözés is fontos. Ha azt tapasztalod, hogy megindul a palánt, vissza kell fogni az öntözést, azt is alulról a tálcában. Ha külön poharakban vannak a palántok, akkor nagyobb térközre kell rakni, ezzel is lehet csökkenteni a felnyurgulás lehetőségét. Nálam állandó 20-22 fok hőmérséklet, és kiegészítő világítás van. A fólában nem hűl le éjszakára a levegő nagyon? A bazsalikomjaid maradhatnak így ahogy nőttek, nem szükséges tűzdelni, nekem is csokrosan vannak a cserépben.
Nekem is nagyon felnyurgultak a palántáim, pont ma ültettem át a paradicsomokat mélyebbre, mert volt amelyik már eldőlt. Remélem nem lesz semmi bajuk, még nagyon vékony volt a száruk. Van vmi ötletetek miért nyurgul fel, én azt hittem a kevés fény az oka, de egy jó napos helyen tartottam a házban. Talán a meleg?
Nem nyurgulnak fel így a palántáid? Én ugyanilyen müanyagban nevelgetem őket, déli irányu teraszajtó elött van közvetlenül abban a kis fóliaházban, amit nemrég vettem, de azt tapasztalom, hogy nagyon nyurgulnak, pedig nekem még forditva is állnak az edények, magyarán az ajtóval párhuzamosan van a hoszabbik része.
Ezt érdekesnek találom, ugyanis a dinnyések mindíg palántát nevelnek, általában gyepkockában. Az uborkát szintén palántázzák. Más az átültetés, amikor a gyökerek meg vannak szaggatva a felszedéskor, és más a palántázás, amikor egy külön közegben nevelődik a növény. A cukkíni a hajtáscsúcsokon hoz mindíg új termést. A rendszeres szedéssel folyamatosan van apróbb termés, míg ha rajtahagyjuk, a meglevőt neveli, újat csak keveset, vagy semmit nem hoz. Vigyázni kell, mert kereszteződik a főzőtökkel. Az egyik évben nem volt Főznivaló tök, és nagy cukkíniket tettünk el lereszelve. Ugyan olyan jó volt.
A február inkább azokra a fóliákra vonatkozik, amikben fűtési lehetőség van. Próbaképpen vethetsz. A Bernadette F1 nagyon bőtermő, ha csak étkezési célra kell, akkor elég 2-3 tő. Novemberig folyamatosan terem a fóliában. Nyáron, meg amikor termést hoz megkívánja melegben a napi egy vödör vizet. Én a kabakosokat március második hetében vetem el. A cukkínit mindíg palántáról nevelem.