Nem tudja valaki véletlenül, hogy hogy gyártják ezeket az apró ültetni való krumplikat? Érdekes, hogy mindegyik egyforma méretű.
Hogy miért indulnak meg olyan gyorsan, arról már olvastam valahol: gibberelin hormonnal kezelik. Van is nekem valahol, nem tudom, elveszti-e a hatását, mert már vagy 6 éve vettem más okból, de tavasszal mindig akkor jut eszembe, mikor már el van ültetve a krumpli.
Milyen helyre veted a metélőfokhagymát? Tavaly én is vetettem, cérnavékonyságúan meg is nőtt kb. 4-5 cm-esre, aztán elfeküdt. :-(( Pedig viszonylag árnyékban volt, és öntözgettem is.
Medvehagymát szerintem legjobb erdőből hozni (persze nem természetvédelmi területről). Én tavaly kaptam pár tövet a Mecsekből, klasszul befakadtak, már nagyon várom, mikor bújnak elő. :-)
A magzacsira az van ráírva kinai metélő fokhagyma, olyan mint a metélő hagyma, csak nem gömbölyű a levele, hanem lapos. Cserépbe ültettem most majd úgy ahogy kikelt egy csomóba elültetem.
Azt hiszem áttelel, úgyan úgy mint a metélő hagyma, csak a tavalyit kidobtam mert rossz helyen volt. Ez lesz a 3. évünk ebben a kertben és még nem mindent sikerült a neki való helyre ültetni
nagyon szeretnék hozzájutni medvehagymához, már sokat olvastam róla a kivonatát már használtam is. De nem árulják legalább is én még nem találkoztam vele.
Vetettem új magokat, de a régit is békén hagytam, most kevesebbet locsolom, és permetezni fogom, bent vannak a lakásban. A saláta palántáim nyúltak meg, pedig szinte mindig kint voltak, csak a hideg éjszakákon vittem egy 10 fokos helységbe.
Nekünk ez elsz az első teljes évünk kertes házban kis veteménnyel. De nagyon élvezem. Ezért élvezem az írásaitokat, és sok kérdésem lenne. Az uborka és a srépa mehet félárnyékba?
-Az időjáráshoz: Amiből most átnéztem, Puky Simon 1846-ban kiadott időjárás jövendölés c. könyve alapján rendszeresen előfordultak hasonló telek, amikkel akkor már számoltak. Pl 1834-be egyáltalán nem volt hó, a tél meleg volt. Meleg tél után meleg tavasz szokott jönni. Hasonló adatok vannak felsorolva elég sok. De van példa a hidegre is. Valahol a netről le lehet tölteni, pdf formátumban volt meg.-
Nem tudom mi a neve, de amit én vetettem fajtát az kb 120-1,50 m-re nőtt meg, és hosszú 25 cm -es csövek voltak. A fdőlés ellen valamennyi védelmet nyújt a tövek feltöltögetése.
- Nem hiszek ebben az éghajlatváltozásban. ez a média által keltett szenzáció, és egyben borzalmas nagy üzlet. 20-25 évenként előfordul ilyen, az sem igaz, hogy 100 éve nem volt ilyen. 150 éves feljegyzések igazolják, hogy már akkor is volt ilyen időjárás. De erről is hosszan lehetne beszélni. nekünk alkalmazkodni kell, ennyi a dolgunk.-
Nagyon kíváncsi vagyok, milyen éghajlatunk lesz a közeljövőben. Mára pl. akár 20 fokot is mondott a tévé, ehhez képest nálunk reggel 7-kor csupa dér volt a fű, és be volt fagyva a kutya vize is, meg a vízgyűjtő hordóban levő víz teteje is (mindkettő fémedényben van), most meg ezerrel süt a nap. Szóval mintha tényleg jönne a globális felmelegedés okozta klímavátozás. Hogy fogják ezt bírni a növényeink? Meg mi is?
Il, írod, hogy a kukorica védi a szél ellen a növényeket. Viszont a kukoricát sem árt védeni, mert nagy szélben megdőlhetnek, vagy ki is fordulhatnak a földből, amikor már nagyok. Nekem tavaly volt sajnos ilyen. Visszaállítgatni nem nagyon lehetett, mert akkor eltört. Fekve is termett (volna), de ha sok az eső, akkor fektében kirohad. Azt tervezem, hogy az idén spárgával körbe fogom őket keríteni, hogy legalább a szélsők ne fogjanak padlót.
Nekem a jan. 21.-én vetett paprikából ma bújt ki 2 (kosszarvú), és még 4 hátra van, sztem türelem! Már én is ki akartam szanálni ezeket, de szerencsére nem volt rá időm.
Szereti a zöldbab is az árnyékot illetve a sétáló napot. A spenót ha nem új zélandi akkor korán kel vetni mert a melegben felmagzik.
Én késő összel vetettem oda ahol majd paradicsom lesz mivel azt én kizárólag palántáról ültetem, mire ültetni kell a paradicsomot spenótot már kiszedem.
Mivel kicsi a kertem /a régihez képest/ de szeretjük a csemege kukoricát ezért levágott ásványvizes üvegbe ültetem ápr. 24-én György napkor és amikor a borsó kikerül a földböl a helyére ültetem a csodálatos erős gyökerű kukoricákat.És vetek magról céklát , ami még a fagyokig szépen megnő.
A palackot a kertem földjével töltöm fel és beásom a földbe, hogy ne dőljön el oda ahonnan a földet kiszedtem.Ültetéskor egy maroknyi szárított marhatrágyát teszek alá.
A vetések talaját, és akikelt palántákat jobb egy kis kézi permetezőves nedvesen tartani. Nagyon kell vigyázni, hogy ne legyen túl nedves a talaj, mert gomba betegségek kialakulását segíti. Nem késő, főleg nem ha szabadföldi palántát akarsz. Ilyenkor lehet március első felében elvetni a magokat palántanevelőbe.
Árnyékba: hagymafélék, cékla, fokhagyma elviseli a kevesebb fényt.
Az ember eltűnik néhány napra és utánna nem győz visszaolvasni :-)))
Üdv Neked! Az optimális téjolás az észak-déli, mert így a nap körüljárja a növényeket. De ez nem mindíg lehetséges, mert más a kert adottsága. Kisebb területen nincs túl sok jelentősége. Azt szoktam betartani, hogy a magasabb növényeket inkább az északi oldal felé ültessem. A tied azonban megfelelő tájolású. Ha van kedvetek én azt javasolnám, hogy felejtsétek el a régi beosztást. Tervezzz meg papiron saját elképzelésed szerint, lehetőleg négy egyforma résre osztva. A talajz munkáljátok meg jól,és néhány évig rendben lesz. AHA valóban tarack van én is a Glialkát javaslom, nem kell félni tőle. Más megoldás, a takarás nem teljesen megfelelő. Az epret is ültesd a kért egyik (negyedik) részébe, oda ahova az évelőket szánod. Az epret amúgyis 3-4 évente át kell ültetni. Legalább most azt is felújítod.
Palántaneveléssel kapcsolatban visszább sok írást találsz.
A paradicsom általában hamarabb kel ki, mint a paprika, kisebb a hőigénye is.
A fóliába vetheted a reteket, salátát, karalábét, ezeket az út és a fal mellé, hogy ne foglalja a későbbiek elől a helyet.
A szabadföldi paradicsomot és a paprikát már lehet kezdeni vetni palántanevelőbe. Uborkát még ne.
Csatlakozom Flanel-hez szerintem nem lesz semmi baja én a tarka futóbab magot ami saját nevelés a mélyhűtőben tartom minden évben abból ültetek és kikel. Van lima babom és egy évben nem ültettem és két évet volt a hűtőben és az is kikelt.
A zsizsik ellen tartom egyébként a mélyhűtőben.
Ha még is csinálsz próba csíráztatást számold meg hány magot ültetsz, mert akkor %-ban megtudod állapítani a csírázást és ha esetleg túl alacsony akkor kidobod.
Petra! ami a megnyúlt palántákat illeti, próbáld meg,hátha használ: nyomd be a növénykéidet, feltéve, hogy nem túl sűrűn vannak ültetve, a földbe, és amennyire a hely engedi, tölts még rájuk földet szorosan. És sok fény kell ! Ha nem tudod nagyon világosban tartani őket, akkor tedd őket egy erős fényű lámpa alá, de azért ne süljenek meg, az is segit a megnyúlás ellen.
Az általam taracknak ismert gyom gyökere leginkább a szögesdróthoz hasonlit. Van egy hosszú sima szár és abból elágaznak kicsi hajtások. És tényleg elszaporodnak a legapróbb maradékukból is.
Köszi a választ, én lelkesen locsoltam az elvetett paprikát lehet, hogy az volt a baj nem késő még ha vetek újat? Megpróbálom. Mennyi idő alatt kell kikelnie? Árnyékba, félárnyékba mit érdemes vetni? Spenót, répa, majd később bokorbab mehet? Esetleg vmi más is?
Nem hinném, hogy baja lett. Ha biztosra akarsz menni, egy tejfeles pohárba vagy cserépbe ültess 10 szemet, válogatás nélkül, ahogy kezedbe akad. Csak fél centi földdel takard, öntözd meg jól, és tedd meleg helyre, szobába. 1 héten belül meglátod, hogy érdemes-e elvetni.
Jobb lenne a paprikát palántázó földbe ültetni és arró földet használok 5kg kis zsákban van Baumaxban vettem ez könnyű föld. Nedves földbe ültetem átlátszó tetejű palántázó tálba amig nem kell ki egyátalán nem öntözöm utána is csak mérsékelten. De ültettem most is cserépbe, amit egy tejfölös pohár tetejével takartam nézd meg milyen gyönyörűen egynletesen kelt, vizet még mindig nem kapott pedig febr. 17-én lett elültetve. Majd ma kap virág spriccelővel a talaja csak.
A cserépbe a nagyon kicsi növények ugyan nem konyhakertek, de azért mutatom, hogy ilyen könnyű földböl még ez a kicsinyke kék lobélia is kikelt. Tavaly ültettem magról szamócát az is ilyen apró volt, ősszel már televolt apró nagyon illatos szamócával.
Nem bántam meg, hogy bajlódtam vele mert nincs indája és csodás az íze és az illata valami fantasztikus egész més mint a földi eper. Majd ha lesz termése megmutatom
Tarackról annyit, hogy nagyon könnyű felismerni hosszú spárga szerű gyökere van eltépni is nehéz. Amit Flanel írt szerintem amennyiben mégis tarack az a helyes eljárás.
Krumplit soha nem vetettem márc 15 előtt aki szeretne korait az nem korán veti hanem előcsíráztatottat vet. Tojásos tálcán világos legalább 15 fokos helyen tartod tömzsi kis csírákat kell neveljen ezt kell szemenként ültetni óvatosan, hogy ne sérüljön. Ha jön a májusi fagy földet kell rá húzni a kikelt növényre, ha a levelét megcsipi a fagy azért még megmarad de a növekedésbe vissza veti.
A megnyúlt paradicsom palántákat mélyre kell ültetni a tejfölös pohárba ha belefér egész az utolsó levélig beültetheted a kiültetésnél is ezt kell csinálni.
A magoknak mikor már kikeltek alacsonyabb hőmérséklet és kevés víz kell, mert attól nyúlnak
A többi megnyúlt palántának nem nagy jövőt jósolok inkább ültess másikat.
Köszönöm az okos tanácsokat! Kezd szűnni az Ábel a Rengetegben érzésem tőle....:) További újdonság, hogy a párom szerint "fűutánzó", és nem is tarack, amit én taracknak néztem. Pontosabban a hozzánk tévedt gázórás néni nézte annak, akitől gyomhelpdesket kértem megismerkedésünk örömére. Szerintetek a négy napja elvetett krumpli fagyhalált szenvedett...? Állítólag mostanában remek idő lesz, de ettől a március még március. Zsebi és kedves többiek: köszönöm az erős biztatást "bele lehet jönni" ügyben.... De egyelőre marslakónak nézek mindenkit, akinek nem holdbéli tájhoz hasonlít a kertje (de legalább gyönyörű, mint a Tiétek). Igyexem nem féltékenynek lenni. Tegnap tovább olvastam visszafelé a topicot, amelynek következtében felfogtam, mire jó a pikírozás. Kérdés, hogy a hosszú (de nem hajszálvékony, hanem némiképp masszívka) "törzsű" kígyóubi, saláta, kelkáp és paradicsomok (két-két levél birtokában) mennyire lesznek jó fejek később, vagy ha valaki eleve hosszúra nőtt, azt már nem is szabad pikírozni...?