Nem vesztem el, a másik 3 topicon azért ott voltam. Ha nem tudok valamire megoldást nem írok, azért vagyok néha "hiányos".
A hhosszú hétvége munkával telt el. Kicseréltem az utat, vetettem, ültettem, néztem a rügyező fákat, kibomló virágokat. A zöldborsó kikelt. A növényházban a répa, retek, kelkáposzta is. Az uborkák közül a Perezt és a Mohikánt ismerem, ezek inkább elrakásra valók, a másik kettőt nem ismerem. Üvegházba én a kígyó illetve saláta fajtákat javasoltam (Bernadette F1), de szerintem az elvetéssel várj április közepéig szabadföldbe, üvegházba is ráérsz egy jó hét mulva. Addig csak javul az idő. A magokhoz nem tudok hozzászólni. Lehet, hogy nem voltak a sajátok teljesen beérve? A csíráztatás meleg helyen egy kis tálcába helyezett jó szöszös anyagba csomagolva, nedvesen tartva lehet. A csírázáshoz is megfelelő meleg kell. Csak ha már eléggé fejlettek a kis növények, és kint éjjel is megvan a min 10 fok akkor vidd ki a növényeket, mert megfáznak. Lehet, hogy nem heverik ki. Én most is vetettem 4 éves paprikamagot, és kikelt nagyrésze, de ezzel számoltam, így többet vetettem. A csírázáshoz, kivéve a fényben csírázó magokat nem kell napfény, elég meleg helyen tartanod az edényeket.
Nekem fa ágyásszegélyem van, de az nagyobb kertbe elég drága dolog.
A régi nagykertemben a férjem szürke hullámpalát vágott el 35-40 cm mélyre avval határoltuk el hosszában az utat és kétoldalra voltak a gyümölcs fák és vetemények kb. 15 éve volt meg mikor eladtuk és a mostani tulaj is azt használja.
A kabakosok magja áll el a legtovább 5 év után is csírázik még, nekem ma kelt ki az uborka , tök, és cukkini amit 10 napja ültettem, bent van a lakásban és ma reggelig átlátszó búra altt volt, most törte át a földet most kivettem a búra alól vizet, még nem kapott amióta elültettem és még egy pár napig nem is kap de majd akkor is csak nagyon keveset.megmutatom, hogy néz ki ma és majd 1 hét múlva
Más. Halálmegvetö bátorsággal (vagy gondatlansággal) a hideg idö ellenére kint felejtettem a veteményt az üvegházban. Károsodhat ettöl, vagy cdak lassul valamelyest a fejlödésük?
Akinek van erröl tapasztalata, kérem mondja el! (Még mindig kint vannak a növények, minden nap azt hiszem, holnap már meleg lesz, közben egyre hidegebb van:-(
4 féle uborkamagot találtam itthon, de nem találom, ahol erröl írtál. Melyiket kell most ültetni? Perez F1, Kecskeméti keseredésmentes, Mohikán, Rajnai fürtös.
Amit a régi magokról írtál, eddig nem vált be. Hat hétig csíráztattam tök, sütötök, cukkini meg padlizsánmagot, egy se kelt ki, most kidobtam az egészet.
Ezekböl az uborkákból is egy már nyitott, régi, nem tudom próbálkozzak-e vele.
Általánosságban is szeretném kérdezni, hogy apró, régi, saját magam által fogott magok csírázóképességét hogy lehet vizsgálni.
Az nem jó, hogy földbe dugom és várok, mert sok dolog nálam nagyon-nagyon lassan kel, így sose tudom, hogy azért nem kel ki, mert rossz már, vagy még és még várni kell.
Pl vadonatúj paprika és egy csomó virámagot több mint 4 hete vetettem, es még se híre, se hamva. (Igaz, hogy az üvegházban hideg van, de mások pedig jól kikeltek)
Sziasztok, továbbra is várom az ágyásszegélyezésröl a véleményeket.
Ti is szívtok az esö miatt?
Hiába volt olyan sok szokatlan jóidö, ha én itt vagyok, mindig esik.
A lexükségesebbeket (metszés permetezés, korai magvetés) ugyan üggyel-bajjal elvégeztem, de különben olyan a kertem, mint a dzsungel, azágyások tisztításához tavaszi gereblyézésnek még neki se láttam.
Nekem mindenesetre bevált, két éve így van elválasztva egy virágágyás a fűtől. Igaz, hogy a virágok között a talaj mindig takarva van fűnyesedékkel, nyár közepétől meg már a növények takarják a talajt, úgyhogy fölülről nem is nagyon akar benőni a fű. Viszont nem a legkisebbet vettük, úgy emlékszem, 25 cm széles volt és olcsóbb. Nálunk van a fű közt tarackbúza, ha nincs mélyen leásva valami, jó messzire átnő.
Nem vettem. 1700 volt a legkisebb, legsilányabb fajta, nekem meg kellett volna min 3, helyböl látszott rajta, hogy kicsit rásüt a nap, aztán törik, mint a száraz levél.
Ha meg teljesen beásom, fölötte húzódik át a gyom, olyan, mintha nem lenne.
Ilyen kis 15 cm magas fakerítést is akartam akerítés mellé venni, mert a kert magasabban van, mint a külsö szint. 299-ért volt hirdetve, valójában meg 699 volt:(, azt is hagytam, ez jo kör volt:-(
Én teljesen be szoktam ásni a műanyag gyepszegélyt, így megakadályozza, hogy a föld alatt átnőjenek a tarackok, és nem is olyan ronda, mint ha látszik.
Ha jót akarsz műanyag fűszegélyt nem veszel, nagyon könnyen törik, nekünk egyszer volt egy kis darabon, nem győztem a darabjait kiszedegetni ahová a szél elfújta.
Kombinátorozás? Ezt nem tudom, hogy mi. De mifelénk csak eke, borona van az önkormányzatnál, talajmaró meg egy maszeknál, aki már ősszel se vállalt munkát. A boronára azt mondják, nagyon nehéz a traktor, ami húzza, és csak lenyomja a földet, nem fogom tudni majd megkapálni. Ebben biztosan van igazság, mert éppen a traktor keréknyoma miatt van végig a kert hosszában a félméter mély keréknyom, amit az erózióra fogok bízni. Szóval lehet, hogy marad a gereblye az idén, a kukorica, krumpli meg megy bele így, ahogy van, nagyrögösen, takaratlanul...
Egy -szvsz- eddig nem szerepelt témában szeretném a tanácsotokat kérni:
látom, hogy többségetek szépen szegélyezett ágyásokat ápol, az enyémek meg olyan girbe-gurbák, esetlegesek. Az öszi ásással valamelyest mindig rendbehozom, aztán összenöl megint a füvel. Arra gondoltam, hogy veszek müanyag füszegélyt, de attól meg nem lehet majd se rendesen füvet nyírni, se ásni, annélkül, hogy az ember ki ne forgassa a szegélyt újra.
Más. Halálmegvetö bátorsággal (vagy gondatlansággal) a hideg idö ellenére kint felejtettem a veteményt az üvegházban. Károsodhat ettöl, vagy cdak lassul valamelyest a fejlödésük?
Szia! Most, hogy elég vizes a talaj, a kombinátozozás is megfelel.Amint szikkad a föld, megkezdik a gépekkel a magágykészítést a napraforgó és kukorica alá.Akinek arra van a járása, talán kerülne benne.Ez tavaszi szántás, minél előbb le kell zárni a talajt.
Bocs, hogy beleszólok, tavasz óta olvasgatlak Benneteket.Nekem is van kertem.Ősszel volt szántva, most veteményezés előtt meg kombinátorozva./pedig van talajmarónk is, csak kicsit messziről kellett volna vonulnia/.
Finom volt a fejessaláta, a jégsaláta és a spentót! - csak sajnos nem nekünk, hanem a GANAJTÚRÓ bogaraknak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezek a pimaszok tövig rágták őket!!!! Tele lett a kert a másfél centi átmérőjű lyukaikkal, amikbe behordták a salátaleveleket.
Mit tudtok tanácsolni ellenük? Vegyszerellenes vagyok egyébként, de az ő irányukba most nem leszek az.
Tegnap délelőtt felszántották a kertemet. Az újtelepítésű fasorom mellett mélyjárda lett emiatt. Mielőtt keresnék valaki talajmaróst, várom, hogy kiderüljön: ez őszi szántás volt, vagy tavaszi. Esik az eső, hátha szétesnek tőle a nagy rögök. Ha meg mégse, akkor lehet, hogy ti már rég szeditek majd a tököt, amikor én még mindig a gereblyézéssel fogok tökölni. Viszont rengeteg gilisztát láttam (sőt szedtem, meg a kapirgálóim is), pajort csak egyet találtam, lótetűt meg egyáltalán nem. Úgyhogy vagy nagyon klassz a földem, vagy nagyon vaksi vagyok.
Amúgy én sem tétlenkedtem a napokban: a lányom hozott új facsemetéket: sárgabarackot, őszibarackot, meggyet, cseresznyét, ezeket elástuk, aztán megmetszette a tavalyiakat. Most izgulunk, hogy megmaradnak-e. Ha nem, akkor meg majd fogalmunk sem lesz arról, hogy a metszés, vagy a hirtelen újra-tél miatt... Aztán csináltunk egy kis sziklakertet, be is kerítettük csibedróttal, nehogy elszaladjon (a kapirgálóim elől).:))) A portám előtti árokparton a fű tele lett sárgás mohával. Ezt kigereblyézzem? Vagy nem árt a komposztnak?
Azér asse tudom, hogy ki elöl bújdokolsz ennyire ezzel a harmincféle Nick-, fedö-, és becenévvel meg E-mail címmel, míg végül lassan már asse tudod, ki vagy te magad, és milyen néven kit mivel hitegettél:-)
Azért nem kapcsoltam, hogy ki lehetsz, mert pár nap alatt kaptam tizenvalahány nevet és címet 3 helyre, és nem tudtam, hogy nem-e csak megfeledkeztem valamiről, vagy valakivel megbeszéltem valamit...
Sziasztok, kedves kertészek! Folyamatosan olvasgattalak benneteket, csak nem írtam, mert nem tudtam volna érdemben hozzászólni. 1. A négynapos hétvégénket végigkertészkedtük, szép képes beszámoló késik, de nem múlik. Legnagyobb művünk egy újabb ágyás kialakítása, ami hatalmas öröm, de iszonyat munka volt. Hegyvidéken lakunk, a kert lejtős, teraszosítani kellett ezt az új ágyást, hogy vízszintes legyen. A föld tele van kővel, a gyökerekről nem is beszélve, ezeket szedegettük szorgalmasan. Szép lett, egy 25 cm magas fa ágyásszegély határolja lentről, az tartja a földet.
2. Másik nagy művünk 4 ribizli, 2 málna és 1 áfonyabokor elültetése, valamint egy őszibarackfáé.
3. A paradicsompalánták gyönyörűen nőnek, lassan hurkapálcát kell melléjük szúrni, hogy tartsák őket. Szépek a kaliforniai paprikapalánták is, meg az Albaregia második vetés is, ezek a házban vannak.
4. A fóliasátorban már majdnem 10 cm magas a borsó, 3-4 cm-es a retek, 8-10 cm-es a spenót, a káposztafélék palántái pedig egy asztalon cserepekben sorakoznak és nőnek.
5. Aztán érnek meglepetések: a madáretetőből télen kihullott napraforgómagok ezerrel csíráznak és nőnek, a komposztba kiszórt dinnyemagok ezerrel csíráznak, mindenfelé dinnye nő, ahova csak kihordtam a komposztföldet az ágyásokra. Néhányat poénból meghagyok, meglátjuk, fincsi lesz-e.
6. Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő: Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. Ha leszáradt a hajtás, lebontod az építményt, és tele lesz krumplival, kb 3-4 négyzetméternyi területen termelhető krumplimennyiség lesz benne. Ezt többen írták, hogy bevált.
Lélekzetelállító a gyönyörü kerted, a katonásan bekeretezett ágyásokkal, (az enyémek olyanok, mint az ökörpisi:-), meg az akkurátus szakértelmed.
Én már két hete kitettem mindent az üvegházba, megelözendö, hogy megnyuljanak a növények. Tegnap jöttem vissza és már megint szomorú állapotokat találtam:
a paradicsomok, amik nagyon gyorsan kikeltek, mégiscsak kidöltek, gözöm sincs mitöl, pedig egy órát sütöttem a földjüket, az óriásvirágú bársonyvirágok meg szemlátomást kisültek.
a növényház belülről. a fal mellé epret palántáztam, retek karalábé korai kelkáposzta elvetve benne.
a z őszi és az elduggatott tavaszi fokhagyma sorait forgáccsal takartam. Mellette balról a szalmával letakarva néhány tő krumpli, előtte a területre fahamut és forgácsot tettem a korai káposztának.
balra a fólia altt korai zöldborsó van.
középen az ágyat bevetettem körömvirággal, ide jön majd a paprika. Jobbra a zöldség és hagymafélék elvetve. A baloldali ágyás még takarva, ide káposztafélék jönnek.
a palánták ma. A nagyok az időtől függően nem sokára mennek ki a növényházba.