Kössz, hogy megnézhettem az albumod, most nincs itthon a férjem, úgy, hogy du. újra megnézzük akkor már mind a ketten.
Nora a kedvenc virágom a tagetes nem is értem miért hívják büdöskének én nagyon szeretem azt a finom fanyar illatát. De még soha nem találkoztam az évelő vállfajával, azt is magról ültetik? Árulják magboltban?
Most vásároltam egy számomra új fajta hagymamagot. Ha valaki ismeri, vagy már ültetett, és van tapasztalata ha lehet írja meg.!
Ez a növényház most készült, 4 m hosszú, a régi kicsi volt. Remélem beválik. Elkezdtem feltenni a képtáramba az első negyedévi kerti képeket. De ez csak egy kis összeállítás, a kert nem ilyenkor a legszebb. Erről a linkről is elérhető, és a Kert2007-1 album.
Én a mienket tavasszal csak palánta nevelésre használom, a zöldségeken kívül mindig van egy csomó virág, a polcok alatt meg a dália gumókat szoktam hajtatni, a csigák miatt nem merem egyből helybe kiültetni. Most már beraktam 4 tő átteleltett Physalis peruviana-t és már át kell pakolni az évelő Tageteseket is, elkezdtek hajtani. Mire át kell ültetni a paradicsomokat (hamarosan), nappalra ki kell őket pakolni, mert nem fognak elférni a jó világos polcokon.
A saláták egy karóvázas tákolmányban vannak, nemsokára lebontom és szeptemberben újat rakunk a paprikák fölé. Pár óra alatt kész. Aztán ha nem dől össze, marad a tavaszi salátának és reteknek.
Képes beszámoló a hétvégéről. Második csapat borsó vetése (újmajori középkorai, és Turán késői levélnélküli). A korai krumplit, és a zöldségeket fóliával takartam. A másodikat főleg azért, hogy a szél ne szárítsa ki a talajt, még nem nőtt be a kerítésnek ültetett sövénysor. Aztán fűvágás, a borsó és hagyma ágyások mulcsozása, szöszmötölés a növényházban, meg csak a bámészkodás, gondolkodás, ami igen nehéz testi munka. (Micimackó mondása).
Dracéna:- A szántás lezárása a hantok elmunkálását jelenti, tárcsával, vagy boronával, kultivátorral, esetleg gereblyével. A talaj további száradását kell megakadályozni. A magágy kialakítása, majd a vetés után fontos a kellő tömörítés, hengerrel, vagy legalább a kapával, esetleg lapáttal lelapogatni a sorokat. Ez a magokhoz tömöríti a földet. Elmaradása esetén hiányos kelés fordulhat elő.
Érdekes, hogy amit a konyhaablakban nevelgetek azokat sokkal korábban elültettem (januárban), ezeket pedig kb. 1 hónapra rá, de ezek mégis sokkal szebbek és nagyobbak, pedig a tájolásuk azonos.
Igen, sajnos későn, de meg kellett várnom a szántást. Nincs ugyanis külön konyhakertem, és nem akartam, hogy a traktor túl sok területet hagyjon ki, mert az ásást bírom a legkevésbé a kerti munkák közül. (Értsd: ettől fáj másnap a legjobban a műtött derekam, a 16 ezres csodaásóba pedig nem merek beruházni, mert hátha nem bírja ki 10 évig. Egy szántást ugyanis megúszok 2 ezer forintból.)
Tegnap nekiduráltam magam, és felgereblyéztem megint egy jókora darabot, és vetettem retket, salátát, borsót, sárgarépát, petrezselymet, hagymát. De most csupa dér a fű. De jó volna tudni, hogy milyen évszak van most!:)))
A következő, két hét múlva esedékes borsó helyét is előkészítettem, és letakartam szalmával, remélem, porhanyós marad alatta a föld.
Közben végig az a mondat motoszkált a fejemben, amit nemrég írt nekem valaki: hogy a tavaszi szántást minél előbb le kell zárni. Mit jelent pontosan ez a "lezárás"?
Elkezdtem én is a földmívelést. Tegnap vetettem mákot. Persze a hivatalos vetőmagomat nem találtam, így teszkósat vetettem, remélem, rózsaszín lesz a virágja.
Zsebi, Kiseg, gyönyörüek a növényeitek! Kiseg, mikor ültetted, hogy már ekkorák? Nálam nem tom miért mindig minden nagyon lassan megy, pedig az idén igazán korán kezdtem.
Léci mondjátok meg, vegül is le kell-e takarni a veteményt. Ha igen, meddig? Mivel? Hogyan (úgy hogy a növényelférjen alatta.)?
Köszi a magyarázatot, nagyon tetszik. Elsóhajtoztam a férjemnek, hogy én is ilyen kertet szeretnék. Azt mondta, már csak néhány évnyi munka kell hozá, és meglesz. Na igen, a mi lejtős, köves, gyökerekkel átszőtt kertünkben még tényleg néhány év, mire hasonlót kialakíthatunk. De nem adjuk fel, dolgozunk rajta! Mindenesetre sokáig elnézegetnék még képeket ilyen gyönyörű kertekről.
Három ilyen tám szerkezet van letéve ezen keresztül van 3 vizszintes drót kihúzva. Ahhoz van hozzáerősítve a műanyag uborka háló.
Erre fut nekem az uborka, és többféle bab.
Az első képen láthatod a műanyag hálót, a második képen az eleven zöld bab falat, az ubit azért nem látod mert, az a másik árnyékosabb oldalon van.
Az előtérben azok a csunya rudak a fekete szeder támjai amit már mára befutott a szeder épp a mult héten metszettem vissza.
A háttárben a náddal körbekerített vizes hordók láthatók
A kukorica a zöldborsó helyén van azt György napon ültetem elvágott ásványvizes palackba kint van szabadfölbe és amikor a borsót felnyűvöm ez megy a helyére és erre meg egész késői julika babot futtatok.
Azt amit a piacon árulnak csörgősre száradva az megsem közelíti az amit én készítek küldök képet mert azt nem tudtam bemásolninemcsak arról van szó, hogy eltudjam mondani, hogy van aszalt parim,hanem rengeteget használok.Minden féle salátába, sütök vele.pl aszalt paris sóskeksz, toszkán lapos kenyér, főzésnél a legegyszerűbb krumpifőzelékbe, kelkáposztába husok mellé.Soha még nem penészedett meg mert a sózás következtében hamar kidobja a levét és utána ha bekényszerült a sütőbe akkor is hamar meg van
Nálam tavaly előtt dúlt a vész augusztusban a piacról vettem parit előtte való héten a szomszédnéninek adtam 2 vödör export minőségüt.
Tavaly egy piaci termelő tanácsára még zöldbogyós állapotban is kapott rezet. Az még a bio kertészetben is megengedett szer.
Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.
Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.
Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.
Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.
Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal, vegyes
dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.
Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.
Előzmény:Zitka (1262)ezt a paradicsom barátai topikról másoltam be Nektek mert nem volt kedvem mégegyszer beírni
5103050
Lucullus paradicsomot ajánlatos aszalni. Én aszalógépben csináltam, és én karikára vágom, hogy egyenletesen tudjon száradni. Sok belefér egyszerre a gépbe, és nincs sok gond vele. Aztán irány az olivaolaj meg a füszerek.
Mindezek után nem biztos, hogy érdemes belevágni, mert már 1200-1500 ft/kg áron lehet kapni készen, kimérve.... érdekességnek jó, és el lehet mondani, hogy saját aszalt paradicsoma van az embernek, de elég nagy macera.
Nem professzionális szinten én úgy csináltam, hogy az érett, inkább húsos, mint leveses parikat cikkekre vágtam, és nyáron a lehető legnagyobb melegben cserényre (vagy szúnyoghálóra) kiteregettem. Néha átmozgattam.
Ott lehet hibázni, ha jön pár felhős nap, mert akkor rothadásnak indulhat a dolog!
Alternatív megoldások: szellős padlás (ott nyáron még hűvösebb időben is meleg van), sütő (alacsony hőfokra), aszalógép.
A sütős megoldást gazdaságtalannak tartom, és nem is lesz olyan finom a végtermék, az aszalógéppel szintén gazdaságtalan, és nagyon sokáig tart, mert a paradicsom nem szárad jól...
Érdemes nem pergős-zörgősre szárítani, mert akkor nem puhul vissza olyan könnyen. Én olívaolajba raktam még egy kicsit puhán, de kiszáradtan. Így jó.