Én a gyümölcsfák metszésekor leeső gallyakat szoktam beszurkálni a borsó közé támasztéknak. A sortávolság 20 - 25 cm, egymást is tartják valamennyire, de botok nélkül együtt szoktak kidőlni, mert egyszerre 2 sornál többet nem vetek. Nem győzöm főzni, mélyhűtőben nem sokat rakunk, mert több éves adagok is vannak még.
Üdv! Az ember elmegy hétvégén, aztán nem győz visszaolvasni:-)) A körömvirágos takarásról a 936-os Hsz-ben van szó képpel. Az a lényege, hogy a paprika kiültetéséig a talajt valamivel takarni kell, ez nálam a körömvirág. A sorközökben, amíg a paprika megerősödik megmarad, addig védi a széltől. Utánna levágom és felületi mulcsnak marad meg. A palántázáskor azt a sort amibe a paprika megy, ott belekapálom a földbe. Azért a körömvirágot használom, mert ebből terem rengeteg magom, gyógyhatása, káros rovarriasztó hatása van, és mert szép.
Az én segítségeim már nagyok, de módjával szeretik a kertet. A lányom fél év után most jött haza Olaszországból, és már hiányzott neki. Ezeket a paradicsomokat hozta. A borsót én is sűrűn vetem, 20 cm távolságra, így nem karózóm.
Az üvegházba én egy hete kiültettem a paprikát, paradicsomot, éjszakára még külön takarom. A karalábé, káposztafélék magja szabadföldbe már vethető, A tökfélékkel még várnék húsvétig. Éjjel hideg van.
Általában nem szoktam beugrani a multik termékeinek, de most a LI**-ben vettem ilyen kis fólia sátrat 1200-ért, és mondhatom, eddig bevált, Percek alatt ösze lehet állítani, egy 4*120-1,40-es ágyrészt letakar. A fólián 1 cm nagyságú lukak vannak, így szellőzik, nem fülled be. A korai borsót, és a krumplit takartam vele.
Tegnaptól olvasgatom a topikot, sok érdekes, számomra új dologról esett itt szó. Szívom magamba az információkat, néha jegyzetelek, tanulok tőletek.
Rákerestem, de nem találtam választ, viszont roppant kíváncsi vagyok, hogy miért ültettek a paprika helyére körömvirágot?
borsó- 4 éve , mielőtt beültettem volna először a kertünket, 8x 2 karó közé hálót csináltam madzagból (télen tévézés közben). Azóta is azt használom. Ha beérik a borsó, és már nincs szükségem a támaszra, csak feltekerem és a következő tavaszig egy sarokba állítom. Igaz, macerás kiszedni a borsó szárát a háló közül, de eddig még mindig sikerült. A kihúzott háló mindkét oldalára ültetek borsót.
Szomszédom viszont úgy csinálja, hogy 20-25 centis sortávolságra ülteti a borsót 8-10 nm-nyi területen. Ha megnő,szinte borsódzsungelt alkot. Támaszt nem használ, egymást támasztják a borsószálak. Azt mondja, hogy alóról ugyan felkopaszodik, de a tetején mindig terem annyi, hogy a hattagú családjának elég legyen.
A borsót az egyik szomszédasszonyom úgy védi az összevissza-dőléstől, hogy az ágyások végébe karókat tesz (ha hosszú az ágyás, akkor a sorba is), és erre kétoldalasan húz ki spárgát, több szinten. Amikor növöget a borsónövényke, akkor be kell igazgatni a két spárgasor közé. Ezt tavaly én is kipróbáltam, persze csak a másodvetésűnél, és bevált.
Nálunk még lehetnek fagyosszentek, most is napok óta minden reggel fagy. Én csak április közepén fogom a tököt és az uborkát vetni, pohárba és cserépbe a csigák miatt. Rengeteg csiga van a kertünkben, hihetetlen fajgazdagságban, éti csiga, házas sárga, csíkos, orsó alakú, meztelenek többféle színben és méretben. Lezebálják a sziklevelet a rüggyel együtt. Volt, hogy kb. 40 csíranövényből lett 3 tő uborka. Előnevelve megmaradnak, a lombleveleket már nem eszik annyira. A tök hamar kinövi a cserepet, inkább nem sietem el a vetést.
Ezt a téli retket ma fogjuk megkóstolni. Lehet, hogy pudvás, de mutatós:
Ezekszerint itt laksz te is? :) Mármint Gyöngyösön... Hát tényleg nincs közel, fél-háromnegyed óra busszal, de nem veszélyes. Sok járat van, mert Gyöngyöshöz tartozunk. Legutóbb 16-án jártam ott, azóta se.
A régi kertemben volt nekem is lestyánom, csak hát az egész kertet le- avagy felszámoltatták velem ilyen-olyan okokból, úgyhogy annak is annyi lett. Azért köszönöm a lehetőséget, lehet, hogy alkalomadtán élni fogok vele. :)
A tököt meg a többit akkor nem vetem el, várok még.
A fahamu lazítja a talajt, csak kell belőle pár tonna. Jobban jársz, ha ősszel szerzel a kertbe egy kocsi érett szalmás trágyát, és beásod. Tavasszal meg kell rotálni, és rendben lesz.
A tökféléket hagyományosan április utolsó hetében vetették helybe, hogy a fagyosszentek ne vigyék el. Volt egy olyan trükkje is, hogy az egy fészekbe kerülő magokat nem egy szintbe tették, így valamelyik később kelt ki, és ha a leggyorsabb el is fagyott, az utolsó megmaradt. Mostanában már nincsenek fagyosszentek, én 1-2 hét múlva akarom a kabakosokat vetni.
A lestyán a vegeta fő alkotórésze. Évelő növény, nekem 4 éves töveim vannak. Ha jársz Gyöngyösön, tudok adni egyet. Tavaly szedtem egy marék magot is, csak jelenleg nincs elképzelésem, hogy hova tettem. De biztos meglesz, nem olyan nagy a ház.
Kisnána azért nincs túl közel Gyöngyöshöz. Én '82 óta lakozom itt, de csak pár éve tudom, hogy a megyének melyik részén van Nána. Viszont azt most sem tudnám megmondani, hogy hogy lehet oda eljutni. :)
Hallo Zsebi, megjöttek a magok, kösz szépen. Nagyon jól jött, mert az eddig (6 héttel ezelött!) elvetett 10x2 paradicsomomból 2 azaz kettö növény maradt meg. Ugyanabba a cserépbe dugtam másik magot, de lehet, hogy nem kedvelik a körülöttük heverö hullákat.
Nincs még késö most elkezdeni?
Evvel a krumplitermesztéssel még bizonytalan vagyok; végül is teljesen föl kell-e tölteni, vagy úgy, hogy a teteje kilátsszon. És miért mondod, hogy nem lehet locsolni? Csak 2 autógumim van. Vetöburi meg 1 se.
A tárkonyt nem ismerem, de néztem, hogy egyeseknek micsoda szép fűszernövény-ültetvényük van, és én is szeretnék, dehát abból a háromból... azt hiszem, lassanként ki fogok próbálni több dolgot is és ami bejön azt beköltöztetem a kertbe is.
Azt a lestyánt mondod, amit vágva lehet kapni, vagy lehet cserepesen is? Mondjuk túl sok választásom nincs, mert a város messze van, szegények vagyunk mint a templom egere, úgyhogy azzal kell beérnem amit találok a bótban. Talán lesz vetőmaguk.
A tök stb kiültetését én is úgy gondoltam, hogy amiben kikelt, azzal a földdel együtt. Csakl még mindig nem tudom, hogy szabad-é már ilyenkor szabadföldbe vetni. Lehet, hogy ez is kísérlet lesz :D
Ahhoz mit szóltok, hogy a vályogos földet fahamuval lazítsam? Tényleg használhat?
Ooooolllllyan jól elfáradtam, hogy na! Egész nap kint voltunk és nagyon jól esett. Végre érzem magama! :D Még füvet is vágtam!!! Bbbbizony! :D
Akkor nem unatkozol Te sem!---Szerintem nem vagy megkésve semmivel sem.Egyszer nekünk úgy adódott, hogy május elsején lett elvetve minden.Fiatalasszony voltam, új helyre költöztünk.Eljött az anyósom és a barátnője, és megcsinálták!Mindenem lett!Hoztak magukkal magokat is, dughagymát is, mindent ami kellett.Csak annyi dolgom maradt, hogy lesegessem, és ha aktuális, behuruljam.
Nem emlékszem, de régebben valami növényt szoktak dunsztos üveggel is védeni a kertben.Mi lehet az?Dinnye? Tök?
Két hozzászólásom közben a vő berotálta a kertet, én pedig a 3/4-ét elgereblyéztem, utána sötét lett.Elültettem a rebarbarát, mert eddig edényben volt szegényke.
Kaprot minden évben vetek, többször is, mert különben mindig akkor nincs amikor kellene.Lestyánt pedig legegyszerűbb venni valamelyik üzletben, és kiültetni a kertbe.Már szépen kihajtott, holnap tehetek a húslevesbe.Tárkonyt nem szeretnél?Az is finom a levesekbe.
Örülök, hogy többeteknek tetszett a "krumplitorony", persze, hogy akinek van bőven helye, az nem fog átállni erre, de a kis területen termelőknek, mint pl nekünk, nagyon hasznos lehet, de erről majd ősszel nyilatkozom, amikor már saját tapasztalatról számolhatok be.
A borsó a fóliasátorban már kb 20 cm magas, körülkerítettem ma csirkehálóval, hogy majd ne dőljön ki az útra.
A ganajtúró bogarak nem ijedtek mag a hamutól, amit beszórtunk a járataikba, vígan járkálnak ki-be rajta, és tovább eszik a fejessalátáinkat. :-(
Én cukkinit és uborkát a héten tettem pohárba és be a lakásba. Kelésig biztosan itt lesznek, mert kell nekik a meleg. Nekem nincs melegházam, így jó időbe ki, este be. Kicsit macerás.
Nálunk is a nagyobbik lányom (3 éves) élvezi igazán a kertet és lelkesen ültet. De sajnos sok mindent letapos, és már szeretné a termést aratni, ezért szeretne mindent leszedni: virágokat, kibujt hagymákat... :-)
Jaj de jó is annak az anyukának, akinek még ilyen aranyos, segítőkész gyerekei vannak...! :-) Sajnos elég hamar kinőnek ebből. Az enyémek nem igazán lelkesednek a kertészkedésért. :-(
Ó, akkor tényleg nem lakunk túl közel, pedig már örültem... 25 évvel ezelőtt is laktam falun, Fejér megyében, ott akkor valami iszonyatos vályogos volt a föld, alatta meg mindenféle lyukak, lejtett is, úgyhogy nem adott túl sok sikerélményt. Főleg, hogy időm se maradt rá, mert akkor volt az egyik gyerek kicsi, a másik pici, én meg betankoltam kecskét, nyulat, malacot, csirkét, kacsát, libát, ahogy az egy Pestről vidékre szabaduló családanyához illik.:))) 2,5 éve lakom itt, úgyhogy ez lesz a második szezonom. Itt nagyon jó a föld, bár a termőréteg alatt itt is vályog van, állítólag a gyümölcsfák csak három évig bírják, merthogy akkorra ér le a gyökerük a vályogba, pont mire teremnének. Hát, majd kiderül, mindenesetre ültettünk egy csomó facsemetét.:) Errefelé azért még nincs igazán meleg, mert ma reggel fél nyolckor csupa dér volt a fű, úgyhogy az áprilisi témákkal (kukorica, bab, krumpli, uborka) én még várok, hallgatok az itteni tapasztalt nyolcvanéves nénikékre.