Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1287

Zsebi, Kiseg, gyönyörüek a növényeitek! Kiseg, mikor ültetted, hogy már ekkorák? Nálam nem tom miért mindig minden nagyon lassan megy, pedig az idén igazán korán kezdtem.

Léci mondjátok meg, vegül is le kell-e takarni a veteményt. Ha igen, meddig? Mivel? Hogyan (úgy hogy a növényelférjen alatta.)?

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1286

Csak gratulálni szeretnék a gyönyörű palántáidhoz.!

Az enyémek még kisebbek, de május 15-ig még remélem megnőnek.

Előzmény: kiseg (1284)
földtúró Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1285
Köszi a magyarázatot, nagyon tetszik. Elsóhajtoztam a férjemnek, hogy én is ilyen kertet szeretnék. Azt mondta, már csak néhány évnyi munka kell hozá, és meglesz. Na igen, a mi lejtős, köves, gyökerekkel átszőtt kertünkben még tényleg néhány év, mire hasonlót kialakíthatunk. De nem adjuk fel, dolgozunk rajta!
Mindenesetre sokáig elnézegetnék még képeket ilyen gyönyörű kertekről.
Előzmény: zsebi41 (1280)
kiseg Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1284
kiseg Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1283
És most?
kiseg Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1282
Talán most sikerül a kép is
kiseg Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1281
Sziasztok!

Ilyen időben egy kis felüdülés:
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1280

Három ilyen tám szerkezet van letéve ezen keresztül van 3 vizszintes drót kihúzva. Ahhoz van hozzáerősítve a műanyag uborka háló.

Erre fut nekem az uborka, és többféle bab.

2006.máj.252006.07.10Az első képen láthatod a műanyag hálót, a második képen  az eleven zöld bab falat, az ubit azért nem látod mert, az a másik árnyékosabb oldalon van.

Az előtérben azok a csunya rudak a fekete szeder támjai amit már mára befutott a szeder épp a mult héten metszettem vissza.

A háttárben a náddal körbekerített vizes hordók láthatók

A kukorica a zöldborsó helyén van azt György napon ültetem elvágott ásványvizes palackba kint van szabadfölbe és amikor a borsót felnyűvöm ez megy a helyére és erre meg egész késői julika babot futtatok.  

Előzmény: földtúró (1269)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1279
Azt amit a piacon árulnak csörgősre száradva az megsem közelíti az amit én készítek küldök képet mert azt nem tudtam bemásolninemcsak arról van szó, hogy eltudjam mondani, hogy van aszalt parim,hanem rengeteget használok.Minden féle salátába, sütök vele.pl aszalt paris sóskeksz, toszkán lapos kenyér, főzésnél a legegyszerűbb krumpifőzelékbe, kelkáposztába husok mellé.Soha még nem penészedett meg mert a sózás következtében hamar kidobja a levét és utána ha bekényszerült a sütőbe akkor is hamar meg van
Előzmény: beetee (1276)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1278

Nálam tavaly előtt dúlt a vész augusztusban a piacról vettem parit előtte való héten a szomszédnéninek adtam 2 vödör export minőségüt.

Tavaly egy piaci termelő tanácsára még zöldbogyós állapotban  is kapott rezet. Az még a bio kertészetben is megengedett szer.

Paradicsom aszalás. Paradicsom csak lukulusz lehet. Hozzávaló régi hűtő rácsa, alá akármilyen tálca arra fog csepegni a lé. Só nem jódozott. A paradicsomot hosszába három felé vágom, ha kicsi csak két felé, a két szélső szelet héját levágom nagyon erőssen besózommind a két oldalról és a rácsra rakom. Álltalában ezt este v. délután készítem reggelig hagyom lecsöpogni akkor kitörlöm alóla a lét és kiteszem a napra. a legyek nem mennek rá mert nagyon sós. Ha nagy meleg van 3-4 nap alatt kész. minden este behozom az elején ha van alatta lé mindig kitörlöm és ahogy aszalódik össze úgy rendezem át a tálcákat. Én egyszerre három tálcányit aszalok Sajnos volt már olyan, hogy esett az eső akkor a légkeveréses sütőben fejeztem be kb. 80 fokon.Van aki gyümölcs aszalóban készíti, de anpon szárítottnak nincs párja.

Nem kell csontszáraznak lenni csak olyannak, hogyha  megfogod a kezeddel ne maradjon a kezed nedves.

Ekkor fogom a háztartási ollóm és kis darabokra felvágom , ezt álltalában a TV előtt ülve hajtom végre.

Amit az üzletekben árulnak az szeletben van, és úgy teszik olajba, na ha ebből akarok a salátába tenni, vagy belesütöm a toszkán lapos kenyérbe, vagy a csilis muffinba akkor azt az olajos valamit kéne vagdosni. Egyszer volt nekem olyan csak mert először vettem egy üveg olasz terméket, hogy tudjam milyennek kell legyen az íze. És sokkal több olaj kell hozzá ha szeletben van. A megmaradó fűszeres olajat télen saláta készítésre és ételek ízesítésére használom.

Ezután kis csinos üvegekbe töltöm teszek bele fekete, és piros borsot, egy apró csilit, egy levélke rozmaringot-és bazsalikomot amit már előtte 1 napig fonnyasztottam. felöntöm olajjal készítettem már olivával, kukorica olajjal,  vegyes

dió, buzacsíra, rizs fekete ribizli olajjal erről van képem.

Másnapig nem zárom le mert még utána kell tölteni. Kb. 6-7 éve készítem, még soha nem romlott el, azt, hogy meddig nem avasodik meg nem sikerült kipróbálni mert minden évben elfogy pedig nagyon sokat készítek. De aki egyszer kapott az mindig kér belőle.

Előzmény: Zitka (1262)ezt a paradicsom barátai topikról másoltam be Nektek mert nem volt kedvem mégegyszer beírni
      5103050
Előzmény: kiseg (1277)
kiseg Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1277
Szia!

Lucullus paradicsomot ajánlatos aszalni. Én aszalógépben csináltam, és én karikára vágom, hogy egyenletesen tudjon száradni. Sok belefér egyszerre a gépbe, és nincs sok gond vele. Aztán irány az olivaolaj meg a füszerek.
Előzmény: PeciMaci (1272)
beetee Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1276

Mindezek után nem biztos, hogy érdemes belevágni, mert már 1200-1500 ft/kg áron lehet kapni készen, kimérve.... érdekességnek jó, és el lehet mondani, hogy saját aszalt paradicsoma van az embernek, de elég nagy macera.

Előzmény: beetee (1275)
beetee Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1275

Nem professzionális szinten én úgy csináltam, hogy az érett, inkább húsos, mint leveses parikat cikkekre vágtam, és nyáron a lehető legnagyobb melegben cserényre (vagy szúnyoghálóra) kiteregettem. Néha átmozgattam.

Ott lehet hibázni, ha jön pár felhős nap, mert akkor rothadásnak indulhat a dolog!

Alternatív megoldások: szellős padlás (ott nyáron még hűvösebb időben is meleg van), sütő (alacsony hőfokra), aszalógép.

A sütős megoldást gazdaságtalannak tartom, és nem is lesz olyan finom a végtermék, az aszalógéppel szintén gazdaságtalan, és nagyon sokáig tart, mert a paradicsom nem szárad jól...

Érdemes nem pergős-zörgősre szárítani, mert akkor nem puhul vissza olyan könnyen. Én olívaolajba raktam még egy kicsit puhán, de kiszáradtan. Így jó.

Előzmény: PeciMaci (1274)
PeciMaci Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1274
És milyen fajtát érdemes, és főleg hogyan.
Előzmény: beetee (1273)
beetee Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1273
Igen.
Előzmény: PeciMaci (1272)
PeciMaci Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1272

Sziasztok.

Próbált már valaki paradicsomot aszalni ?

il1321 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1271
Szia! Én uborkát felfuttatni használom. Vagy ha hirtelen lehülés van, akkor a talajba szúrva, egymás mellé 1 méterre, fóliát lehet gyorsan ráhúzni.
Előzmény: földtúró (1269)
il1321 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1270
Köszönöm:-)))
Előzmény: zsebi41 (1266)
földtúró Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1269
Szia Zsebi!

Nagyon tetszik a kerted, de áruld el légyszi, hogy az első képen mi célt szolgál az a rúd három vízszintes keresztbe bottal? No ez jól leírtam. Gyanítom, hogy valami támrendszer-féle, de milyen növény számára?

Szia Il!

Tőled is hasonlót kérdeznék, a Te fotóidon pedig egy félköríves műanyag csövet láttam, erre futtatsz valamit?

A kertünkben a következő nagyobb munkák közé a támépítések tartoznak, ezért érdekel nagyon, hogy milyen növénynek milyen támrendszert kell építeni. (borsó, bab, uborka...)
Előzmény: zsebi41 (1260)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1268

Jó. Behoztam: paprika, paradicsom, basilikum, bohócvirág, datura, petúnia, csillagfürt. Kint maradt: karalábé, zeller, karfiol, káposzta.

Az üvegházban már jó nagy a saláta, retek, sonka(dug)hagyma.

Szabadfölben kikelt, fokhagyma, dughagyma, saláta, retek, borsó (igaz, hogy azt még csak én látom.-)

Előzmény: il1321 (1263)
Zitka Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1267

Elnézést, OFF leszek, de virágos topikokba már végképp nincs időm böngészgetni.

Vettem nyári hagymás virágokat. Némelyikre az van ráírva, hogy nem fagytűrő, tehát fel kell szedni. Mi a szokás ezekkel?

A tavaszi hagymásokkal tudom az ökölszabályt, hogy iskolakezdetkor elültetni, évzáró után felszedni. :-) De a tulipánokat, jácintokat, krókuszokat legfeljebb háromévente szoktam felszedegetni, sőt... :-)

Ezeket az évente felszedendőket (amik ráadásul elég kisméretű hagymák) muszáj ültetőkosárba tenni?

ON

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1266

Szia!

Megmutattam a dicsérő soraidat a férjemnek, mivel ami a precizitás az Ő reszortja az enyém a szakma.

Azt mondta, hogy ahogy a Te képeid látja ugyan csak rokon lelkek vagytok ami a precizitást illeti.

Ezt a szép virágot küldi, hogy ha már ilyen idő van legyen mindenkinek szép napja.

klívia
Előzmény: il1321 (1263)
CBNora Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1265

Melegigényes növényeket fűtött dobozban csíráztatok. Egy másoló papíros doboz tetjébe lyukat vágtunk, ott belógatok egy 15W-os villanykörtét, alá pár réteg újság, hogy egyenletesebb legyen a hőmérséklet. Így pl. a paprikamagok gyorsabban és viszonylag egyszerre csíráznak. A fűtőtestre hiába pakolok, mert takarékossági okokból éjjel és napközben alig fűt.

Előzmény: taormina1 (1258)
CBNora Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1264

Én nedves VC papírban csíráztatok, a hajdan sokat reklámozott, újabban olvadós csipke állagú márka erre nagyon jó. Petri-csészéket használok, de bármilyen lefedett edény jó.

Idén 2000-ben ajándék paradicsomból eltett magokat is vetettem, ugyanolyan arányban csírázott, mint a frissebb, csak kicsit lassabban. Hagymamagot nem szoktam sokáig eltenni, snidlinggel egyszer már megjártam 1 se kelt ki.

il1321 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1263

Azt hiszem ebben a kertben is gyönyörködhetünk, remélem kapjuk a képes beszámolókat. Úgy látom itt "mérnöki" precizitás évényesül:-))

Igazad van, minden mag csírázásához megfelelő hőmérsékletre van szükség. A fűtetlen üvegház palánta előnevelésre nem alakmas.

Előzmény: zsebi41 (1260)
taffy Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1262
Töknek, cukkininek a csíráztatásához "talpmeleg" kell. Tavaly elsőre nekem sem sikerült mert viszonylag jó időben kiraktam csírázni. Aztán már melegben sikerült minden és kis növényként került ki szoktatás után, és esténként be, mert nekem nincs üvegházam.
il1321 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1261

Nem vesztem el, a másik 3 topicon azért ott voltam. Ha nem tudok valamire megoldást nem írok, azért vagyok néha "hiányos".

A hhosszú hétvége munkával telt el. Kicseréltem az utat, vetettem, ültettem, néztem a rügyező fákat, kibomló virágokat. A zöldborsó kikelt. A növényházban a répa, retek, kelkáposzta is. Az uborkák közül a Perezt és a Mohikánt ismerem, ezek inkább elrakásra valók, a másik kettőt nem ismerem. Üvegházba én a kígyó illetve saláta fajtákat javasoltam (Bernadette F1), de szerintem az elvetéssel várj április közepéig szabadföldbe, üvegházba is ráérsz egy jó hét mulva. Addig csak javul az idő. A magokhoz nem tudok hozzászólni. Lehet, hogy nem voltak a sajátok teljesen beérve? A csíráztatás meleg helyen egy kis tálcába helyezett jó szöszös anyagba csomagolva, nedvesen tartva lehet. A csírázáshoz is megfelelő meleg kell. Csak ha már eléggé fejlettek a kis növények, és kint éjjel is megvan a min 10 fok akkor vidd ki a növényeket, mert megfáznak. Lehet, hogy nem heverik ki. Én most is vetettem 4 éves paprikamagot, és kikelt nagyrésze, de ezzel számoltam, így többet vetettem. A csírázáshoz, kivéve a fényben csírázó magokat nem kell napfény, elég meleg helyen tartanod az edényeket.

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1260

Nekem fa ágyásszegélyem van, de az nagyobb kertbe elég drága dolog.

A régi nagykertemben a férjem szürke hullámpalát vágott el 35-40 cm mélyre avval határoltuk el hosszában az utat  és kétoldalra voltak a gyümölcs fák és vetemények kb. 15 éve volt meg mikor eladtuk és a mostani tulaj is azt használja.

A kabakosok magja áll el a legtovább 5 év után is csírázik még,  nekem ma kelt ki az uborka , tök, és cukkini amit 10 napja ültettem, bent van a lakásban és ma reggelig átlátszó búra altt volt, most törte át a földet most kivettem a búra alól vizet, még nem kapott amióta elültettem és még egy pár napig nem is kap de majd akkor is csak nagyon keveset.megmutatom, hogy néz ki ma és majd 1 hét múlva

ágyásokősszel ültettett borsó és spenót
Előzmény: taormina1 (1257)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1259

Más. Halálmegvetö bátorsággal (vagy gondatlansággal) a hideg idö ellenére kint felejtettem a veteményt az üvegházban. Károsodhat ettöl, vagy cdak lassul valamelyest a fejlödésük?

Akinek van erröl tapasztalata, kérem mondja el! (Még mindig kint vannak a növények, minden nap azt hiszem, holnap már meleg lesz, közben egyre hidegebb van:-(

Előzmény: taormina1 (1250)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 1258

Szia Il, rég láttunk!

4 féle uborkamagot találtam itthon, de nem találom, ahol erröl írtál. Melyiket kell most ültetni? Perez F1, Kecskeméti keseredésmentes, Mohikán, Rajnai fürtös.

Amit a régi magokról írtál, eddig nem vált be. Hat hétig csíráztattam tök, sütötök, cukkini meg padlizsánmagot, egy se kelt ki, most kidobtam az egészet.

Ezekböl az uborkákból is egy már nyitott, régi, nem tudom próbálkozzak-e vele.

Általánosságban is szeretném kérdezni, hogy apró, régi, saját magam által fogott magok csírázóképességét hogy lehet vizsgálni.

Az nem jó, hogy földbe dugom és várok, mert sok dolog nálam nagyon-nagyon lassan kel, így sose tudom, hogy azért nem kel ki, mert rossz már, vagy még és még várni kell.

Pl vadonatúj paprika és egy csomó virámagot több mint 4 hete vetettem, es még se híre, se hamva. (Igaz, hogy az üvegházban hideg van, de mások pedig jól kikeltek)

Előzmény: il1321 (1233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!