Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1138

 

Igen kérek szépen

Előzmény: taormina1 (1120)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1137

A mángold leveleit úgy használom mint a spenotot , még senki soha nem tudta,  nálam, hogy mángoldot eszik ha főzelék, vagy lassange, vagy kanellóni , v. palacsinta volt vele készítve.

 

Van levél és nyél mángold az utóbbinak szélesebb a nyele, de azért egyformán használható mind kettő.

 

Nekem van piros és zöld is.

 

A nyelet szeletekre  vágva kis olajon megpárolva fokhagymásan durva borssal megszórva körettként vagy csak magában parmezánnal megszórva fogysztjuk.

 

 

A felesleget fagyasztom. Ja és minden zöldséglevesbe és húslevesbe is teszek az ugyan ilyen szeletekre vágott szárzeller együtt

Előzmény: taffy (1131)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1136

Hagyma ügyben elég tájékozott vagyok a kereszt komám a mezőgazdasági kutatóban hagymával foglalkozó kertészmérnök.

 

Sokáig próbálkoztam a hagymával, volt,

hogy tőle kaptam dughagymát garantált minőséget mégis egy csomó kukacos lett.

 

Feladtam , mert azt mondta olyan fertőzött a talaj, hogy a nyövény védelem csak olyan szerekkel valósítható meg amit csak nagyüzemi körülmények között lehet és szabad használni.

 

A felmagzásról csak annyit, ha úgy ülteted el, hogy a hőmérséklet alacsony felmagzik.

Korán csak azt szabad ültetni amit zöld hagymának szántok a többi ráér április közepe után.

 

Az őszre termesztett hagymának azért jó az  apró mert ott 1kg ra több darab esik és ígyolcsógg a termesztés, zöldhagymának a nagyobb a jó, mert hamarabb lesz belőle és nagyobb újhagyma.

Előzmény: dracaena (1112)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1135
A mángolnak spenótíze van, de jó nagyok a levelei. Egyszerűbb szedni. Én tavaly kint hagytam a töveket, már elkezdett hajtani, és múlt hétvégén szüreteltem belőle, lett vacsira spenótos palacsinta :)
Előzmény: taffy (1131)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1134
A pasztináknak olyan a gyökere, mint a petrezselyemnek, de a levele inkább a zelleré és a sárgarápáé között van. Az illata is más (ezt nem lehet elmagyarázni). Én szeretem, ugyanúgy lehet használni, mint a petrezselyemgyökeret. Tavaly a budapesti hipermarketekben egy időben pasztinákot árultak petrezselyemgyökér helyett, a városi embereknek szerintem fel sem tűnt :)
Előzmény: taormina1 (1129)
Zitka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1133
Tényleg jó a jégsaláta, csak sajnos a csigák is szeretik. :-S  Már harmadik éve vetek ilyet, még sosem magzott fel. Hamarabb megettük. :-) Vagy a csigák... Sajnos olyan tömött fejűre sose hízott meg, mint a bolti - viszont nem is kapott semmi hizlaló huncutságot. :-)
Előzmény: taffy (1131)
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1132
A fekete gyökeret mikor vetetted? És egész télen bírja a földben? Vagy csak az enyhe tél miatt?
Előzmény: taormina1 (1129)
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1131
Igen, elszórtam a répa magot és ugyan oda a retek magot is, mert azt olvastam, hogy mire a répa megindul a retket már meg is etted, és legalább látod, hogy hol van a répa sora, ha pl kapálni kéne. Majd kiderül.....
Mángoldot mire használod? Én nem nagyon ismerem.
Én is kipróbálom a jégsalátát, azt hallottam kevésbé magzik fel mint a rendes saláta.
A saláta palántáim nagyon elnyultak, pedig sokat voltak kint, de az ágyásba láttam már kis palántákat a tavalyi felmagzott salátáról, azokat fogom beültetni szépen sorba.
Előzmény: taormina1 (1128)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1130

Van egy csomó zöldség magom, leginkább sokfajta zöldborsó, amit helyhiány miatt nem tudok mind fölhasználni. Akinek szüksége van valamire, írjon, küldök listát.

 

taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1129

Mi az a pasztinák? Van belöle magom, de nem tudom, mire jó.

Elfelejtettem mondani, hogy feketegyökeret is vetettem, mert az nagyon jó. (Szintén most lehet vetni.) A tavalyit most szedtem föl és mindjárt meg is ettük.

Piros szárú mangold magot viszont keresnék.

Előzmény: erdeiboroka (1125)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1128

Nekem nem igazán kint vannak, hanem üvegházban.

Ezt a sorjelzö dolgot sose értettem. Mit jelent ez? Hogy ugyanabba a sorba veted magát a sort, meg a sorjelzöt?

Előzmény: taffy (1124)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1127

Hagymát, ha nem rettent vissza az alább vázolt szívás...

A jégsaláta sokkal finomabb, mint a közönséges.

Előzmény: Zitka (1123)
Zitka Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1126
Ebből a dughagyma lenne most nagyon aktuális, de még nem kaptam megfelelő minőségűt.  Levélzöldségeket nem vetek, sajnos nincs helyem.  Nem tudom, megpróbálkozzak-e még1x a lila sonkahagymával (magról), tavaly ki sem kelt. :-(
Előzmény: erdeiboroka (1125)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1125
Pasztinák, spenót, sóska, mángold, saláta, dughagyma, fokhagyma :)
Előzmény: Zitka (1123)
taffy Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1124
Nekem napok óta kint van a karalábé és karfiol, de a bazsalikomot és és a paprikát nem merem kitenni. A paradicsomot sem, mert még csak szikleveles.
A répa közé vetettem, sorjelzőnek is egy kis retket próbáltátok már?
Előzmény: taormina1 (1121)
Zitka Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1123

De jó, hogy mondod a jégsalátát! :-)  Én is veteményeztem ma délután, de csak borsót, petrezselymet, répát és retket. Van is valahol tavalyról jégsaláta magom, holnap reggel elvetem (hacsak nem fog esni... :-(  )

Mit lehet még ilyen korán végleges helyére vetni?

Előzmény: taormina1 (1121)
taffy Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1122
Én sose hittem volna, hogy ilyen nehéz a vöröshagyma termesztése. De azért elduggattam, néhány dughagymát.
Ha most teszem fütőtest fölé, még nem késő?
Ma elvetettem a répákat és a spenótot, mivel ez az első kert szezonom, izgulok, milyen lesz.
Előzmény: Flanell (1117)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1121

Mégis betettem a rozzant polcot az üvegházba, és halálmegvetö bátorsággal ma kitettem az összes veteményt és éjjelre is kint hagyom.

Paradicsom, 4-5 szál basilikum, óriásvirágú tagetes már kihajtott, futottak még: (de még nem értek célba): paprika, karalábé, karfiol, zeller, piroskáposzta,

salvia, serleglonc, óriás petunia, bohócvirág, serleglonc, dupla lila datura, fehér csillagfürt. (on)

Helybe vetettem: korai zöldborsó (rajnai törpe) petrezselyem, sonkahagyma, répa, jégsaláta, retek.

Tökféléket, uborkát gondoltam majd késöbb. Megint az lesz a baj, hogy mir eljön az ideje ezeknek, ill. megnönek a palánták, még nem lesz hely. Nálam mindig minden nagyon lassú, de remélem az idén egy kicsit minden hamarabb lesz, mint különben.

Van egy öreg eperágyás, azt föl akarom szedni, de gondoltam, még megvárom, míg mégegyszer terem, majd aztán. De addigra megint junius lesz.

taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1120
Zsebi, kell medvehagyma?
Előzmény: zsebi41 (1110)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1119

Szölö alatt van, de nagyon napos helyen! Locsolást is, trágyát is kapott (gondolom a szölöéböl neki is jut), mégse nött meg. Majdnem ugyanakkora maradt, mint dughagyma korában, Nem baj, most megegyszer megpróbáltam, meg 2 fej fokhagymát is ledugtam gerezdenként. Abból mikor lesz mi?:-)

A magvetésböl kb5x2,5 cm-es sonkahagymák lettek, azokat dugtam le az üvegházban. Mikor fogyasztható?

Előzmény: Flanell (1117)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1118
Nagyon köszönöm, na ezt az expozét már tényleg elteszem az utókor számára!
Előzmény: il1321 (1114)
Flanell Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1117
Szőlő vagy fa alatt csak rendszeres locsolással lesz rendes fej hagymád. De ha már régóta nincs trágyázva, akkor sem.
Vastag és hosszú (korai) zöldhagymához eleve nagyobb méretű hagymát kell ledugni, mint már korábban is mondtam. A kicsi hagymából csak nyárra lesz nagy.
Előzmény: taormina1 (1111)
Flanell Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1116
Mint pár hsz-sal lentebb olvasható, a sarjadékhagyma egyik típusa magot hoz, a másik a maxár tetején, egyes fokhagymához hasonlóan, kicsi hagymákat. A magot hozó rágósabb. De a másik sem babapiskóta... :) De azért nem olyan szörnyű, csak a rendes vöröshagymához mérten, megéri vele foglalkozni.

Lila dughagymát szerintem minden piacon lehet venni, kimérve. Tavaly 400 körül volt kilója.
Előzmény: taffy (1108)
il1321 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1115
Kiegészítés: A szép nagy vöröshagyma a ritka vetéssel, vagy a legalább 10-15 cm távolságra dugdosással lesz. A pici apró dughagymából vékonyka zöldhagyma lesz. A nagyobb fejek (20cm-nél nagyobb) eldugásából lesz vastag hagyma, ha mélyebben teszed. Trükk. Ősszel olyan helyre , ahol nincs útban elteszel közepes fej vöröshagymákat mlyen, abból fejenként 3-5 szál zöldhagyma lesz. Ez is korai. A földben hagyott hagyma is kihajt zöldhagymának, ha nincs útban.
Előzmény: taormina1 (1111)
il1321 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1114
A hagyma termesztésének két módja használatos: Egyéves, kétéves.
Az egyéves termesztés magról történik. Márciusban, amint lehet a talajra menni, magról vetik a hagymát. Ha sorban, viszonylag ritkán vetik, akkor étkezési méretűt kapunk. A magot kb 2-3 cm mélyen vetjük és vetés után a talajt tömörítsük. A tömörítés minden féle magvetés után fontos. Hiányában nem egyöntetű, ritka kelés fordul elő. A magok kb 2-3 hét alatt kelnek ki, a hőmérséklettől függően. Ezt kelés után még lehet 5-10 cm-re ritkítani. A kihúzgált hagymákat zölden megessszük. Ha a magokat jó sűrűn, kb 10-15 cm széles sávokban vetjük, akkor dughagymát kapunk. Ezt amikor beérik és a szára elszárad, seprűvel leseperjük a lombot, felszedjük, osztályozzuk, eltesszük némi árnyékosabb helyen történő utánszárítással. A fél cm-nél apróbb, (zsikahagyma) és a 2 cm-nél nagyobb (pikleszhagyma) szaporításra alkalmatlan. A két méret közötti hagymákat kell majd következő évben eldugdosni. A zsikahagymát el lehet szórni ősszel, ebből korai zöldhagyma lesz, a piklesz csak zöldhagymának jó, mert magszárba megy.
Kétéves:Első évben dughagymát termesztünk. A dughagymát, ha mód van rá duggatás előtt egy hónappal hőkezeljük. (radiátor, kályha mellett, kemencén, kazánon) egy-két hétig melegen tartani, hogy a felesleges táperő kimenjen  belőle, megelőzve a felmagzást. Ha korán duggatunk, és a talaj hideg, akkor a hőkezelés hatása kimegy, és így is több a magszáras hagyma. Ezért nem érdemes a hideg talajba eldugdosni a vöröshagymát. A dugdosás sorba, 5-10 cm távolságra egymástól, a sorok 20-30 cm távolságra. A sűrűbb dugdosás kisebb, a nagyob távolság nagyobb hagymákat terem. Ezeket is ha a száruk elszárad felszedés után tisztítjuk, esetleg osztályozzuk és utóérleljük. Tavasszal, ilyenkor mindíg teszek el 8-10 fej szép nagy vöröshagymát, amiből magot nyerek, így van bőven saját hagymamagom. Én kiűrült narancsos és krumplis hálóban tartom a dug- és vöröshagymát fagymentes helyen. Ha a lilahagymából most vettek sűrűn magot, azt is lehet dughagymának termelni. Két fajtája ismert a braunsweigi, és a tétényi rubin. Ugyanúgy ritkán vetve, mint a vöröshagyma nagyobbra nő. No megint nem tudtam keveset írni. Üdv.
Előzmény: dracaena (1112)
dracaena Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1113
Köszönjük.:)
Előzmény: il1321 (1109)
dracaena Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1112
Remélem, Il majd ad nekünk választ, én csak annyit tudok a hagymáról, hogy magról a dughagymának valót vetik, jó sűrűn, és ezt nem kell kiegyelgetni, mert minél kisebb a dughagyma, annál jobb. Azt olvastam, hogy a nagyobbak könnyebben felmagzanak.
Nálam épp a fordítottja volt tavaly, mint nálad: a dughagymáim nagyobbak lettek a kelleténél. Ugyanakkor a dughagymákból meg nekem se lettek szép nagy fej hagymáim, csak elvétve. (Makói hagymát vetettem.)
Előzmény: taormina1 (1111)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1111

Jó reggelt, bocs, de mégegyszer szeretnélek megkérdezni benneteket a hagymatermesztés alapjairól:

Tulajdonképpen mennyi idö alatt, és milyen bánásmód hatására nö meg egy hagyma?

Én eddig magvetéssel (általaban sonkahagyma) és dughagymázással próbálkoztam, mindkét esetbenlegföljebb mérsékelt sikerrel.

Magvetésnél a nyár végére is csak kb. dughagyma méretü bogyóim lettek, a dughagymánál meg ugyan szépen kizöldültek, de a méretük a nyár végére se sokat változott. Az a kérdésem, hogy an keletkezik a szép nagy fej vöröshagyma, vagy a jó vastag és hosszú zöldhagyma.

Ha magvetéssel próbálkozom, akkor ha elhervadt a zöldje, föl kell szedni, és következö évben újra ledugni, vagy bennhagyhatom?

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1110

 

AUCHAN-ban vettem hálóban volt,  egy árban kb. 20 dkg ugyan annyi a makói csak abból 25 dkg. volt 196Ft.

 

Febr 15-n.

Újhagymának ültettem el  febr.22-én lassan bújnia kell, jó mélyre ültettem, hogy szép hósszú legyen a hagyma rész

Előzmény: taffy (1108)
il1321 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 1109

Köszöntök minden Hölgy olvtársat Nőnapon! IL

 

nőnapi virág

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!