Nincs véletlenül vlkinek eladó m. basjoo növénye? Esetleg meggyökeresedett sarj? (kétszer próbálkoztam már vele, mindkétszer sikertelenül, most ujra megtenném) Szivesen megvásárolnám, esetleg csere. Mailcímem: david.polgari@gmail.com előre is köszi.
Tényleg, valahogy elsiklottam e felett. Most módosítottam én is. :) Érdekes hogy a basjoom alig nőtt magasságra kb 50 cm, de két kis sarjat már hozott. Az egyiket sajna a páváim lecsipték de a másik növekszik.
Kojonó sem csak trágyába ültette a banánt.Ültető gödörbe trágya,arra 10 cm föld,és erre megy a banán.Szerintem nem trágyával takarja be a gödröt,hanem földdel.
Én is átültettem most a basjoomat és a maurelit is tiszta tescos marhatrágyába. Nagy 50 literes dézsákba. Hát remélem nem ég ki. Bár ez a tescos marhatrágya, lehet csak a neve az :)
Amikor én ültettem a banánomat, így csináltam. Olvastam hogy nagyon tápanyagigényes növény. Van másik kiültetett növényem is, nem lett alá téve csak kevés trágya, és nem növekszik kétméterig sem. Az érett trágyától nem lesz baja.
Legalább 60-szor 60-as gödör 60cm mélyen kiásva. Tele érett marhatrágyával keverés nélkül. A tetején 10cm föld, amibe vagy amire ráülteted a banánt. Az első évben a trágya pont anyit fűt, hogy nem fog kifagyni a töve télen a kis növénynek, amíg igazán meg nem erősödik.
A banánok késöbb kisebbek fonnyadtak barnák szárazak lesznek, de a virágokat nyár végéig is szokta hozni, és már egy mérerel is lejebb nől a banánoknál.
Nagyon szépek. Nálam most hoz először termést és épp ma reggel láttam, hogy a virágok lepotyognak, kb annyi kisbanán van, mint neked, de az új virágok, már leesnek. Azt gondoltam valami baja van, de akkor ez normális.
wow, és NEM szélvédett helyen ilyen szépen fejlődik? akkor én sem vacilálok annyit azzal, hogy megtaláljam a kertem legszélcédettebb pontját. (van ilyen, csak akkor nagyon el kellene dugni, azt meg nem szeretném).
Nem igazán szélvédett a hely, ahol a banán van. Kapja a ház mellett elsüvítő nyugati szelet telibe. A szár alsó része barna, ott volt levágva. Nem fűtöttem rá soha. Tavasszal, amikor már kihajtott, és nem volt rajta takarás, jött a -6fok. Lefagytak az új levelek, de a szára nem fagyott el. Tuti, hogy a takarás alatt télen is van fagy, de én még azt sosem mértem. Ott van mellette a maureli banán is, csak nem fért a képbe. Kettő van belőle. Az egyik cserepes a másik kiültetett.
ok, köszi! az a baj, hogy az én basjoo nagyon nagy, jó nagy dézsában, így elég bajos lenne mozgatni télen. Csak a padlásomon van olyan hely, ahol teleltetni lehetne, de oda képtelenség lenne felcipelni...:-) kiültetem, bár elég szeles a telek jobbról-balról...
Szia Robi lehet fagymentes helyen akár sötétben is teleltetni. A törzse csak fűtve marad meg amúgy csak föld alól hajt ki. Rettentő vízigényes és tápigényes szereti a teljes napsütést a szél a legnagyobb ellensége egy vihar is nagyon megtépázza. Szélvédett helyre tegyed ha földből hajt visszafagyás miatt majd csak májusban hajt ki. A maurelli csak dézsásként működik vagy kiülteted és ősszel felszeded és fagymentes helyen levágott levelekkel a törzset telelteted. A szelet jobban tűri de azért őt is érdemes szélvédett napos helyen nevelni. Most ennyi kérdezz van nekem is mind a kettő.
A képeket most készítettem. Nem keletkezik már több banán a virágokból. A banánfürt marad ekkora. Idáig háron sarj hozott virágot, igy három fürt banán van. Sajnos nem lesznek ehetöek.
Breaking news!!! Semmifele takaras nelkul tulelt a fagyturo bananom -22, -23 fokot napokon keresztul. Igaz hogy a nagy hideg elott esett ra ho rendesen.
Jo resze kifagyott de valahonnan melyrol kihajtott es most olyan 30-40 centimeteres. Kb. 5 eve ott van mar tehat jol be volt gyokeresedve.
Ha túl kicsi korában ásod ki, akkor nem lesz életképes, mert még nincsenek önálló gyökerei. Én már három levéllel is sikeresen gyökereztettem. Előre nem mindig lehet pontosan kiszámítani, hogy milyen mélyre is kell majd leásni a leválasztáshoz. Főleg nem egyszerű dolog ez egy nagyobb banánnál, mert azt sem lehet pontosan kiszámolni, hogy melyik tőből fakadt ki a leválasztandó sarj. A gyökerek nagyon sérülékenyek, teljesen alá kell ásni, és amikor megvan, hogy melyik tőből fakadt ki a sarj, akkor azt egy függőleges vágással késsel le kell vágni.
Kotord el a földet a sarj körül,amit le akarsz választani.Nézd meg,hogy van-e gyökere,ha van akkor simán válaszd le.Gyökér nélkül nem sikerül életben tartani,én már megtapasztaltam.
Kiültetem szívesen, csak attól félek nem elég védett a kertem. Sajnos elég szeles nyugatról is, és délről is...szóval a megfelelő pozíciót nem tudom, hogy hova tegyem.