Keresés

Részletes keresés

wattacukor Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1329
Szia Mindenkinek!!

Nemrég fedeztem fel ezt a fórumot és igyekszem elejétől végigolvasni. NEm tudom, mikor fog sikerülni, de úgy látom, jó helyre jöttem, úgyhogy minél hamarabb nekiugrok! :D
Nyáron költöztünk új helyre (Bp mellől a Mátrába). Ott is volt kertem (Na nem valami hatalmas, de volt és hát szegén, olyan lett, amilyen, de volt termés rendesen), amíg hagyták, hát itt nem fog beleszólni senki, viszont annyira más itt a talaj, hogy nem tudom, hogy fogok boldogulni. Remélem, hogy a Ti tapasztalatotok sokat fog segíteni. További sok sikert Nektek és lelkesedést, ígérem, sűrűn fogok benézni ide.

jacsoj Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1328
Mifelénk(Bükkalja) az a mondás járja, hogy a krumplit ápr. 4 ig el kell ültetni. Nyilván kapcsolatban van a talajhőmérséklettel, időjárással is. Ajánlom a http://koponyeg.hu/ oldalt, ott 2 hétre előre megtudhatod az időjárást. Ebből következik, hogy fagyok nem várhatók Húsvétig, sok eső se, tehát én hétvégen el fogom ültetni a krumplit.
Ajánlatos korai fajtát is ültetni, de azt egy hónapig fóliával kell takarni (akkor lesz korai).
A krumpli igényli, szereti a frissen trágyázott földet és lehetőleg nem a tavalyi helyére kellene vetni (nemcsak a bogarak miatt).
A mostani ültetés kb. jun elején virágzik, és akkor (Medárdkor) sok eső szokott esni, amit a krumpli igencsak szeret. Bár ki tudja, az utóbbi időszak nagyon eltérő időjárást produkált. A mezőgazdaságban az ökölszabály: teljesen mindegy, hogy mennyi a termésed, a hasznod ugyanannyi. Értsd, ha sok terem, akkor mindenkinek sok van, tehát olcsó, ha kevés terem, akkor drága.
A legfontosabb, hogy magadnak termeled ellenörzött módon, remélhetőleg növényvédőszer mentesen, jó fajtából.

A hálást majd később letudjuk :)
Előzmény: földtúró (1324)
CBNora Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1327

Innen:

http://www.kuerbis.net/kataloge/jansen-kataloge.htm

Itt sok más érdekes dolog is van, a tökkatalógus egyszerűen mesés.

Tettem el magot, nemsokára úgyis kell mennem postára, ha esetleg kell. Még nem sürgős elvetni. Nem fagyálló, célszerű palántát nevelni.

Előzmény: zsebi41 (1326)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1326

Köszi a választ! És a magot honnan szerezted be?

Tegnap magbeszerző kőruton voltam és sikerült egy pár olyan magot beszerezni amit már régen keresek.

1, Törpe körömvirág

2. Futó tátika

3. Sárga cukkini

4. Sárga patiszon

5 Bébi kukorica

Az utóbbi hármat savanyítani fogom a piros tulipánpaprikával egy üvegben.

Előzmény: CBNora (1309)
CBNora Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1325

Tudom, hogy korábban szokás, de mi május elsején szoktuk. Először kényszerből hagytuk ilyen későre - nem volt még kész a kert - de bevált. A szomszédok elültetik, amilyen hamar csak lehet, kikel, és az összes áttelet, kiéhezett krumplibogár odamegy és lepetézik. A mienkre csak néhány elkésett páldány jut, azt le tudom szedegetni, egy permetezést biztosan megspórolunk. Igaz, hogy 2-3 éve csak burgonyavész ellen permetezünk rézzel, elfogadható mértékben le tudtam szedegetni bogarakat meg a petéket később is. Ha az ember korai krumplit akar, akkor persze jobban kell igyekezni, apósom nemsokára ülteti, Berettyóújfalun laknak, ott elég meleg az éghajlat.

Milyen fajtát vettél? Kíváncsi vagyok, ki milyet ültet. Kedvenc veteményem a krumpli, a férjem szerint krumplimániás vagyok.

Nekünk az idén lesz Agria, egy kékeslila héjú és húsú kicsi hosszúkás krumpli, és 4 keszthelyi nemesítésű fajta: Hópehely, Százszorszép (Rioja), White Lady és Vénusz. Az utóbbi kettőt az idén fogjuk kipróbálni, Phytophtora ellenálló fajták.

A krumpli szereti a laza, tápanyagban gazdag talajt, kálium igényes, ne legyen friss a trágya.

Előzmény: földtúró (1324)
földtúró Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1324
Krumplivetéssel hogy álltok? Lehet már ilyenkor, vagy meg kell várni az áprilist?
Vettem ma ZKI-s vetőburgonyát, 50 db-os kiszerelésben. Talán még kialakítunk számára egy új ágyást, tudom, nem most kéne, de talán sikerül. Ha hozat az ember termőföldet, az milyen minőségű? Kell azt még utána trágyázni a krumplihoz?
Minden krumplis tanácsért hálás vagyok.
il1321 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1323

Érdekesek ezek az érzések. Persze mindenki másképpen fogja fel. Én azokkal a növényekkel, amiket fogyasztási, vagy más haszon céllal termesztek, nincsennek ilyen érzéseim. Ezért vannak. MKás a disz, vagy évelőnövények. Azokat nagyon sajnálom. ( Ha valaki észrevette, a képeimről két hete hiányzik a 100 éves kőrisfa. Sajnos a pusztulás határán volt, és veszélyessé vált, ki kellett vágni. Na azt....., Most legalább egy gondolkodó asztal és szék van a kertben belőle, ami emllékeztet rá.)

Persze a napraforgót akkor vessed, amikor kell. Madárkáknak jobb az ún olajnapraforgó, ez az apró. De biztos azt is megeszik.

Előzmény: dracaena (1322)
dracaena Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1322
Igen, akarok napraforgót is, de az van a zacsin, hogy április végétől vessem, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 11-12 fokot. Kisvárdai étkezési hibrid. Amúgy szélvédő sávot gondoltam belőle, és már gyűjtöm a rossz nylonharisnyákat, meg van olyan krumpliháló-szerű hálóm is, amivel majd beburkolom a fejüket, hogy ne mindet egyék majd meg a vadmadárkák, bár úgy tervezem, nekik is hagyok majd. A napraforgón csak nem kapják el őket a macskák.
Érdekes ez a virág-dolog. Tegnap, amikor vetettem a körömvirágot, amit majd levágok én is mulcsnak, valahogy olyan gonosznak éreztem magam, hogy kerti virágot fogok majd lekaszabolni.
Előzmény: il1321 (1320)
CBNora Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1321
Nem bántottál meg, csak ha már így kitárgyaltátok, megírtam. Szezonban naponta min. 2 fej saláta elfogy, akármihez.
Előzmény: il1321 (1318)
il1321 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1320
Ha van sok helyed, lehet aprószemű fekete napraforgót is vetni. A kendermagosok olyan sárga tojást tojnak tőle......:-)))
Előzmény: dracaena (1317)
il1321 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1319
Büdöske. Elsősorban gyökérzöldségek mellé, gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Másodsorban káposztafélék közé, ahol a káposztalepkéket riasztja az illat. harmadsorban ahova kedved tartja és van felesleges üres hely, mert szép is. ( meg még jónéhány más virág is. A veteményes kert nem zárja ki, hogy ott lehet virág is)
Előzmény: dracaena (1317)
il1321 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1318
Bocs, nem akartam senki érzelmeit megbántani csirke ügyben. Számomra a fejessaláta és az említett gasztronómiai termék összefügg. Gyermekkoromban májusra érett be a saláta, és nagymamám vasárnapra az említett ételt készítette. Amikor leírtam, még jól hangzott. Ígérem étkezéssel kapcsolatban többet nem írok. Üdv IL.
Előzmény: CBNora (1316)
dracaena Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1317
Tegnap is nagyon kreatív voltam: a paprika leendő helyére elvetettem a körömvirágmagokat, a paradicsom leendő helyét lemulcsoztam, meg a fokhagymákat is (így legalább látom, hol vannak, és nem taposom le őket folyamatosan, mint eddig), és vetettem fürtöskölest, egy kevés cirkot, meg muhart. Ez utóbbi errefelé gyomnövénynek számít, úgyhogy ha észreveszik a szomszédok, hogy nálam katonás sorokban nő, és még kapálom is, hát valószínűleg elnyerem a falu bolondja megtisztelő címet.:)))
Továbbá balkonládába vetettem bazsalikomot (ez majd a paradicsom köré megy), meg büdöskét (erre már nem emlékszem, hová is akarom majd, de visszalapozok Il tanácsaihoz ezügyben).
CBNora Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1316
Mindenesetre a mi salátánkhoz nem csirke lesz. Nehéz olyat főzni, amit amit az ember nem bír megkóstolni. De lesz belőle pl. hagymás, petrezselymes, kakukkfüves, tökmagolajos saláta, pici sóval és ecettel.
Előzmény: il1321 (1299)
CBNora Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1315
A napos hely megvan, ma nem locsoltam őket. Holnap reggel azért már meglocsolom, legföljebb valamivel később indulunk munkába. Ma nem ment tönkre egy sem, reménykedem.
Előzmény: Gox (1312)
dracaena Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1313
Én már 33 éve hajtogatom (amióta olvastam Taylor: Biológiai pokolgép c. könyvét), hogy nem csirkét kéne tenyészteni, hanem csirkecombot. De állítólag már folynak ilyenirányú kísérletek. (Jó volna, mert imádom a pipihusit, csak sajnálom az állatot.) Lehet, hogy asszonykád is ilyet vadászott. Amúgy meg egy időben a csirkének is halíze volt, mert a tápjuk zömét a halliszt alkotta.

Köszi, Il, akkor máris megyek körömvirágkodni. Ültettem csicsókát is, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Meg hogy ha terem, mit fogok vele csinálni. :)
Előzmény: il1321 (1311)
Gox Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1312
Tedd napos helyre, és ha nedves, hadd száradjon ki a földje.
Előzmény: CBNora (1305)
il1321 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1311

Összel, novemberig, meg kora tavasztól folyamatosan bármikor. Már én is elvetettem. Majd érzi mikor jó az idő neki. A korai vetés már kikelt.

( A csirke zsákmányállat, a feleségem tegnap olyat zsákmányolt, aminek semmi más alkatrésze nem volt, csak 10 combja. Az amerikai filmek szerint amúgyis mindennek olyan az íze, mint a csirkéé.:-)))

Előzmény: dracaena (1310)
dracaena Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1310
Jaj, ne csirkét!!! A tojásos nokedli is igazán nagyon finom! Egyébként most olvastam valahol, hogy állítólag az ősmagyaroknál volt olyan elv, hogy az állatot akkor vágták le, ha legalább egyszer már szaporodott... hogy beteljesíthesse a célját.

Il, mikor kell elvetni a körömvirágot? Nálam egy már virágzik (persze nem a kertben, hanem a házam kőalapján munkálkodik éppen), szóval lehet már most kiszórni a paprikának szánt részbe?
CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1309
Ez a faj Tagetes lucida, az illata egész más, mint a szokásos kerti büdöskének. Ánizsra hasonlít, erős az íze is, fűszernek is használható. Magról neveltem, első évben is virágzik, de nem elég bokros. A kaktuszokkal egy helyiségben teleltetem, a tavalyiak közül a legtöbb már hajt, a két tavalyelőttiből is az egyik.
Ilyen:

Sok magot érlelt.
Előzmény: zsebi41 (1302)
CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1308
Akkor veszek valamit. Szerencsére mind külön pohárkában van, de ugyanolyan földben. Nincs több magom, az idén már nem tudnám pótolni.
Előzmény: Flanell (1307)
Flanell Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1307
Érdemes belocsolni, mert terjed a földben a vész.
Én Zinebet használok, de a mezőgazdasági boltban ajánlanak mást is.
Előzmény: CBNora (1305)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1306

Köszi!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Zitka (1304)
CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1305
S.O.S.!
Délutánra kimúlt egy palántám. Igaz, hogy nem zöldség, hanem muskátli, de szerintem Ti tudtok legtöbbet a palántadőlésről. A két sziklevelén kívül két pici lomblevele volt.
Érdemes a többit valamivel belocsolni, vagy csak fogjam vissza az öntözést? Reggel még gyorsan tudnék venni valamit.
Zitka Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1304

Itt egy rövid összefoglaló cikk a hagymafélékről:

http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&rovatid=21&cikkid=920

Előzmény: Zitka (1303)
Zitka Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1303

Ez a kotlóshagyma (sarjadékhagyma), amiről korábban már beszéltünk. :-)

http://www.ommi.hu/kiadvany/fajtakiad/fajtajzold06.htm

Előzmény: zsebi41 (1302)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1302

Kössz, hogy megnézhettem az albumod, most nincs itthon a férjem, úgy, hogy du. újra megnézzük akkor már mind a ketten.

Nora   a kedvenc virágom a tagetes nem is értem miért hívják büdöskének én nagyon szeretem azt a finom fanyar illatát. De még soha nem találkoztam az évelő vállfajával, azt is magról ültetik? Árulják magboltban?

Most vásároltam  egy számomra új fajta hagymamagot. Ha  valaki ismeri, vagy már ültetett, és van tapasztalata ha lehet írja meg.!

Előzmény: il1321 (1301)
il1321 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1301

Ez a növényház most készült, 4 m hosszú, a régi kicsi volt. Remélem beválik. Elkezdtem feltenni a képtáramba az első negyedévi kerti képeket. De ez csak egy kis összeállítás, a kert nem ilyenkor a legszebb. Erről a linkről is elérhető, és a Kert2007-1 album.

http://xfree.hu/keptar.tvn?f=il1321

CBNora Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1300

Gyönyörű tágas az üvegházad.

Én a mienket tavasszal csak palánta nevelésre használom, a zöldségeken kívül mindig van egy csomó virág, a polcok alatt meg a dália gumókat szoktam hajtatni, a csigák miatt nem merem egyből helybe kiültetni. Most már beraktam 4 tő átteleltett Physalis peruviana-t és már át kell pakolni az évelő Tageteseket is, elkezdtek hajtani. Mire át kell ültetni a paradicsomokat (hamarosan), nappalra ki kell őket pakolni, mert nem fognak elférni a jó világos polcokon.

A saláták egy karóvázas tákolmányban vannak, nemsokára lebontom és szeptemberben újat rakunk a paprikák fölé.  Pár óra alatt kész. Aztán ha nem dől össze, marad a tavaszi salátának és reteknek.

Ezekről már csipegetünk:

il1321 Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1299

Én meg feltöltöttem, csak elfelejtettem beilleszteni:-)) Most újra kezdem.

Nora: szép a hagyma, a salátához meg lassan ki kell nézni a rántanivaló csirkét.

Előzmény: il1321 (1298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!