Értem. De minek ehhez körbevenni valamivel? Hogy ne dőljön ki a föld? Nekem nincs se autógumim, se elég deszkám, de arra gondoltam, hogy egy-két tővel kipróbálom azt, hogy nagy nylonzsákot rakok köré, persze alja-teteje levágva, és először letekerem a zsákot alacsonyra, és ahogy töltögetek, úgy csavarom feljebb a zsák száját, hogy csak a lomb látszódjon ki (meg a bogarak). Mit gondolsz, ez jó ötlet?
Persze, ne legyen éretlen a trágya. Sokszor mi is közvetlenül előtte forgatjuk be. Aztán tovább nem foglalkozunk a tápanyag utánpótlással, jó érett marhatrágyát szoktunk kapni, az végig bőven elég. Az idén a komposztot hordom oda (még nincs ott), az is jó.
A Blumensamen I. ill. II.-re kattintva bejön a virágmagkatalógus, ott van a Tagetes.
Tök: minden évben van Uchiki Kuri, ez 1-2 kilós szép piros, korán érik. Ennek eltesszük a magját, azt vetjük. Tavaly volt és idén is lesz Bonbon F1, ez is hasonló méretű, sötétzöld szürke gombbal, finom, de a növény elég kényes, valami kórság jóval a fagyok előtt tönkretette. Most kipróbálom a Nutty Delica F1-et és a Blue Kurit, ezek is mind kicsik. Szép nagy tököket nálunk nem érdemes ültetni, nem érik be. A Nagydobosival kétszer is próbálkoztam, több növényen összesen lett 1 db. félérett termés. Ha jó nagy, napos helyet tudnék neki biztosítani, lehet, hogy menne, de csak a kerítésen van hely. A kerítésen termesztjük az Orange sonkatököt is. Ezeket mind remekül lehet futtatni. Elbírná a Nagydobosi is a termést, csak nem kap elég napot és szeptember végén nálunk már jönnek a fagyok.
A spagetti tök nagyon finom, hagyni kell megérni, akkor szép sárga szálakra fő szét, jellegzetes íze is van. Lecsósan, borssal, kakukkfűvel, sajttal átsütve szoktuk enni. Ezt nem lehet futtatni, próbáltam, de megtört a szára. Most egy indátlan fajtát (Tivoli) szeretnénk kipróbálni.
Lesznek lopótökök is, ebből is csupa kicsi: Bowl Gourd, Cannon Ball és Guoguohulu, szintén a kerítésen.
Mindig a szárát takarják be földel, ahogy nő úgy töltik fokozatosan. Mert a száron is fejlődnek termések.
Már csak kiváncsiságból kipróbálom. Egyébként már nem foglalkozom krumplival a mostani kertem kicsi hozzá.
Régen volt az is, homok volt a talaj itt nagyon korán kellett ültetni mert a könnyen melegedő talajon amikor jött a kánikula felégett a forró homoktól. Én már szeptember elején felszedtem mert addigra mindig leszáradt. Van ahol októberben szedik csak és még akkor is zöld.
Ezért úgy gondolom az ültetés koraiságát a talaj is befojásolja.
Nekem ez a többemeletes krumpliépítés valamiért nagyon tetszik, bár a szomszédnéni, akinek meséltem, nem egészen értette, hogy miért volna jó ötlet felfelé krumplizni, amikor az 1000 m2 trületemet enélkül se győzöm művelni.:))) Viszont azt nem értem, hogy az egész növényt betemetik? Levelestől-bogarastól? Vagy csak a szárát?
Nahát, ilyeneket találsz!? És rendesen regisztrálsz, meg minden? Mert különben nem lehet ám oda bemenni akárkinek! De ez a krumplitonna tök érdekes volt, Csak azt nem értem, mi az összefüggés a tonna meg a gumik közt?
Ugyan már, Zsebi, ne viccelj, dehogy van harag! Azért is tettem a :-) jelet a végére.
Egyébként láttam erről a "függőleges" krumplitermesztésről valahol egy rajzot is, majd ha megtalálom, beillesztem. Úgy emlékszem, ázsiai termelési módnak hívják, Japánban ugye hely híján fölfelé terjeszkednek, még kertészetileg is!
Jól emlékszel a nagyanyáink a fahamura vizet öntöttek állni hagyták míg letisztul éutána leöntötték, és avval mostak az a hamu lúg.
Én a bubosomból kiszedett fahamut rászortam a tetvesv. földi bolhás káposztára és mind letakarodott róla utána leslagoltam. Ebből tanulva még mielőtt ellepték volna ezek a dögök körbe szórtam a földet fahamuval és nem lett a káposztámnak semmi baja!
Hogy a földet örülne e a fahamunak attól függ milyen a kémhatása ha lugos lehet, hogy nem célszerű tovább lugosítani, meg attól is függ hová mit ültetsz vannak növények amiket nem lehet lugos földben nevelni pl az áfonya.
Itt küldök egy érdekességet valahonnan leloptam csak nem tudom honnan. Ki fogom próbálni csak az érdekesség miatt de nem autógumiba mert az nagyon roda, csinál a férjem négyszögletes fa ketrecet és azt fogom egfymásra rakni.
6. Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő: Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. Ha leszáradt a hajtás, lebontod az építményt, és tele lesz krumplival, kb 3-4 négyzetméternyi területen termelhető krumplimennyiség lesz benne. Ezt többen írták, hogy bevált.
A 6.os ponttól nem az én szüleményem, valakitől loptam, de érdekes.
Köszönöm, ápr. 4-ig már biztos nem ültetjük el, de azért május elseje előtt igen! A "trágya ne legyen friss" alatt azt érted, hogy ne legyen éretlen a trágya, vagy hogy ne közvetlenül a vetés előtt trágyázzuzk be a földet? Mert mi érett, szárított, zsákos trágyát veszünk, viszont muszáj közvetlen előtte beleforgatni, mert nincs már idő várni. Jól emlékszem, hogy a fahamu káliumtartalmú? Mert abból van rengeteg, úgyhogy akkor annak biztos örülne, ha azt is beleforgantnánk a földbe, igaz?
Nemrég fedeztem fel ezt a fórumot és igyekszem elejétől végigolvasni. NEm tudom, mikor fog sikerülni, de úgy látom, jó helyre jöttem, úgyhogy minél hamarabb nekiugrok! :D Nyáron költöztünk új helyre (Bp mellől a Mátrába). Ott is volt kertem (Na nem valami hatalmas, de volt és hát szegén, olyan lett, amilyen, de volt termés rendesen), amíg hagyták, hát itt nem fog beleszólni senki, viszont annyira más itt a talaj, hogy nem tudom, hogy fogok boldogulni. Remélem, hogy a Ti tapasztalatotok sokat fog segíteni. További sok sikert Nektek és lelkesedést, ígérem, sűrűn fogok benézni ide.
Mifelénk(Bükkalja) az a mondás járja, hogy a krumplit ápr. 4 ig el kell ültetni. Nyilván kapcsolatban van a talajhőmérséklettel, időjárással is. Ajánlom a http://koponyeg.hu/ oldalt, ott 2 hétre előre megtudhatod az időjárást. Ebből következik, hogy fagyok nem várhatók Húsvétig, sok eső se, tehát én hétvégen el fogom ültetni a krumplit. Ajánlatos korai fajtát is ültetni, de azt egy hónapig fóliával kell takarni (akkor lesz korai). A krumpli igényli, szereti a frissen trágyázott földet és lehetőleg nem a tavalyi helyére kellene vetni (nemcsak a bogarak miatt). A mostani ültetés kb. jun elején virágzik, és akkor (Medárdkor) sok eső szokott esni, amit a krumpli igencsak szeret. Bár ki tudja, az utóbbi időszak nagyon eltérő időjárást produkált. A mezőgazdaságban az ökölszabály: teljesen mindegy, hogy mennyi a termésed, a hasznod ugyanannyi. Értsd, ha sok terem, akkor mindenkinek sok van, tehát olcsó, ha kevés terem, akkor drága. A legfontosabb, hogy magadnak termeled ellenörzött módon, remélhetőleg növényvédőszer mentesen, jó fajtából.
Tudom, hogy korábban szokás, de mi május elsején szoktuk. Először kényszerből hagytuk ilyen későre - nem volt még kész a kert - de bevált. A szomszédok elültetik, amilyen hamar csak lehet, kikel, és az összes áttelet, kiéhezett krumplibogár odamegy és lepetézik. A mienkre csak néhány elkésett páldány jut, azt le tudom szedegetni, egy permetezést biztosan megspórolunk. Igaz, hogy 2-3 éve csak burgonyavész ellen permetezünk rézzel, elfogadható mértékben le tudtam szedegetni bogarakat meg a petéket később is. Ha az ember korai krumplit akar, akkor persze jobban kell igyekezni, apósom nemsokára ülteti, Berettyóújfalun laknak, ott elég meleg az éghajlat.
Milyen fajtát vettél? Kíváncsi vagyok, ki milyet ültet. Kedvenc veteményem a krumpli, a férjem szerint krumplimániás vagyok.
Nekünk az idén lesz Agria, egy kékeslila héjú és húsú kicsi hosszúkás krumpli, és 4 keszthelyi nemesítésű fajta: Hópehely, Százszorszép (Rioja), White Lady és Vénusz. Az utóbbi kettőt az idén fogjuk kipróbálni, Phytophtora ellenálló fajták.
A krumpli szereti a laza, tápanyagban gazdag talajt, kálium igényes, ne legyen friss a trágya.
Krumplivetéssel hogy álltok? Lehet már ilyenkor, vagy meg kell várni az áprilist? Vettem ma ZKI-s vetőburgonyát, 50 db-os kiszerelésben. Talán még kialakítunk számára egy új ágyást, tudom, nem most kéne, de talán sikerül. Ha hozat az ember termőföldet, az milyen minőségű? Kell azt még utána trágyázni a krumplihoz? Minden krumplis tanácsért hálás vagyok.
Érdekesek ezek az érzések. Persze mindenki másképpen fogja fel. Én azokkal a növényekkel, amiket fogyasztási, vagy más haszon céllal termesztek, nincsennek ilyen érzéseim. Ezért vannak. MKás a disz, vagy évelőnövények. Azokat nagyon sajnálom. ( Ha valaki észrevette, a képeimről két hete hiányzik a 100 éves kőrisfa. Sajnos a pusztulás határán volt, és veszélyessé vált, ki kellett vágni. Na azt....., Most legalább egy gondolkodó asztal és szék van a kertben belőle, ami emllékeztet rá.)
Persze a napraforgót akkor vessed, amikor kell. Madárkáknak jobb az ún olajnapraforgó, ez az apró. De biztos azt is megeszik.
Igen, akarok napraforgót is, de az van a zacsin, hogy április végétől vessem, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 11-12 fokot. Kisvárdai étkezési hibrid. Amúgy szélvédő sávot gondoltam belőle, és már gyűjtöm a rossz nylonharisnyákat, meg van olyan krumpliháló-szerű hálóm is, amivel majd beburkolom a fejüket, hogy ne mindet egyék majd meg a vadmadárkák, bár úgy tervezem, nekik is hagyok majd. A napraforgón csak nem kapják el őket a macskák. Érdekes ez a virág-dolog. Tegnap, amikor vetettem a körömvirágot, amit majd levágok én is mulcsnak, valahogy olyan gonosznak éreztem magam, hogy kerti virágot fogok majd lekaszabolni.
Büdöske. Elsősorban gyökérzöldségek mellé, gyökerének fonálféreg riasztó hatása van. Másodsorban káposztafélék közé, ahol a káposztalepkéket riasztja az illat. harmadsorban ahova kedved tartja és van felesleges üres hely, mert szép is. ( meg még jónéhány más virág is. A veteményes kert nem zárja ki, hogy ott lehet virág is)