Most voltam állatozni... hát errefelé kemény lehetett az éjszaka, még most is csupa dér minden, és a fémedényekben az ivóvizek is befagytak. Így jár, aki olyan hülye, mint én. Egész életemben mediterrán helyre vágytam, erre vénségemre ideköltözöm az ország leghidegebb falujába. Állítólag -34 fok volt a rekord (pár éve).
Ha ez a növényekkel (is) beszélgetés a nem-normálisság jele, akkor látom, jó társaságban vagyok.:))) Tavaly nagyon jól sikerült a kukoricám, igaz, naponta mondogattam nekik, hogy "gyerekek, holnap már tényleg ti következtek" (mármint kapálásban). Futóbabból is rengeteg lett, őket valószínűleg a "menj innen a francba" (... kaparj máshol, hülye macska) mondat hatotta meg.:)))
Ma végre megjött a pasi a gépével és széttörte a hantokat. Apa volt kint, én már akkor bejöttem a gyerekekkel. Átfutott az agyamon, hogy szólok neki a kerítés mellett lévő évelőkről, de gondoltam úgyse hülye, tudja, hogy van ott valami. Hát nem tudta. Valószínű oda a lestyán, kakukkfű, citromfű, majoranna, zsálya. :(
Sötétbe már nem mentem ki megnézni, így még van remény.
Kicsit OFF, de le kell írnom! Most először virít az áfonyám!!! Olyan boldog vagyok!
Én a szobanövényekhez szoktam beszélni, pl.: Te szegény, már megint kiszedte az a rosszcsont fiúcska a földedet, mi? Ejnye-bejnye! ,meg: Már megint földöntöttek?! , meg ilyenek.
Ha az idő is engedi, holnap kialakítom a nagyobb ágyásokat, elegyengetem a földet.
Köszönöm a megnyugtatást, igazán kedves vagy, meg Il, Te is. Bár a száradás láttán inkább azt hittem, hogy kezdenek szomjanhalni, ugyanis miután az első vetés paprikáimat kirohasztottam (túlöntöztem), igyekeztem mértékletesebben locsolni.
Hűha... összekeveredtek itten a billentyűk. Szóval azt írtam a végén, hogy nem baj-é, hogy ágyban tartom a palántákat... az van az ablak előtt, máshova nem tudom tenni üket. :D ;)
Az ablakpárkányos beszélgetés jó dolog lehet. Már akinek van párkánya... nomeg ugye a szúnyogháló is elég zavaró. Me, baj. hogy én az ágyban tartom a palántákat?
Nem vágom le, csak a görbülettől lefűrészeli Apa, alúra lyuk és bele 1 szem kukorica mindig ápr. 24-én György napon. Ezután leásom egy árokba egymásmellé, és ott marad addig míg a borsó ki nem jön a földből, akkor kivárok egy alkalmas napot és az esti órákban szétültetem. Ha zöldbabot Juliska tipust ültetek mellé akkor kell locsolni naponta, ha fejteni valót akkor a csövek megjelenése után már nem kell locsolni.
Tavály nem tudtam kivárni hűvös esős napot de nem lett baj napközben at első 1-2 napban vízzel hűtöttem szegényeket.
Lehetne azt is, de attól félek, hogy a kertemet dézsmálgató szarvasok és vaddisznók megijednének tőle, és ijedtükben a földbe gyökerezne a lábuk, aztán akkor hordhatnám a helyükbe a kukoricát, hogy összetörhessék.
Ha a többi része zöld, és ép, akkor nincs baj. Lehet egy kis megfázás, fogd vissza az öntözést. Ilyenkor elég egy héten max 2*, alulról. Estleg kevés fény éri, sűrűn van. Ebben az esetben széjjelebb kell rakni. A kukoricát nem zavarja a ráfutó uborka. Több víz kell neki, de az uborkát úgyis öntözni kell. Amúgy meg az uborkának kell támasz, ha kis helyen felfuttatva termeled, ennél környezetbarátabb nincs, és még ehető is.
Ha jól értelmeztem, Zsebi kettévágott, kilukasztott vizespalackba veti el a kukoricát, abban kel ki, majd ha a helye szabad lesz, akkor palántázza ki. Egyébként a BBC-n láttam, hogy az angolok a vöröshagymát is palántázzák. Bent elvetik tálcában, és kiültetik szálanként.
Egyszer próbáljátok ki 2-2 szem babbal, hogy ugyanolyan körülmények közé elvetitek és az egyik 2 szemhez minden nap beszéltek egy kicsit és megsimogatjátok, a másikhoz nem, esetleg még egy kicsit mondjátok is neki, hogy nem olyan szépek. Döbbenetes, hogy a szeretett babocskák 2x akkorára képesek ugyanannyi idő alatt megnőni. Én nem hittem el és kipróbáltam. Néhány nap és nem nagy fáradság, próbáljátok ki esetleg az ablakpárkányon.
Ismét elámultam a gyönyörű kerteden. Az uborkahálód madzagból, vagy drótból van? Lassan el kellene készítenem, de nem tudom, melyik anyagból praktikusabb.
Szerintetek normális az, hogy a paradicsompalánták alsó 2 sziklevele elsárgul és leszárad? A többi része nem sárgul a palántának, így remélem, hogy ez nem jelent semmi rosszat. Légyszi nyugtasson meg valaki.
Na ezeket a képeket is lehetne "oktatási anyagként" alkalmazni! Te is készíthetnél egy képtárat, el tudnám nézegetni a többi képed is. Öröm lehet egy ilyen kertben csak nézelődni is.
Én csak szemenként vetek, tök és uborkaféléket, inkább 2-3 pohárral többet a kelleténél. A salátauborkának állvány van, arra fut. A berakóuborka ahogy sikerül, vagy állvány, vagy kukorica.
A cukkinit, tököt 2-3 szemet teszek egy pohárba , ha kikelt és már valamennyire megnőtt, akkor 1-et hagyok meg a másikat földfelett elcsípem. Nem kihúzom mert akkor megsérül a földben maradónak a gyökere, viszont 2 nem kell egy cserépbe, mert kevés lesz a helye és nyúlni fog.
A most vásárolt sárga cukkini és patiszon hibrid megjából csak 1 szem magot vetettem abból 2 cukkini és 1 patiszon már kikelt ,biztos kifog kelni a 4. is.
A kukoricát is csak szemenként vetem mert nagyon jó a vetőmag tavaly is mindenszem kikelt.
Nekem az ubi direkt neki készített hálóra fut., aminek a másik oldalára a fejteni való bab mászik fel. De juliska babot ültettem a késői kukorica mellé persze ráfutott és így a fagyokig volt gyenge babom amikor már a gugollót feltéptem.
Így nézett ki tavaly a bab és kukorica kettős, és a bab és uborkafal. Bízom benne, hogy most is szép lesz.