Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1378
A borsót az egyik szomszédasszonyom úgy védi az összevissza-dőléstől, hogy az ágyások végébe karókat tesz (ha hosszú az ágyás, akkor a sorba is), és erre kétoldalasan húz ki spárgát, több szinten. Amikor növöget a borsónövényke, akkor be kell igazgatni a két spárgasor közé. Ezt tavaly én is kipróbáltam, persze csak a másodvetésűnél, és bevált.
Előzmény: földtúró (1367)
CBNora Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1377

Nálunk még lehetnek fagyosszentek, most is napok óta minden reggel fagy. Én csak április közepén fogom a tököt és az uborkát vetni, pohárba és cserépbe a csigák miatt. Rengeteg csiga van a kertünkben, hihetetlen fajgazdagságban, éti csiga, házas sárga, csíkos, orsó alakú, meztelenek többféle színben és méretben. Lezebálják a sziklevelet a rüggyel együtt. Volt, hogy kb. 40 csíranövényből lett 3 tő uborka. Előnevelve megmaradnak, a lombleveleket már nem eszik annyira. A tök hamar kinövi a cserepet, inkább nem sietem el a vetést.

Ezt a téli retket ma fogjuk megkóstolni. Lehet, hogy pudvás, de mutatós:

Előzmény: Flanell (1373)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1376
PeciMaci, te is ismerős vagy errefelé? :)
Előzmény: PeciMaci (1374)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1375
Jóreggelt, Kertészek! :)

Ezekszerint itt laksz te is? :) Mármint Gyöngyösön... Hát tényleg nincs közel, fél-háromnegyed óra busszal, de nem veszélyes. Sok járat van, mert Gyöngyöshöz tartozunk. Legutóbb 16-án jártam ott, azóta se.

A régi kertemben volt nekem is lestyánom, csak hát az egész kertet le- avagy felszámoltatták velem ilyen-olyan okokból, úgyhogy annak is annyi lett. Azért köszönöm a lehetőséget, lehet, hogy alkalomadtán élni fogok vele. :)

A tököt meg a többit akkor nem vetem el, várok még.

Neked hol van kerted, és mekkora?
Előzmény: Flanell (1372)
PeciMaci Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1374
közvetlen buszjárat van
Előzmény: Flanell (1372)
Flanell Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1373
A fahamu lazítja a talajt, csak kell belőle pár tonna.
Jobban jársz, ha ősszel szerzel a kertbe egy kocsi érett szalmás trágyát, és beásod. Tavasszal meg kell rotálni, és rendben lesz.

A tökféléket hagyományosan április utolsó hetében vetették helybe, hogy a fagyosszentek ne vigyék el. Volt egy olyan trükkje is, hogy az egy fészekbe kerülő magokat nem egy szintbe tették, így valamelyik később kelt ki, és ha a leggyorsabb el is fagyott, az utolsó megmaradt.
Mostanában már nincsenek fagyosszentek, én 1-2 hét múlva akarom a kabakosokat vetni.
Előzmény: wattacukor (1370)
Flanell Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1372
A lestyán a vegeta fő alkotórésze. Évelő növény, nekem 4 éves töveim vannak.
Ha jársz Gyöngyösön, tudok adni egyet.
Tavaly szedtem egy marék magot is, csak jelenleg nincs elképzelésem, hogy hova tettem. De biztos meglesz, nem olyan nagy a ház.

Kisnána azért nincs túl közel Gyöngyöshöz. Én '82 óta lakozom itt, de csak pár éve tudom, hogy a megyének melyik részén van Nána. Viszont azt most sem tudnám megmondani, hogy hogy lehet oda eljutni. :)
Előzmény: wattacukor (1370)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1371

Hallo Zsebi, megjöttek a magok, kösz szépen. Nagyon jól jött, mert az eddig (6 héttel ezelött!) elvetett 10x2 paradicsomomból 2 azaz kettö növény maradt meg. Ugyanabba a cserépbe dugtam másik magot, de lehet, hogy nem kedvelik a körülöttük heverö hullákat.

Nincs még késö most elkezdeni?

Evvel a krumplitermesztéssel még bizonytalan vagyok; végül is teljesen föl kell-e tölteni, vagy úgy, hogy a teteje kilátsszon. És miért mondod, hogy nem lehet locsolni? Csak 2 autógumim van. Vetöburi meg 1 se.

Előzmény: zsebi41 (1350)
wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1370
A tárkonyt nem ismerem, de néztem, hogy egyeseknek micsoda szép fűszernövény-ültetvényük van, és én is szeretnék, dehát abból a háromból... azt hiszem, lassanként ki fogok próbálni több dolgot is és ami bejön azt beköltöztetem a kertbe is.

Azt a lestyánt mondod, amit vágva lehet kapni, vagy lehet cserepesen is? Mondjuk túl sok választásom nincs, mert a város messze van, szegények vagyunk mint a templom egere, úgyhogy azzal kell beérnem amit találok a bótban. Talán lesz vetőmaguk.

A tök stb kiültetését én is úgy gondoltam, hogy amiben kikelt, azzal a földdel együtt. Csakl még mindig nem tudom, hogy szabad-é már ilyenkor szabadföldbe vetni. Lehet, hogy ez is kísérlet lesz :D

Ahhoz mit szóltok, hogy a vályogos földet fahamuval lazítsam? Tényleg használhat?

Ooooolllllyan jól elfáradtam, hogy na! Egész nap kint voltunk és nagyon jól esett. Végre érzem magama! :D Még füvet is vágtam!!! Bbbbizony! :D

Előzmény: Gox (1369)
Gox Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1369
A tök és az uborka nem tűri az átültetést, csak úgy ha 1-2-3 szem magot vetsz 1 pohárba, és szépen sértetlenül ülteted ár a gyökerét a földdel együtt.
Előzmény: wattacukor (1357)
Gox Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1368

Akkor nem unatkozol Te sem!---Szerintem nem vagy megkésve semmivel sem.Egyszer nekünk úgy adódott, hogy május elsején lett elvetve minden.Fiatalasszony voltam, új helyre költöztünk.Eljött az anyósom és a barátnője, és megcsinálták!Mindenem lett!Hoztak magukkal magokat is, dughagymát is, mindent ami kellett.Csak annyi dolgom maradt, hogy lesegessem, és ha aktuális, behuruljam.

Nem emlékszem, de régebben valami növényt szoktak dunsztos üveggel is védeni a kertben.Mi lehet az?Dinnye? Tök?

Két hozzászólásom közben a vő berotálta a kertet, én pedig a 3/4-ét elgereblyéztem, utána sötét lett.Elültettem a rebarbarát, mert eddig edényben volt szegényke.

Kaprot minden évben vetek, többször is, mert különben mindig akkor nincs amikor kellene.Lestyánt pedig legegyszerűbb venni valamelyik üzletben, és kiültetni a kertbe.Már szépen kihajtott, holnap tehetek a húslevesbe.Tárkonyt nem szeretnél?Az is finom a levesekbe.

Előzmény: wattacukor (1362)
földtúró Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1367
Örülök, hogy többeteknek tetszett a "krumplitorony", persze, hogy akinek van bőven helye, az nem fog átállni erre, de a kis területen termelőknek, mint pl nekünk, nagyon hasznos lehet, de erről majd ősszel nyilatkozom, amikor már saját tapasztalatról számolhatok be.

A borsó a fóliasátorban már kb 20 cm magas, körülkerítettem ma csirkehálóval, hogy majd ne dőljön ki az útra.

A ganajtúró bogarak nem ijedtek mag a hamutól, amit beszórtunk a járataikba, vígan járkálnak ki-be rajta, és tovább eszik a fejessalátáinkat. :-(
taffy Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1366
Én cukkinit és uborkát a héten tettem pohárba és be a lakásba. Kelésig biztosan itt lesznek, mert kell nekik a meleg. Nekem nincs melegházam, így jó időbe ki, este be. Kicsit macerás.
Előzmény: wattacukor (1362)
taffy Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1365
Nálunk is a nagyobbik lányom (3 éves) élvezi igazán a kertet és lelkesen ültet. De sajnos sok mindent letapos, és már szeretné a termést aratni, ezért szeretne mindent leszedni: virágokat, kibujt hagymákat... :-)
Előzmény: wattacukor (1359)
Zitka Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1364
Jaj de jó is annak az anyukának, akinek még ilyen aranyos, segítőkész gyerekei vannak...! :-)  Sajnos elég hamar kinőnek ebből. Az enyémek nem igazán lelkesednek a kertészkedésért. :-(
dracaena Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1363
Ó, akkor tényleg nem lakunk túl közel, pedig már örültem...
25 évvel ezelőtt is laktam falun, Fejér megyében, ott akkor valami iszonyatos vályogos volt a föld, alatta meg mindenféle lyukak, lejtett is, úgyhogy nem adott túl sok sikerélményt. Főleg, hogy időm se maradt rá, mert akkor volt az egyik gyerek kicsi, a másik pici, én meg betankoltam kecskét, nyulat, malacot, csirkét, kacsát, libát, ahogy az egy Pestről vidékre szabaduló családanyához illik.:)))
2,5 éve lakom itt, úgyhogy ez lesz a második szezonom. Itt nagyon jó a föld, bár a termőréteg alatt itt is vályog van, állítólag a gyümölcsfák csak három évig bírják, merthogy akkorra ér le a gyökerük a vályogba, pont mire teremnének. Hát, majd kiderül, mindenesetre ültettünk egy csomó facsemetét.:)
Errefelé azért még nincs igazán meleg, mert ma reggel fél nyolckor csupa dér volt a fű, úgyhogy az áprilisi témákkal (kukorica, bab, krumpli, uborka) én még várok, hallgatok az itteni tapasztalt nyolcvanéves nénikékre.
Előzmény: wattacukor (1356)
wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1362
:)

én is 15-én veteményeztem és még csak éppen hogy kibújtak a növények. A lyányom épp abban taprakodik a képen a nagy egyensúlyozás közepette :D
A kert közepét most ástam fel, ott még volt kb 6-8 kelbimbó amit még az előző lakó telepített tavaly. Rengeteg volt rajta!!! Maradt még a földben pár szál petrezselyem meg 3-4 sárgarépa (jó kis ducik!!! :)) ), azokat is kiszedtem, és ásás közben találtam még 2 szem kumpit meg fokhagymát. Azt hiszem, csinálok belőlük franciasalit vagy valami ahhoz hasonlót.
Múlt hétvégén vetettem el a borsót meg retket és salátát. Tudom, hogy el vagyok késve úgy általában mindennel, de sajna ősszel kisebb gondom is nagyobb volt az ásásnál, még a költözés és az iskolakezdés fáradalmait és nyűgjeit tapodtuk. Úgyhogy mostanra maradt minden.
Van ám még nagyon nagy területem, van benne sok-sok eper, de nagyon el vannak hanyagolva, úgyhogy nyár végén át fogom őket telepíteni. Már kiszemeltem a helyüket, azt is fel kell ásni. (ÉS NINCS EGY NYŰVES ROTAKAPÁNK!!! Illetve lenne, csak el kéne menni érte és meg kéne javítani.)
Aztán van még ott feketeribizli (itt mindenki ezt termeszt...), az egyik adag már jó öregnek látszik, a másik viszont egy frissebb ültetvény. Majd meglátjuk, mennyi gond van vele. Mindenesetre én szeretném megtartani őket.

Most azzal vagyok gondban, hogy el merjem-é vetni a fődbe a tököt avagy ne. Még sose palántáztam, jól meg is lepődtem, hogy így is szokták. Aztán van még uborka is... most jó idő van, de a zacsiján április közepe van. Tittttára el vagyok bizonytalanodva. Nomeg a kalabáré. Azt is úgy javallja a zacsi, hogy fólia alatt.

Szívesen fogadom ám a jótanácsokat ám! :)

A krumpliba nem merek belevágni. A nyaralónk kertjében termesztettünk, de naponta 2-3szor kellett végigjárni az ültetvényt befőttesüveggel hogy leszüreteljük őket. Szerintem a vetőkumpihoz ótomatice csomagolják őket is, merthogy előtte nem találkoztunk velük seholsenem.

Sóskám nekem is van, és széééééééééééép. Azt is az előző lakó hagyta rám. A gyerekek rá is járnak böcsülettel. Imádják így nyersen.

Fűszerből egyelőre még csak a snidling van, ma szórtam széjjel, de szeretnék még lestyánt és kaprot. Tudom, hogy a kaportól utána nem szabadulok meg az életben, de nem érdekel!!! Mink szeressük a tökfőzelék! :D
Előzmény: Gox (1361)
Gox Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1361

Micsoda dolgos gyerekek! Igaz is:dolgos anyukának, dolgos gyerekei vannak!Mikor veteményeztél, hogy már kikeltek a zöldségek?

Ma megnéztem a nagy kertemet.Kikelt a mustár  és kihajtott a tavaszi fokhagyma.Látok néhány retket, amit sorjelzőnek tettem a répába, petrezselyembe.A krumplit én elültettem márc.15-én.Előcsiráztattam. 50 szem Red Scarlett a korai és 50 szem Desiree.mindegyik 1. foku.Jó mélyre tettem, nehogy megfázzon.

Már olyan régen nem sikerül a sóskám.Most egy 10-es rekeszbe /amiben palántát árulnak/ vetettem.4. napra kikelt itt bent.Nappalra kitettem a fóliába.Hátha most szerencsém lesz.A kisebbik kertem, ami a háznál van, talán ma lesz megrotálva.Itt vannak a füszernövények, és mindenből egy kicsi lesz, hogy kéznél legyen.

wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1360
Nem tudom, mit csinálok rosszul, hogy felirat nem ment a képekhez :/ Most bepótolom.

Az elsőhöz ezt írtam: "a két segítségem"
a másodikhoz: "gyugjuk a hagymát"

:)
wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1359
Na látom, mindenki kapirgál. :D Én viszont nem tudom megállni hogy ne rakjak ki képeket. Igaz, a kertből nem sok látszik, de nem is az a lényeg rajta.

a két segítségem

gyugjuk a hagymát
Zitka Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1358

erdeiboroka hozzászólásait nézd meg füves takarás témában.

Én láttam is nála, szuperül beválik. Én a két sor málna között próbáltam, a gazok legyőzték a száraz füvet. :-))

Előzmény: wattacukor (1356)
wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1357
Még egy gyors kérdésem lenne. Az uborkát, tököt, korai kék karabálét ki lehet vetni szabadföldbe, vagy inkább tejfölöspojárokba bentre palántának????
wattacukor Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1356
Helló, igencsaktávolinakmondható szomszéd!!! :D

Bocsi, hogy csak most válaszolok, de eddig a fórum elejét olvastam és még nem jutottam el a végéig. :D
Megnéztem, hogy hol laksz, hát mit ne mondjak, közel vagytok ám a határhoz! Mi Kisnánára jöttünk, közel Gyöngyöshöz (és Pátyról, ami Bp-től 20 km). Ezek szerint neked eddig nem volt kerted? Hogy boldogulsz? Felétek is ilyen vacak vályogos talaj van, ami úgy ragaszkodik az ásóhoz, mintha muszáj lenne???? Tényleg! Valami jó és bukszakímélő módszer a talaj lazítására ha esetleg valakinek lenne, azt megköszönném. Itt egy néni a fahamut mondta, hogy azt ássam be.

Sokszor láttam meg hallottam, hogy levágott füvet meg egyebet raknak/ok a növény köré/alá hogy ne gazosodjon és tartsa a föld a nedvességet. Biztos azt is leírtátok, hogy mikor kell ezt megtenni, mármint a takarást, de én azért rákérdeznék... pár cm-es a hagymám és a többi zöldség is már kibújt. Ilyenkor már lehet? Ígérem, hogy végigolvasom a fórumot, dehát nem megy az ollan könnyen ám!

Egyébként totál belelkesítettetek engemet! Meg aztán jól el is kámpicsorodtam amikor megláttam az ültetvényeket, birtokokat... hát az enyém ehhez képest nemistudommicsoda. Inkább nem is mutogatom, mert valszeg rendszerösszeomlást okozna itt az indexben :D De tik azért szorgalmasan rakosgassátok csak ide a szebbnél szebb képecskéket, sok ötletet lehet belőle lopkodni.

Most megyek vissza kapirgálni.
Előzmény: dracaena (1340)
dracaena Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1355
Engem meggyőztél. Persze figyelembe vettem azt a tényt is, hogy a karácsony előtt vásárolt 2 kg krumpliból a múlt héten főztem meg az utolsó két szemet...
Tavaly volt 10 bokor krumplim, nyáron naponta háromszor szedegettem róluk a bogarakat, végül permeteznem is kellett. A nagyját a gyerekek elvitték, az apróból most kb. 20 bokorra való van. Azelőtt nagyon szerettem a rósejbnit, de mostanában valahogy nem ízlik. A saját termésem fehér színű, szomszédból kapott helyi hibrid, de a boltban is ilyet árulnak, és az se ízlik.
Érdekes módon a tyúkjaim se eszik a főttkrumplit, a kutyák viszont igen, de nekik meg nem érdemes adni, mert nem tudják megemészteni, csak fölöslegesen terheli a szervezetüket.
Ennyit mára a krumplihoz való viszonyulásomról.:)
Előzmény: Flanell (1354)
Flanell Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1354
Ha szerzünk valahonnan egy 5 mázsás sütőtök magjából, akkor a következő évben szomorúan látjuk, hogy a mi tökünk még az 50 kilót sem érte el.
A rekordtököt úgy termelik, hogy üvegházban tél végétől előnevelik a palántát vödörben, hogy minél jobban kinyújtsák a tenyészidőszakot.
Kint már ősszel kijelölik a tövek helyeit, 5-10 méterre egymástól, hogy szabadon terjeszkedjenek a növények. Minden tő helyén kiszednek géppel 2 köbméter földet, és spéci talajkeverékkel töltik fel a lyukat.
Kiültetés után naponta locsolják csepegtetővel, hetente kétszer permetezik mindenféle nyavalya ellen.
Amint az első szem megkötött (mesterséges megporzással természetesen, hogy mielőbb kössön), a továbbiakban már minden virágot lenyírnak, hogy arra az egy szemre dolgozzon a növény.

Na, ezt csak azért írtam le, hogy a gumis krumpli sem olyan egyszerű dolog.
A krumplinak a gumófejlesztéshez 3 dolog szükséges főként: tápanyag, víz, és levéltömeg.
Tápanyagot tudunk biztosítani, ha trágyás földet és műtrágyát használunk, locsolni naponta tud, aki ráér, és ezek hozzák a levéltömeget is.
A feltöltögetéskor mindig befedünk a levelekből is, ezért ameddig el nem értük a végső magasságot, ahol a növényt végre engedjük levéltömeget fejleszteni, addig nem nagyon termel gumóra, hanem szárra és levélre.
Ha megvan a végleges magasság, akkor lehet kezdeni igazán a locsolást. Feltéve, hogy a krumpli még nem pusztult bele a krumplivészbe, bogárba, szárazságba. :)
Az biztos, hogy rengeteg krumpli lesz a gumik között, de rengeteg macerába és előkészítésbe telik, hogy ezek ehető méretűek legyenek, ne pedig csak ültetni való méretűek.

Először ugyan nekem is nagyon tetszett az ötlet, de aztán úgy gondoltam, hogy a meglévő 150 nm-en elég lesz nekem. :)
Flanell Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1353
Szerdán délután, már eléggé megkésve, én is elültettem a krumplit. Hagyományosan ugyan április 4. volt a krumpliültetés ünnepe - a nép meg is van sértődve, hogy eltörölték -, de ez a dátum azért alakult így, mert a földnek kell egy bizonyos hőfok a krumplihoz.
Más években átlagosan március elején enged ki a föld fagya, ezért 1 hónappal ezután lehet krumplit ültetni. Idén viszont a föld szerintem már februárban sem volt átfagyva, legfeljebb alkalmilag a felső 1-2 centi, így már egy hónappal ezelőtt is megfelelő hőfokú volt a talaj.
Később meg azért nem lehet, mert csak ritkán és mérsékelten tudok öntözni, és a májusi, szerencsésebb esetben júniusi szárazság idejére már minden növénynek, így a krumplinak is rendes gyökereket kell fejleszteni a túléléshez.
taffy Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1352
Milyen fóliát használsz a takaráshoz?
Jól láttam, hogy apró lyukacsos?
Előzmény: il1321 (1299)
kiseg Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1351
Sziasztok!

Nem lehet még kiültetni semmit a fóliaházba?
Én alig várom!
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1350

Szerintem is úgy kell ahogy írod,  így történik ez a normális termesztésnél is csak ott a feltöltésnek határt szab az, hogy leomlik, és nincs is honnan annyi földet elvenni.

Nem beszélve  a víz ellátásról se locsolni nem lehet az eső meg amilyenek mostanában vannak jó ha 2cm-re áztatja be.

Úgy, hogy ezt kipróbálni jópofa dolog de azt hiszem a szántóföldön termelt burgonyánál nem fognak áttérni erre a módszerre.

Előzmény: taormina1 (1346)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 1349

Gondolom ez is kipróbálható, ha megtudod úgy oldani, hogy nem omlik le a föld akkor biztos jó lesz. Ha van esetleg drótfonatod és abból tekersz egy oszlopot és arra húzod a zsákot?

Nekem egyszer így volt virág oszlopom, körbe volt lyuggatva és abba ültettem a palántákat,  sokféle színű kistermetüeket, igazán látványos volt és különleges.

Felűről volt öntözve, és itt a föld egyszerre volt betöltve, és jutazsákkal volt körülvéve.

Előzmény: dracaena (1345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!