Üdv Neked! Elég nehéz ekkora területet felosztani,de lehetséges. Azt nem írtad milyen a tájolás, de szabadon elfordítható a rajz alapján. Azt rajzoltam le, én hogyan osztanám be a kertet. Nény fő részre tagoltam I-IV-ig, ezt minden évben el lehet tolni eggyel, ami a vetésváltást biztosítja I-III-ig. A IV. tábla az évelőké és a fűszernövényeké. A talajt lehet kéreg, forgács, fűnyesedék mulccsal takarni.. A hossztengely irányában egy 40 cm széles utat készítenék, ez elvesz valamit a területből, de bőven visszajön a kényelmeseb kezelhetőségen. Ezt le lehet burkolni is, ami még kényelmesebbé teszi (13 db 40*40 cm méretű járdalap, kb 300 Ft/db). Az alap sortávolság 20 cm, ami még nem sűrű, de biztosítja a megfelelő talajfedettséget. Nem tudom így lekicsinyítve mennyire látszik a rajz. Az I. tábla a zöldségféléké, amik nem igényelnek trágyázott földet, répa, hagymafélék, petrezselyem, retek, cékla, zöldborsó. Egymást kiegészítve, védve. ( a Biokert topic 1884-es Hsz-ben írtam a társításokról, 1893-ban a vetési időpontokról. Ebben a topic 722-ben az elő és utónövényekröl). II. tábla a kisebb trágya igényűeké,paradicsom, padlizsán, paprika fajtáké. 40cm sort- és tőtávra. Ízlés szerint lehet a palántákat összeállítani. A paprikafjatákról írtam valahol., a paradicsomban biztos ad tanácsot más is. 5-5 tő palántot később bármely piacon kapsz. de ha van kedved ilyen keveset otthon is lehet nevelni. A juniusban legkésőbb lekerülő borsó után lehet savanyításra kerülő paprikákat ültetni, amikre csak szept végére van szükség. (pl: alma, kecskeszarv) Az ágyás szélébe lehet vetni egy sor csemege kukoricát, ami a széltől védi a táblát. Ezt lehet bármelyik oldalon, a fő szélirány felől.A III. tábla a fokozott trágyázást igénylőké:40cm sor, 40-50 cm tőtávra uborkák. Az első sor karó mellé ültetve 4 tő Bernadette F1 saláta uborka. A következő 4 tő Mohikán, vagy Perez berakó, kovászolható, savanyítható uborka, szintén karózva. Melléjuk kelkáposzta, karalábé akár magról, akár palántázva, majd pár tő cukkíni. Közöttük zeller. Végül a IV. ágyás főleg az eperé, a fűszer és gyógynövényeké. Ezek szeretik a homokos talajt. A rajz, vagy elgondolásod szerint a következőket vetheted. kapor, metélő petrezselyem, bazsalikom, borsfű és a gyönyörű muskotályzsálya.. Palántázható a zsálya, citromfű, kakukfű, (ezekből több változat van.) lestyán, levendula,esetleg rozmaring. metélőhagyma, sarjadékhagyma. Ezeket kertészetben, supermarketekben is be lehet szerzni, évelők. Az eper közé lehet dugdosni néhány fokhagymát, amit nem kell felszedni. Végül: feladni nem kell semmit, elvégre néhány cserépben, ládában nevelt növény is okoz örömet, figyelheted mi nő, hogyan fejlődik. Az a lényeg, hogy örömöt, és boldogságot okozzon a munka és ne kényszert. Jó munkát és jó egészséget kívánok, remélem tudtam segíteni. IL.
Kérlek segíts rendet rakni a fejemben, mert nem szeretnék hülyén meghalni.
Én a "Flanel" nevű topiktársunk nagyon kedves felajánlására miszerint küld nekem télisarjadék hagymát ha megadom a postai címem, válaszoltam az adatainál lévő mailcímre és egy pársor kiséretében elküldtem a nevem és a címem. Erre kaptam egy úrtól egy pár kedves sort, hogy vajh ki vagyok és honnan ismerjük egymást? Na ezt sem értettem azt meg végképp nem, hogy, hogy kerülsz Te a képbe?
Azt tudom, hogy Te medvehagymát igértél /aminek igen megörültem/. azt tudom, hogy a két hagyma különböző de lehet, hogy Taormina1 és Flanell ugyanaz?
A növények területén már van némi jártasságom, de mint láthatod a net területén vannak még fehérfoltjaim /most finoman fogalmaztam/
Ezért szivesen fogadom ha valaki egy némely fehérfoltot eltüntetne nálam, Lehetséges?
Nos, kíséreljük meg:-) (Bár jobban egyszerüsítette volna a helyzetet, ha inkább megadod a címet, hogy elküldhessem a Medvehagymát:-)
A legkevésbé sem vagyunk ugyanazok, de tudom, hogy eme topictársunk jóindulata és segítökészsége, valamint szakértelme minden gyanun fölül áll, ezért mondtam, hogy kezeskedem érte.
Az lehet a probléma, hogy ugyan megadtad a neved és címed, de azt nem, hogy kit tisztelhet benned, így valószínüleg hiányzott neki egy döntö fontosságú láncszem az azonosításodhoz. Én is jártam már így, most is levelezek valakivel, aki szintén medvehagymát kért; tudom ugyan az "igazi" nevét, mégsem tudom, tulajdonképpen ki az. (Edina, segíts!)
Kérlek segíts rendet rakni a fejemben, mert nem szeretnék hülyén meghalni.
Én a "Flanel" nevű topiktársunk nagyon kedves felajánlására miszerint küld nekem télisarjadék hagymát ha megadom a postai címem, válaszoltam az adatainál lévő mailcímre és egy pársor kiséretében elküldtem a nevem és a címem. Erre kaptam egy úrtól egy pár kedves sort, hogy vajh ki vagyok és honnan ismerjük egymást? Na ezt sem értettem azt meg végképp nem, hogy, hogy kerülsz Te a képbe?
Azt tudom, hogy Te medvehagymát igértél /aminek igen megörültem/. azt tudom, hogy a két hagyma különböző de lehet, hogy Taormina1 és Flanell ugyanaz?
A növények területén már van némi jártasságom, de mint láthatod a net területén vannak még fehérfoltjaim /most finoman fogalmaztam/
Ezért szivesen fogadom ha valaki egy némely fehérfoltot eltüntetne nálam, Lehetséges?
Hálából kaptok a szép tavaszi virágaimból ezek is hagymásak!
Megírtam a címem mailban erre kaptam egy levelet egy férfi névvel amiben nagyon udvariassan érdeklődik az úr, hogy ugyan mondjam meg honnan ismerjük egymást.
Nem akartam a válaszlevéllel is kellemtlenkedni neki, de ezt nem tartom jó viccnek!
Ásva tavaj elött összel volt a trágyázással.Most is felakartam ásni ősszel, de kifutottam az idöből. Csak most az a probléma,hogy tele van lúdhúrral a rota meg csak szét verte. Sajna ezt már így kell szenvedve csinálni. Ha van ötletetek örömmel fogadom.
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek. Olyan dughagymát(mogyoró) keresek, aminek a neve:Keszthelyi csokros és Keszthelyi csillag. Nevezik még salottának is ezt a hagymafélét.
Ha már egyszer be volt szántva, ásva, plusz rotálva, akkor már oly mindegy. Ami mag ki akart szóródni, az kiszóródott. A továbbiakban a gaz komposztként működik, agyagos talajnál gátolja a repedezést.
Sziasztok, segítséget kérnék. kiraktam a kis paradicsom palántáimat, és sanos megégtek, szerintetek érdemes még reménykednem, vagy sebtibe vessek másik magot? Hogy lehet megmenteni őket?
Múlt héten volt itt szó a sarjadékhagymáról, hogy van magról és bulbilliről szaporítható változata. (Bulbilli az apró kis hagyma, ami a maxár tetején, a mag helyén képződik.) Az egyszerűség kedvéért én a magos változatot ültetem főleg, de bulbillis is van pár tő. Pont ma láttam a telken, hogy az ősszel szétszóródott mag gyepszerűen kikelt.
Ez úgy műxik, hogy tavasszal, nyár elején el kell vetni, év közben megerősödik, és tavasszal rögtön hajt. Sűrűre kell vetni, és mindig csak a nagyokat kiszedni, az aprókat visszaültetni, sok évig elvan ugyanott vetés nélkül.
Ha megírod emilben a címedet, küldök mindkettőből szaporítóanyagot.