Én junius elején vettem egy - gondolom - ősszel hajtatott példányt a kertésztől. Át is űltettem. A hűvös, esős idő elmúltával jött ez a baromi meleg, és egyik napról a másikra a szára közepén teljesen megkopaszodott. Rágica tanácsára utaztatom őkelmét, reggel be a szobába, reggel ki az erkélyre. Azóta nincs sárga levél, hogy lekopogjam. Ha nem körülményes, próbáld meg te is. Nem tudom, te hogy vagy vele, én azért utógondozásra szívesen elvinném valamelyik görög szigetre. Mondjuk október végéig.
Nézzétek, mit csinált ez a kis szerencsétlen! Gyökerezés közben még virágot is nyitott!
/Szerintem a levélhullás (már amennyiben a régebbi, öreg leveleit veszti), normális. Azt hiszem, a mi éghajlatunkon egyszerűen annyira száraz neki a levegő, hogy nem bírja a teljes lombfelületet ellátni vízzel és tápanyaggal és inkább a fiatalabb, meg a virágos részeket táplálja. Ezért szoktak felkopaszodni. A tengerparton jön a friss nedves fuvallat a víz felől, nálunk meg csak a szikkasztó napsütés éri./
Sziasztok! Nekem akkor szoktak sárgulni a levelek, ha kevés földben vannak és kevés vízet kapnak a leándereim. Minden évben átültetem őket. Azt hiszem ezt igénylik is.
Szeretném megkérdezni, hogy a leanderem levelei elkezdtek sárgulni, de nagyon sok egyik napról a másikra, vizet este kap és mindig böségesen, mivel nagy dézsában van, tegnap két nagy lapátnyi levelet szedtem le róla, ami mind elvolt sárgulva. Ez miért lehet? Tudja valaki? köszönöm előre is.
Azért ne ess ennyire kétségbe! Szerintem a leander elég nagy túlélő bajnok. Tedd kicsit odébb a tűző napról. Olyan helyre, ahol csak reggel, kora délelőtt, vagy késő délután éri a nap. Majd később tedd hosszabb időre a napra! Öntözd bőségesen! Nézd meg nem kell átültetni? Borzasztó földekben tudják árulni a növényeket. Én nem is tudom, hogy képesek olyan förmedvénybe növényt ültetni? Lehet, hogy hiába öntözöd, mert nem tartja a föld a nadvességet. Ha ezeket megteszed gyönyörűen fog virítani a leandered. Egyébként milyen színű? A fikuszról szedd le a megégett leveleket, egyébként magától is el fogja dobálni. Ha szerencsés vagy a helyén hajtásokat hoz majd.
Ahogy elnézlek benneteket, az irígységtől sárgulok! Én az idén mindennel elúsztam, a szüleim kertjével bajlódom. Az erkélyre juniusban pakoltam ki. Szegény öreg fikuszom megégett, a levelei barna foltosak. Két hete vettem leandert, vagy 40 cm magas, gyönyörű méregzöld volt, persze árnyékos/abb helyen tartották. Ő meg hullatja a leveleit. Tudom, hogy elszúrtam, szoktatni kellett volna őket ehhez a betonmeleghez. Szerintetek van még valami teendő, vagy szerencsétlenek már a végórájukat élik?
Szia stiglinc! A Tőled kapott hajtások közül kettő szépen elkezdett gyökeresedni.Még várok picit, aztán cserépbe ültetem.. Mégegyszer nagyon köszönöm :-) Üdv:Dittka
Nézd meg a levelek fonákát nagyítóval, lehet, hogy takácsatkás. Akkor gyorsan Mitac-os permetezés ezerrel, mert az a dög nagyon szívós és a növények nagyon nem szeretik! A környezet párásítása, szellőztetése segítene elkerülni a későbbiekben.