Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2019.05.14 0 1 12727

Én nem megyek bele ilyen mélységig .... hogy mennyire avul el egy szer 15 év alatt de ha jól tudom e rezet már öregapám is használta ( meg már az ő öregapja is ) és a mai napig használjuk . Persze nem akarom hasonlítani a két hatásmechanizmust de ha az azol helyett lesz egy új hatóanyagcsoport annak ugyan úgy lesznek nemkívánatos hatásai mint a jelenleginek és ahogy a réznek is megvan .

Olyan hogy valaminek csak kívánatos pozitív hatása van olyan nincs és nem is lesz és ha valamit azért kell betiltani mert van negatív hatása akkor legelőször az embert kell betiltani mert bizony jelentős negatív hatást gyakorolunk a jelenlegi tudásunk szerint egyetlen élettel rendelkező bolygón .

Előzmény: arpad-lajos (12726)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12726

Átnéztem az azol típusu fungicidek listáját. Az összes mezőgazdaságban használatos (pl. Folicur Solo tebukonazol) 2000 előtt lett létrehozva. Nyílván a gyártók is tudják, hogy ez egy veszélyes terület és azóta nem foglalkoznak a ki ill. továbbfejlesztésükkel. Azóta új azol típusu növényvédő szer nem lett kifejlesztve. Az, hogy ezek még ma is forgalomban vannak, az annak köszönhető, hogy nincs helyettük még más. Egy új molekula kifejlesztése és az összes kontroll vizsgálata min. 10-15 évet igényel. Tehát egészen biztos lesznek olyan készítmények amelyek le tudják váltani ezt a csoportot, de még annak idő kell, de az is lehet, hogy a közeljövőben majd megjelennek. Az engedélyező hatóságok is tisztában vannak a veszélyekkel, de egyik napról a másikra nem lehet mindent betiltani, annak súlyos gazdasági következményei lehetnek. A harc persze folyik a tudomány és a gazdaság szereplői között, de ez nem a mi szintünk.

Csacsiság rajtunk a felhasználókon számonkérni ilyen dolgokat, hiszen mi csak azt használjuk, amit be lehet szerezni.

Még egy gondolat. Azt viszont egyértelmű tudományos adatok bizonyították, hogy pl. a benzimidazol rezisztens Botrytis törzsek a természetben nem voltak versenyképesek, nem voltak eléggé vitálisak ahhoz, hogy kiszorítsák az eredeti rezisztenciával nem rendelkező törzseket. Persze tudom van ellenpélda is pl a gyomírtók esetében. 

Előzmény: Jana12 (12722)
vick_1899 Creative Commons License 2019.05.14 0 0 12725

Sziasztok!

A nyomokból itélve valószínűleg egy őz rágta meg két idén ültetett goldrich csemetém friss hajtásait. Tudtok esetleg valamilyen praktikát ami elrettenti? Van két beagle kutyusom, arra gondoltam, hogy az ürüléküket szét szóróm a területen, hátha elriadna ka szagától, de lehet hogy h*lyeség.. :D

madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12724

Úgy lesz, csak még nem volt időm rá.

Előzmény: Mozo66 (12721)
tányérvirág Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12723

Szerintem az igazság ettől árnyaltabb, mindannyiótoknak van igaza. pl. a mankoceb hatóanyagot már csak az indiánok hajlandók meggyártani. Hiába volt Bophal.

Előzmény: Jana12 (12722)
Jana12 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12722

TK421, az információt nap mint nap kapjuk, feldolgozzuk, továbbadjuk, sokszor anélkül, hogy módunk

és időnk lenne arra, hogy ténylegesen, vagy tapasztalat alapján leellenőrizzük.

Biztos lehetsz benne, hogy sem Mozo, sem én, sem itt több száz barátunk nem híve az indokolatlan

vegyszer, permetszer szórásnak, sem emberi, de anyagi, vagy munka szempontból is nagyon nem!!!

Az élelmiszer egy nagyon bizalmi kérdés kell/lene/ hogy legyen. Mesélek neked. A sors úgy hozta, hogy

pár évig egy baromfineveléssel és feldolgozással foglalkozó óriáscégnél dolgoztam. Itt az ólakban

több ezer, több tízezer csirke és pulyka volt összezárva és nevelve. A csirkét és a pulykát egészséges

húsnak emlegetik....Aha. A csirkét 7-8 hétre nevelik 2,5 kg-osra a pulykát 4-5 hónapra vágásérettre.

Közben irdatlan mennyiségű antibiotikummal tömik. Ezt saját két kezemmel fogtam és két szememmel láttam.

Vágás előtt 1 héttel mesterséges sárgítóval etetve, hogy a bőre ne kék legyen a boltok huspolcain belül.

Ez az egészséges hús! Évekig nem tudtam csirkehúsra nézni sem...

Csak azért meséltem el, mert te egy érintő tipusú, tehát eső és víz által lemosható növényvédő szert kiáltottál ki

ellenségnek, ollóztál össze cikkeket vélt igazadhoz.  Gondold át csak mégegyszer, hogy vajon logikusan melyik

marad meg jobban, melyik üt nagyobbat:  pl. a húsban felszívódott mérgek vagy egy lemosható gombaölő.

Előzmény: TK421 (12717)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12721

Azokat a csúcsi hajtásokat ... ha az enyém lenne ... most visszavágnám és persze kiegyelném hogy csak 1 maradjon a vázág folytatásaként .

Előzmény: madpapa2 (12713)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 1 12720

Candida Aurisnál elég valószínű, hogy (és nem, nem norbiápdét, nem kiskegyed magazin szintről beszélünk),  mi segítettük a világra a gombaölők töménytelen használatával:

Ez igaz csak hogy nem a növénytermesztők hanem a gyógyszegyártók és az orvosok ...... azokon kell elveri a port .

Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 1 12719

A Candida túlnövekedése, fokozott szaporodása esetén az orvos rendelhet gombaellenes szereket, mint pl. a fluconazol, clotrimazol, miconazol. Ezek lehetnek szisztémásan, vagy helyileg alkalmazott szerek, van közöttük vény nélkül is kapható, de csak a lokális (helyi) kezelésre adott készítmények.

fluconAZOL clotrimAZOL  miconAZOL ......... mind  AZOL , vény nélkül kapható az az annyit kensz magadra amennyit akarsz ........ és akkor azt gondoljuk , hogy a candida azol rezisztenciája a búza permetezése miatt alakul ki ???         ( ja igaz nem értek hozzá )

Előzmény: Mozo66 (12718)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 1 12718

Na de hogy tud antibiotikum rezisztencia kialakulni egy gombaölő ( azol ) hatására ? A rezisztencia mindig az adott szerre tud csak kialakulni ...amúgy az antibiotikum meg a gombaölő szerintem teljesen másként működik .

Amúgy valóban kialakulhat a candidánál rezisztencia csak nem antibiotikumra ( szerintem nem azzal gyógyítják ) hanem valóban azolra csakhogy az miatt mert amit felír az orvos gyógyszert ...mondom   GYÓGYSZERT .... annak a hatóanyaga  .....hát persze   AZOL   !!!!   mint ahogy a canesten meg egy csomó más gombaölő hatóanyaga is azol .  Tehát nem a mezőgazdaságban használt azol miatt alakulhat ki rezisztencia hanem a gyógyszerek felelőtlen és túlzott használata miatt .  A növényvédőszerekből nem kerülhet azol az emberbe mivel túl hamar lebomlik .  Elsősorban szántóföldi növényekre használnak jelentős ( igen jelentős ) mennyiséget ott ugye sokára fogyasztjuk és alaposan feldolgozva ( búza napraforgó )  gyümölcsből egyszerűen nem kerülhet annyi a szervezetbe még ha van is valamennyi szermaradvány ( ezrelék ) hogy az bármi hatással lenne .

Tehát a Candida azol rezisztenciája a tabletta formában direkt elfogyasztott hatóanyag miatt sokkal inkább kialakulhat mint pl napraforgóolaj fogyasztása miatt .  nem tudom mekkora az arány egy tabletta hatóanyaga és 1 dl napraforgó olaj azol tartalma közt de milliós vagy ennél nagyobb az egész biztos  és idevehetjük a gyümölcs azol tartalmát is ott is kb ez a helyzet .

TK421 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12717

Már ne is haragudj, de ehhez nem hiszem hogy értesz, pl. az általam idézett Candida Aurisnál elég valószínű, hogy (és nem, nem norbiápdét, nem kiskegyed magazin szintről beszélünk),  mi segítettük a világra a gombaölők töménytelen használatával:

https://en.wikipedia.org/wiki/Candida_auris

https://www.nytimes.com/2019/04/06/health/drug-resistant-candida-auris.html

"DNA analysis of four distinct but drug-resistant strains of Candida auris indicate a...common leap among the four varieties into drug-resistance possibly linked to widespread azole-type antifungal use in agriculture"

"Some scientists cite evidence that rampant use of fungicides on crops is contributing to the surge in drug-resistant fungi infecting humans."

Nem azt mondtam hogy ne használjunk semmit, csak azt, hogy az egészségügyi szabályozások nem véletlenül szigorodnak, és lehet hogy még ezekről a szigorodó szabályokról (hogy mit lehet használni mit nem, stb.) is kiderül a jövőben, hogy túl megengedőek voltak.

Előzmény: Mozo66 (12677)
caterina3 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12716

Köszönöm szépen!

Előzmény: diospyros (12714)
diospyros Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12715

sweet red

diospyros Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12714

folyákony káliumot is lehet venni, ha valakinek nem kell sok (mert talán drágább, de nem biztos,

még nem számoltam ki...),

és nem akar bíbelődni az oldással, kb. 1200 ft/liter, de már láttam 1800 ft-ért is :(

sok permetezésre elég amúgy, és vigyázni is a túladagolásra, mert éget, stb. (én 20 literest vettem úgy olcsóbb / liter, csak ügyesen kell átönteni kis literes flakonba, mert úgy kezelhetőbb.)

levéltrágyának adva. hajnalban, reggel a legjobb, nyitva vannak a sztómák (gázcserenyílások)

amin fel tudja könnyen venni, és kisebb a párolgási veszteség.

lehet még beletenni pl. mikroelem komplexet is, úgy kiegyensúlyozattabb.

---

vegetáción kívül a kálium-klorid ("piros kálium") a legolcsóbb.

vegetációban -ahogy írták is már- a kálium-szulfát adható (ez drágább.)

Előzmény: caterina3 (12712)
madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12713

Magic Cot

Tsunami

Pink Cot

Big Red

Frisson

caterina3 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12712

Nagyon köszönöm! :-)

Előzmény: Mozo66 (12710)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12711

Ezen látszik a jóltápláltság ...fényes kifeszült levelek .  A kálium túlsúlytól sárgászöld árnyalatú lesz a levélzet piros levélnyéllel a nitrogéntúlsúlytól hidegebb árnyalatú zöldes .  A jó méret érdekében azért a nitrogénről sem szabad megfeledkezni .  Mi tavalyelőtt keveset adtunk a méret akkor nem volt tökéletes az idén bátrabban pótoltuk jött rá a sok eső .... majd meglátjuk milyen lesz a méret eddig nekem jónak tűnik .

Előzmény: madpapa2 (12709)
Mozo66 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12710

Ilyenkor , vegetációban kálium szulfátot lehet kijuttatni a másik formája a kálium klorid nyugalmi időszakra való . A klorid bomlásakor klór keletkezik és az a friss gyökérzetnek nem használ ...vannak kevésbé érzékeny növények és érzékenyebbek a kajszi gyökere ugye szilva ez a közepesen érzékeny közé tartozik de akkor is inkább szulfát formában . Ez létezik kristályos és granulátum formában .  Elvileg mindegy , a kristályos jól oldódik vízben ezért lombtrágyának is jó a granulátum meg könnyen kijuttatható ( nem porzik ...annyira )

Gazdaboltban létezik kis  kiszerelés is

https://www.gazdabolt.hu/szilard-granulalt-mutragya/3275-kalium-szulfat-granulat-10-kg.html

.... érdemes egy ilyet venni és ez virágoktól kezdve epren keresztül paradicsom , gyakorlatilag minden ami virágzik és terem annak jó ( fűnek felesleges ) .  ha sok eső várható vagy esőztető öntözés van akkor kiszórással vagy lehet oldva is de azért figyelni kell a töménységre .  Oldat formájában általában 3 ezrelék az ajánlott 100 literhez 30 dkg és ezzel lombtrágyázni is lehet .   Lombtrágyázásnál figyeljünk a tökéletes oldódásra granulátum esetén érdemes előző nap beoldani és ha van üledék azt nem belerakni a permetezőbe .

madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12709

Most ez az egy képem van egy Kiotóról.

Előzmény: Benedek János (12703)
caterina3 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12708

Köszönöm szépen!

Előzmény: madpapa2 (12707)
madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12707

Mondjuk tavaly én is szórtam alginitet alájuk olyan 70-80dkg/fa mennyiségben.

A minél előbbi felszívódás miatt vízben oldható műtrágyát keress és azzal öntözd be a fa környékét jól. De ne a fa tövét! A másik pedig a lombtrágyaként való kijuttatása. Ezek a leggyorsabban ható módszerek.

Előzmény: caterina3 (12705)
madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 1 12706

Jaja. De tavaly nagyon laza voltam permetezésügyileg. Az idén szisztematikusan két hetente megyek rá növényvédőszerekkel gomba és rovarkárosítók ellen, plusz lombtrágya. Egyedüli hibája a leveleknek ahol a rágókártevő felvette az utolsó vacsoráját :-)

Előzmény: Benedek János (12703)
caterina3 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12705

Nekem most milyen formában javasoljátok a kijuttatását? Nem ismerem egyáltalán a lehetőségeket, csak szerves (pelletált szarvasmarha) trágyát és alginitet használtunk eddig.

Előzmény: madpapa2 (12702)
Benedek János Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12704
Benedek János Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12703

Egy-két fotót megnéznénk! :)

Az apiognomóniára is figyelni kell. Tavaly sajnos nálam belekapott egy kicsit. (Emlékszem Nálad is.)

Előzmény: madpapa2 (12702)
madpapa2 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12702

Én pl. a télen szórtam szét kálium műtrágyát. Azt vélhetően már bemosta a csapadék a gyökérzónába. De előtte október végén 14-7-21 Voldünger Linzet öntöztem be minden fa tövéhez kb. 10dkg-t. Erre jött télen rá kálium szulfát 2-3dkg/m2. Most meg minden permetezéskor 1% töménységben kap Fitohorm turbo káliumot. Persze szoktam bór tartalmú lombtrágyát is tenni bele, ami ugye elvileg növeli a terméskötést is.

Én így csinálom. A növényeim makkegészségesek. Lehet enélkül is azok lennének. Sok múlik az adott talaj kálium ellátottságától, bár a kajszi ugye imádja a káliumot.

Előzmény: BAttila1964 (12701)
BAttila1964 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12701

Illetve mennyit, hányszor, stb.?

Előzmény: TINTUS (12700)
TINTUS Creative Commons License 2019.05.13 0 0 12700

És hogyan kellene bejuttatni??

Előzmény: Mozo66 (12697)
caterina3 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 12699

Nagyon szépen köszönöm! Akkor ezt mindenképp megcsináljuk.

Előzmény: Mozo66 (12697)
Jana12 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 12698

Tetszik a hozzászólásod tányérvirág, és értem is, koromnál fogva is benne voltam anno is a "permetezés"

rendszerben. Igen, ilyen is volt sajnos.

Fogékony vagyok én sok mindenre az újdonságokból is,mezőgazdaságban is,  csak használjon.Mert már légyen az gyógykezelés, orvosság, vagy akár permetszer, a jól mutat meg erősen hinni kell benne kategória, de semmire nem hat, azzal legfeljebb csak egyszer hagyom magam átverni, pl. az orvos által felírt fizikoterápiás kezelést is emiatt otthagytam félbe.

Bár lehet hogy lesz itt háborgás, de pl. a kajszitermesztésben a bio módon való termesztés egyszerűen több évtized tapasztalata alapján is marhaság, mert vagy félóránként kellene permetezni a bio szerekkel, vagy tudomásul venni a teljes tönkremenetelt gyümölcsben és fában is egyaránt. Aki már látott agresszív rovarok kártételét, gombás , vírusos kiment fertőzött fát, az értheti miről beszélek.

Olyan szintű gombás, vírusos, és rovarkártételek vannak, jönnek / a kérdések és felvetések is minden évben ezen a fórumon is mutatják/ hogy komoly és szakszerű védelem mellett sem egyszerű a mentés pl. a kisebb-nagyobb ültetvényekben sem.

Előzmény: tányérvirág (12693)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!