Keresés

Részletes keresés

turtur Creative Commons License 2005.03.17 0 0 438
A gombjára tették azt, amit előbb képen közreadtál. Kb. 2-3 cm átmérőjű lehet. Ez a tű akár 20-25 cm is lehetett, ruhatartó volt, általánosan elterjedt.
Előzmény: rovó (436)
rovó Creative Commons License 2005.03.17 0 0 437
Nemeskürty István (1996/143-144) szerint egy "egyelőre kisebbség is erősödik és szerveződik, amely a jelen miatti keserűségében turáni álmokat kerget. Eszményképük a pogány magyar. Egész keresztény ezer évünket legszívesebben kihajítanák az ablakon – miként a nemzetközi­ség hívei is, csak más előjellel – és visszatérnének a rovásíráshoz és a sumér mitológiához. Nem veszélytelen ez a csoportosulás sem. Már a két háború között is működtek, sok bajt ke­verve, sok kárt okozva."
rovó Creative Commons License 2005.03.17 0 0 436
Melyik részét tették a tűre a mintának?
Előzmény: turtur (434)
rovó Creative Commons License 2005.03.17 0 0 435
„a legkülönbözőbb és egymásnak nem egyszer hom­lokegyenest ellentmondó nyelveredeztetési és őstörténeti agyszülemények - noha bizonyos el­lenzéki körök támogatását élvezik - voltaképpen a sok vonatkozásban nemzetellenes liberaliz­mus malmára hajtják a vizet. Az etruszkokkal, szkítákkal (szittyákkal), hunokkal, törökökkel, sumerokkal való rokonítás - hogy csupán a legdivatosabbakat említsem … - olyan tö­mény esztelenség, ami csak zűrzavart kelthet a tájékozatlan vagy kevésbé tájékozott fejekben. Ez a káosz viszont gyökértelenségérzést, identitásvesztést, nemzetietlenné válást idézhet elő.” Rédei Károly (1998/122)
turtur Creative Commons License 2005.03.16 0 0 434
Ábrázolásod bronzkori bronztűkről is ismert a KM-ben. Eredete így valószínűleg valóban a sztyeppe lehet, hisz ide onnét (is) jött. Közös sztyeppei örökségre gondolok a pártus és itteni párhuzam miatt.
Előzmény: rovó (431)
turtur Creative Commons License 2005.03.16 0 0 433

Kéznél lesz. te magad vagy a maszlag.

a 426 már szép, míves darab, de sajnos indulat szülte, a stílusa is olyan mancsos-demszkys-parvenüs. árad belőle mindenki mély lenézése, ez nyilván a belvárosban így sikkes. szerintem kerekíts belőle drámát és add elő valahol egy faluban. azt hiszem, még az első felvonás alatt elsimítják a rajtad lévő egyenetlenségeket.

mindenesetre a magadra vett szerep további jellemvonásaid felismerésére alkalmas. végtelenül sajnállak rombolásaid közben, és hogy ugyanakkor a "nagy gyűlölködőtől" még eddig sem tudtunk meg semmit. a sok "baromságot" már előre kiosztottad, mint bő szókincsed mintapéldányát.

persze, ha az ember olyan balfácán, hogy vadliberálisok fórumán irogat, a hozzád hasonlók megjelenése sem nagy csoda.

mondd csak, jól fizetik a vamzerügynököket a honlapon? mennyi egy gyalázkodó beszólás? 5 vagy 10 ezer? topikrombolás 20-30 lehet, hisz ez a rovó különösen veszélyes alak. ráadásul ért is valamihez, hohó, ez már 40-50 is meglehet! vagy  esetleg csak ingyen, merő gyűlölködésből szennyezed a fórumot?

Előzmény: polites (424)
edesviz Creative Commons License 2005.03.16 0 0 432
Szia Rágcsáló

"Hátul kötöm a sarkad, a sark különben is hátul van, tehát tréfás fenyegetés."
Én nem venném olyan tréfának: ez egy keleties kivégzési forma, amikor a sarkadat a tarkódra, teszik, és egy derekadra helyezet kötéllel a gerincedet eltörik.

Édesviz
Előzmény: Törölt nick (425)
rovó Creative Commons License 2005.03.16 0 0 431

Párthus kori örmény tál Armavirból. A díszítés egyes részletei a magyar fazekasjelekre, székely rovásjelekre és a Szent Korona áttetsző pártadíszeinek mintájára emlékeztetnek.

rovó Creative Commons License 2005.03.16 0 0 430

Aztán, amikor Totyától kaptam egy rend tiszta ruhát, a szokásához híven megint jól felbosszantott. Arany pofa ez a totya, de mindég oktatni akar. Azt mondja, hogy aki nem tanul az egyszer már megtörtént dolgokból, azaz a történelemből, azt újra és újra ki lehet fosztani. Én azért vagyok ágrólszakadt, mondja Totya, mert sose tanultam. Bezzeg az az autós, aki ismerte Badinyit, meg Szeminót, az nem árul hajléktalanújságot, az Tojotában feszít. 

Ez persze egy hülyeség. Az a pasas nem is úgy nézett ki, mint egy inszeminátor, azaz semmi köze nem lehet az autójának a szeminóismeretéhez. Ez a két dolog nyilvánvalóan nem függ össze.

Úgyhogy a Totya csak hadd mondja a magáét, rajtam nem tud segíteni.

Előzmény: polites (426)
rovó Creative Commons License 2005.03.16 0 0 429
Így már kerek! Kösz! CzF jó.
Előzmény: Törölt nick (425)
rovó Creative Commons License 2005.03.16 0 0 428

Az őstörténetben nagyon sok minden bizonytalan. Az azonban bizonyos, hogy a finnugrista őstörténeti elképzelés téves.

Amit te őstörténeti maszlagnak nevezel, az a múlt feltárását célzó kutatás. Több igazság van ezekben, mint a finnugrista dogmákban. A felvetett ötleteket természetesen meg kell vizsgálni és rostálni. De az irány jó: szélesebb körben kell körülnézni, ha az eddig szükre szabottban nem találtuk meg az őseinket.

Ha a finnugrizmus ehhez nem talál adatokat és módszertant, akkor egyrészt nem kellene elvetnie az alternatívok által felkínáltakat; másrészt módszert kellene váltania.

Előzmény: polites (424)
Qedrák Creative Commons License 2005.03.15 0 0 427

:-DDDD

MegaLOL.

Előzmény: polites (426)
polites Creative Commons License 2005.03.15 0 0 426

Pirosra váltott a lámpa, egy autó lefékezett.

Kezembe vettem a "Fedél nélkül" paksamétámat és megindultam feléje. Jóindulatú arccal nézett rám a vezető, éreztem, hogy segíteni fog.

Nyújtottam feléje az újságot:
- Uram, megszánna egy kis apróval?
- Emeld fel a fejed testvérem és büszkén nézz körül. Tiéd az egész világ.
- Uram, én napok óta nem ettem, ... meg hát egy kis bor is jól esne ebben a hidegben.
- Barátom, viselkedj méltósággal. Világverő királyok sarja vagy.
- Én? Már atyám és annak atyja is kétkezi munkás volt...
- Távolabbi ősökről van szó, barátom.
- Nahát! Valami váratlan örökség?
- Bizony az, ha nem is olyan közvetlen, mint amire gondolsz.
- Ez biztos? Maga honnan tudja ezt?
- Semino és társai ...
- Nem ismerem őket! Soha nem találkoztam velük és nem vállalom a szembesítést.
- Ne félj testvérem, nem üldöz senki téged. Semino és társai a legnagyobb jótevőid.

A keresztút lámpája már sárga lett, kezdtem ideges lenni:
- Azt még mondja meg, hogy hogyan jutok az örökségemhez?
- Badiny Jós segít neked a helyes utat megtalálni.

A lámpa zöldre váltott, a vezető barátságosan biccentett és gázt adott.

Eltöprengtem.

- Hmmm... Badiny-Jós? Ez biztos valami ügyvédi iroda lehet. A Totya talán ismeri. Holnap kellene valahonnan egy rendes ruhát szereznem.

Előzmény: turtur (420)
polites Creative Commons License 2005.03.15 0 0 424

"Ha majd hajléktalanként és munkanélküliként egy faluba küldenek lakni kegyelemből egy üres házba, szívesen elbeszélgetek veled a világ folyásáról.

Addigra biztosan nem lesz ilyen nagy pofád."

Nagy szükségem lesz akkor légből kapott őstörténeti maszlagra. :))

Előzmény: turtur (420)
rovó Creative Commons License 2005.03.15 0 0 423
Ez itt nem off téma, csak nyugodtan, így tovább. Üdvözlettel: rovók
Előzmény: turtur (421)
rovó Creative Commons License 2005.03.15 0 0 422

A sarok kérdését a mitológia felől is meg lehet közelíteni.

Az "s" rovásjel hegyet ábrázol, méghozzá az északi sarok hegyét, ami a Föld forgástengelyeként is szolgált. Ezért lehet gömbölyded és csúcsos is a jel teteje. Ez egyébként inkább függhetett az írástechnológiától. Agyagba karcolva, kőbe vésve, papírra írva lehetett gömbölyded, róva azonban nem.

Ez a sarok-hegy a világoszlop töve. A világoszlop felső része pedig a Tejút, azaz egy folyó. Ezek együtt az égbe vezető utat jelentik.

Ezért van az, hogy a magyarban a sarok nem csak az asztal sarkát jelenti, hanem az ajtó és ablakszárny sarokpántját is, amely körül elfordul a szárny.

A CzF szótár jól szedi össze a párhuzamokat, de a forgó jelentést nem vette észre.

Előzmény: Törölt nick (418)
turtur Creative Commons License 2005.03.14 0 0 421

Lehetne erről új lapot nyitni.

Akinek van földje, nem termelhet, mert nincs fizetőképes kereslet.  Akinek nincs termőföldje, az meg nem tud fizetni a sivatagban. Ergo te nem termelhetsz jótéteményből, mert éhen halsz, ergo az is éhenhal, akinek termelhetnél.

Érdekes, ettől ma senki nem lesz ideges, pedig 1-2 milliárd embert így éhenhalásra ítélt egy gazdasági rend.

Bocsi OFF

de a téma IN (talán máshol)

Előzmény: najahuha (419)
turtur Creative Commons License 2005.03.14 0 0 420

Ha majd hajléktalanként és munkanélküliként egy faluba küldenek lakni kegyelemből egy üres házba, szívesen elbeszélgetek veled a világ folyásáról.

Addigra biztosan nem lesz ilyen nagy pofád.

Előzmény: polites (411)
najahuha Creative Commons License 2005.03.14 0 0 419
A téma zárásaképpen szeretném azt a megjegyzést fűzni a "demonstrációhoz", hogy (Idézve a Népszabadság OL /NOL/ BIL 2005.február.22.) szerint Percenként tönkremegy egy családi gazdaság az EUban, miközben az egy főre eső vetésterület 1981-re 0,16 hektárra zsugorodott, míg mára már 0,12 az egy főre jutó terület. A hozamok viszont jelentősen nőttek, ami azt jelenti, hogy a termőtalaj a végkimerülésig van kizsigerelve.
Ezt PAUL NICHOLSON az Európai Családi Gazdálkodók Szövetségének baszk elnöke fejtette ki, egyben arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt csütörtöktóől a baszk termelők is ugyanilyen meggondolásokból kezdenek tüntetni......
A világ lakosságának 55 %-a a mezőgazdaságból él, Tíz évvel ezelőtt 150 millióan éheztek, ma 800 millióan, ennek az éhező tömegnek az 55 %-a falusi...
rovó Creative Commons License 2005.03.14 0 0 417
Róna-Tas András szerint „két nyelv akkor rokon, ha a közös alapnyelv és az ő nyelvi rendszerük között folyamatosság állapítható meg” (1978/372). A definició alkalmazásához azonban ismerni kellene az alapnyelvet, valamint a folyamatos változás elveit és tényeit.

Götz László (1994/444) joggal kérdezi meg, hogy hol és hogyan lehet a fenti nyelvrokonság-meghatározásban megkövetelt nyelvrendszerbeli folyamatosságot kimutatni, amikor majd 3000 éves űr tátong az obi-ugor nyelvemlékek és a feltételezett "alapnyelv" kora között, s ráadásul ez az állítólagos alapnyelv is teljesen ismeretlen?

Rámutat a finnugrista érvelés elképesztő hibájára:

Miféle módszer az, ha ezt a "folyamatos mozgást" úgy akarjuk kimutatni, hogy először a mai obi-ugor nyelvekből és a magyarból egy előre megfogalmazott tétel szerint - például a "szabályos hangváltozások" segítségével - kikövetkeztetünk egy hipotétikus "alapnyelvet", majd ezután ugyanazon létra fokain visszafelé lépkedve, e műalapnyelv "leggyakoribb részrendszereinek folyamatos mozgását" visszavezetjük a mai vogulig és magyarig? Ez esetben nem tettünk mást, mint önmagunkat csaptuk be. Az ilyen módszer csupán szemfényvesztés, circulus vitiosus, azaz egy helyben topogás, de semmiképpen sem tudományos bizonyítás.

A szellemes finnugrista „bizonyítási eljárás” lényeges vonása, hogy akkor is felhasználható a finnugor rokonság „bizonyítására”, ha az alapnyelv rekonstrukciója, vagy a „folyamatok” elképzelése hibás; sőt akkor is, ha az alapnyelv egyáltalán nem létezett.

lebben Creative Commons License 2005.03.14 0 0 416
http://www.harappa.com/script/parpola12.html
The Pleiades and the Seven Sages

heten,mint a magyarok...?

parpola keresi a finneket...

In the Indus script, numerals are marked by repeating a short vertical stroke the required number of times. The pictograms of 'six' (six short strokes divided to two lines) and (on its left side) 'fish' together form a syntactic unit (Fig. 13f). It corresponds to the compound aru-meen 'six-star' occurring in Old Tamil texts and denoting the asterism of the Pleiades. This constellation was the first one in the ancient Indian star calendar whose conjunction with the sun at the vernal equinox marked the new year around the 23rd century B.C.
Előzmény: rovó (414)
lebben Creative Commons License 2005.03.14 0 0 415
kisebbség...

harappal
sumer

SUMER-kérdések és válaszok

http://www.sumerian.org/sumerfaq.htm#s2

1. Hebrew and Sumerian
2. Permission to Use Cuneiform Writing Sample
3. Timeline of Mesopotamian History
4. Sumerian Version, Biblical Story of Job
5. Sumerian True Type Font
6. "pukku" and "mekku" in Gilgamesh
7. Sumerian Language ba- Prefix
8. Sumerian Eden?
9. Hungarian and Sumerian
10. Enable Sumerian True Type Font
11. Development of Cuneiform From Pictographs
12. Sumerian Word for Venus
13. Sumerian Alphabet?
14. Sumerian "mashkim" as Demons?
15. Zecharia Sitchen; Sumerian Language Suppressed?
16. Hebrew ELOHIM
17. Sumerian Proverbs Page
18. Sumerian Audio File?
Előzmény: rovó (414)
rovó Creative Commons License 2005.03.14 0 0 414

Az összefüggések érdekesek és jó lenne többet tudni róluk. Ha a magyarban az "s"-nek egykori sarok "szár Óg", azaz "Óg király" értelmet tulajdonítunk, akkor talán ugyanennek az ősvallási képzetnek a nyomait mutattad most fel.

Óg Básán királya volt az Ószövetség szerint a sémi népek honfoglalása előtt.

Előzmény: Törölt nick (412)
rovó Creative Commons License 2005.03.14 0 0 413
Lehet, hogy egy kicsit eltúlzod az érdemeimet, de azért hálás vagyok. A márványtábláról majd később...
polites Creative Commons License 2005.03.13 0 0 411

"Megértem a rovat törekvéseit, de 1848-ban egész évfolyamok vonultak be a honvédségbe a tanáraikkal együtt."

A késő utódok fátyolos szemmel fogják mesélni az Írástörténeti Kutatóintézet zászlóaljának kitartását a rendőrattack idején. Rovó mester egy anasazi Jóma felirattal megállásra kényszerítette a tankokat, ezalatt a traktoroknak sikerült benzinhez jutniuk és azután már nem lehetett őket megállítani. A kormány kapitulált.

Előzmény: rovó (410)
rovó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 410
Ez túl nagy jelentőségű ügy ahhoz, hogy ne törődjünk vele. Megértem a rovat törekvéseit, de 1848-ban egész évfolyamok vonultak be a honvédségbe a tanáraikkal együtt. Azaz néha hallgatnak a múzsák. S ezekben a napokban a motordübörgés mintha elnyomta volna a sóhajaikat.
Előzmény: polites (408)
rovó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 409

Jó ma traktoristának lenni?

Látod, milyen egyszerű?

Előzmény: polites (408)
polites Creative Commons License 2005.03.13 0 0 408

Ha már mindenképp a gazdákat akarod idekeverni, akkor miért nem a "szakterületeddel" nyomulsz?

Pillanatok alatt ki tudnál olvasni egy-két Jómát meg Keszi Dénesnét  a traktorgumik mintázatából és akkor már nem mondhatnák, hogy OFF. :))

Előzmény: rovó (407)
rovó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 407

Nem egészen világos az eljárásuk, mert a bevezető mondatban eltértem. Ezt a megoldást éppen a rendszer javasolta. Vagy az szubjektív, hogy mit tekintenek hasonlónak s mit nem? Aztán meg, mi köze a gazdáknak a történelem fórumhoz? Miért éppen itt maradhatott meg? Egyébként pedig ez sem igaz, mert ez a rovat is a történelem fórumba tartozik s éppen innen törölték ki.

A világforradalom jelenlegi állásában ez a fajta cenzúra jutott nekünk.

Előzmény: Qedrák (406)
Qedrák Creative Commons License 2005.03.13 0 0 406

Nem egészen.

A Modusba ütközik az, hogy több topikba másold ugyanazt az üzenetet. Mindegy, hogy miről szól, mi áll benne. Olyan szempontból nem keménykedtek vele, hogy pl. a Történelem alfórumból nem tiltottak ki.

Előzmény: rovó (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!