Van ez a Motion Sound-féle, kis dobozban pici tölcsér, pici motor, meg a Hammond 2101-es, ahol nagy tölcsér, nagy motor pici dobozban.
Mindkettő univerzális mert az alsó rotor sztereó szimuláció, de a 2101-ben a pici méret miatt a szánalmasan kicsi, gyenge mélysugárzók nincsenek arányban a tölcsérrel, vagy csak max. negyed-félhangerőn.
De egy jó, mai effekt is vastagon >100kHuf, úgyhogy alig 3× összegből végülis igazi, meg effekt, meg sztereó hangrendszert kapunk, úgyhogy elvileg nagyon megéri, csak kérdés, az orgonista akarja-e cipelni? A 25-35kg még mindig sok. KoncertRE vinni még hagyján, de koncertRŐL vinni már fárasztó.
Előbb-utóbb meglesz a válaszom erre a problémára :-) Most kb. 33%-os állapotú.
Az volna a kérdésem, hogy van értelme lezlizett jelet beküldeni egy csöves mikrofon előfokba? Mivel notebookból szól a VB3, nem tudom az orgona és a lezli effekt közé befűzni a csöves torzítást?
Ilyet is nehéz volna házilag otthon összerakni sablon és pontos méretek alapján? Már csak hogy ez, vagy vegyen inkább az ember 5-öd áron vmi jobb laci pedált?
Sziasztok! Pár napja kaptam a zenekarunkról egy videót. A felvétel augusztus végén készült, egy kis faluban Bükkzsércen, ahol favágóversenyt rendeztek. Amikor megérkeztünk nem győztünk csodálkozni. Ezúton is köszönet a szervezőknek a nem mindennapi színpadtechnikáért. Pár nóta erejéig feltűnik Mr. Joe barátunk is.
Elnézést, hogy innen a partvonal mellől OFF-olok, de megígértem TRAMBI BÁ'-nak, hogy SZÓLOK neki, ha legközelebb SZAKRÁLIS orgona mögé ülök.
Trambi bá': 2014. október 4-én (szombaton) 16:00 órakor a monori római katolikus templomban (Monor, Főtér, sárga nagytemplom) játszomaz öcsém esküvőjén. (1997 után ismét; nem csak szent énekek lesznek. Egy-két "zúgatós" mű is el fog hangzani.)
Ami a lényeg, hogy nem csupán a szájnak, szg.billentyűzetnek esetleg a szemnek szól hanem van mögötte igazi ZENE!
Külön örvendetes hogy egyre bővül a helyi hammondosok száma. Végül behozzuk -a nyugati országokhoz képest- a lemaradást :-)
Külön köszönet ehhez a hanxert aktívan toló zenésztársaknak!
Nincs kupakod valamelyik tőcsérre? A Motionnál nem is volt, meg olyan rövid, de annyira széles hogy csak bágyadtan csordogált ki belőle a magashang. Elég hangos, de irányultsága tétova. Ezen segítettem szándékosan sárga szigszalaggal! De szerintem a szalag színe nem befolyásolja a hangképet :-)
Valószínű egy függőleges csík elegendő egy "normális" tőcsérre, mert nem olyan szélesen pufog ki.
Sokat számított a hangzás megértésében a Szalay Andrással készített méréssorozat. Ezt elemezve tudatosult hogy a tölcsér hangja ilyen:
Jó kis legózás lehetett ez a művelet. Most már csak hallani kéne! Nem semmi... :) De jó tudni, hogy mivel helyettesíthető az eredeti éxíj, ha elszakad. :) Szerintem, a Pro-145-ben is ugyanilyen vékonka' szilikon szíj van fenn. Ha jól nézem, akkor a dobrotoron se vastagabb 3mm-nél, de biztosan nincs 5mm. Nekem egyszer az alsó motor felfüggesztésén kell majd valamit alakítani, mert fejjel lefelé lóg/függeszkedik 2 db gumipánt között, mint Chuck Norris :)) és ha azok elszakadnak...vagy elfáradnak, akkor a motor 15cm-t zuhanva a 220V-os panelen landol..és kész a katasztrófa... :/
Ebből az előző rengeteg leírásban elvész a lényeg, a (számomra) gyöngyszem meglátás! A tölcsér, amiről hiányzik a diffúzor, az elég szúrós hangot ad. Ennek orvoslására a szigetelő szalag óriási ötlet. !!!!!!
Ki is fogom próbálni, amint találok otthon fekete szigszalagot!
Amúgy meg: Okt 1. Budapest Orgona Klub!!!!!!! - az első, de itt elrajtolunk egy olyan sorozattal, amiben minden hónapban más és más csapatokkal, zenészekkel folyamatosan lehet majd orgonás estekre számítani!!!
Volt a Motion Sound KBR-3D-nek egy bosszantó tulajdonsága. Bármilyen finomállítás az igazi és a szimulációs rotor sebességeken vagy éxíjcsere szükségességekor a felső rotortálcát ki kell húzni a hangdobozból. "Mindössze"
Ehhez ki kell csavarozni elöl a két egyesített hanxórót 4-4 csavar. Lehúzni a csatlakozó sarukat.
A hanxórónyíláson kényelmetlenül fel-benyúlva az egyik oldalon fönt 7, a másikon 8db csavar szorítja le a fém rotortálcát a fapolcra. Eddig 23 csavarnál tartunk.
Utána a hátsó függőleges polcrészt is tartja 6 csavar. (29-nél vagyunk)
Van a tengely fölső befogása 3 csavarral, de a két sarokvédőt is le kell csavarozni, mert picit belóg a fémlap elé, akadályként, további 2-2 csavar.
Ez mindösszesen 36 csavar! :-(
Utána kihúzható a fém rotortálca, de a hanxórókábelek nem engedik messzire húzni, így felállítható mindössze a doboz mögött közvetlenül. Ideiglenesen az elülső hanxórók visszadugandók hogy lehessen hallani a mélyeket is és így hogy szétáll a bele lehet beszabályozni. Lassú S, gyors F sebességek és felfutási idő A. A lefutási a felfutásinak kb. 2×-ese. Ráadásul mivel ezek a kis potik a tölcsér alatt vannak mindig meg kell állítani a forgást, állítani egy picit, majd újból ellenőrizni.
Az egészben még az a hamis hogy a nagy hanxórók nincsenek rendesen a helyükön, a tölcsér is a szekrényen kívül forog. Szóval rémálom, de elvileg megoldható szökőévenként egyszer, vagy ritkábban :-)
Szét kellett szednem mert elszakadt az éxíj. 2,5mm átmérőjű, 40cm körhosszú szilikon madzagocska. Tökéletes lett bele egy teherautó boltból az 5mm-es, úgyszintén 40cm-es gömbszíj vagy 300ft-ért.
De a beállíthatóságra vagyis ennek lehetetlenségére kimértem a potik helyét és fölötte ovális 1×3cm-es nyílásokat fúrtam a fedlapba. Hosszabb csavarhúzóval immár összeszerelt állapotban is be lehetett szabályozni a kívánt értékekre persze továbbra is álló helyzetben. Mindössze két lyuk a tetőre és kész.
A másik javítandó helyzet hogy viszonylag kevéssé lehet hallani a kis tölcsér forgását már pár méterről is. Kihangosítva ok, de csak magában, félig ok. Mint a gyári lezli, körbelécezve hátul alul-felül, zokni a dobrotoron és lehet csodálkozni hogy magában dünnyög, eltűnnek a részletek az orgona hangjából.
Mintaként az eredeti Leslie szolgált mégis, de a szokásos kivitelben. Ki kell szabadítani a tölcsért!
Ehhez kivettem elölről a szúnyoghálókat.
De ez a tölcsér laposan kiszélesedik. Szétteríti a hangot, de egy pici szúrás, duplázás hiányzik belőle amit az eredeti tölcsér előtti kupak okoz a hangban. Most egyszerű módon szigetelő szalaggal eltakartam a tölcsér közepét. Nem annyira mint a képen, kissé kevesebb lett a végső megoldásom, de megjött a kupak okozta "duplázás".
Próbán zenekarral érezhetően jobb forgási, rotyogósabb hangja lett, megérte ez a minimális beavatkozás immár szabadon kiszólva előre a dobozból.
Persze, vmelyik modelljén még a signatured by JDF is rajta volt, na de nem így kéne azért szólniuk, hogy minden "borostát" leborotváltak a klónjai hangjárról, mint valami epilált izé. Lehet egyébként direkt ilyen a koncepció, hogy ne hasonlítson már annyira az eredetire...
Talán lkerülte a figyelmeteket a hír, hogy Joey nem szponzoráció miatt klónozik, hanem tulajdonosi minőségében reklámozza a saját cégének termékét. Szerintem érzi, hogy a nagy neo-Hammond fellendülésnek vége lassan...
Valóban kellemes, csak az a digitálhammond rontja el. Nem is értem minek erőlteti, ő aki megengedheti hogy minden szobában egy eredeti B3 virítson. Erre felveszi ezen műanyag hangú valamin a játékát. Illúzióromboló! Az Incredible albuma óta nem is vettem tőle semmit a "nylon" érájából pont ezért. A relentless lemezével dobott még nagyot régen, a többi nem is érdekel, a lényeg azokon van, szerintem!
A rossz időre tekintettel megtartódik a műsor csak bent:
"Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy szeptember 13-án és 14-én a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az eredetileg szabadtérre meghirdetett rendezvényeink a Művészetek Palotája belső tereiben lesznek megtartva. A Berlin terasz koncertjeit (Nils Wogram Trio, Das Kapital és 17 Hippies) a Könyvesbolt előtti téren rendezzük meg, míg a Kertmozi vetítéseinek helyszíne az Előadóterem lesz."