Ha a többi része zöld, és ép, akkor nincs baj. Lehet egy kis megfázás, fogd vissza az öntözést. Ilyenkor elég egy héten max 2*, alulról. Estleg kevés fény éri, sűrűn van. Ebben az esetben széjjelebb kell rakni. A kukoricát nem zavarja a ráfutó uborka. Több víz kell neki, de az uborkát úgyis öntözni kell. Amúgy meg az uborkának kell támasz, ha kis helyen felfuttatva termeled, ennél környezetbarátabb nincs, és még ehető is.
Ha jól értelmeztem, Zsebi kettévágott, kilukasztott vizespalackba veti el a kukoricát, abban kel ki, majd ha a helye szabad lesz, akkor palántázza ki. Egyébként a BBC-n láttam, hogy az angolok a vöröshagymát is palántázzák. Bent elvetik tálcában, és kiültetik szálanként.
Egyszer próbáljátok ki 2-2 szem babbal, hogy ugyanolyan körülmények közé elvetitek és az egyik 2 szemhez minden nap beszéltek egy kicsit és megsimogatjátok, a másikhoz nem, esetleg még egy kicsit mondjátok is neki, hogy nem olyan szépek. Döbbenetes, hogy a szeretett babocskák 2x akkorára képesek ugyanannyi idő alatt megnőni. Én nem hittem el és kipróbáltam. Néhány nap és nem nagy fáradság, próbáljátok ki esetleg az ablakpárkányon.
Ismét elámultam a gyönyörű kerteden. Az uborkahálód madzagból, vagy drótból van? Lassan el kellene készítenem, de nem tudom, melyik anyagból praktikusabb.
Szerintetek normális az, hogy a paradicsompalánták alsó 2 sziklevele elsárgul és leszárad? A többi része nem sárgul a palántának, így remélem, hogy ez nem jelent semmi rosszat. Légyszi nyugtasson meg valaki.
Na ezeket a képeket is lehetne "oktatási anyagként" alkalmazni! Te is készíthetnél egy képtárat, el tudnám nézegetni a többi képed is. Öröm lehet egy ilyen kertben csak nézelődni is.
Én csak szemenként vetek, tök és uborkaféléket, inkább 2-3 pohárral többet a kelleténél. A salátauborkának állvány van, arra fut. A berakóuborka ahogy sikerül, vagy állvány, vagy kukorica.
A cukkinit, tököt 2-3 szemet teszek egy pohárba , ha kikelt és már valamennyire megnőtt, akkor 1-et hagyok meg a másikat földfelett elcsípem. Nem kihúzom mert akkor megsérül a földben maradónak a gyökere, viszont 2 nem kell egy cserépbe, mert kevés lesz a helye és nyúlni fog.
A most vásárolt sárga cukkini és patiszon hibrid megjából csak 1 szem magot vetettem abból 2 cukkini és 1 patiszon már kikelt ,biztos kifog kelni a 4. is.
A kukoricát is csak szemenként vetem mert nagyon jó a vetőmag tavaly is mindenszem kikelt.
Nekem az ubi direkt neki készített hálóra fut., aminek a másik oldalára a fejteni való bab mászik fel. De juliska babot ültettem a késői kukorica mellé persze ráfutott és így a fagyokig volt gyenge babom amikor már a gugollót feltéptem.
Így nézett ki tavaly a bab és kukorica kettős, és a bab és uborkafal. Bízom benne, hogy most is szép lesz.
Teljesen normális, hogy társalogsz a növényeiddel. Én hallottam olyanról, hogy iccakánként kellett hozzá kijárni dumcsizni. Valami babféle... Anyósomnak volt, és ő rendszeresen ki is battyogott hozzá hálóingben a holdvilágban.
Lehet, hogy én vagyon nagyon bonyolultszerkezetűgondolkodó, de azt hogy csinálod, hogy "abban az edényben mennek ki, amiben kikeltek"?
Jujjjjdeügyes vagyok!!! Csináltam dőlt bötűt! :D
Egyébként reggelre előmerészkedett egy db paprika is az egyik pohárban, de még akkora sincs, mint egy gombostűfej. Azért én szemfüles módon jól észrevettem és örömködék vala! :D Lehet, hogy ha trécselnék velük, nagyobb kedvre kapnának...?
Én is naggyából így csinálom. Van amit szemenként, vagy kettesével vetek pohárba, cserépbe, hogy a tűzdelést megspóroljam. Sok helyem nekem sincs. Amikor több százat csináltam eladásra, addig, amíg a fóliába nem lehetett kitenni őket, a lakás tele volt. A tökféléket nem ültetem át, abban az edényben mennek ki, amiben kikeltek, ezeket mindíg palántázom, mert a helyem kicsi, és addig mással van bevetve. Az idén kipróbálom a Zsebi féle "palackos" kukoricát is. (Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?) (Én még beszélek is hozzájuk, de a kertész féle ember nem teljesen normális:-)))))
Szia! Én direkt nem futtattam. Az uborka északi oldalára szélfogónak vetettem csemege kukoricát, az uborka tövektől 40cm-re, erre fogta magát (az uborka) és felfutott rá. Na ha neki úgy jó? Azóta már így is termelem.
Az üvegházban a paradicsomok között jól bírja ezt a hűvösebb időt a bazsalikom is.
A régi kertemben nekem is csodájára jártak az idősebb szomszédok, hogy mifene virágokat rakok a termények közé, utánna meg már kértek belőle. (Vigyázat! Fertőző vagyok!:-))))
Jó tesztelést! Nálunk nagyon kemény a föld. Ha nagy a szárazság berepedezik. Tavaly csákánnyal szedtük ki a sárgarépát a földből. Igaz csak egy sort, de akkoris. Ásni meg sokszor lehetetlen.
Il, a körömvirágot ismerem, rengeteget ültetek mindig, mert azt hiszem, hogy két kicsi gyerek mellett, majd lesz időm krémet csinálni belőle. Viszont most teszek a paprikaágyásba is. Fognak nézni a szomszédok!
A tök mellé is ültetek kukoricát, meg salátamagot fogok használni a sárgarépához, petrezselyemhez sorvezetőnek.
Hát akkor én nagyon jó vagyok, mert nekem kb 3 hét alatt bújt elő. Igaz, hogy pohárban meg szobában, de kibújt! :D Remélem, hogy az és nem valami gaz... :D
Én a kerttel egyenlőre sehogy se állok. Önhibán kívül: még nem jött a pasi kultivátorozni. Pedig már annyira szeretném kezdeni! A krumplik az ablakokban szépen kicsírázva, a vetőmagok beszerezve, minden arra vár, hogy megkezdjem az ezévi szorgoskodást. 4 éve költöztünk ide, ez lesz az "5. kertem". Az első éven marha ronda kertünk volt, tele gyommal, néhol derékig ért.(mentségünkre akkor jöttünk, leromboltunk egy hatalmas melléképületet, a háznál is átalakítások folytak, meg mindketten dolgoztunk). Azóta évről évre szebb.
Mikor kicsi voltam, nekem meg a tesóimnak jutott a hálátlan szerep, nekünk kellett öntözni a paprikát, paradicsomot. Útáltam a kertet. Még mások játszottak, mi öntöztünk. Mikor ezt a múltkor elmondtam anyunak, csak annyit válaszolt, hogy felőle kapálhattunk is volna.
Én nem nevelek palántákat, mindent szabadföldbe ültetek. 6-6 paprika, paradicsom palántát veszek a szomszéd kofától.
Első éven mindent ültettem. Brokkolit, karfiolt, póréhagymát, nem lett belőle semmi. Meg persze az arányokat se tudtam. Rengeteg paradicsomunk, meg paprikánk volt, sárgarépa meg alig. Most már azt is tudom miből mennyi kell nekünk. Úgy érzem lassan belejövök.
Én egy nagyobb edénybe, müanyag tálakba, cserépbe... vetem a magokat, de nem tul szorosan, és amikor kikelés után már az első valódi levelüket hozzák akkor szoktam átültetni. Paradicsom, paprikánál, bazsalikomnál, karalábénál... bevált. A tökfélékkel vigyázni kell, mert nem szeretik az átültetést, de idén a cukkinit és az uborkát is így próbálom. A cukkini az átültetést (2 napja) szépen viselte, még csak sziklevele volt, de meglepett milyen sok gyökeret képzett már hozzá, majd meglátjuk. Én azért csinálom így mert kevés a helyem és nekem sosem kell ki minden meg, így viszont nem bosszankodom ezen, örülök a többinek. Én is naponta sokszor megnézem, mennyit nőttek már a palánták... :)) és drukkolok nekik.