Teljesen normális, hogy társalogsz a növényeiddel. Én hallottam olyanról, hogy iccakánként kellett hozzá kijárni dumcsizni. Valami babféle... Anyósomnak volt, és ő rendszeresen ki is battyogott hozzá hálóingben a holdvilágban.
Lehet, hogy én vagyon nagyon bonyolultszerkezetűgondolkodó, de azt hogy csinálod, hogy "abban az edényben mennek ki, amiben kikeltek"?
Jujjjjdeügyes vagyok!!! Csináltam dőlt bötűt! :D
Egyébként reggelre előmerészkedett egy db paprika is az egyik pohárban, de még akkora sincs, mint egy gombostűfej. Azért én szemfüles módon jól észrevettem és örömködék vala! :D Lehet, hogy ha trécselnék velük, nagyobb kedvre kapnának...?
Én is naggyából így csinálom. Van amit szemenként, vagy kettesével vetek pohárba, cserépbe, hogy a tűzdelést megspóroljam. Sok helyem nekem sincs. Amikor több százat csináltam eladásra, addig, amíg a fóliába nem lehetett kitenni őket, a lakás tele volt. A tökféléket nem ültetem át, abban az edényben mennek ki, amiben kikeltek, ezeket mindíg palántázom, mert a helyem kicsi, és addig mással van bevetve. Az idén kipróbálom a Zsebi féle "palackos" kukoricát is. (Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?) (Én még beszélek is hozzájuk, de a kertész féle ember nem teljesen normális:-)))))
Szia! Én direkt nem futtattam. Az uborka északi oldalára szélfogónak vetettem csemege kukoricát, az uborka tövektől 40cm-re, erre fogta magát (az uborka) és felfutott rá. Na ha neki úgy jó? Azóta már így is termelem.
Az üvegházban a paradicsomok között jól bírja ezt a hűvösebb időt a bazsalikom is.
A régi kertemben nekem is csodájára jártak az idősebb szomszédok, hogy mifene virágokat rakok a termények közé, utánna meg már kértek belőle. (Vigyázat! Fertőző vagyok!:-))))
Jó tesztelést! Nálunk nagyon kemény a föld. Ha nagy a szárazság berepedezik. Tavaly csákánnyal szedtük ki a sárgarépát a földből. Igaz csak egy sort, de akkoris. Ásni meg sokszor lehetetlen.
Il, a körömvirágot ismerem, rengeteget ültetek mindig, mert azt hiszem, hogy két kicsi gyerek mellett, majd lesz időm krémet csinálni belőle. Viszont most teszek a paprikaágyásba is. Fognak nézni a szomszédok!
A tök mellé is ültetek kukoricát, meg salátamagot fogok használni a sárgarépához, petrezselyemhez sorvezetőnek.
Hát akkor én nagyon jó vagyok, mert nekem kb 3 hét alatt bújt elő. Igaz, hogy pohárban meg szobában, de kibújt! :D Remélem, hogy az és nem valami gaz... :D
Én a kerttel egyenlőre sehogy se állok. Önhibán kívül: még nem jött a pasi kultivátorozni. Pedig már annyira szeretném kezdeni! A krumplik az ablakokban szépen kicsírázva, a vetőmagok beszerezve, minden arra vár, hogy megkezdjem az ezévi szorgoskodást. 4 éve költöztünk ide, ez lesz az "5. kertem". Az első éven marha ronda kertünk volt, tele gyommal, néhol derékig ért.(mentségünkre akkor jöttünk, leromboltunk egy hatalmas melléképületet, a háznál is átalakítások folytak, meg mindketten dolgoztunk). Azóta évről évre szebb.
Mikor kicsi voltam, nekem meg a tesóimnak jutott a hálátlan szerep, nekünk kellett öntözni a paprikát, paradicsomot. Útáltam a kertet. Még mások játszottak, mi öntöztünk. Mikor ezt a múltkor elmondtam anyunak, csak annyit válaszolt, hogy felőle kapálhattunk is volna.
Én nem nevelek palántákat, mindent szabadföldbe ültetek. 6-6 paprika, paradicsom palántát veszek a szomszéd kofától.
Első éven mindent ültettem. Brokkolit, karfiolt, póréhagymát, nem lett belőle semmi. Meg persze az arányokat se tudtam. Rengeteg paradicsomunk, meg paprikánk volt, sárgarépa meg alig. Most már azt is tudom miből mennyi kell nekünk. Úgy érzem lassan belejövök.
Én egy nagyobb edénybe, müanyag tálakba, cserépbe... vetem a magokat, de nem tul szorosan, és amikor kikelés után már az első valódi levelüket hozzák akkor szoktam átültetni. Paradicsom, paprikánál, bazsalikomnál, karalábénál... bevált. A tökfélékkel vigyázni kell, mert nem szeretik az átültetést, de idén a cukkinit és az uborkát is így próbálom. A cukkini az átültetést (2 napja) szépen viselte, még csak sziklevele volt, de meglepett milyen sok gyökeret képzett már hozzá, majd meglátjuk. Én azért csinálom így mert kevés a helyem és nekem sosem kell ki minden meg, így viszont nem bosszankodom ezen, örülök a többinek. Én is naponta sokszor megnézem, mennyit nőttek már a palánták... :)) és drukkolok nekik.
Szia próbáltál üvegbe eltenni zöldségeket? Én idén szeretném megpróbálni, mert nekem csak egy kis mélyhütőm van, de abban sem mindig találom amit keresek. Én pl gyümölcs ivóleveket évek óta üvegbe rakom el, és isteni.
Valami folyton termő frigó palánta volt lánykorában úgy 10 évvel ezelőtt vettem Gödön.
Még a régi kertünkbe. 2004 őszén áthoztam 4 tövet az új helyre de csak levermeltem tavasszal szétszedtem és nyárvégén 2005-ben már termett.
Most ősszel megint átültetem más helyre.
Van egy másik fajta amit tavaly tavasszal magról neveltem, az most máshol van majd csinálok róla képet csupa virág, annak sincs idája de a gyümölcse nagyon pici viszont csuda illata van. Ha beteszek egy pár szemet egy tál eperbe az egész illatozik tőle.
MEgnéztem a képtáradat, még mielőtt megírtad volna itt a hozzászólásodat. (Be vagyok én is regelve oda.)
Nagyon szép a kerted és tökjó az új üvegházad!!! És jó, hogy lépésről lépésre lefotóztad, hogy hogy készült el. Nagggyon tecc! :) Látom, nagyon profi kertész vagy már. Palánta hegyek, takarások meg minden... Gratula hozzá! :)
No azér:-)) Küldök egy meghívót a képtáram szolgáltatójához. Ingyenes, levelezést képtárat, videótárat, bloghelyet biztosít,komplett könyvtárat lehet egyszerre feltölteni, nem kell egyenként kínlódni a képekkel. Előtte azért érdemes 1024*768, vagy 1280*960 pixel méretűre lekicsinyíteni a képeket. (akinek nincs gyors internete, a nagyobb képek megnyitása nagyon sok ideig tart), Ha gondolod regisztrálj oda. Üdv IL
Négy órában dolgozom, hetente 2 vagy 3 napot, nagyon kellemes így. 2000-ben költöztünk kertes házba, addig csak egy kis erkélyem volt, ahova alig fértem ki a növényektől. Eleinte én is 8 óra munka mellett kertészkedtem, úgy azért elég nehezen boldogultam. A veteményesen kívül rengeteg dísznövényünk van kiültetve és cserépben, elég nagy a sziklakert is. A nehéz munkákat a férjem megcsinálja (kapálás motoros kapával, vasrácsokat és állványokat gyártott futtatásra meg a paradicsomoknak, segít beverni a 2 méteres karókat) és ő gondozza a gyümölcsfákat. A tervezés, ültetés, rendben tartás az én dolgom.
Mi fiókos mélyhűtőt vettünk, nem igazán vált be. Fölírtuk, hogy melyik fiókban mi van, aztán átpakoltam, itt-ott összefagyott és soha nem találok semmit, kotorászni nem lehet benne. Másrészt mindig van valami aktuális zöldség, még télen is, amit kell enni, és nem ettük ki a mélyhűtőből, ami benne volt. Most már igyekszem mindent frissen fölhasználni, bár a heti kétszeri zöldbabhoz már kellett némi fantázia, hogy ne unjuk meg. Számomra talán az az egyetlen hátránya a házi veteményesnek, hogy sokszor nem azt eszi az ember, amit megkíván, hanem amit éppen kell enni. Viszont ez a varázsa is, minden évszakban van, amit már nagyon vár az ember és az első termés mindenből nagyon jól tud esni. Minden sokkal értékesebb, mint amikor bármikor leemelhetem az áruház polcáról.
ÓRIÁSI SZENZÁCIÓ!!! KIKELT 1, AZAZ EGY DARAB SZÁRZELLER A TEJFÖLÖSPOHÁRBAN! Hogy a többi 15 mit csinál, azt ne kérdezze senki. Gondolom, röhögcsélnek magukban... :-/
Ha jól értem, úgy szoktál palántázni, hogy egy helyre több magot elszórsz, és amikor már valamekkorák, akkor szeded szét őket egyesével egy külön pohárba? Elmondanád, hogy hogy csinálod? Mekkorák amikor szétülteted őket? Nekem is csak a lakásban van hely... illetve nincs hely nekik... de mindegy, szóval ott laknak a földes poharak. A magok meg ött röhögnek a föld alatt, hogy minden nap vagy 20szor meglesem őket, hogy mikor kegyeskednek már kikandikálni. :-/
Jólvanjólvan, fogok képeket kitenni ide, ha másért nem, elrémisztésként. De az is lehet, hogy képtárat fogok létrehozni mint egyesek, ésakkor itt a fórumon nem ijedez a nép ha beles. :D 1-2 oldallal ezelőtt már raktam ki képeket, de arra ügyeltem, hogy ne sok látsszon belőle!!! :D
Hát, nagyon irigyellek hogy ilyen jól beindult már a kerted. Nekünk még ez az első évünk itt, azt tudom, hogy sok munka kell még addig, amíg mindent kitapasztalunk. Bár már ott tartanék... Ki segít neked? Mellette dolgozol? Nehéz elképzelni, hogy egy ekkora kert mellett még dolgozni is eljársz :D A lényeg, hogy egyelőre még lelkes vagyok és jól esik kertészkedni, főleg így, hogy tényleg nem szól bele senki és nem akarják elvenni a kedvem tőle. :) Remélem, hogy 1-2 év és én is már profin fogom művelni itten a dógokat. MÁr csak egy jó kis hűtőládát kéne beszerezni... igaz, van itt egy nagy láda, ami szerelésre szorul, meg egy fagyasztószekrény (fiókos, az annyira nem tetszik...), de azt is javítani kell. Úgy szeretném azt csinálni, mint régen, hogy csak benyúlok a hütttőőőbe és előveszem ami kell. Tökjó lenne! Ti ebben nagyon sokat segítetek a lelkesedésetekkel meg a szép képeitekkel, van honnan ötletet meríteni.