Ezt az origó leanderes fórumáról szedtem le egy szakértő írta!!
Egy kardinális hiba, amit a legtöbb hobikertész csinál az oleanderek öntözésénél, az az esövizzel való öntözés.
Mivel az oleander a kemény, ill. magas mésztartalmu vizet igényeli, az esövizzel öntözött növény hamar vészhelyzetbe kerül, ha az öntözés során nem pótoljuk a hiányzó meszet, ami a savakat semlegesiti. Ezért aztán a legtöbb oleander életén át elszáradó levelekkel küzd és a többi növény-betegségek ellen is rendre hátrányos helyzetbe kerül.
Mindenképp! Én is nagyon kiváncsi vagyok már rá, mert a rózsaszínem is nagyon sötét bimbójú volt, a virág meg látod milyen szép rózsaszín. Szóval nagyon kiváncsi vagyok már én is!!! :o)))
Hááááááááát... Nem tudom. Tavaszi metszésnek késő, őszinek meg korai. De ha semmi formája próbáld ki, legalább lesz ezzel is tapasztalat. Majd oszd meg velünk, mit figyelsz meg a teleltetésig!
Ha esetleg mostanság is visszavágom, és locsolgattom, akkor még talán összig lesz valami formája, és hozz új hajtást? Szabad még ilyenkor? Van egy tövem, annyira sehogy sem nézki, nem régen szereztem be, de nem igen formázták meg szegényt, felkötni meg nem szeretném, mert jövöre sem lesz igy jobb.
Veronika: Már bocs, hogy közbeszólok (többnyire csak olvasgatni szoktam), de az esővíz nem sárgítja a leveleket, sőt szerintem kimondottan jó nekik. A virágokat már inkább megviseli egy kiadós eső.
Nálam a rózsaszín leander valami gyönyörű lett meg a sárga is. A sárgámon annyi virág lett, hogy alig tudtam hajtást levágni róla. :o) A rózsaszín viszont fehér cirmos virágokat is hozott :o)))
Anyukám meglepett egy (állítólag) piros leanderrel is, ő most fog nyílni, hát kiváncsi leszek!!! Már nagyon régen szerettem volna pirosat! :o)))
Nem (csak) a leveleket sárgítja, hanem sajnos tönkreteszi a virágokat is. Ennek ellenére én nem vállalom a behordást minden egyes esőnél, untig elég lesz ősszel összecsomagolni őket és valami tűrhető helyet találni nekik télire....:-(((
Ez meg itt a legcsüngősebb leanderem (ma hajnali, életlen kép, bocs):
Sziasztok! Melody: inkább hétközben jó nekem, de írjál nyugodtan mailt. Hétvégén is pest-megyében vagyok, de másik részén általában, így lehet, hogy az még közelebb lenne Neked!
Nem tudom, hogy mit kérek cserébe, mert nem tudom, hogy miből lehet választani:-))) Neked mid van? De ha nem kapok érte semmit, hidd el úgy is nagyon szívesen!
Figyelem! Aki teheti csak eső vízzel locsoljon,ez az igazi a leandernek. Vigyázat még egy hasznos tanács, az eső a leveleket sárgítja. Ha esik vigyük be!
Sajnos a sárgák igen gyengén gyökereztek, csak 2. De az öregekről bármikor tudok hajtásnak valót vágni. Csak most már jelezze mindenki az igényét, mert bizony elveszítettem a fonalt, hogy kinek, mit és mikor igértem. Szóljatok, betartom az igéretem! Hogy mikor kell metszeni, azt nem tudom, csak azt, hogy mikor szoktam. Én mindig tavasszal, húsvét körül, amikor kitelepítem őket a teleltetésből. Akkor a visszavágott ágak nagyon jól gyökeresednek. Idén kb 100 hajtást gyökereztettem, ajándékoztam el. Egyébként, talán itt ajánlotta valaki a vastag ágak gyökereztetését, kipróbáltam, az is működik.
A titok nyitja valóban a metszés. Én azt szoktam mondani a kezdőknek, hogy döntsék el, mit szeretnének? Szép, erős növényt, vagy virágosat. Ha az 1. mellett döntenek az első pár évben bizony metszegetni, alakítani kell, aminek esetleg az lesz a következménye, hogy nem virágzik. Ha a 2. a döntés, akkor lesz bókoló, nyurga, de virágos leandere. Később, ha már nagy úgy mondják elég 2/3-os metszéssel alakítani. Ez azt jelenti, hogy 1/3 ágát visszavágjuk minden évben, így 3 évente teljes metszésre kerül a növény. Ez igen tudományosra sikerült. Valami hasonlót próbálok tartani, de leginkább érzésre csinálom a dolgot.
Hajaj! Most jól megfogtál! Én címet nem tudok, de most utánanéztem, talán jól saccolom. (Egyébként legalább 3 fivér van, mindannyian kertészek.) Ha jól nézegettem a Kőrösihegy címen található kertésznél vettem az első darabokat. Ő csak néhányat árul. De a csíkosért ő irányított el a testvéréhez, aki nagyban csinálja ezt. Szerintem, ha a párod "körbeudvarolja" neki is elmondja. Emlékeim szerint ott a környéken van. Talán a Liszt F. utcán kell menni, de az biztos, hogy a szombatista templom mellett néhány házzal van a kertészet.
Nekem is harangvirágot játszanak a leanderek, főleg az egyik. Tavaly hűvös, esős, borongós volt a tavasz, akkor megnyúlt, gyenge hajtásokat hoztak, azokat meg lehúzza a sok virág. Amelyiket megmetszettem idén tavasszal, azok tömzsit, erőset hajtanak most, viszont a friss ágakon nincs virág. A nagyon megnyúltat is vissza fogom vágni, legalább minden második ágat, a többit meg valahogy majd felkötözöm.
(Egyébként most is zuhog éppen...)
Minden nap elolvasom az új hozzászólásokat és várom az új képeket.
Az enyémek mind a földet nézik olyan nehéz a virág vagy olyan gyenge a száruk?
Látom a tieitek szép egyenes szárúak. Hogy vágjátok vissza?
A másik kérdésem meg az lenne, hogy ti cserélitek gyökereztetés alatt a vizet?
Nekem gyéren sikerül a szaporítás. Alig van ami kigyökeresedik. Láttam gizmo01 milyen vastag szárat rakott vizbe, hát ezen felbuzdulva én is megpróbáltam egyik sem gyökeresedik, de levél tövénél erölködik szegény hajtás.
Nagyon szépek a növényeitek.
A szimpla virágúak is illatosak, mert ez a fehér nagyon jó illatú?
A Gyenes kertész, a Vitéz jános utcai virágkereskedő vagy a Kőrösihegy93. alatti Gyenes István kertész? Sőt, még találtam Kőrösihegy 37. alatti Gyenes Virág néven futót.
Te melyikben vetted? És az sem volt világos a kutatásaimban, hogy ez Kecskeméten belül van, vagy vonzáskörzet, mint pl. Helvécia?
rágica: pár dupla sárgám talán van még, várom, hogy virágozzanak, mert a múlt évben csak ültettem és nem raktam rájuk jelzést. Olyan, amit Zsüzsükének is küldtem.