szia, mindenkik! most a szünetnek mondott tavaszi párnaposrohanásban nem sok idő volt a kertre, viszont jött egy locsoló, aki mellesleg kertészmérnök, jól letolt minket és elmagyarázott pár dolgot :) amim kibújt, az már tökjól néz ki, a többiek még mindig szégyellősködnek... a spenótnak már van kerek levele is, a borsó már kb 3 cm-es, a tejfölöspoharakban meg egyre több a zűd! :) még mindig nem tudom, hogy hogy lesz nekem olyan palántám mint amilyet a piacokon lehet kapni. most még olyan kis nyamvadékok, kis vékonykák és egyre hosszabbak. biztos, hogy meg fog vastagodni a száruk? csak akkor nyúlik meg ha bent van és nem viszem ki? merthogy ki szoktam őket hordani napozni meg levegőzni. nagyon kíváncsi vagyok, mit hozok ki belőlük
Még egy nagy meglepetés ért a komposztban, ráakadtam a tavaly idejekorán fölszedett pirosnyelü mángold töveimre,-élve! Kb. 40 cm hosszú, 8-10 cm átméröjü répák formájában. Gyorsan visszaültettem öket, hogy addig is legyen, míg a Taffy-féle megnö. Mi lesz ezekkel? Magba mennek? Meddig él az ilyen?
Hogy csináljátok, hogy már ekkorák a palántáitok? Én sokat már február közepén elvetettem, aztán van amelyik még csak most kel. A paprikáim nincsenek még 1 cm nagyok, a paradicsom elsö eresztése meg egy kivételével mind kidölt (a sütött föld ellenére). Taffy mángoldja meg Zita Rucolája viszont egy hét alatt "szárba szöktek", Zsebi meglepetései még váratnak magukra. A legnagyobb növényem az egyetlen megmaradt paradicsom kb 10 cm-es. Az uborka meg tökfélék miatt viszont nagyon aggódom; még ilyen szörnyetegeket! Az egyik tökpalánta úgy emelte föl a fejét, hogy az aprócska poharának teljes tartalmát a feje fölé emelte.
Kösz,hogy betetted ezt a szamócás képet, valóban nagyon hasonlít a levele a régi enyémre.
Közben jártam nagyobb helyen és vettem epermagot, biztosan más, mint amit tőled kaptam. Fajtának "Rujana" van ráírva. Lesz összehasonlítás.
CBNora! Milyen más a levele a Te eperpalántádnak!Nem lehet, hogy nagy az edénye azért nem nől?
Ma kora reggel óriásit kapáltam.A spenót, sárgarépa, maghagyma sorát, valamint a facélia védősort.A petrezselyem még nem kel.A mángoldból is csak 2 db-ot láttam.
Holnap folytatom ott a krumplival, ma pedig a háznál veteményezek, tegnap gereblyéztem.
Emmike, remélem nem komoly a vírusod, és csak huncutkodik veled!
Utánanéztem: febr. 23-án tettem be csírázni nedves VC papírba és március 7-én kezdtem el poharakba ültetni. Fragaria vesca Yellow Cream fajta. Így néznek most ki, szerintem nyamvadt. 1 decis kávéspohárban van.
Én is most kerültem gépközelbe. Volt munka elég a hétvégén. De nő minden. A virágod sárga árvacsalán. Árnyékot, napot tűr. Talajtakaróként kiváló, és szerintem is szép.
Én tavaly ültettem az eper magokat, igaz már februárban bent voltak, és csak később kerültek ki mikor már jó idő volt de úgy gondolom felesleges óvatosság volt mert ezek nagyon birják a hideget a másik eper még csak most növöget ezek meg teli vannak virággal.De ha most ülteted el se késtél el vele, ősszel már teremni fog.
Az én palántáim kint vannak a szabadba, napon mert már edzettek, estére a teraszon letakarva.
A csupaszra megtépett spenótom már újra nagy de nem tudom mi lesz vele mert bekaptam valami vírust és nagyon dögrováson vagyok, a férjem a gyerekeknél a garázsépítést irányítja így tudtam ideszökni a gép elé.
Többször beszéltünk itt a körömvirágról én a törpe válozatot szeretem, köszönhetően az enyhe télnek, az ősszel kikeltből két tő megmaradt és már most virágzik.
Szeretnék segítséget kérni hátha valaki ismeri a képen látható növényt, a házzal együtt vettük a gránátalma tövében van szép a levele most virágzik és a talajon is fut és a bokorra is felkapaszkodik. De fogalamam sincs mi lehet.
Ha túl gyorsan nő, akkor tedd ki. Erősödik is, meg lassul is a fejlődése. A napégésre vigyázz. Át is teheted nagyobb edénybe.
Ilyen gyepes problémám még nem volt, de úgy gondolom, a gyep nem zavarná a tököt, simán kiirtja, az orgona annál inkább, nagyon belakja gyökereivel a talajt, a tök csak senyvedni fog, ha nem locsolod minden nap.
A vörös saláta a Lolla Rosa, tépősaláta.Nagyon jól kelt.---A szamóca kb. hány nap alatt kelt ki?Nagyon szeretném az inda nélkülit elszaporítani, mert olyan volt a nagymamám és szüleim kertjében is.Volt fehér és piros termésü is.Sajnos kivesztünk belőle, pedig rendkívül aromás, egész nyáron termő volt.Az eredetije a Veszprémi Püspökségből való volt.
En csak hely hiányában palántáztam, mert ott, ahova kerülni fognak még más lakik.
De minden mással ellentétben ezek aggasztó ütemben nönek, úgyhogy már elöre látom, hogy rossz lesz a timing:-(
Én mást szeretnék ezekröl kérdezni: minthogy borzasztó nagy a helyigényük, a szokásos veteményeságyásomba nem férnek el. Van viszont a hátso kertben egy füves, még viszonylag használatlan rész. Orgonafák vannak itt, és emiatt tele van gyökerekkel, így teljesen fölásni elég nehéz lenne. Az a kérdésem, elég-e ha a fészkeknek fölások mondjuk egy kb 30x30 cm-es helyet és körülötte marad a fü, vagy mindenkép föl kell ásni az egészet rendesen?
Érdemes még kabakosokat palántának vetni? Szerintem lassan már mehetne kintre is. Nekem az a tapasztalatom, hogy a palántázott lassan fejlődik kint. Általában azt lehet mondani, hogy a bimbósan palántázott tökféle legjobb esetben 7, esetleg 10 nappal előzi meg a helybe vetettet, tavaly meg ugyanaznap palántáztam és vetettem, és a legelső termést is mindkettőről ugyanaznap tudtam levenni.
Valamikor február végén vetettem szamócát, üvegházban vannak. Eleinte fűtve volt, hidegben most is. Elég lassan nőnek, most pár mm-esek, a harmadik pici levelük nő. Nem tudom, hogy ez így normális-e, korábban nem próbáltam. Mindenesetre szerintem a fóliát nappal már erősen szellőzetetni kéne, nálunk az üvegházban ajtó-ablak nyitva van napközben, és így is dögmeleg van, ha süt a nap.
Nagyon szépek a Te palántáid is, különösen azok a vörös saláták.
Nálunk a vörösek össze-vissza, részben egymás nyakán vannak, ahova a "kerti korallok"- férjem nevezte el így a felmagzott salátákat - elszórták. Az uborkát csk tegnapelőtt tettem be csírázni, a tököket talán hét végén fogom. Végre a paradicsomok nem foglalják a helyet az üvegházban, nappal kint, éjszaka a fűtetlen melléképületben laknak.
Az én anyukám megfőzte a legnagyobb tulipán és jácint hagymáimat paprikáskrumplinak és még jól leszúrt, hogy minek veszek ilyen flancos hagymát semmi ize nincs tőle a krumplinak. Igaz akkor már 91 éves volt, most is vannak szép tulipánjaim de nem bánnám ha mind megfőzné!!!!!!!!!
A palántáim lekerültek az ablakpárkányról az udvarra éjszakára meg a teraszon vannak fólia alatt.
Nálam az volt a fő baj, hogy az egyedül álló salátákat - a tulipánokkal együtt - apám kirotálta, nem jól lát már, és nem is tűnt fel neki, hogy előzőleg én miért nem rotáltam át az a szabálytalan alakú foltot... Csak azokat hagyta meg, amik csokrosan, százasával keltek, és a szétpalántázáskor persze sérült a gyökerük, leállt a fejlődésük 2 hétre, de már azért indulnak. Csak az a baj, hogy a késés miatt valószínűleg magra dolgoznak majd.
Egy ismerősöm a diófa alá szokta vetni a salátát, mire a fa belomposodik, akkorra kijön a saláta.
Szia! Azt olvastam, hogy a magról kelt salátának főgyökere fejlődik, ami esetenként méteres mélységbe is lejut.Viszont, ha át van ültetve, sok földfelszin közeli gyökér lesz, és nem megy a mélybe.
Van egy öreg bácsi a környékünkön aki piacol.Igaz, a munkát már inkább a nyugdíjas fia csinálja, az öreg meg egy picike kapával kapálgatja a salátát.Ők úgy csinálják, hogy nagyon korán kihúzzák a sorokat,kukorica sortávolságra, és elvetik a salátát.Már láttam, 1 hónapja kikelt.Ezt szépen tisztán tartják, kapálgatják.Majd, ha eljön az ideje elvetik a közét, sorokba kukoricával.Kb.15-20 cm-es a kukorica, amikor árulják a salátát, májusban.
Ma mégiscsak talajmaróztattam a még be nem vetett földemet, aztán nagy lelkeen mindjárt vetettem még egy ágyás borsót, megtaláltam a fotomasinámba az elemeket, kikelt a szobaablakban egy sárgadinnyemagom, szóval egész jó napom lett volna, ha a szomszédom nem köt (megint) belém.
Este jól belocsoltam a fóliát, és elő is jött egy lötetű, így vélhetően megvan az egyik tettes. Reggel beszórom Arvalinnal, de azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor a sorok közé, ahol árok van az árasztáshoz, oda szórjam, vagy a tövek köré közvetlenül?
Azt olvastam egy könyvben, ha a paprikát kiültettem, jól be kell iszapolni, de aztán meg kell vonni tőle a vizet, két három terméskötésig, mert különben sekélyen marad a gyökere. Ezt Ti is így csináljátok?
Ha csak a föld alatti rész lenne károsodva azt én cserebogár pajornak tulajdonítanám. A feletti az kérdőjel számomra is de lóbogár szokott ilyen munkát végezni.
A fóliába kiültett paprika palántántáimból már 4-et megevett valami 2 nap alatt (persze a legszebbeket). Lótetű nyomot nem látok, egy két hanyga meg pók mászkál a fóliában. A föld alatt gyönyörüen elrágta a növény szárát. Látszanak az apró harapásnyomok. Néhány rágcsa a föld feletti részen is van. Szerintetek mi lehet az, mit csináljak? Tegnep vettem Galition rovarölö talajfertötlenítő szert, de nem szivesen szórnám ki, mert az élelm-eü-i várakozási idő 60 nap. Magyarán gondolom tömény méreg!! HELP!!!!
Voltam kint a kertészetemben, az unokaöcsémnek mutattam a kis fenyőimet, és közben szétnéztem. Ki van kelve a zöldség és a sárgarépa, igaz, még csak itt-ott, de kezdetnek nagyon bíztató. Egy csomó saláta kelt ki tavasszal a tavaly elszóródott magból, apám ugyan kirotálta a nagyját, mikor még kisebb volt, de azért van pár, ami lassan már kezd fejesedni. Bezzeg amit szétpalántáltam, azok alig mocorognak, valószínűleg csak az ismerősünk nyulai fognak belőle hasznot húzni.