A kép csalóka, annyira nem nagy távolság, mint ahogy látszik, fél méter körüli. Csak a kis Robi fér el a sorközben, befelé fordított külső késekkel. Nagyon gyorsan kiszáradó, agyagos földünk van, locsolás hagymára nem jut, ezért nem szabad túlzsúfolni a sorokat. 15 centi nagyon sűrűnek tűnik, még a kapa sem fér közé. Szerintem legalább 10 centire elmegy a gyökere még a fokhagymának is. Mi régen is 30 centi körüli sortávval csináltuk. Tavaly nagyon esős év volt, minden megtermett, ilyen csak 10 évente van.
Kedves konyhakerti szakértők, tapasztalt kertművelők! A zöldborsómat minden évben megtámadja a lisztharmat, mire észreveszem, a permetezés nem sokat ér. Hogyan lehetne megelőzni a bajt? Van valakinek ez ügyben tapasztalta, tanácsa? Előre is köszönöm.
Nálunk nagyon repedezik, ahol nincs szántva, már most is. Azért is lazítjuk, hogy később és mérsékeltebben repedezzen. Ennyi földet nem tudunk takarni, nincs mivel.
Láttam pár éve egy közép-amerikai filmet, ott elduggatták a hagymát, és egyből lefedték az egészet vagy 10 centi vastagon náddal, közötte bújt ki a hagyma, és egyáltalán nem kellett művelni. Csak azt nem értem, hogy hogy találták meg aztán a hagymákat, és hogy bányászták ki az ujjnyi vastag náddarabok közül.
Kell alá egy másik vas (üllő. síndarab...) A nyéllel felfele ráfekteted, és csak az éle felé ütöd, úgy, hogy vékonyodjon, majd egy kicsit reszelővel lesímítani. (Ezt a kapás lánynak írtam :-)))
Az ásó villát tavasszal szereztem be, növényt felszedni ,a talajt lazítani kiváló. Ásásra, szántásra az ősz a jó időszak.
üdv! Két faluval Nyúbi mellett lakom, a Sárrétben. Itt is kemény agyagtalaj van, ezért nrm forgatom, mert belefáradtam. Csak a felső réteget, de ez bevált. eső után olyan, mint a beton, azért próbálom takarni, vagy legalább minden részét beültetni. A locsolást is csak módjával, a töveket. Most meg a nedvesebb rétegban garázdálkodó vakundokokat szidom:-)))
TEgnap vetettem még borsót a spenótok közé meg a retek helyére. Egy retek sem jött ki. Biztos több víz kellett volna nekije. A saláták is elég satnyák szegények. Viszont a hagyma meg a borsó marhajól érzi magát. Kíváncsi vagyok, mi lesz a többi növényből.
OFF: rossz előérzetem van a kártevőkkel kapcsolatban... Ma véletlenül rápillantottam az egyik rózsabokorra, és _telistele_ volt levéltetűvel. :-((((( A korábbi években ilyen korán még soha nem volt tetvesedés. Mi lesz vajon a haszonnövényeinkkel...???? :-( Az enyhe tél miatt tuti sokkal több áttelelt. :-(
Na igen, a topik címéből adódóan a konyhakerti növények levéltrágyázásáról van szó. :) Azokat soha nem szoktam, mert legalább 2-3 évente istállótrágya van alájuxántva. Az epret ilyenkor már lehet.
Erröl még nem is hallottam, hogy fát levéltrágyáznak. Hagymásokat se szoktam, ezek kapnak összel rosszabb esetben gomba-, jobb esetben marhatrágyát. Tudod, az a rögeszmém, hogy összel fölásom az egész kertet az utolsó sarkáig, mert különben egy év alatt teljesen müvelhetetlenné válik.
Én csak a zöldséget gondoltam, vagy az epret, de eddig még sose próbáltam ki. Viszont Cserella vetetett velem Wuxalt a beteg Gardeniámra, úgyhogy most van otthon:-)
Az elszóródott tavalyi salátamagból már ilyen szépek vannak, jövő vasárnap meg akarom ebédelni őket. Az átpalántázottak viszont még csak akkorák, mint a jobb alsó sarokban lévő.
Dughagyma.
Fokhagyma.
Elég nyavalyásnak néznek ki a hagymák az időjáráshoz képest, de tavaly ilyenkor még csak azt nézegettük, hogy kiengedett-e már a föld.
Persze, ásás is jó, csak ahhoz elég nagy a kerted, hogy jó szívvel nekiláss. :) Az ásás mondjuk fellazít 20 centit, egy átlagosabb eke 40-et. Ha ásod ősszel, akkor ne simítsd el, hagyd minél hantosabbra, annál jobban megdolgozza a fagy, annál jobban átszellőzik, és megtelik a talajt "megcsináló" baktériumokkal és hasonlókkal.
A kapát valóban nem köszörülni vagy reszelni kell, mert elkopik, nem lesz éltartó. A kalapálás zömíti az anyagot, amivel legalábbis megduplázza az élettartamát. Ehhez nem sokat értek, de valami olyasmi rémlik, hogy a kalapács éle kb. 45-75 fokot zárjon be a kapa élével. De legalábbis azt el kell kerülni, hogy párhuzamosak legyenek.
Levéltrágyázni akkor lehet, mikor már rendes, kifejlett levelek vannak. Én pl. Wuxalt használok. Gyümölcsfákat asszem 6-8 alkalommal kellene évente, nekem átlag 2x jut eszembe évente, most legutóbb a hagymás virágokat (tulipán, nárcisz, stb.) szórtam be, jó sok tapadásfokozóval, ezek ugye évekig ugyanott vannak, alájuk nem tudok trágyát tenni.
A segítségeteket kérném! Nagyon beleéltem magamat,hogy vetek piros lófogú kukoricát.Volt is egy hírdetés, próbálkoztam többször, de nem reagál.Még levelet is írtam neki.Ha valaki tudna eladni, vagy tudja hol lehet beszerezni, nagyon megköszönném.1,5 kg-ra lenne szükségem.
Most, hogy ilyen meleg van, katalogizáltam a magjaimat.Megyek elvetem a virágokat és füszereket, megnézem a permetezőt, hogy jó-e.5 literes kis magyar permetezőm van, vállon hordozható, kifejezetten női.Ezzel szoktam levéltrágyázni is.
tegnap kiültettem a levélzellert, és kiültettem az uborkapalántákat is.Hagytam bent is, mert nem lehet eltalálni. / egy kis izgalom kell!/
Voltam vetőmagboltban, nagyon szép babok vannak, karósak is.Majd lefotózom, csak most nincs battéria!
Köszi a tippet! Sajna ez itt nem olyan eccerű. A szomszéd faluban vettem és nem egy kifejezetten szakbolt, tuti hogy nem csinálják meg. Itt nálunk meg nincs ilyesmi. Legközelebb, ha ilyesmire vetemedek, akkor megkérdezem őket, hogy beüzemelik-e a szerszámot. De már talán használhatóvá tettem ezzel a köszörűvel vagy fenővel vagy a fülemsetudjamivel. Belevertem 2 csavart, meg se rezzen a fej a nyélen. Úgyhogy tettrekész vagyok és nekiesek a kertnek. Ha mindenki úgy akarja!!! Ha nem, akkor is! :DD
EGyébként úgy látom, hogy nem tett nagy kárt a tegnapi nafürdőzés a palántáknak, most kaptak egy kis vizet a főddjükre aztán valami lájtosabb helyre kirakom őket.
Nálunk a kertboltban - és gyanítom, ez általános dolog - ha ilyesmit veszel, 120 ft felárért felnyelezik, megszögelik, megélezik, mindent csinálnak neked vele, konyhakészen viheted haza. Szerintem vidd vissza, csinálják meg, gyorsabb és hatékonyabb lesz.
Na én most elkezdtem kalapálni, de ez a görbülésen kívül semmire sem hajlandó. A reszelőt meg mint kiderült, a párom elvitte magával, A SZOMSZÉDOKTÓL MEG MÁR UTÁLOK KUNYERÁLNI! Hogy üssem ezt a szerencsétlen kapát, hogy éle legyen??
Nekem a párom aszonta, hogy nyél nélkül könnyebb megreszelni meg minden, meg van itt valami köszörű, azzal akarja megizélgetni az élét, dehát én addig nem várok míg hazatéved. Inkább megreszelem, lesz ami lesz, mert VETNI AKAROK!!!! :)) Aztat is mondta, hogy csak az egyik felét kell reszelgetni a későbbiekben is. Szerintem nyéllel is megoldható.
Az ásóvilla tényleg csak mint az ásót kell használni, nem átforgatja, csak fellazítja a földet (egyes irányzatok szerint nem is jó átforgatni de ezt a gyakorlat igazolja inkább) Kapa: én inkább kalapálom, de rendszeresen. Szerintem a mechanikai hatásra felkeményedik és éle is tartósabb, véknyabb, míg a reszelésről (már a kapa esetén :) azt gondolom, hogy az élét vesztett zserszámot csak fogyasztom, soha olyan véknyat mint egy kés nem tudok elérni, egyszer lehet csak nyelezés előtt reszelni, vagy élezéskor mindig leszedik?
Ja, és a legjobbat még nem is mondtam. (Ritkán írok, de akkor nagyon!!! :D ) Vettem egy kapát, hogymajdénakkor nekiesek itt mindennek. Az még hagyján, hogy nincs összeszerelve a nyéllel, nem is baj, mert van bevágás a nyélen, lehet ékelni. Nade meg is kell reszelni!!!! Hát a fene se gondolta. Azt tudom, hogy néha kell rajta reszelni hogy legyen éle, de hogy eleve így adják él nélkül, ezt nem gondoltam volna. Néztem én hogy nagyon tompa... fel lettem homálosítva, hogy ezt bizony reszelni kell kőkeményen. Addig bele se tegyem a nyélbe, mert anélkül könnyebb. Hátezolyanizédolog!!!!
Aztán van itt még valami. Hallottam én már ezt az ásóvillát, de még nem használtam. Ugyanúgy kell használni mint az ásót? GYakorlatilag kézi eke? :))) Képet láttam róla, de hogy hogy műxik... csak így tudom elképzelni