Keresés

Részletes keresés

kert* Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1618
1. A tavalyi elszórodott magból kikelt palánták.
2. Fóliába be ültetett palánták.
3. Mai valóság.

4.Fógyasztható retek.

5. Az állomány.
6. Palántázással egy időben vetett paradicsom palánta.
7. Hát egyenlőre ennyi.
Előzmény: Flanell (1592)
taffy Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1617
Nálunk idén döbbenetes a rajzás, alkonyatkor az összes fát felhőkben lepik el a cserebogarak. Ha én néhányat lerázok összeszedek, úgy érzem csepp a tengerben.
Remélem nem fognak túl sok kárt okozni, bár olyan sok van, hogy szerintem ez csak hiu ábránd.
Előzmény: Zitka (1615)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1616

Zita, léci hívjal föl.

ON

Előzmény: Zitka (1615)
Zitka Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1615

Szerintem ez is lehet az enyhe tél következménye. A pajorok nem fagytak ki a földben. :-(

Ez már a májusi cserebogár? GYerekkoromban tényleg marokszám szedtük zsákokba.

Egyébként van ám áprilisi cserebogár is, tavaly hihetetlen, mit műveltek. Olyan erővel ütköztek esténként az ablakoknak, mintha golyószóróval vette volna célba a házunkat valaki...

Rákérdeztem akkor a budafoki topicunkban, és ott hallottam életemben először erről az áprilisi cserebogárról.

Ide copyzok egy kis poént onnan, nekem nagyon tetszett. :-))))))))

A jelenlegi rajzásért valószínűleg a Rhyzotrogus aequinoctialis, az áprilisi cserebogár a felelős...
Régebben csak májusi cserebogár volt, most már áprilisi is!
Lelki szemeimmel látom, ahogy a januári cserebogarak előmásznak a hóból, és mint a luftwaffe zárlatosan zümmögő rajai, lerágnak minden útjukba kerülő jégvirágot!

Előzmény: taffy (1611)
CBNora Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1614
Nem volt szívem bántani. Károkat egyelőre nem látok, eggyel több, vagy kevesebb, tök mindegy. Neki viszont egyáltalán nem mindegy. A szép kerthez a szép rovarok is hozzátartoznak, egy bizonyos határig, persze.
Előzmény: wattacukor (1613)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1613
Márminthogy este hajkurásztuk őket a tollasütővel. Akkor röpdösnek és az utcai lámpák körül volt a legtöbb, érthető okokból. Nappal kell lerázni a fáról mert akkor alszanak és könnyebb összeszedni a földről.
Előzmény: wattacukor (1612)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1612
Miazhogy! Mindent felzabálnak: levelet, virágot, amit találnak. Mi anno tollasütővel hajkurásztuk őket esténként meg leráztuk őket a fáról, vödörbe gyűjtöttük és vittük a szomszéd meg az utca összes baromfijának. Volt, hogy le is forráztuk őket előtte, hogy ne repüljenek el. Több tonnányit szedtünk össze belőlük... legalábbis így visszagondolva :) Nem tudom, hogy ezen kívül van-e valami más megoldás az írtásukra.
Előzmény: taffy (1611)
taffy Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1611
Nálunk idén nagyon sok a cserebogár. Fürtökben lógnak a fákon, a tetemeikkel tele van az udvar. Nálatok is? Károsítanak valamit? Mit lehet ellenük tenni?
wattacukor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1610
...irulpirul...
Előzmény: il1321 (1609)
il1321 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1609
--Csapodár:-)))) --
Előzmény: wattacukor (1607)
il1321 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1608
Amikor nagy kertem volt én is mindent Robitávolságra vetettem. Nagy területre rengeteg takaró kell. Egy időben csak ezért kaszáltam, de feladtam. Nem akartam a kert rabszolgája lenni. Inkább gyakrabban átszaladtam a sorokon géppel. Használtam utánna talajlazítót, kultivátort, ekekapát, töltögetőekét, sőt azzal szántottam. Ma már a kis nyúlfekvésnyi kertben minden egyszerűbb, és elbírok vele.
Előzmény: Flanell (1603)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1607
Akkor pláááááááááne!!!! Nem gondolod, hogy egy ilyet kihagyok!!!! :)))))
Előzmény: Flanell (1602)
Flanell Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1606
A kép csalóka, annyira nem nagy távolság, mint ahogy látszik, fél méter körüli. Csak a kis Robi fér el a sorközben, befelé fordított külső késekkel.
Nagyon gyorsan kiszáradó, agyagos földünk van, locsolás hagymára nem jut, ezért nem szabad túlzsúfolni a sorokat. 15 centi nagyon sűrűnek tűnik, még a kapa sem fér közé. Szerintem legalább 10 centire elmegy a gyökere még a fokhagymának is. Mi régen is 30 centi körüli sortávval csináltuk.
Tavaly nagyon esős év volt, minden megtermett, ilyen csak 10 évente van.
Előzmény: földtúró (1605)
földtúró Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1605
A hagymák között ez az óriási távolság a gépi kapálás miatt kell? Nálam kb 15 cm van a sorok között, de úgy is gyönyörű hagymáim lettek tavaly!
Kajka Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1604
Kedves konyhakerti szakértők, tapasztalt kertművelők! A zöldborsómat minden évben megtámadja a lisztharmat, mire észreveszem, a permetezés nem sokat ér. Hogyan lehetne megelőzni a bajt? Van valakinek ez ügyben tapasztalta, tanácsa? Előre is köszönöm.
Flanell Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1603
Nálunk nagyon repedezik, ahol nincs szántva, már most is. Azért is lazítjuk, hogy később és mérsékeltebben repedezzen. Ennyi földet nem tudunk takarni, nincs mivel.

Láttam pár éve egy közép-amerikai filmet, ott elduggatták a hagymát, és egyből lefedték az egészet vagy 10 centi vastagon náddal, közötte bújt ki a hagyma, és egyáltalán nem kellett művelni. Csak azt nem értem, hogy hogy találták meg aztán a hagymákat, és hogy bányászták ki az ujjnyi vastag náddarabok közül.
Előzmény: il1321 (1599)
Flanell Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1602
Vagy legalábbis a konyhaasztalon, de az már 18+ kategória. :)
Előzmény: Flanell (1601)
Flanell Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1601
"Hozzád is megyek növénynek!"
Akkor fazékban végeznéd! :)
Előzmény: wattacukor (1598)
il1321 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1600

Kell alá egy másik vas (üllő. síndarab...) A nyéllel felfele ráfekteted, és csak az éle felé ütöd, úgy, hogy vékonyodjon, majd egy kicsit reszelővel lesímítani. (Ezt a kapás lánynak írtam :-)))

Az ásó villát tavasszal szereztem be, növényt felszedni ,a talajt lazítani kiváló. Ásásra, szántásra az ősz a jó időszak.

Előzmény: Flanell (1591)
il1321 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1599
üdv! Két faluval Nyúbi mellett lakom, a Sárrétben. Itt is kemény agyagtalaj van, ezért nrm forgatom, mert belefáradtam. Csak a felső réteget, de ez bevált. eső után olyan, mint a beton, azért próbálom takarni, vagy legalább minden részét beültetni. A locsolást is csak módjával, a töveket. Most meg a nedvesebb rétegban garázdálkodó vakundokokat szidom:-)))
Előzmény: Flanell (1576)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1598
Hozzád is megyek növénynek! :)

TEgnap vetettem még borsót a spenótok közé meg a retek helyére. Egy retek sem jött ki. Biztos több víz kellett volna nekije. A saláták is elég satnyák szegények. Viszont a hagyma meg a borsó marhajól érzi magát. Kíváncsi vagyok, mi lesz a többi növényből.
Zitka Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1597

Rákerestem, itt pl. elég jókat írnak róla:

http://www.agraroldal.hu/biomit-plussz_cikk.html

OFF: rossz előérzetem van a kártevőkkel kapcsolatban... Ma véletlenül rápillantottam az egyik rózsabokorra, és _telistele_ volt levéltetűvel. :-((((( A korábbi években ilyen korán még soha nem volt tetvesedés. Mi lesz vajon a haszonnövényeinkkel...???? :-(  Az enyhe tél miatt tuti sokkal több áttelelt. :-(

Előzmény: Flanell (1596)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1596
Passz.
Előzmény: Zitka (1595)
Zitka Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1595
Mit hallottatok a Biomit Plussz levéltrágyáról? Nekem vki régebben azt ajánlotta, de a végén nem vettem. 
Előzmény: Flanell (1594)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1594
Na igen, a topik címéből adódóan a konyhakerti növények levéltrágyázásáról van szó. :)
Azokat soha nem szoktam, mert legalább 2-3 évente istállótrágya van alájuxántva.
Az epret ilyenkor már lehet.
Előzmény: taormina1 (1593)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1593

Erröl még nem is hallottam, hogy fát levéltrágyáznak. Hagymásokat se szoktam, ezek kapnak összel rosszabb esetben gomba-, jobb esetben marhatrágyát. Tudod, az a rögeszmém, hogy összel fölásom az egész kertet az utolsó sarkáig, mert különben egy év alatt teljesen müvelhetetlenné válik.

Én csak a zöldséget gondoltam, vagy az epret, de eddig még sose próbáltam ki. Viszont Cserella vetetett velem Wuxalt a beteg Gardeniámra, úgyhogy most van otthon:-)

Előzmény: Flanell (1589)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1592

Az elszóródott tavalyi salátamagból már ilyen szépek vannak, jövő vasárnap meg akarom ebédelni őket.
Az átpalántázottak viszont még csak akkorák, mint a jobb alsó sarokban lévő.

Dughagyma.

Fokhagyma.

Elég nyavalyásnak néznek ki a hagymák az időjáráshoz képest, de tavaly ilyenkor még csak azt nézegettük, hogy kiengedett-e már a föld.

Tavalyi zőccség. Idén petrezselyemzöldnek hívják.
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1591
Persze, ásás is jó, csak ahhoz elég nagy a kerted, hogy jó szívvel nekiláss. :)
Az ásás mondjuk fellazít 20 centit, egy átlagosabb eke 40-et.
Ha ásod ősszel, akkor ne simítsd el, hagyd minél hantosabbra, annál jobban megdolgozza a fagy, annál jobban átszellőzik, és megtelik a talajt "megcsináló" baktériumokkal és hasonlókkal.

A kapát valóban nem köszörülni vagy reszelni kell, mert elkopik, nem lesz éltartó.
A kalapálás zömíti az anyagot, amivel legalábbis megduplázza az élettartamát.
Ehhez nem sokat értek, de valami olyasmi rémlik, hogy a kalapács éle kb. 45-75 fokot zárjon be a kapa élével. De legalábbis azt el kell kerülni, hogy párhuzamosak legyenek.
Előzmény: wattacukor (1577)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1590
Alapvetően a szárazság (f)okozza a csípősséget, mint a csalánnál és a hagymánál.
Előzmény: taffy (1587)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1589
Levéltrágyázni akkor lehet, mikor már rendes, kifejlett levelek vannak.
Én pl. Wuxalt használok.
Gyümölcsfákat asszem 6-8 alkalommal kellene évente, nekem átlag 2x jut eszembe évente, most legutóbb a hagymás virágokat (tulipán, nárcisz, stb.) szórtam be, jó sok tapadásfokozóval, ezek ugye évekig ugyanott vannak, alájuk nem tudok trágyát tenni.
Előzmény: taormina1 (1586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!