Tavalyról ottmaradt a kertben egy tök és most kikeltek a magjai. Jó sok lett... elképzelhető, hogy átvészelik az átültetést ha elég nagyok lesznek? Tudom, hogy elvileg nem szeretik, de ha mégis átültetnék, akkor mekkora korában tegyem?
Elvetettem az uborkát is meg a céklát, remélem, beindulnak majd. És a fűszernövények is kezdenek már előkandikálni. :)))
Sajnos nem érek rá hétvégén, pedig mennék szívesen.
Annyit tudok én is, hogy a Mecsekben őshonos, és hogy ott rengeteg van, de pont most hétvégén jártam Szekszárdon és Mohácson is több kertészetben (amik igencsak közel vannak a Mecsekhez), és ott azt mondták, hogy védett. Ez igaz?
Ide a fórumba be tudnád írni az elérhetőséget? Elfelejtettem az itteni mailemnek a jelszavát.
Juj, a krumplibogarakat ne is emlegesd. A nyaralónk kertjében termesztette a család a kumpit, de valami irdatlan nagy területen. Reggel és este üveggel a kezünkben bóklásztunk a sorok között és szedtük a petét meg a bogarat. És csak egyre többen lettek!!! Fffffuj! Mindamellett tényleg nem volt jó érzés hogy elpusztítom őket, de nem volt más választás.
A macskánk lelkesen vadássza, rábízom. Egyébként nálunk nincs vészesen sok, eddig összesen kettőt láttam. A komposztban vannak pajorok, de volt mindig, évek óta, és még nem okozott gondot. Ha invázió lenne, lehet, hogy elkezdenék gyilkolászni, de valószínűleg akkor meg megint nem sokat tudnék elérni. A krumplibogarakkal nem szoktam ilyen elnéző lenni, de ők talán nem repülnek ennyit, és elsősorban a petecsomókat meg a lárvákat vadászom. De a krumplibogár öldösés is baromi rossz érzés.
ha abból indulunk ki, hogy szinte biztosan a legszebb termésedet rágják le, akkor máris bukik a jut is-marad is elvvel indokolt sajnálkozás a szép bogár miatt.
Szerintem is jobb elpusztítani amennyit csak lehet. Ha egy bogár lepetézik, akkor abból 100-1000-10000 pete lesz. Kell ez nekem?...
Szia, tudok egy egészen biztos medvehagyma-lelöhelyet a Gerecsében, amit a héten szeretnék fölkeresni. Jó lenne azonban az útiköltséget többek között elösztani. Ha akarsz csatlakozni, írj mailt; Budapeströl indulok.
Tudnátok tanácsot adni, hogy hol tudnék medvehagyma tövet/palántát/hagymát venni? Oázisban néztem, és nem volt. Budapesti vagy környéki helyet preferálnék, a házhozszállítósokat pedig kihagynám, ha lehet.
Még csak annyit a cserebogarakról, hogy tényleg szépek, de hidd el, hogy jobb őket kiírtani, mert ha megmaradnak, akkor rengeteg pajorod lesz és két év múlva még több cserebogár. A pajor is mindent felzabál a földből, úgyhogy szerintem ne sajnáld őket.
Hát ez nem semmi!!! Nálam is éledeznek a növények, szeretik, amikor meglocsolom őket :) Elvileg lesz kútvizünk is ésakkormajd virulhat minden!! A borsó meg a spenót elég ígéretes, a sóskám meg majdnemhogy lapulevél nagyságú leveleket növeszt! Ma sóskalevest fogok főzni! :)
Mostanában azt szoktam csinálni, hogy ahol nem nőttek ki a növények, oda vetek másikat, meg a már kinőttek közé vetek még. Helyhiány miatt.
Gyönyörűek. Roppant gusztusos az a kis kövér retek. Picit irigykedek, én későn vetettem, hogy hadd fogyjon a téli (több, mint 80 kg termett), de már nem annyira ízlik. Igaz, hogy most úgyis salátát kell enni, hordjuk az ismerősöknek is. Szegény téli retkek valószínűleg mennek a komposztra. Fóliában még sose volt szükség nálunk sem talajfertőtlenítésre, igaz, hogy máshol sem próbáltuk. A saláták közül sokat elpusztított valami gombabetegség, azokat egyszerűen kidobtam. A legyek nem férnek hozzá a növényekhez, egyéb talajlakók meg nem tudnak elszaporodni, mert a fólia minden évben költözik a paprikával együtt. Nemsokára lebontom és szeptember táján szereljük fel újra, ha kezd hűvös lenni az idő.
Nálunk idén döbbenetes a rajzás, alkonyatkor az összes fát felhőkben lepik el a cserebogarak. Ha én néhányat lerázok összeszedek, úgy érzem csepp a tengerben. Remélem nem fognak túl sok kárt okozni, bár olyan sok van, hogy szerintem ez csak hiu ábránd.
Szerintem ez is lehet az enyhe tél következménye. A pajorok nem fagytak ki a földben. :-(
Ez már a májusi cserebogár? GYerekkoromban tényleg marokszám szedtük zsákokba.
Egyébként van ám áprilisi cserebogár is, tavaly hihetetlen, mit műveltek. Olyan erővel ütköztek esténként az ablakoknak, mintha golyószóróval vette volna célba a házunkat valaki...
Rákérdeztem akkor a budafoki topicunkban, és ott hallottam életemben először erről az áprilisi cserebogárról.
Ide copyzok egy kis poént onnan, nekem nagyon tetszett. :-))))))))
A jelenlegi rajzásért valószínűleg a Rhyzotrogus aequinoctialis, az áprilisi cserebogár a felelős... Régebben csak májusi cserebogár volt, most már áprilisi is! Lelki szemeimmel látom, ahogy a januári cserebogarak előmásznak a hóból, és mint a luftwaffe zárlatosan zümmögő rajai, lerágnak minden útjukba kerülő jégvirágot!
Nem volt szívem bántani. Károkat egyelőre nem látok, eggyel több, vagy kevesebb, tök mindegy. Neki viszont egyáltalán nem mindegy. A szép kerthez a szép rovarok is hozzátartoznak, egy bizonyos határig, persze.
Márminthogy este hajkurásztuk őket a tollasütővel. Akkor röpdösnek és az utcai lámpák körül volt a legtöbb, érthető okokból. Nappal kell lerázni a fáról mert akkor alszanak és könnyebb összeszedni a földről.
Miazhogy! Mindent felzabálnak: levelet, virágot, amit találnak. Mi anno tollasütővel hajkurásztuk őket esténként meg leráztuk őket a fáról, vödörbe gyűjtöttük és vittük a szomszéd meg az utca összes baromfijának. Volt, hogy le is forráztuk őket előtte, hogy ne repüljenek el. Több tonnányit szedtünk össze belőlük... legalábbis így visszagondolva :) Nem tudom, hogy ezen kívül van-e valami más megoldás az írtásukra.
Nálunk idén nagyon sok a cserebogár. Fürtökben lógnak a fákon, a tetemeikkel tele van az udvar. Nálatok is? Károsítanak valamit? Mit lehet ellenük tenni?