Nekem a tavaly elszoródott saláta magokból sok helyes szépen fejlett palánta lett, már sorba ültettem őket, pici de kel már a spenót és retek, és kibujtak a duggatott hagymák. A répa még nem látszik. De a szobában egyre kevésbé férünk el a palántáktól, egyre nagyobb helyet foglal ahogy szétültetem őket poharakba :).
A mi kertünk 1500 m2, kb. a negyede veteményes, de legalább 2 éve nem vettünk zöldséget, csak kukorica konzervet. A krumpliból még a szüleimnek is jut. Rotációs kapát egy adott területen egy évben csak egyszer használunk, mielőtt először bevetem vagy előtte ősszel, utána már kézzel kapálom, míg meg nem nőnek a növények. Elég sűrűn ültetek mindent, idővel elnyomják a gyomokat. A másodvetésnél, ha nem forgatom át a talajt, kevesebb gyom szokott kikelni. A hagymafélék ágyását és a paradicsom, paprika, uborka alatt szalmával takarunk, itt sem kell kapálni. Amit lehet, futtatunk, így kevesebb helyet foglal és tisztább marad a termés. Eleinte nekem is nehezebben ment, nem győztem a gyomlálást, mire rendbe tettem az ágyásokat, jó keményre megérett a zöldborsó, az első évben majdnem az összes ment a komposztra, és folyton szálkás zöldbabot ettünk. Mostanra megtanultam beosztani az időt, és nekünk megfelelő fajtákat választunk.
Nálunk a saláta már kezd kelni. Nálunk is fagy, de meg szoktam locsolni. Sárgarépa, két sor borsó és a kerítés mellé a díszborsó el van már vetve, ezeket is nedvesen tartom.
De igenis tegyél fel képeket! Én kíváncsi vagyok a más kertjére. Hidd el, minden kertből lehet tanulni. Szerintem meg ez a topic nem a versengés színtere, hogy kinek szebb, nagyobb, koraibb stb. Mindenkinek mások a lehetőségei, talaj, éghajlat, időjárás, tájegység, szabadidő. Gyerünk azokkal a képekkel! A képtáram kerti albumját folyamatosan frissítem.
Szerintem a kerted felében meg tudod termelni az egész évre való "alap"zöldségféléket, ha van kedved, időd, és némi szakértelmed v. szakértőd. Azért egy kis rotációs kapa (pl. Robi) nagyon jó, ha megfelelő sortávolsággal vannak ültetve a dolgok, akkor egy délután végig lehet szaladgálni vele az egész kertet, és aztán már csak konkrétan a sorokat kell kapálni, gyomlálni. Mondjuk, az ágyásokat el kell felejteni.
Hááááát... most megintcsak megerősítést nyert, hogy ÉN BIZONY IDE FÉNYKÉPET FELTENNI NEM FOGOK!!! :D Olyan gyönyörűségeket mutattok, hogy csak irulok meg pirulok meg sápadozok... Az én hagymáim még csak 3-4 cm-esek, a spenót 2-3 cm, fóliám nincs, szóval van még legalább egy hónapom mire annak fognak látszani amik. :)
Március 15-i vetésből: magról vetett hagymafélék, retek, karalábé, körömvirág. Csírás a borsó. Eddig eső híján 3* locsoltam estefelé, ha nagyobb a lehűlés fóliával takartam. Bár a képen nem sok minden látszik még.
Nálam már kibújt a hagyma meg a spenót. 15-én vetettem őket. Én hetente 2-3szor meg szoktam locsolni, de csak úgy lazán :D Az nálam azt jelenti, hogy egy kb 10 l-es kannát max 3szor locsolok ki. Jó, nem is nagy ez a veteményes... NÁlunk már nincsenek fagyok reggelente, én azért merészkedem ilyesmivel.
A járda a párom érdeme, ő rakta le ilyen szépen a szomszéd bontott tégláját!
Az első képen "az a sok" borsó! Debreceni sötétzöld fajta, február végén vetettük. A saláta köré hamut szórtunk, remélve, hátha elriasztja a ganajtúró bogarakat, de sajnos nem riadtak el, továbbra is zabálják a salátaleveleket. Mivel vegyszerezni nem akarok, marad a mechanikus (fiaim homokozólapátja) eltávolításuk.
Jujdejó! :) Gyűjtöm az ismerősöket! :) A mi kertünk is jó nagy (igaz, "csak" kb feleakkora mint a tied!), de csak gyomírtóval művelték a nagy részét... én azért többet szeretnék. Azt azért nem mondom, hogy a teljes évre való zöldséget meg akarom termeszteni, de még az sem kizárt. Ha ennyire fel tud dobni egy kis kapirgálás, akkor lehet, hogy lesz annyi energiám. :) Mondjuk ha lenne rotakapánk, még jobb lenne :D
Az a telkem, ahol ilyen konyhakerti növényeket termelek, 20 km-re délre van, a Jászság mellett, alföldi klímával, késői fagyokkal. Nagyapai örökség, apám nem akarja eladni, azért járok ilyen messzire. 700 négyszögöl, az szerintem valami 2500 négyzetméter lehet.
Talajszinten még csak négy cserép átteleltett földicseresznye van, azok hideg helyiségből lettek átpakolva, nem hiszem, hogy árt nekik. Csak elég sok frissen kelt növényke is van, bazsalikom pl. Az edzés még ráérne, megvárom a fagyos szenteket. Egyébként is érdemes jól meghízlalni a növényeket, hogy ne ártson nekik, ha beléjük harap a lótetű. Elég sok szokott lenni, bár mióta van digitális fényképező gépünk, nem láttam egy igazán szép példányt sem, pedig le szeretném fotózni.
Fontos a palánták kiültetés előtti edzése. Én minden reggel fél 7-kor kinyitom az ajtót. Ma is 0 fok volt. Délután fokozottan szellőztetek, majd viszonylag korán zárok, hogy ne hűljön nagyon ki. Ilyenkor éjszakára még külön talajszinten is letakarom a palántákat fóliával reggelig. Eddig még nincs bajuk.
Most már biztos nálunk is meleg van otthon. Kora reggel -3,5 fok volt. Mikor eljöttünk otthonról, -2 fokban kellett kinyitni az üvegházat, fűtés még ment, tiszta pazarlás. Gondolom, többet árt, ha nem nyitom ki.
NÉztem, hogy micsoda szép palántáitok vannak. Amikor én próbálkoztam vele anno, akkor nekem nagyon kis satnyák voltak és jól megnyúltak. Az a titka, hogy csak egyet szabad meghagyni a pohárban, hogy jól megerősödjön? A mostaniakat rendszeresen kiviszem napozni is. Remélem, nekem is valami hasonló szépségeim fognak fejlődni.
Én a gyümölcsfák metszésekor leeső gallyakat szoktam beszurkálni a borsó közé támasztéknak. A sortávolság 20 - 25 cm, egymást is tartják valamennyire, de botok nélkül együtt szoktak kidőlni, mert egyszerre 2 sornál többet nem vetek. Nem győzöm főzni, mélyhűtőben nem sokat rakunk, mert több éves adagok is vannak még.
Üdv! Az ember elmegy hétvégén, aztán nem győz visszaolvasni:-)) A körömvirágos takarásról a 936-os Hsz-ben van szó képpel. Az a lényege, hogy a paprika kiültetéséig a talajt valamivel takarni kell, ez nálam a körömvirág. A sorközökben, amíg a paprika megerősödik megmarad, addig védi a széltől. Utánna levágom és felületi mulcsnak marad meg. A palántázáskor azt a sort amibe a paprika megy, ott belekapálom a földbe. Azért a körömvirágot használom, mert ebből terem rengeteg magom, gyógyhatása, káros rovarriasztó hatása van, és mert szép.
Az én segítségeim már nagyok, de módjával szeretik a kertet. A lányom fél év után most jött haza Olaszországból, és már hiányzott neki. Ezeket a paradicsomokat hozta. A borsót én is sűrűn vetem, 20 cm távolságra, így nem karózóm.
Az üvegházba én egy hete kiültettem a paprikát, paradicsomot, éjszakára még külön takarom. A karalábé, káposztafélék magja szabadföldbe már vethető, A tökfélékkel még várnék húsvétig. Éjjel hideg van.
Általában nem szoktam beugrani a multik termékeinek, de most a LI**-ben vettem ilyen kis fólia sátrat 1200-ért, és mondhatom, eddig bevált, Percek alatt ösze lehet állítani, egy 4*120-1,40-es ágyrészt letakar. A fólián 1 cm nagyságú lukak vannak, így szellőzik, nem fülled be. A korai borsót, és a krumplit takartam vele.
Tegnaptól olvasgatom a topikot, sok érdekes, számomra új dologról esett itt szó. Szívom magamba az információkat, néha jegyzetelek, tanulok tőletek.
Rákerestem, de nem találtam választ, viszont roppant kíváncsi vagyok, hogy miért ültettek a paprika helyére körömvirágot?
borsó- 4 éve , mielőtt beültettem volna először a kertünket, 8x 2 karó közé hálót csináltam madzagból (télen tévézés közben). Azóta is azt használom. Ha beérik a borsó, és már nincs szükségem a támaszra, csak feltekerem és a következő tavaszig egy sarokba állítom. Igaz, macerás kiszedni a borsó szárát a háló közül, de eddig még mindig sikerült. A kihúzott háló mindkét oldalára ültetek borsót.
Szomszédom viszont úgy csinálja, hogy 20-25 centis sortávolságra ülteti a borsót 8-10 nm-nyi területen. Ha megnő,szinte borsódzsungelt alkot. Támaszt nem használ, egymást támasztják a borsószálak. Azt mondja, hogy alóról ugyan felkopaszodik, de a tetején mindig terem annyi, hogy a hattagú családjának elég legyen.