Sajnos nem érek rá hétvégén, pedig mennék szívesen.
Annyit tudok én is, hogy a Mecsekben őshonos, és hogy ott rengeteg van, de pont most hétvégén jártam Szekszárdon és Mohácson is több kertészetben (amik igencsak közel vannak a Mecsekhez), és ott azt mondták, hogy védett. Ez igaz?
Ide a fórumba be tudnád írni az elérhetőséget? Elfelejtettem az itteni mailemnek a jelszavát.
Juj, a krumplibogarakat ne is emlegesd. A nyaralónk kertjében termesztette a család a kumpit, de valami irdatlan nagy területen. Reggel és este üveggel a kezünkben bóklásztunk a sorok között és szedtük a petét meg a bogarat. És csak egyre többen lettek!!! Fffffuj! Mindamellett tényleg nem volt jó érzés hogy elpusztítom őket, de nem volt más választás.
A macskánk lelkesen vadássza, rábízom. Egyébként nálunk nincs vészesen sok, eddig összesen kettőt láttam. A komposztban vannak pajorok, de volt mindig, évek óta, és még nem okozott gondot. Ha invázió lenne, lehet, hogy elkezdenék gyilkolászni, de valószínűleg akkor meg megint nem sokat tudnék elérni. A krumplibogarakkal nem szoktam ilyen elnéző lenni, de ők talán nem repülnek ennyit, és elsősorban a petecsomókat meg a lárvákat vadászom. De a krumplibogár öldösés is baromi rossz érzés.
ha abból indulunk ki, hogy szinte biztosan a legszebb termésedet rágják le, akkor máris bukik a jut is-marad is elvvel indokolt sajnálkozás a szép bogár miatt.
Szerintem is jobb elpusztítani amennyit csak lehet. Ha egy bogár lepetézik, akkor abból 100-1000-10000 pete lesz. Kell ez nekem?...
Szia, tudok egy egészen biztos medvehagyma-lelöhelyet a Gerecsében, amit a héten szeretnék fölkeresni. Jó lenne azonban az útiköltséget többek között elösztani. Ha akarsz csatlakozni, írj mailt; Budapeströl indulok.
Tudnátok tanácsot adni, hogy hol tudnék medvehagyma tövet/palántát/hagymát venni? Oázisban néztem, és nem volt. Budapesti vagy környéki helyet preferálnék, a házhozszállítósokat pedig kihagynám, ha lehet.
Még csak annyit a cserebogarakról, hogy tényleg szépek, de hidd el, hogy jobb őket kiírtani, mert ha megmaradnak, akkor rengeteg pajorod lesz és két év múlva még több cserebogár. A pajor is mindent felzabál a földből, úgyhogy szerintem ne sajnáld őket.
Hát ez nem semmi!!! Nálam is éledeznek a növények, szeretik, amikor meglocsolom őket :) Elvileg lesz kútvizünk is ésakkormajd virulhat minden!! A borsó meg a spenót elég ígéretes, a sóskám meg majdnemhogy lapulevél nagyságú leveleket növeszt! Ma sóskalevest fogok főzni! :)
Mostanában azt szoktam csinálni, hogy ahol nem nőttek ki a növények, oda vetek másikat, meg a már kinőttek közé vetek még. Helyhiány miatt.
Gyönyörűek. Roppant gusztusos az a kis kövér retek. Picit irigykedek, én későn vetettem, hogy hadd fogyjon a téli (több, mint 80 kg termett), de már nem annyira ízlik. Igaz, hogy most úgyis salátát kell enni, hordjuk az ismerősöknek is. Szegény téli retkek valószínűleg mennek a komposztra. Fóliában még sose volt szükség nálunk sem talajfertőtlenítésre, igaz, hogy máshol sem próbáltuk. A saláták közül sokat elpusztított valami gombabetegség, azokat egyszerűen kidobtam. A legyek nem férnek hozzá a növényekhez, egyéb talajlakók meg nem tudnak elszaporodni, mert a fólia minden évben költözik a paprikával együtt. Nemsokára lebontom és szeptember táján szereljük fel újra, ha kezd hűvös lenni az idő.
Nálunk idén döbbenetes a rajzás, alkonyatkor az összes fát felhőkben lepik el a cserebogarak. Ha én néhányat lerázok összeszedek, úgy érzem csepp a tengerben. Remélem nem fognak túl sok kárt okozni, bár olyan sok van, hogy szerintem ez csak hiu ábránd.
Szerintem ez is lehet az enyhe tél következménye. A pajorok nem fagytak ki a földben. :-(
Ez már a májusi cserebogár? GYerekkoromban tényleg marokszám szedtük zsákokba.
Egyébként van ám áprilisi cserebogár is, tavaly hihetetlen, mit műveltek. Olyan erővel ütköztek esténként az ablakoknak, mintha golyószóróval vette volna célba a házunkat valaki...
Rákérdeztem akkor a budafoki topicunkban, és ott hallottam életemben először erről az áprilisi cserebogárról.
Ide copyzok egy kis poént onnan, nekem nagyon tetszett. :-))))))))
A jelenlegi rajzásért valószínűleg a Rhyzotrogus aequinoctialis, az áprilisi cserebogár a felelős... Régebben csak májusi cserebogár volt, most már áprilisi is! Lelki szemeimmel látom, ahogy a januári cserebogarak előmásznak a hóból, és mint a luftwaffe zárlatosan zümmögő rajai, lerágnak minden útjukba kerülő jégvirágot!
Nem volt szívem bántani. Károkat egyelőre nem látok, eggyel több, vagy kevesebb, tök mindegy. Neki viszont egyáltalán nem mindegy. A szép kerthez a szép rovarok is hozzátartoznak, egy bizonyos határig, persze.
Márminthogy este hajkurásztuk őket a tollasütővel. Akkor röpdösnek és az utcai lámpák körül volt a legtöbb, érthető okokból. Nappal kell lerázni a fáról mert akkor alszanak és könnyebb összeszedni a földről.
Miazhogy! Mindent felzabálnak: levelet, virágot, amit találnak. Mi anno tollasütővel hajkurásztuk őket esténként meg leráztuk őket a fáról, vödörbe gyűjtöttük és vittük a szomszéd meg az utca összes baromfijának. Volt, hogy le is forráztuk őket előtte, hogy ne repüljenek el. Több tonnányit szedtünk össze belőlük... legalábbis így visszagondolva :) Nem tudom, hogy ezen kívül van-e valami más megoldás az írtásukra.
Nálunk idén nagyon sok a cserebogár. Fürtökben lógnak a fákon, a tetemeikkel tele van az udvar. Nálatok is? Károsítanak valamit? Mit lehet ellenük tenni?
Amikor nagy kertem volt én is mindent Robitávolságra vetettem. Nagy területre rengeteg takaró kell. Egy időben csak ezért kaszáltam, de feladtam. Nem akartam a kert rabszolgája lenni. Inkább gyakrabban átszaladtam a sorokon géppel. Használtam utánna talajlazítót, kultivátort, ekekapát, töltögetőekét, sőt azzal szántottam. Ma már a kis nyúlfekvésnyi kertben minden egyszerűbb, és elbírok vele.