gizmo: Én Újpesten lakom, tulajdonképpen bármikor eljöhetsz érte, amikor jó neked, csak előtte azért egyeztessünk. Az én emilke címem publikus, írhatsz én meg visszaküldöm a tel.számomat.
Sziasztok! Remélem, hogy jól látszik a júniusi óriásbébi:-))) Viszonylag fásszárú volt mikor elültettem, illetve kigyökeresedett, most pedig már virágzik!
Szia gizmo01! Nagyon gyönyörű színe van a leanderednek :-) Én szeretnék kérni a hajtásaidból, ha nem késtem még el. A Te e-mail címed sajnos nem publikus,az enyém igen. Ha megírnád, hogy mikor és hová mehetnék érte, nagyon megköszönném. Sajnos nekem még nincsenek csere hajtásaim, de talán jövőre tudok Neked felajánlani.Köszi:Judit
Gizmo: Én adok neked szívesen a cirmosból, de nálam sem minden virága cirmos. Eddig (ill. tavaly nyárig) azt hittem, hogy sima rózsaszín, aztán felfedeztünk rajta egy-két cirmos virágot. Idén szintén így volt, többnyire sima rózsaszín virágai vannak, elvétve van közte egy-két cirmos. Nem tudom, hogy mitől alakulhat ki, mindenesetre nagyon szép! :))))
Egyébként holnap felteszek majd Nektek egy képet, idei gyökereztetésemből, szerintem két hónapja lehet kb cserépben, ma átültettem, mert már kinőtte a cserepét, és a héten kivirágzik!
Jó látni ezeket a képeket és olvasni a tapasztalaitokat! Kicsit lelkiismeretfurdalásom volt amikor nekiestem a fás ágaknak, de már egyre jobban bízom a sikeres gyökeresedésben. A fehér cirmokkal kapcsolatban úgy látszik tévedtem, és nem a szél okozta "tépés" eredménye.
Ezt én sem értem, hogy van egy nagy rózsaszínem és vannak rajta sima rózsaszín virágok és cirmosak is.
Idén valahogy a levágott fásak nálam is jobban meggyökeresedtek. A rózsaszín csúcshajtások meg még mindig vízben vannak és most kezdtek puklisodni, a fásakat meg már kb. egy hete elültettem és már az új "gazdijuknál" vannak. Egy párat azért megtartottam magamnak is. :))))
Ez az egy tényleg fehér cirmos, de csak valami véletlen folytán, mert a száron a többi virág mind egyszínű. Pedig örülnék neki ha az egész ilyen cirmos lenne. Szerintem ahogy a vihar megtépázta a szirmokat, a "sebesülés" helye lett fehér.
Igaz, hogy nem a legjobban sikerült képek, de talán kivehető belőle melyik rózsazsínűmet nyirbáltam meg. Sikerült 15 csúcshajtást és 10 botocskát vágni belőle. Remélem mind megmarad és akkor egy pár év múlva leandersövény mellett sétálgathatok majd a kertemben. Sajnálom szegény anyanövényt, de így legalább az is bokrosabb lesz. Csak a férjem meg ne lássa ilyen "csupaszon". Mindig sokkot kap ha metszőollót lát a kezemben. Pláne most, hogy ilyen szép vastag ágaknak estem neki.
Gizmo után én is kipróbáltam. Kb 1,5 cm átmérőjű ágakat tettem vízbe, és szépen kigyökerezett. Próbáld ki Te is! Nálam sokszor ezek a háj(ly?)ogkovács bátorságával működő kisérletek hoznak új eredményeket.
Szia! Egy ismerősöm, akinek szinte csak leanderjei vannak de kb 25-30 "cserép".Na ő csak fás ágakat gyökereztet, a legvékonyabb úgy 1,5 centi átmérőjű.Olyan 20-25 centi hosszúra vágja őket. És gyökereztetés után beiskolázza őket, nem cserépbe hanem kerti földbe rakja. Neki már így beiskolázva az egy évesek is virágoznak. A 2 évesek meg már másfél méter magas erős törzsű növények. Hamarabb nőnek, és simán 5-6 évesnek néznek ki a 2 évesek ha vastagabb ággal gyökerezteted.
Úgy tudom a félfás-fás leander ágakat is lehet gyökereztetni, de én még csak a csúcshajtásokkal próbálkoztam - ami mindig sikerült is -, de a rózsaszín leanderemet alaposan át kellene alakítgatni. Ha már egyszer nekiesek, sajnálnám ha a levágott részei kárba vesznének, és vannak közöttük erősebb ágak is. Ezeknél mi vált be nektek?
rágica: Kinyílt a "piros" leanderem, ami szvsz inkább nagyon sötét ciklámen színű. Le is fotóztam, de a képen szép pirosnak látszik. :) Tulajdonképpen nekem mindegy, ennek is örülök! :)))