Mi a szomszédba hordtuk a tyúkoknak, rendesen hajbakaptak rajta! úgy zabálták, hogy hallani lehetett, hogy csámcsognak! :D Meg a macska is megette. Úgy látszik, hogy a vadmadarak válogatósak. :)))
Reméltem, hogy mégse lesz belölük cserebogár, de úgy látszik nálunk csak ilyen dekadens városi madarak laknak. Reggelre még hiánytalanul megvolt mind.
Most mit tegyek? Gondoltam örömet szerzek velük, ha visszajuttatom a természet körforgásába, de már nem akarom még egy napot kínozni öket. Ebböl agyonütés lesz...
Ma megvolt az évi nagy operáció a komposzttal. Lefotózni már nem tudtam, mert sajna rám sötétedett. Az éjszakai fölvételen látható kollegákkal idén valamelyikötök tanácsára okosabban jártam el: ebbe a ki edénybe összegyüjtöttem és kitettem egy föltünö helyre, majd meginvitáltam néhány szomszéd madarat. Lapzártáig sajnos még nem érkeztek meg. Munkatársunk a helyszínröl tudósít. Úgy látom, meglógni mindenesetre nem tudnak.
Viszont rengeteg komposzt keletkezett, sokkal több, mint az eddigi években, de nagy szükségem is van rá; az üvegháznak nagyon rossz a földje.
Dracéna- A kukoricát én pontosan úgy ültetem, mint a pótmama-szomszédod. Az átültetett palánták egy kicsit lemaradnak növésben, de szépen teremnek. És ez a lényeg.
Az évelő növénykéim megmaradtak, kikerülte a pasi a tegnapi kulivátorozáskor. Nem Apán múlott.
Az aprónéptől ma nem tudtam kertecskézni, pedig szépen sütött a napocska, bár kissé hideg volt. Holnap ültetjük a krumplit, meg amire még lesz időm.
Az én fóliám is vagy 5 éves.Ahol elszakadt, ott beragasztgattam a széles ragasztószalaggal.Inkább kerti raktárnak tekinthető, a földjébe nem is vetek, csak szaporítóládákba, illetve mivel van sok M 10-es láda a bodza miatt abba vetek, illetve ültetek szét palántákat.
A növények jól elvannak, majd holnap reggel leszek nagyon kíváncsi. Nálam nincs üveghás meg fólia csak a szabadföld. Amit 15-én vetettem hagyma és spenót már kikelt meg a saláta és a retek is kibújt. A borsó még meg se nyikkan. :) Szerintem holnapra nagyot fognak nőni, jót tett nekik az a langyos eső meg a mai napsütés. NAgyon kíváncsi leszek! :)
Értem ám!Néha én is az ágyra teszem, ami a párkányon nem fér el, és az ágyra süt a nap.Most megyek, és a cukkiniket behozom a házba a fóliából.A zellerek, saláták, sóska és kapor már éjjelre is kint van.A zellereket, egyik halványító, a másik levélzeller már át kellene tüzdelnem, rengeteg kelt.
---Hogy haladnak a növénykéid?Kelnek? Nőnek?
Itt nem volt 1 csepp eső sem! De a krumpli már töri a földet.
Paradicsomot, lecsót szoktam eltenni, és egyszer rákényszerültem a sütőtökre. Sok termett, hatalmasak lettek. Csak nem értek meg rendesen és nagyon vizes húsuk volt, hamar romlottak és sütve 1 centi vékonyra összeestek. Kockákra váktam, saját levében megfőztem és csavaros tetejű üvegekbe raktam. Biztonság kedvéért még egyszer átmelegítettem a sütőben kb. 90 fokon. Főzeleknek ehető, és néha kelttésztába szoktam belegyúrni. Ha fehér lisztet használok, aranyzsömlét lehet így sütni. Már vagy 3 éve megvannak. Nem szoktam sok cukrot, sót tenni a konzervekbe, tartósítót se használok, ha megfelelő a hőkezelés és zár a kupak, nem romlik meg.
Nem egészen értem. Tehát a műanyag palacknak a felső részét vágjátok le? Ahol a kupak van? Vagyis gyakorlatilag nagyobb méretű "tejfölöspohár"-ról van szó? Merthogy van, aki a palack alját vágja le, és ezzel takar be valamit, például az egyik szomszéd a rózsákat rakta így ki. A pótmama-szomszédnénim (most lesz 81 éves, így van rutinja) azt mondja, hogy ő a kukoricát is át szokta plántálni, pedig eddig azt hittem, hogy a kukorica nem bírja a mozgatást. Errefelé általában úgy vetik a kukoricát, hogy jó lépés távolságra két szemet vetnek, meg is hagyják mind a két tövet, így egy helyen 4 cső kukorica terem. A néni, ha valahol véletlenül 3-4 szemet vetett, akkor onnan kiszedi a pluszt, és átrakja oda, ahol esetleg kimaradt, vagy elvitte valami a magot.
SZUPER OFF Okosabban választottál lakóhelyet, mint én. Ti busszal Pesttől csak 2 órányira vagytok (én 3-3,5-re). Köztünk most 46 km a távolság, ezt Volánbuszokkal már akár 3,5 óra alatt is meg lehet tenni.:((( A Térképcentrum szerint Kisnána is picike falu, de nem olyan kétfelévágott, mint Zabar. Már egy hetet késtem a számláim befizetésével, mert nem bírom magam rászánni, hogy átvánszorogjak a 25 perc gyaloglásnyira levő postára.:((( Nincs arrafelé eladó ház? Mert szeretnék innen elszabadulni minél előbb, nemcsak a hideg miatt, meg a gyerekeimtől való távolság miatt (a két busz is macerás, ha vinni akarok nekik ezt-azt, beleszakadok, mire a csomagomat lecibálom-áthúzgálom-felrángatom -általában sok tojást viszek nekik, így nem rakhatom a busz csomagterébe- , segítség ritkán akad, a fiatalok inkább félrelökdösik az embert), hanem mert túl nagy nekem ez a ház, és van egy tök kihasználatlan szoba-konyha is, ami nekem csak arra "jó", hogy ennyivel is többet kell mennem a tyúkokhoz és a kerthez. De inkább e-mailben folytassuk, ha tudsz valamit arrafelé: draccena@gmail.com. OFF vége
Nálunk is mindig van virág a züldségek között. Igaz, hogy nem vetem, csak meghagyom, ami magától kikel, ha nincs nagyon útban. Arra törekszem, hogy a veteményes egyúttal díszkert is legyen. Ez kb. júliusra szokott összejönni. Helyenként sok körömvirág is szokott lenni, annyi magot szétszór, hogy csak ott nincs, ahol nem akarom.
A macskával nálunk nincs gond, mert a szomszédasszony simábbra egyengeti az ágyásait, úgyhogy mind oda mennek. A rigók viszont kaparnak. Az egyik ágyás két szélére sárgarépát vetettem, középra hagymát duggattam és szalmát tettem rá. Ezt mindig rátúrják a répasorra. Most az egészet letakartam madárhálóval, egyelőre működik. Egyszer rákaptak a rigók az egyik növényünkre, állandóan letépkedték és széthajigálták a leveleit, elijeszteni nem lehetett őket, akkor szereztük be a hálót.
Hú ez mégjobb! Megint nem én jöttem rá. Egyúttal megvan a búrája is. Ez jó módszer uborkára is. Az én üvegházam reggel 1/2 7-kor már nyit, mert menni kell pénzet keresni. De már megszokták, felénk 0 fok volt. Még a paradicsomhoz kiültetett bazsalikomok is tűrnek. De egyszwercsak itt lesz a melegebb idő is.