Felavattuk ma idén először a slagot! :D Úgy döntöttünk, ennyi vízszámlát még kigbírunk. Egyébként a szomszéd néni kútjára utazunk, a párom már mondta neki, hogy beszerelnénk hozzá a szivattyúnkat úgy, hogy mindketten tudjuk használni. Akkor lesz ám jó világ!!! :D Csakhogy költözéskor nem hoztuk el a felszívócsöveket, úgyhogy azt még venni kell.
Ma megkapirgáltuk az epreket meg a málnákat meg azt a pár tő szőlőt is, meg vizet is adtunk nekik, hátha nem sértődnek meg tőle. A veteményes kifejezetten értékeli a vizet, minden nap kap 3-4 kannányit. De még mindig van ami nem kelt ki.
Dracaena: én szorítok neked, hogy legyen növényzeted! :D Ha már annyit dolgozol vele, legalább egy kicsit hálálja meg! Ha ez segít, én is eljárok valamiféle esőtáncot, biztos ami biztos. Szerintetek a hastánc hatásos lehet...? :D
ALaci: errefelé még nem vetettünk babot, a nénik korainak tartották, azt mondják, ráérünk két hét múlva. Tavaly a kölest meg a cirkot is később vetettem, akkor azt mondták, már túl késő, mégis nagyon jól sikerült mindkettő.
Il: szóval azt mondod, a tavalyi csapadékos tavasz ritka? Akkor nekem a kezdők szerencséje volt? Habár a monilia miatt az összes meggy és szilvafát ki kellett vágnom. De most meg annyira száraz a föld, hogy még gyom is alig van, inkább csak a szántatlan részen virít a pitypang meg a pásztortáska, némi tyúkhúr és veronika, meg persze a csalán, a folyókafű meg a tarack, de ahová vetettem, ott olyan szomorú az a sok szürkeség.
Most meg a meleg nyári nappal után jön az enyhe téli éjszaka... a Szaharát képzelem ilyennek.
dracaena, újra vetünk! Nálunk a bab adja meg magát. Egyelőre. Hogy teljes legyen az örömöm, mire kimentem, elfolyt 400 l. víz. Előbb azt hittem, hogy már a vizet is lopják nálunk. Aztán kiderült, hogy a hordó lyukadt ki. Annyira száraz a föld, hogy csak a hordó aljánál, egy kis darabon volt nedves a föld.
IL, köszönöm a válaszod! A csalán-zsurló oldat az erjesztett legyen, vagy szárítottból főzzek forrázatot? Te milyen távolságra vetetted a salátától a retket? Az enyém 20 cm.re van, még aggódtam is miatta, hogy túl közel lesznek egymáshoz.
Valószínűleg Firefox böngésződ van, azzal nem úgy működik a "Megnéz" gomb, mint ahogy kellene és a kód mód sem. Wattacukor gondolom Explorert használ, így ő előnézetben is ugyanúgy látja a hozzászólását, mint miután elküldte.
Na, de hogy ne legyek teljesen off, hoztam egy képet a kertemről, kicsit homályos, de nem tudok jobbat gyártani:
Felül a hagyma, alatta szépen nő a borsó, legalul még semmi nincs, majd zöldbab lesz bele vetve.
De hát nyomtam én a Megnéz gombot, és azt láttam, hogy szögletes zárójelben image1, aztán kötőjel és a szövegem, alatta 1 sor üres, alatta szögletes zárójelben image2, aztán kötőjel és a szövegem stb, a végén meg mégse az lett. Mindegy, általában úgyse rakok fel sorozatképeket.
Amin viszont tényleg el vagyok szontyolodva, az az, hogy a cirok kb. 2 cm, a fürtösköles meg 1 cm volt, és most mindkettő tövig sárga, szerintem vagy kiszáradt, vagy kifagyott. Nagyon hátul vannak, oda nem bírom a vizet hátracigölni.
A képek melletti szövegmezőbe írtam a kisregényeket, de nem jelennek meg. Bocsesz, de nekifutok mégegyszer, de most a sima szerkesztőbe írom a szöveget.
Hát, egy képnél működik, de ha mégegyet beszúrok, akkor közvetlen az előző szöveg alá írja a másik kép mellé szánt szöveget. Szóval kell az a sok enter... :(
Én idén helybe vetettem a korai karalábot, már egy hete is 2 levelük volt a sziklevélen kívül. Máskor palántát szoktam venni, de a palántázás meg az állandó locsolgatás több munka, mint a gyomtalanítás, ráadásul a palántázott penyébb is, nem bírja úgy a szárazságot. Elég lesz szétpalántázni azt, ami sűrűn kelt.
Én már próbálkoztam vele pár alkalommal, főleg gyerekkoromban. Kigyökerezett, kivirágzott, de magot nem érlelt. Lehet, hogy többet kellett volna öntözni.
Tisztítás után nagyobb karikákra vágod, nem túl sok vízben felteszed főni, ízlés szerint sózva. Fővés után krumplitörővel, vagy lobotgépen pépesíted, a saját levével, és egy jó diónyi vajjal, és azon forrón összedolgozod. Ezután már csak friss ropogós kenyér, esetleg friss sült kolbász kelletik hozzá. A recept nem a sajátom, Monty Don angol biokertész-író filmjéből vettem át, sok finomsággal egyetemben.
A retket a földibolha támadta meg. Ebben az évben korábbra esik az időszaka, mivel melegebb van, így a korai retek is beleesik. Vegyszerrel a retekben nem szabadna védekezni, mivel hamar fogyasszuk, és a gumó a mérget elraktározza, így erről nem írok. A másik védekezési mód, a talaj állandó nedvesen tartása, mivel a bolhafélék a "porban" szaporodnak, valamint a talaj takarása forgáccsal. mulccsal, fenyőággal. Ez akadályozza a felugrását a növényre. A roncsolt levelektre erős csalán-zsúrló oldatot permetezzél. A salátát utálják, de úgy látszik nálad nem riasztják. Az én növényházamban is így van ültetve, de még nem találkoztam velük. A virágokhoz meg én nem értek. Talán a virágod topicban.
Sziasztok! A biokert topicból szoktam átolvasni hozzátok, sajnos arra már nem jut elég időm,hogy mindig nyomon kövessem ezt a topicot is, de időnként beleolvasok, és mások számára nagyon hasznosakat és tanulságosakat írtok.
Most segítséget szertnék kérni: Van két(féle) hívatlan vendégem, és nem tudom, mik azok, és mi tehetnék ellenük. Az egyik a retket támadta meg: olyan lyukas a levele, mint a csipke, kétoldalt spenót és saláta nő és virul, ahhoz nem nyúlt hozzá. A másik: virágágyásban csak és kizárólag a kankalint zabálja le, de azt olyan módszeresen, hogy amelyik virágnak vagy levélnek nekikezd, azt a közepéig meg is eszi. Van valakinek ötlete, mi szokott ilyesmit művelni? Köszönöm előre is!
Hm, az a vajas pasztinák jó lehet, mondjuk finom friss barna kenyérrel. Ki fogom próbálni, van még bőven. Egy barátnőm a majonézes pasztinákot szokta emlegetni. Nálunk kelbimbóból szokott lenni úgy 30 tő, kelkáposztám csak egyszer volt, nem lett szép. Kelbimbó levélből főzöm a frankfurti jellegű levest, igaz, virsli nélkül, akinek hiányzik, utólag belekarikázza.
Okké. Az az igazság, hogy baromira le vagyok égve, úgyhogy maradna az erdei fődd, csak az elég messze van. Na majd kitalálok valamit :) Vagy várok 2 hetet ésakkor veszek virágföldet :D