Nekem is pont ilyen leveleket hoz egy leander, de már évek óta. Télen lehullanak a levelek, aztán tavasszal úgy tűnik egészségesen fejlődnek, aztán pár ét múlva megint elkezd hálósodni. (ezt már lassan a 3.éve eljátsza)
Próbáltam takácsatka elleni szerrel, átültetéssel, de semmi hatása.
Nem lehet, hogy ez lisztharmat? Vagy az más?
Túlöntözéstől sem lehet valami ilyesmi? Mikor 1 hétre magárahyagyjuk a növényt, akkor az alátétet és a kaspót jól megtöktjük vízzel, hogy kibirja a kánikulát.
Köszi! Nekem is tavaszi, ill. kora nyáriak a kicsik, de akkor majd talán az anyu előterébe teszem inkább őket, ott nincs fűtés, viszont a lakásból megy ki annyi meleg, hogy ne fázzanak meg :))) De próbaképp teszek a garázsba is, hogy jövőre ne kelljen ennyire féltenem :)))
Sziasztok! Én ajánlottam a BASUDINt pajzstetvekre. Valóban van ilyen nevű talajfertőtlenítő is, de nálunk a permetszer tökéletes a pajzstetvekre. Hogy hol teleltesd a frissen ültetett leandereket? Én mindig tavasszal gyökereztetek, és már azon a télen a garázsban telelnek az öregekkel. Ha mégis félted őket, a szoba helyett keress valamilyen hűvösebb helyet. A szobában a melegen szinte biztos, hogy le fognak tetvesedni, és a pajzsteteű sem fogja elkerülni őket.
Idén sikerült megtartanom saját gyökereztetett növénykéket (tavaly mindet elajándékoztam). Az lenne a kérdésem, hogy ők is telelhetnek a garázsban a nagyokkal, vagy őket inkább a lakásba teleltessem, mert még talán nem annyira szívósak, hogy kibírják a kinti hideget???
Én is felfedeztem tegnap az óriás rózsaszínemen pár db pajzstetűt. Azokat kézzel szétnyomtam. Csak azt mondjátok meg nekem, hogy honnan a bánatból kerülnek azok elő?! Eddig semmi ilyen gondom nem volt. Nem hoztam haza új növényt. Néha azért lefújogattam őket megelőzés képpen. Azt hittem, hogy ha vegyszer van a növényen, akkor úgysem költözik rá a pajzs. Mindig ezektől féltem a legjobban, mert a legmacerásabb kiírtani :((((
A 1565 és a 1568-as h.sz-ben van fotó róla, hogy milyen a levél. Ez életben még csúnyább. Ez a szer direkt atkára való. Viszont én sem láttam semmit a levélen sem és a fonákon sem, még nagyítóval sem. Ami nagyon csúnya volt, azt levágtam, sajnos volt közte bimbós is. :(((
a wuxalt természetesen nem töményen kell használni, hanem higitva, rajta van a flakonon az arány. Paizstetü ellen a káliszappanos lemosás állitólag hatásos, én még nem próbáltam (nem volt pajzstetü).
Ez a lötty mire jó? neked olyan a levél mintha atkás lenne, nekem is van olyasmi gondom az egyik leanderemmel, sőt talán kettővel is, majd nem egymás mellett vannak. Már a friss hajtások is szinte ilyen pókhálosan jöttek, de nem eszi semmi a fonákján, a szinén sem. Ez kimondodttam erre való?
Sziasztok! Tényleg azért kérdezem, mert én ugy emlékszem hogy a basudint ajánlotta itt valaki a pajzstetü ellen, hát a levél foltos, és később elsárgul, elég sok már a sárga levél rajta, és a fehér foltok a levél fonákján, szerintem a pajzstetü lehet. Már a Zolonéval próbáltam, de arra semmi nem történt, ezért kérdezem, hogy nekem inkább a pajzstetü van rajta erre kéne nekem valami nagyon hatásos, a csalánt áztattam, permeteztem, az sem segitett. A wuxálos permetezést mennyire ajánljátok mennyire hatásos, nem jobb ha higitom és egy locsolókanával öntözöm??köszi előre is
Többször szóba került a zombai és szelesztei kertészet. Úgy néz ki, hogy a következő pár hétben mindkettő felé járni fogunk. Ezek nyitva vannak állandóan vagy előtte telefonon egyeztetni kell?
A garázst főleg garázsként használjuk, a virágok csak megtűrt téli menekültek. De hidd el a leandernek nagyobb kárt okoz, ha meleg helyen teleltetik, mintha hidegen. Egyébként -5 fokig télálló. Ez nem jelenti azt, hogy napokig, hetekig tűri a -5 fokot, de rövid ideig, pl 1 éjszaka az belefér.
Kéne egy nagyító és a levelek fonákát kellene áttanulmányozni. Ha jó a szemed, anélkül is látsz egy finom pókhálószerű szövedéket és alatta apró,mozgó frincfrancokat, azok a takácsatkák. Sürgősen és ismételten atka elleni permetezés! A szakboltban megmondják, mivel.
(Nekem is volt tavaly, permeteztem gőzerővel, az idei levelek eddig Ok-k, lekopogom, a tavalyi betegek meg lassan lehullottak.)
Próbáltam a körmömmel lekaparni, de nem jön le. A friss hajtások is már így nőnek, vékonykák és ilyen fehéres foltok vannak rajtuk én először arra gondoltam, hogy túltápoztam őket. Az atkát le lehetne kapirgálni, nem? Próbáljak egy közelebbi képet felrakni, hogy jobban látszódjon? Mivel permetezzem, ha mégis atka?
A garázst rendeltetészszerűen is használjátok télen, vagy csak a virágokat telelteted ott?
Én is a garázsban fogom tartani őket télen. Hátul a fal mellett, polcok alatt. (Ezt a párom még nem tudja - át kell alakítania a polcrendszert.) Ez elég végett helynek igérkezik, remélem nem fognak megfázni amikor ki-be állunk a kocsival. Szerintetek kellene valami kis védő paraván eléjük, vagy ennyit kibírnak?
Biztosan ez lehet az ok, a sok esőről ne is beszéljünk! Nekem sem volt még ilyen silány leander virágzás a kertemben. A telt virágúakat pedig egyenesen tönkretette az eső. Alig volt néhány nap, mikor szép virágok voltak rajtuk.
Igaz nem tőlem kérdezted, de leírom én hogy szoktam. 2-3 évente ültetem át, vagyis ugyanabba az edénybe teszem vissza, mert a férjem és a fiaim teherbírása véges. Ilyenkor ásóval lenyesünk körbe kb 10 cm-t, majd kis gereblyével fellazítjuk a gyökérzetet, és vissza az edénybe. A maradék helyet kipótoljuk a friss földdel, de én is tápozom folyamatosan. Nekem a garázsban van hely télen, ezért szoktam (És az alább említett okok miatt.) tavasszal metszeni.