Jó jó én is kipróbálom, a Basudint mindenképp aztán meglátjuk, szted többször kell ismételni vagy leirtja egyszerre, elég sok van rajta, és a levelek fonákján is szépen teli van. Csak hát ez után a levél után már teljesen elvoltam keseredve, gondolom a levél alapján hozzáértőnek tünik aki irta. ráadásul itt a környékünkön nem is kapni csak a talajfertőtlenitőt.
Az igazat megvallva a "dögirtás" a férjem dolga. gondolom a használati utasítás szerint készíti el a permetlevet. Kipermetezi és még mindig sikerült leirtani, pedig volt komoly fertőzés is. Ez csak az mi tapasztalatunk, nem vagyunk szakemberek.
Ezt a választ kaptam, a pajzstetüre, szerinted??? " Szia! Ha a Zolone nem irtotta ki, valszeg a Basudin se fogja, lévén mindkettő szervesfoszfát, és a Zolone a mérgezőbb. Meg a gyártó se ajánlja pajzstetűre: http://www.syngenta.hu/index.php?akt_menu=131 Azért persze meg lehet próbálni: http://www.gazdabolt.hu/termek_reszletes.php?termek_id=36"
Te hogyan használod? hogy neked kiirtja a pajzstetüt, mert már nagyon elvagyok keseredve, mert a Zolonet fujjom szinte hetente, és mégis teli van a pajzstetüvel virágom.
Megfogadom a régebbi tanácsodat, hogy csak tavasszal metszem le a leanderemet. Remélem olyan szép bokros lesz mint a tiéd. Pjzstető ellen lehet megelőzésképpen is permetezni a leandert, vagy csak akkor amikor megjelennek? Eddig csak egy darab van, de úgy döntöttem, "ezt a fórumot olvasva", hogy venni fogok többet is,mert gyönyörűek ezek a virágok. Tavaj voltunk Horvátországban szeptemberben és hoztunk egy csomó leandert, de sajnos egy sem fogta meg.
Nekem le kellett vágnom most belőlük, mert csúnyák voltak a levelek, de remélem most már minden rendben lesz náluk...És virágzás is lesz tavasszal. Egyébként a virágzásra idén sem lehet egy szavam sem, csak ez az atka vagy miafene csúnyította el a leveleket.
Nekem azt mondta tavaly valaki, hogy ősszel ne vágjam le a virágszárakat, mert tavasszal azok végén hozza az első virágokat a növény. És tényleg így is tette. Elég korán a virágszálak végén virágoztak. Utána vágtam vissza, akkor már jól gyökeresedtek is. Mostmár nálam nem gyökeresednek annyira. Gondolom mostmár elkezdenek pihenni, meg hideg is van. Meg nyáron megerősödik a kis növény és átvészeli a telet.
Azt gomdolom, ha már itt tart, akkor amíg virágzik kár lenne megmetszeni. Én mindig tavasszal a teleltetés után metszem, és azokat az ágakat vízben ki is gyökereztetem. Így mindig van cserealap. De vannak, akik mindig ősszel a teleltetés előtt metszik meg. nem tudom melyik a helyes, de úgy tűnik mind a kettő működik. Lehet, hogy szokás kérdése?
A segítségeteket szeretném kérni. Tavaly kaptam egy nagyobbacska rózsaszín leandert. Tavasszal nem metszettem meg, mert akkor még formásnak tűnt. Most viszont már nagyon elnyúlt, a szárai teljesen lehajlanak a virágok súlya alatt. Megmetszhetem most vagy várnom kell tavaszig? Hogyan csináljam?
Nem. Sajnos nincs kerti tavam, mert nagyon pici az udvar. Szvsz azért mocsári hibi, mert nagyon vízigényes, legalábbis a piacon ezt mondta egy növényes, hogy ő már nem foglalkozik vele, mert állandóan vízes kell legyen a földje és sok a macera vele. Nemtom, majd meglátom. Igazából még kb. másfél hete van itt, szóval nem nagyon tudok mit mondani.
Én is pont ott vettem és pont olyan satnyát :)))))))) Itthon bőven megöntöztem, azóta is jó sokszor locsolom (mondjuk nem ebben az időben), meg tápot is kapott. Most várom, hogy mi lesz...remélem ez a sok eső nem teszi tönkre a bimbókat, mert ma vettem észre, hogy kettő nagy bimbó is van rajta :))))))))))
A mocsár hibit, nem a vizbe kell tenni? már hogy kerti tóba?? oda veszitek nem?
Ja mesélném, hogy emgpróbáltam fásszárú leandert gyökereztettni, kb. mint a hüvelykujjam, olyan vastagságut, kb. nem egész egy hónapja vágtam le őket és vizbe tettem, ma néztem gyökér volt rajta, igy hát ma el is ültettem őket.
A Pesten, a XXIII. kerületi Oázisban 500 Ft-ért lehetett tegnap leandert venni. Kb 40 cm-es, több ágút vettem. Az akció szépséghibája, hogy nem lehet tudni, hogy milyen színűek. Az enyém szárai között egy rőzsaszín elszáradt virágfejet találtam. Jövö nyárig reménykedhetek... Eredetileg mocsári hibiszkuszt kerestem anyukám kertjébe. Sajnos azt nem kaptam. :(
Nem tudom. Nekem idén lettek először ilyenek. A sárga kezdte és mostanra már az összesen van ilyen levél. Nem váltottam tápot sem, ugyanolyat használok, mint tavaly. És a "piros", amit most tavasszal kaptam az anyutól, az is elkezdett ilyen leveleket hozni. Ezek a levelek sokkal kisebbek is mint a többi. Hát kiváncsi leszek....
Nekem is pont ilyen leveleket hoz egy leander, de már évek óta. Télen lehullanak a levelek, aztán tavasszal úgy tűnik egészségesen fejlődnek, aztán pár ét múlva megint elkezd hálósodni. (ezt már lassan a 3.éve eljátsza)
Próbáltam takácsatka elleni szerrel, átültetéssel, de semmi hatása.
Nem lehet, hogy ez lisztharmat? Vagy az más?
Túlöntözéstől sem lehet valami ilyesmi? Mikor 1 hétre magárahyagyjuk a növényt, akkor az alátétet és a kaspót jól megtöktjük vízzel, hogy kibirja a kánikulát.
Köszi! Nekem is tavaszi, ill. kora nyáriak a kicsik, de akkor majd talán az anyu előterébe teszem inkább őket, ott nincs fűtés, viszont a lakásból megy ki annyi meleg, hogy ne fázzanak meg :))) De próbaképp teszek a garázsba is, hogy jövőre ne kelljen ennyire féltenem :)))
Sziasztok! Én ajánlottam a BASUDINt pajzstetvekre. Valóban van ilyen nevű talajfertőtlenítő is, de nálunk a permetszer tökéletes a pajzstetvekre. Hogy hol teleltesd a frissen ültetett leandereket? Én mindig tavasszal gyökereztetek, és már azon a télen a garázsban telelnek az öregekkel. Ha mégis félted őket, a szoba helyett keress valamilyen hűvösebb helyet. A szobában a melegen szinte biztos, hogy le fognak tetvesedni, és a pajzsteteű sem fogja elkerülni őket.