Keresés

Részletes keresés

wattacukor Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1725
Azért most már megmutatom a veteményesemet is

hagyma

spenót

tavalyról ottmaradt egy tök,
annak a magjai keltek ki

borsó

saláta

A retek nem kelt ki egyáltalán, a saláta is ilyen kis szegényes maradt. A másodvetés borsó is elég gyatra szegény, alik kelt ki belőle egy pár tő.

Dracaena: space nem kell, csak enter ;)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1724
Nyomok sok entert meg spacet, aztán megnézem hogy micsináltam és ezt addig folytatom, amíg el nem nyeri a tetszésemet :D
Előzmény: dracaena (1723)
dracaena Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1723
Wattacukor, hogy csinálod, hogy a szöveg a kép mellé kerül?
Előzmény: wattacukor (1722)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1722
Itt vannak

sok feketeribizli alatt

egy feketeribizli alatt

a szőlő körül

Ezen kívül van még sok, meg van folytontermő is. Jó kis játék lesz áttelepíteni őket :DD
wattacukor Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1721
A gyomoknál sose lehet tudni. Oly mértékben disznódögök, hogy csak na! :) MInt a kaméleon! Képesek felvenni az elvetett növény kinézetét! :D

MEgyek, meglesem az én kis kertecskémet. És lehet, hogy lefényképezem nektek az epreket. Iszonyatos mennyiség van belőle, eszméletlen helyen!!! :)
Előzmény: dracaena (1720)
dracaena Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1720
Középen ez most vagy a csicsóka, vagy valami olyan firnyákos gyom, ami pont arra a 8 helyre nőtt, ahová a gumókat raktam.
Flanell Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1719
Én idén helybe vetettem a korai karalábot, már egy hete is 2 levelük volt a sziklevélen kívül.
Máskor palántát szoktam venni, de a palántázás meg az állandó locsolgatás több munka, mint a gyomtalanítás, ráadásul a palántázott penyébb is, nem bírja úgy a szárazságot.
Elég lesz szétpalántázni azt, ami sűrűn kelt.
Flanell Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1718
Én már próbálkoztam vele pár alkalommal, főleg gyerekkoromban. Kigyökerezett, kivirágzott, de magot nem érlelt. Lehet, hogy többet kellett volna öntözni.
Előzmény: Zitka (1717)
Zitka Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1717

Közben letöltöttem a fényképezőgépről a képet. Remélem, sikerül beilleszteni.

Előzmény: il1321 (1699)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1716
Köszi szépen, ki fogom próbálni :D
Előzmény: il1321 (1715)
il1321 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1715
Tisztítás után nagyobb karikákra vágod, nem túl sok vízben felteszed főni, ízlés szerint sózva. Fővés után krumplitörővel, vagy lobotgépen pépesíted, a saját levével, és egy jó diónyi vajjal, és azon forrón összedolgozod. Ezután már csak friss ropogós kenyér, esetleg friss sült kolbász kelletik hozzá. A recept nem a sajátom, Monty Don angol biokertész-író filmjéből vettem át, sok finomsággal egyetemben.
Előzmény: wattacukor (1713)
il1321 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1714
A retket a földibolha támadta meg. Ebben az évben korábbra esik az időszaka, mivel melegebb van, így a korai retek is beleesik. Vegyszerrel a retekben nem szabadna védekezni, mivel hamar fogyasszuk, és a gumó a mérget elraktározza, így erről nem írok. A másik védekezési mód, a talaj állandó nedvesen tartása, mivel a bolhafélék a "porban" szaporodnak, valamint a talaj takarása forgáccsal. mulccsal, fenyőággal. Ez akadályozza a felugrását a növényre. A roncsolt levelektre erős csalán-zsúrló oldatot permetezzél. A salátát utálják, de úgy látszik nálad nem riasztják. Az én növényházamban is így van ültetve, de még nem találkoztam velük. A virágokhoz meg én nem értek. Talán a virágod topicban.
Előzmény: Törölt nick (1711)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1713
a vajas pasztinákot hogy kell csinyáni? én mindig csak fehérrépa-pótléknak használtam
kert* Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1712
Kajka

A csalánlé büdös illatát Zeolital lehet csökkenteni.
Legkönnyebben macska alomként tudsz hozzájutni.
Előzmény: Kajka (1684)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1711
Sziasztok! A biokert topicból szoktam átolvasni hozzátok, sajnos arra már nem jut elég időm,hogy mindig nyomon kövessem ezt a topicot is, de időnként beleolvasok, és mások számára nagyon hasznosakat és tanulságosakat írtok.

Most segítséget szertnék kérni: Van két(féle) hívatlan vendégem, és nem tudom, mik azok, és mi tehetnék ellenük. Az egyik a retket támadta meg: olyan lyukas a levele, mint a csipke, kétoldalt spenót és saláta nő és virul, ahhoz nem nyúlt hozzá. A másik: virágágyásban csak és kizárólag a kankalint zabálja le, de azt olyan módszeresen, hogy amelyik virágnak vagy levélnek nekikezd, azt a közepéig meg is eszi.
Van valakinek ötlete, mi szokott ilyesmit művelni? Köszönöm előre is!
CBNora Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1710
Hm, az a vajas pasztinák jó lehet, mondjuk finom friss barna kenyérrel. Ki fogom próbálni, van még bőven. Egy barátnőm a majonézes pasztinákot szokta emlegetni.
Nálunk kelbimbóból szokott lenni úgy 30 tő, kelkáposztám csak egyszer volt, nem lett szép. Kelbimbó levélből főzöm a frankfurti jellegű levest, igaz, virsli nélkül, akinek hiányzik, utólag belekarikázza.

Előzmény: il1321 (1702)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1709
Okké. Az az igazság, hogy baromira le vagyok égve, úgyhogy maradna az erdei fődd, csak az elég messze van. Na majd kitalálok valamit :) Vagy várok 2 hetet ésakkor veszek virágföldet :D
Előzmény: il1321 (1708)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1708
Kis területre érdemes belekeverni 1 zsák virágföldet, vagy perlitet. A homokból max 1/3 arányban, mert a felületet keménnyé teszi, ha kiszárad. Vagy ha van a közelben egy kiserdő, két-három vödör erdei lombföld.
Előzmény: wattacukor (1707)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1707
ez jó ötlet. Elég agyagos a földünk, ha egy kis homokos földet keverek bele az segíthet rajta?

Egyébként most épp virágoztam vagymicsináltam egy kicsit, megszűntettem egy kőkupacot amit belepett már mindenféle növény meg fű, átraktam máshova és egy lájtos sziklakertet csináltam belőle :) Kicsit hanyagoltam a kertet, a locsoláson kívül nem tudok vele micsinálni.
Előzmény: il1321 (1706)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1706
Megmarad. Két lehetőséged van. A kertedben kialakítasz egy max 2m*0,5m nagyságú helyet, akár deszkával körbekerítve, jó porhanyós, komposztos finom palántafölddel. Ebbe palántának vetsz karalábét, káposztaféléket, (kel, brokkoli, vörös, és fejes káposzta, stb) Éjszakára akár üveggel, fóliával takarhatod. Amint megerősödnek, ki lehet őket ültetni. Ítt kevesebb a pusztulási esály, könnyebb gondozni, kisebb a terület. egy-egy félméteres sor elég palántának, ritkásan vetve. A másik a helybevetés. A karalábét 25 cm tőtávolságra kell vetni, kelés után egyet meghagyni. Itt egy kicsit nyűgösebb a nevelés, mert a talajt nedvesen, gyommentesen kell addig tartani. De bármelyik módszerrel lehet próbálkozni.
Előzmény: wattacukor (1705)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1705
Szívemből szóltok mindannyian! :)

Nálam most kissé megállt a fejlődés a veteményesben, nem nő különösebben semmi, viszont megvannak! :) Kikelt egy csomó tavaly ottfelejtett tök, rengeteg, remélem, sikerül átültetnem őket épségben. Kár, hogy nincs kutam, locsolnék ész nélkül, az biztos sokat javítana. Így csak kannából locsolok felszínesen.

Szerintetek ha most szórok ki szabadföldbe karalábét, az megmarad? Csináltam már ilyet a régi lakhelyünkön, nem volt vele semmi gond.
Zitka Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1704
Nemcsak te képzeled. Én is. :-)))) Azt a zöldborsót tényleg nem lehet semmiféle piacihoz, netán findushoz hasonlítani.
Előzmény: il1321 (1703)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1703
Helyem nekem is kevés van. De télen, egy tányér saját zöldborsóból főzött leves illatában nekem megidéződik az egész tavasz. A frankfurti, meg teljesen más ízű a saját káposztából. De lehet, hogy csak én képzelem ezt:-))
Előzmény: Zitka (1701)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1702
Nekünk sem kell sok ezekből. pl. kelbimbó tavaly 3 tő volt, kelkáposzta 13 tő. Tudom ennyit meg is lehetne venni, de én szeretek foglalkozni velük. No meg tudom, hogy ezeket nem érte vegyszer. Pasztinák tavaly volt először, és vajasan összetörve naggyon finom volt. Úgy ültetgetem a zöldségféléket, hogy mindíg legyen valami friss.
Előzmény: CBNora (1700)
Zitka Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1701
De jó neked! :-) Mondjuk én egyébként nem ültetek ilyeneket, egyrészt helyhiány miatt, másrészt az az évi 2 adag frankfurti leves, amit megcsinálok.... :-))))))  Ilyen alapon féltucat tehenet is vehetnék. :-)
Előzmény: il1321 (1699)
CBNora Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1700
A hűtőbe rakott dolgok általában ránkromlanak.
Majd valahol keresek helyet. Sorok ott már nemigen vannak, ami közé vethetem, jól összevissza görbültek azok a kelbimbók, és kemény ott a talaj, alapos lazítás kéne.
Az nem baj, ha nem lesz sok, nekem kell megennem egyedül az összeset, a férjem a levesből is kipiszkálja, jól azonosíthatóan kell belefőzni. Tavaly direkt nem ültettem sokat, jó ritkán, elég árnyékos helyre, aztán akkorára nőttek, hogy megint nem bírok megbírkózni velük. Minden héten azért én sem ennék kefíres pasztinákot.
Máskor én is mindig március elején vetem, csak hát annyira strapabíró, gondoltam, hátha még most is megnő.
Előzmény: il1321 (1698)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1699
Levél, később talán fej. érdekességképpen Lippay páter 1600-as években, mint a káposzta egyik szaporítási módját írta le a torzsa ültetését. Én nem próbáltam. Az az igazság, hogy én már az új terméseket várom.:-))
Előzmény: Zitka (1697)
il1321 Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1698
Hát, nem tudom. Ha csak a leveleket szeded le, azok is becsomagolva hűtőben elállnak egy ideig. Esetleg a sorok közé el lehet vetni a magokat.
Előzmény: CBNora (1696)
Zitka Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1697

A kelbimbóról jut eszembe...

A múlt héten megtaláltam a pincében a zöldséges rekeszemben egy kb. nyolcad db kelkáposztát (húsleveshez vettem), ami erősen fonnyadásnak indult, de a torzsája felől kinőtt belőle egy növényke. :-O  Lefotóztam, de most nem találom a gépet, vmelyik kedves családtagom elvitte magával.

Hirtelenjében elültettem, kíváncsiságból. Szerintetek mi lesz belőle? :-)

CBNora Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1696
Nem fognak a friss léevelek elfonnyadni?
Előzmény: il1321 (1695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!