Keresés

Részletes keresés

Callie Creative Commons License 2010.07.02 0 0 1179
Viszont a legnagyobb fizikusok közül sokan igenis szerették és tájékozottak voltak benne - Heisenberg, Schrödinger, Bohr, Einstein, Weizsacker, Penrose, de Newton, Leibniz vagy említsük Machot és Kantot?
Előzmény: Aurora11 (1177)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1178

Szerintem a sötét anyag egy elenyészően pici részét magyarázhatjuk a neutrinokkal és a gravitonokkal (gravitonokkal még sokkal kisebb részét, mint neutrinokkal). A döntő többségről azt gondolják, hogy a legkönnyebb szuperszimmetrikus partner részecske (aminek nagy tömege van a szuperszimmetria explicit sérülése miatt).

http://scientia2.blog.hu/2009/11/28/sotet_anyag_amp_sotet_energia

http://arxiv.org/abs/1003.3648

Előzmény: Angelica Archangelica (1173)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1177

Szia Angelika!

Nagyon örülök ennek! Mert a tudósok többsége nem nagyon szeretik a filozófiát.

Előzmény: Angelica Archangelica (1172)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1176
Planck-TÖMEG:
A tömeg természetes egysége:
az a tömeg, aminek Schwarzschild-sugara=Compton-hullámhossz/pí:

mp=négyzetgyök(h-vonás*c/G)=1,22*10^19 GeV/c^2=2,176*10^-8 kg.

Redukált Planck-tömeg:

négyzetgyök(h-vonás*c/8pí*G)=4,34 mikrogramm, ami kb. egy bolha tömegével egyenértékű:))

A Planck-tömeg olyan fekete lyuk tömege, amely Schwazrschild-sugarának pí-szerese a Compton-hullámhossz. Az ilyen fekete lyuk sugara:

Planck-HOSSZ:

lp=négyzetgyök(h-vonás*G/c^3)=1,616*10^-35 méter.

A megfigyelhető Univerzum sugara a Planck-hossz 1,2*10^62-szerese.

A hosszúságot nem lehet a Planck-hossznál nagyobb pontossággal mérni, lévén, hogy a kvantumgravitáció elmélet szerint a tér és az idő fogalma értelmét veszti a Planck-hossznál kisebb távolság esetén, illetve a Planck-időnél rövidebb időtartam esetén. Következésképpen az energia kvantálása jelenlegi tudásunk szerint azt vonja maga után, hogy a tér és az idő is kvantált.

Planck-IDŐ:
Az idp természetes egysége. Ugyan nem tekinthető a Planck-idő automatikusan az idő kvantumának, de ennél kisebb időintervallumban nem lehet különbséget tenni az Univerzum előző és következő állapota között.

tp=négyzetgyök(h-vonás*G/c^5)=5,39*10^-44 s.

A fotonnak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megtehessen egy Planck-hossznyi utat. Az Univerzum várható élettartama kb. a Planck-idő 8*10^60-szorosa.

Planck-TÖLTÉS:
A töltés természetes egysége:

qp=négyzetgyök(4pí*eo*h-vonás*c)=négyzetgyök(2c*h*eo)=
=e/négyzetgyök(alfa)=1,875*10^-18 C

ahol (illetve a fenti képletekben):
c=fénysebesség
h=Planck-állandó
h-vonás=redukált Planck-állandó, illetve Dirac-állandó
G=gravitációs állandó
eo=a szabad tér permittivitása
e=az elemi töltés
alfa=a finomszerkezeti állandó: 137,0359^-1

Planck-ENERGIA:
Az energia természetes egysége:

Ep=négyzetgyök(h-vonás*c^5/G)=1,956*10^9 J=1,22*10^19 GeV=0,543 MWh

A Planck-energia egyenértékű egy átlagember 12 heti villamosenergia fogyasztásával.

Redukált Planck-energia:

négyzetgyök(h-vonás*c^5/8pí*G)=0,39*10^9 J=2,43*10^18 GeV.

Planck-HŐMÉRSÉKLET:
A hőmérséklet természetes egysége. A Planck-hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletről nincs értelme beszélni: ezen a hőmérsékleten "párolognak el" elméletileg a fekete lyukak, illetve erről a hőmérsékletről kezdett hűlni az Univerzum jelenlegi tudásunk szerint.

Tp=mp*c^2/k=négyzetgyök(h-vonás*c^5/G*k^2)=1,416*10^32 K,

ahol k=Boltzman-állandó.

Planck-IMPULZUS:
Az impulzus természetes egysége:

Pp=mp*c=h-vonás/c*tp=négyzetgyök(h-vonás*c^3/G)=6,524 kg*m/s

A Planck-impulzus egyenértékű egy könnyű táskával sétáló ember táskájának impulzusával.

Planck-ERŐ:
A Planck-impulzus és a Planck-idő hányadosa:

Fp=mp*c/tp=c^4/G=1,21*10^44 N

A Planck-erő nem más, mint az elektromágneses energia és a gravitációs hossz hányadosa, tehát benne foglaltatik Einstein tömeget körülvevő gravitációs mezőt leíró egyenleteiben is:

Gműnű=8pí*(G/c^4)*Tműnű,

ahol:
Gműnű=Einstein-tenzor
Tműnű=energia-impulzus tenzor

Planck-SŰRŰSÉG:
A sűrűség természetes egysége:

rhop=c^5/(h-vonás*G^2)=5,1*10^96 kg/m^3

Planck-NYOMÁS:
A nyomás természetes egysége:

Pp=Fp/l^2p=c^7/(h-vonás*G^2)=4.63*10^113 Pa

Planck-TELJESÍTMÉNY: c^5/G

A Planck-energia és a Planck-idő hányadosa, értéke: 3,628*10^52 W. Ez óriási teljesítmény: az észlelhető legfényesebb jelenségek: pl. gamma-viharok teljesítménye is messze elmarad tőle, csupán 10^45 W, tehát a Planck-teljesítmény tízmilliomod része!
Előzmény: Első Polgár (1175)
Első Polgár Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1175
Sziasztok,

valamelyik topikban magyaráztátok nekem a Planck hosszat, energiát, időt, stb.
Nem vagyok benne biztos, hogy helyesen értelmezem, de ezek a legkisebb energiát, időt, hosszat jelentik én úgy értelmezem. Igaz ez?
És jelent e ez korlátot a fotonok energiájára, illetve hullámhosszára?

Ez ugye az elektromágneses sugárzásra is felső limitet adna, ami azt jelentené, hogy egy bizonyos hőmérséklet felett, a test alig tud sugárzással hőt leadni
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1174
Én meg a zenével voltam ugyanígy: kisiskolás koromban elvégeztem a zenei általános iskolát, aztán gimiben már nem folytattam, és nem zenei pályára mentem tovább, hanem fizika szakra. Aztán első munkahelyemen csupa zeneszerető, zeneértő, hangversenyre járó kollégáim voltak, akiknek gyermekei közül többen is lettek zongoraművészek. Meg akkor ment az Isaura is, amely filmre két okból figyeltem fel úgy is, hogy akkor sem szoktam tévézni: éppen akkor mentem be a Szüleim szobájába, amikor a Commendador így szidta Leonciót: "Hol a fizikusi diplomád? Elherdáltad apád vagyonát!":)), Isaura meg eközben éppen zongorázott:)) Aztán autodidakta módon folytattam tovább a zongoratanulást, jelentkeztem a zongoratanári szakra, de "csak" zenei érettségi lett belőle, akkor 24 éves voltam......
Előzmény: Törölt nick (1171)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1173
Szerinted nem lehetséges, hogy a sötét energia gravitonokból áll?
Előzmény: Aurora11 (1170)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1172
A tudományfilozófia nekem is kedvenc tárgyam volt, kedvenc tudományfilozófiai könyvem Paul Feyerabend A módszer ellen című könyve. Ezt Mindenkinek ajánlom elolvasásra!
Előzmény: Aurora11 (1170)
Aurora11 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1170

Szia Mindentudásegyeteme!

Ez nagyon nehéz dolog. Sokszor nagyon szép elméletek is megdölnek amiatt, hogy a kísérleti adatokat nem adják vissza helyesen. A Higgs bozonok elmélete akkor dől el, amikor ki lehet jelenteni, hogy megtalálták, vagy azt, ogy sohasem fogják megtalálni. Amúgy elméleti szinten jó a dolog.

A sötét energiát kényszerűségből kellett bevezetni, mert a mérési eredmények nem egyeznek meg a jelenlegi asztrofizikai elméletekkel. Vagyis a jövőben majd megtalálják ennek az okát. De ilyen rejtélyek a fizikában mindig is voltak a történelem. Gondolj csak a hőanyagra, vagy az éterre, stb.

"Emailen küldöm a jobb változatot, amit a moderáció véletlenül kitörölt "

Ok, rendben! Amúgy ,hogy megy a filozófia tanulása? Vizsgáid, hogy sikerültek? Tudományfilozófiát tanultok, vagy pedig vegyítve minden félét? Egyik kedves lány barátom is filozófusnak tanul.

Előzmény: Törölt nick (1168)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.29 0 0 1167

Szia Angelika!

Én is hiszek abban, hogy a Higgs mechanizmust meg fogják találni. Esetleg azt el tudom képzelni, hogy sokkal több Higgs bozon van, mint ahogy eredetileg gondolták. A természet mindig változatosabb modellel rendelkezik, mint ahogy először le szeretnék írni.

Előzmény: Angelica Archangelica (1166)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.29 0 0 1166
Ha bizonyított lenne pl. a "Higgs-bozon elméletről", hogy áltudomány, akkor nem fektettek volna ennyi pénzt és munkaerőt az LHC megépítésébe..... Szóval, szerintem nagyon is jól tudják, hogy mit keresenek......
Előzmény: Aurora11 (1165)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1165

Szia!

"a hozzájuk körített jobbára téves fizikai elméletekről (szuperhúr elmélet, graviton elmélet, Higgs-bozon elmélet). "

Jelenleg nem bizonyítottak, hogy tévesek lennének.

"Ellenben azt meg merem kockáztatni, hogy a szuperhúr és brán elméletek áltudományosságát ez az elmélet kompenzálja és megpróbálja a fizika anomáliáit végérvényesen mellőzni."

Nincs bizonyítva, hogy áltudomány lenne.

Egyszer jó lenne találkoznunk, beszélgetni.

Előzmény: Törölt nick (1162)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.27 0 0 1164

Szia!

Igen, új emailcímet kellett csinálnom. jozsocs@gmail.com

Előzmény: Törölt nick (1163)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 1161
És tetszenek?
Előzmény: Angelica Archangelica (1160)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.26 0 0 1160
Kösz, a pdf-eket már meg tudom nyitni.....
Előzmény: Aurora11 (1157)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 1159
A Cserti oldalán a Teaching-ra kell rámenni, ami felül van a sok lehetőség között. Utána lehet megtalálni a jegyzetet.
Előzmény: Aurora11 (1157)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 1158

Kaotikus mechanikát szerintem nagyon érdemes felvenni!:P Slíz Juditnak nagyon sokat segített, mert a csillagászat tele van káosszal.

"Meg az sem mindegy, hogy mikor vannak az órák, mert munkahelyi okok miatt nem minden időpont alkalmas számomra, főleg hogy győri vagyok....."

Ha nem tudnál bejönni, akkor is átküldeném Neked a jegyzetet. Illetve ajánlom még Tél-Grúz:Kaotikus dinamika című könyvét is.

Előzmény: Angelica Archangelica (1156)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 1157

Ha a Cserti József oldala jött be, akkor nála

http://www.complex.elte.hu/~cserti/

oldalon

"Szépfalusy Péter, Tél Tamás, Kondor Imre: Statisztikus fizika (jegyzet kézirata, szerkesztés alatt)"

pdf-jeit probáld megnyitni. Ebben vannak a statfiz jegyzetek.

Előzmény: Angelica Archangelica (1156)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.25 0 0 1156
Statisztikus fizikát már tanultunk a fizika szakon, de azért kösz az erről szóló anyagokat! Csak sajnos, nem tudtam őket megnyitni, mert MHTML dokumentumok. Talán az MHTML dokumentumok megnyitásához valami külön programra van szükség?
A kaotikus mechanikán még gondolkodom. Égi mechanikából dióhéjban foglalkoztunk a kaotikus mozgás problémájával, de nem tudom igazándiból, hogy miről is szól a kaotikus mechanika. Pl. mennyi benne az égi mechanika.....
Meg az sem mindegy, hogy mikor vannak az órák, mert munkahelyi okok miatt nem minden időpont alkalmas számomra, főleg hogy győri vagyok.....
Előzmény: Aurora11 (1152)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 1155

Szia!

Igen, rendben. Lehetne inkább délután háromkor? Esetleg akkor az Árpádhídi buszpályaudvaron találkozhatnánk és ott majd kitalálunk valamit. :) Holnap délelőtt felhívlak.

Előzmény: dr.Akula úr (1154)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.06.25 0 0 1154
szia,

sajna nem tudlak elérni, nem lesz internetem, de szívesen találkoznék veled, legyen az, hogy fölhívsz, és megmondod, hogy hol fogsz várni rám. Tőlem olyan helyet jelölsz meg, amilyet csak akarsz, bár most már nem vagyok kolis, hiszen Pilisborosjenőn lakom, így legésszerűbb megoldásként egy kényelmes parkot mondanék.

a számom: +36 30 368 5564

(vagy 06 30 368 5564)
Előzmény: Aurora11 (1151)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1153
Nagyon rendes Tőled, hogy segítesz Nekik!
Előzmény: Angelica Archangelica (1150)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1152

Kedves Anikó!

nagyon sokféle van, de én csak kettőről tudok. Az egyik a statfiz szeminárium, a másik a térelmélet szeminárium. De jövő félévben fog sztochasztikus folyamatok specit tartani. Ha fel tudnád venni, akkor lenne közös óránk.:) Nincs kedved a következő félévben felvenni Tél Tamás Kaotikus mechanika című tantárgyat?:P  Kaotikus mechanika I. kollokvium Gruiz; Tél; 2 2/h 1

E

fftn9e16/1

Előzmény: Angelica Archangelica (1149)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1151

Kedves dr. Akula!

Szombaton 10-jor jó lenne találkoznunk Nálad? Odajönnék. Az a baj, hogy mi otthon nagyon sűrűn vagyunk a szüleimmel. De esetleg, átmehetnénk a hídon, és benézhetnénk az Eltére. Az egyetem ilyenkor hatig nyitva van, és vannak szabad termek táblákkal ,és tudnék a táblára írni képleteket.

Előzmény: dr.Akula úr (1148)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1150
Sajnos, Szüleim már NEM fiatalok, és Mindketten magas vérnyomásban szenvednek, főleg Anyu, aki örül, ha 170 alá megy a szisztolés értéke, ezért nem akarom semmivel sem terhelni Őt, éppen elég lehet Neki, hogy Ő főz!
Előzmény: Aurora11 (1146)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1149
Györgyi Géza nekünk még nem tartott órákat. Milyen kurzusokat lehet Nála felvenni?
Előzmény: Aurora11 (1147)
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1148
Hú, ez nagyon érdekes, s bizony hibáztál, hogy megmutattad, mert jellemző rám, hogy mindent tudni akarok, amit nem értek, tehát csak rád vár a feladat, hogy mondj egy napot jún. 25, 26, 27-dike között, amikor találkozhatunk, ha akarod, felkereslek én, és elmondod a lényeget. Felszínes ismeretéhségem tökéletesen el lesz nyomva :)
Bocs, hogy ilyen erőszakos vagyok, de azt tapasztaltam, hogy 10szer hatékonyabban tudok úgy tanulni, ha felkeresem a hozzáértő, bennfentes személyeket. Az utazás megéri, mert közben is frissül a vérkeringés, és jobban tudok figyelni, így szoktam elmagyaráztatni doktori témákat is, és alkotóik mindig lépre mennek, és segítenek, ráadásul örömmel. :)
Előzmény: Aurora11 (1143)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 1147

"Jó Neked, hogy olyan tanárod van, aki ennyit foglalkozik Veled, hogy este 11-ig képes a Te prezentációd sikeressége végett túlórázni!:)) Nekem sajnos, ilyen önfeláldozó tanáraim egyik szakon sem voltak! "

Györgyi Gézánál szerintem csillagászok is vehetnek fel szemináriumot. Mindenképp érdemes Nála felvenni ilyen órákat.:)

"Olyan volt, aki az "Úton a szupernehéz elemek felé" című fakultatív kurzust reggel 7-kor tartotta (éppen ezért csak ketten jártunk az egész évfolyamból e kurzusra), meg olyan tanárunk is volt, aki reggel 7-kor íratta a ZH-kat, hogy ne az előadások, és ne a gyakorlatok idején kelljen írni, tehát, hogy az előadásokat és a gyakorlatokat is meg tudja tartani, de mindenki utálta e "hajnali" ZH-kat:)) "

Ez nem tisztességes. Középiskolában az osztályfőnököm volt olyan, hogy osztályfőnöki órákat arra használta fel, hogy bepótolja az elmaradt matek órákat. Mert ő matektanár volt, de ő nem tanította, csak megutáltatta a matekot. Persze egyetemen már megszerettem a matekot.:)

"Én sem szerettem, mert előtte mindig hasmenésem volt, mert a hajnali órákban ZH nélkül is "irritálnak" a beleim......"

Annál nincs rosszabb, mint ha suliban jönnek elő ezek a dolgok.

Előzmény: Angelica Archangelica (1145)
Aurora11 Creative Commons License 2010.06.22 0 0 1146

Szia Angelika!

Igen, nagyon sűrű lesz. Sokat kell tanulnom, rengeteg időbe telik.

"Igaz, hogy már hajnali 3-kor felkelek, de a hajnali órákat nem tanulással szoktam tölteni, hanem különféle (nem zajos) házimunkákkal: pl. a vacsora utáni edényeket is ilyenkor szoktam elmosogatni, mert este már ahhoz is túl fáradt vagyok, hogy elmosogassak magam után, így aztán olyan hamar 6 óra lesz, hogy észre sem veszem, akkor meg már indulnom kell dolgozni, mert messze lakom a munkahelyemtől......"

Mindent egyedül kell csinálnod? Ha vége van a vizsgaidőszaknak, akkor úgye több időd lesz pihenni.

Előzmény: Angelica Archangelica (1144)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.06.22 0 0 1145
Jó Neked, hogy olyan tanárod van, aki ennyit foglalkozik Veled, hogy este 11-ig képes a Te prezentációd sikeressége végett túlórázni!:)) Nekem sajnos, ilyen önfeláldozó tanáraim egyik szakon sem voltak! Olyan volt, aki az "Úton a szupernehéz elemek felé" című fakultatív kurzust reggel 7-kor tartotta (éppen ezért csak ketten jártunk az egész évfolyamból e kurzusra), meg olyan tanárunk is volt, aki reggel 7-kor íratta a ZH-kat, hogy ne az előadások, és ne a gyakorlatok idején kelljen írni, tehát, hogy az előadásokat és a gyakorlatokat is meg tudja tartani, de mindenki utálta e "hajnali" ZH-kat:)) Én sem szerettem, mert előtte mindig hasmenésem volt, mert a hajnali órákban ZH nélkül is "irritálnak" a beleim......
Előzmény: Aurora11 (1143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!