Kinek a pap... én speciel egy félórás kapálást kiheverek egy óra alatt, míg a három vödör víz kútból felhúzását, hátratrógerolását három nap alatt se.:(
Dehogynem. Az öregek azt mondták, hogy,egy kapálás, felér két kocsolással. Én csak azt jegyeztem meg, hogy lehetőleg ne közvetlen öntözés után kapáljunk. de kiegészítem. ha nem volt gazos a terület, és nem ragad a föld, akkor lehet utánna is:-)))->végső következtetés: mindent lehet mindenkor, legfeljebb nem jókor.
( ha csak locsolni akarok, akkor mehet akár sárosig a víz. Ha tudom, hogy utánna kapáni fogok, akkor csak annyira öntözök, hogy megduzzadjanak a szemcsék, fellazuljanak a rögök, vagy a cserepesedés puhuljon. Vagy ha sáros várok egy napot:-)))
Csak halkan jegyzem meg: ha locsolás előtt kapálsz, ez ugyanolyan, mintha kapálás után eső jön- > a gyomok egy része visszafakad. Ha locsolás után kapálsz, ezzel a talaj hajszálereit lezárod, kevesebb a párolgási veszteség, és puhább a talaj.
Szia mindenki! Végre kibújtak a már több mint egy hónapja szabadföldbe elvetett fűszermagok. Ígéretesen zöldül a kertem!!! :D A borsó óriásit nőtt. Azt hiszem, ha nem lesz eső ezekből a feketeségekből ott fent, akkor ma locsolás lesz. De előtte bekapálom őket.
Nekem is szépen kikeltek a bazsalikomok. A szobában tartottam és csak spricceltem őket naponta. Most már szépek és szétültetve kint nyaralnak a kertben a paprikákkal, de ha hideg lesz az éjszaka még behozom őket.
A pestohoz nem késtél. A bazsalikomot vesd el most, a földje legyen nedves. Mivel a mag csírázásához fényre van szükség, ezeket a magokat csak éppen leheletnyire kell fedni, annyira, hogy a mag ne száradjon ki.
De te sokkal ügyesebb vagy, mint én. :-) Na meg - gondolom - a tapasztalat...
Kb. március elején vetettem, és jó darabig még bent volt a lakásban. Ennek ellenére megmaradt a két sziklevél + két pici rendes levél szinten, és hetek óta semmi fejlődés. :-O Szerintem erre már +-et vethetek... Érdekes módon mindkét fajta bazsalikom ugyanezt produkálta. :-(
Én is pesto miatt "termelnék" rendes mennyiségeket. :-)
Bazsalikomot én januártól három hetente vetem balkonládába. Az eleje már virágzik. (amit nem legeltünk le) Üvegházban április eleje óta kint van. Ha nem lesz hidegebb, már megússza a kiültetést, esetleg fölülről, éjszakára, levágott aljú vizespalackkal le lehet takarni. A vettet ketté lehet osztani, átültetheted. A bazsalikom is szereti, ha nedves a töve mindíg. Ablakpárkányon belül lehet tartani, mindíg kéznél van. Én kipalántázásra szabadba pénteken vetettem ládába, most kb fél centisek. Ezek mennek a szabadföldi paradicsom, uborka, kelkáposzta közé védőnövénynek. Rovarkártevő riasztó hatásuk van. A leveleikből, meg pesto készül majd.
Néha nincs rá magyarázat. majoránna két éve szépen kelt, de mivel egymillió mag van egy zacsiba tavaly nem vettem újat. Nem is kelt ki egy sem. Ebben az éveben kísérletképpen ugyanazt a maradék magot vetettem háromévesen. és még több kelt ki, minrt ahány magot szórtam el. Tavasszal ugyanaz a friss paprika mag, ugyanabban a földben, ugyanolyan körülmények közöztt a harmadik vetésre kelt.
Tavaly ugyanebből a csomagból sűrű sor keletkezett. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy év alatt hirtelen elvesztette a csírázóképességét... Főleg, hogy a felirat szerint még szavatos.
A bazsalikomot szerintem korai volt elültetni - én is ezt tapasztalom. Pedig olyan védett teraszon van, ahol már-már trópusi meleg is szokott lenni. :-)
Tegnap vettem a Plusban egy cserép bazsalikomot, mert akciós volt :-) (99,-) - de persze otthon, ahogy kivettem a celofánból, dőlt jobbra-balra, csupa etiolált hajtás. :-( Viszont jó sűrű... Kiültetni még tuti nem lehet - szerintetek megpróbáljam nagyobb cserépbe tenni, esetleg kettéosztani?
Néha nem jók ezek a "gyári" magok. Az idén én is pofáraestem pár csomaggal: nem kelt ki sem a szamóca, sem a zeller, pedig a szomszédnéni, akinek a fóliája alá vittük, nagyon gyakorlott. Persze, az sem kizárt, hogy a virágládába rakott földemmel van a gond, habár ugyanott a szintén "gyári" paprika és paradicsom simán kikelt. Itthon meg hasonló módon vetett, csak szobában tartott magokból a sárga- és görögdinnye rendesen kikelt, de a metélőhagyma, a kukacvirág és a bazsalikom nem, de ezeknek nem volt ideális a hő és a pára sem.
Vegyél másik magot, más csomagolásút. Én márc. 18-án vetettem, és keresem a helyet, hogy hova ültessem át a rengeteg növénykét. Salátával már én is jártam úgy, hogy egy egész zacskóból lett 1 fej. Máskor meg nem győzőm ritkítani, és mindent ugyanúgy csinálok.
Március 15. körül vetettem a jégsalátát - kb. 3-4 db kelt ki, most úgy 3 cm-esek. Pedig igencsak sűrűn vetettem, szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy összesen ennyi keljen ki... :-(
Április legvégén más években is el lehet vetni a babot általában, idén meg pláne. Legalábbis felénk, a népszokás szerint. Fagyosszentek nemigen lesznek. A zöldbabot meg még előbb szokták, talán mert fagytűrőbb. Hétvégén már bújkált.
Nekem alig keltek ki a jégsalátáim, pedig locsoltam is őket. A babot én egy hete vetettem, és nálunk éjjel nem voltak fagyok. Akkor az is korán volt? Vethetem majd újra őket szerintetek?
Nálam a kerti munka még mindig csak a sűrűre sikeredett salátácskák huzigálásából áll (bár ez is inkább fürj-etetési célzattal, mint kertészkedésivel).
Kikukkantottam a kertbe, és úgy döntöttem, hogy eljött a kapálás ideje. Nem volt nagy eső, de rendesen eláztatott mindent, úgyhogy most vagy soha!!! :D
Úgy lehet tartani, mint a paradicsomot vagy a paprikát, csak érdemes korábban elvetni, mert lassan csírázik. Ezek saját gyűjtésű friss magból keltek, és több, mint egy hónap volt, mire elkezdett csírázni. 4 tövet átteletettem, kíváncsi vagyok, hogy korábban fog-e teremni. Valószínű, hogy sokkal több lesz rajtuk, mert már most jó nagy bokrok. Teleltetés előtt majdnem tövig visszavágtam, 5-10 °C között voltak télen, már amikor éppen kint hidegebb volt. Ezeket valószínűleg ki fogom ülteteni, és az idei magoncokból teleltetek át, ha érdemes. Mikor ültetted azt az áttelelt példányt? Furcsa, hogy tavaly még nem termett.