Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1593

Erröl még nem is hallottam, hogy fát levéltrágyáznak. Hagymásokat se szoktam, ezek kapnak összel rosszabb esetben gomba-, jobb esetben marhatrágyát. Tudod, az a rögeszmém, hogy összel fölásom az egész kertet az utolsó sarkáig, mert különben egy év alatt teljesen müvelhetetlenné válik.

Én csak a zöldséget gondoltam, vagy az epret, de eddig még sose próbáltam ki. Viszont Cserella vetetett velem Wuxalt a beteg Gardeniámra, úgyhogy most van otthon:-)

Előzmény: Flanell (1589)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1592

Az elszóródott tavalyi salátamagból már ilyen szépek vannak, jövő vasárnap meg akarom ebédelni őket.
Az átpalántázottak viszont még csak akkorák, mint a jobb alsó sarokban lévő.

Dughagyma.

Fokhagyma.

Elég nyavalyásnak néznek ki a hagymák az időjáráshoz képest, de tavaly ilyenkor még csak azt nézegettük, hogy kiengedett-e már a föld.

Tavalyi zőccség. Idén petrezselyemzöldnek hívják.
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1591
Persze, ásás is jó, csak ahhoz elég nagy a kerted, hogy jó szívvel nekiláss. :)
Az ásás mondjuk fellazít 20 centit, egy átlagosabb eke 40-et.
Ha ásod ősszel, akkor ne simítsd el, hagyd minél hantosabbra, annál jobban megdolgozza a fagy, annál jobban átszellőzik, és megtelik a talajt "megcsináló" baktériumokkal és hasonlókkal.

A kapát valóban nem köszörülni vagy reszelni kell, mert elkopik, nem lesz éltartó.
A kalapálás zömíti az anyagot, amivel legalábbis megduplázza az élettartamát.
Ehhez nem sokat értek, de valami olyasmi rémlik, hogy a kalapács éle kb. 45-75 fokot zárjon be a kapa élével. De legalábbis azt el kell kerülni, hogy párhuzamosak legyenek.
Előzmény: wattacukor (1577)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1590
Alapvetően a szárazság (f)okozza a csípősséget, mint a csalánnál és a hagymánál.
Előzmény: taffy (1587)
Flanell Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1589
Levéltrágyázni akkor lehet, mikor már rendes, kifejlett levelek vannak.
Én pl. Wuxalt használok.
Gyümölcsfákat asszem 6-8 alkalommal kellene évente, nekem átlag 2x jut eszembe évente, most legutóbb a hagymás virágokat (tulipán, nárcisz, stb.) szórtam be, jó sok tapadásfokozóval, ezek ugye évekig ugyanott vannak, alájuk nem tudok trágyát tenni.
Előzmény: taormina1 (1586)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1588
Én azt tapasztalom, hogy akkor csípösek, ha nagyon lassan nönek és sokáig maradnak a földben. sajnos velem is rendszeresen elöfordul:-(
Előzmény: taffy (1587)
taffy Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1587
Sziasztok,
ma megnéztem a retket és kb 1 cm-esek a gumók, egyet megkostoltam és nagyon csípős volt. Mi ennek az oka? Ugye ha megnőnek el fog múlni?
taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1586
Erröl a levéltrágyázásról én is szívesen hallanék. Ti szoktatok? Mit? Mivel? Mikor?
Gox Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1585

A segítségeteket kérném! Nagyon beleéltem magamat,hogy vetek piros lófogú kukoricát.Volt is egy hírdetés, próbálkoztam többször, de nem reagál.Még levelet is írtam neki.Ha valaki tudna eladni, vagy tudja hol lehet beszerezni, nagyon megköszönném.1,5 kg-ra lenne szükségem.

Most, hogy ilyen meleg van, katalogizáltam a magjaimat.Megyek elvetem a virágokat és füszereket, megnézem a permetezőt, hogy jó-e.5 literes kis magyar permetezőm van, vállon hordozható, kifejezetten női.Ezzel szoktam levéltrágyázni is.

tegnap kiültettem a levélzellert, és kiültettem az uborkapalántákat is.Hagytam bent is, mert nem lehet eltalálni. / egy kis izgalom kell!/

Voltam vetőmagboltban, nagyon szép babok vannak, karósak is.Majd lefotózom, csak most nincs battéria!

wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1584
Köszi a tippet!
Sajna ez itt nem olyan eccerű. A szomszéd faluban vettem és nem egy kifejezetten szakbolt, tuti hogy nem csinálják meg. Itt nálunk meg nincs ilyesmi. Legközelebb, ha ilyesmire vetemedek, akkor megkérdezem őket, hogy beüzemelik-e a szerszámot.
De már talán használhatóvá tettem ezzel a köszörűvel vagy fenővel vagy a fülemsetudjamivel. Belevertem 2 csavart, meg se rezzen a fej a nyélen. Úgyhogy tettrekész vagyok és nekiesek a kertnek. Ha mindenki úgy akarja!!! Ha nem, akkor is! :DD

EGyébként úgy látom, hogy nem tett nagy kárt a tegnapi nafürdőzés a palántáknak, most kaptak egy kis vizet a főddjükre aztán valami lájtosabb helyre kirakom őket.
Előzmény: Thor (1583)
Thor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1583
Nálunk a kertboltban - és gyanítom, ez általános dolog - ha ilyesmit veszel, 120 ft felárért felnyelezik, megszögelik, megélezik, mindent csinálnak neked vele, konyhakészen viheted haza. Szerintem vidd vissza, csinálják meg, gyorsabb és hatékonyabb lesz.
Előzmény: wattacukor (1579)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1582
Na én most elkezdtem kalapálni, de ez a görbülésen kívül semmire sem hajlandó. A reszelőt meg mint kiderült, a párom elvitte magával, A SZOMSZÉDOKTÓL MEG MÁR UTÁLOK KUNYERÁLNI! Hogy üssem ezt a szerencsétlen kapát, hogy éle legyen??
wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1581
Nekem a párom aszonta, hogy nyél nélkül könnyebb megreszelni meg minden, meg van itt valami köszörű, azzal akarja megizélgetni az élét, dehát én addig nem várok míg hazatéved. Inkább megreszelem, lesz ami lesz, mert VETNI AKAROK!!!! :))
Aztat is mondta, hogy csak az egyik felét kell reszelgetni a későbbiekben is. Szerintem nyéllel is megoldható.
Előzmény: nyúbi (1580)
nyúbi Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1580
Az ásóvilla tényleg csak mint az ásót kell használni, nem átforgatja, csak fellazítja a földet (egyes irányzatok szerint nem is jó átforgatni de ezt a gyakorlat igazolja inkább)
Kapa: én inkább kalapálom, de rendszeresen. Szerintem a mechanikai hatásra felkeményedik és éle is tartósabb, véknyabb, míg a reszelésről (már a kapa esetén :) azt gondolom, hogy az élét vesztett zserszámot csak fogyasztom, soha olyan véknyat mint egy kés nem tudok elérni, egyszer lehet csak nyelezés előtt reszelni, vagy élezéskor mindig leszedik?
Előzmény: wattacukor (1579)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1579
Ja, és a legjobbat még nem is mondtam. (Ritkán írok, de akkor nagyon!!! :D ) Vettem egy kapát, hogymajdénakkor nekiesek itt mindennek. Az még hagyján, hogy nincs összeszerelve a nyéllel, nem is baj, mert van bevágás a nyélen, lehet ékelni. Nade meg is kell reszelni!!!! Hát a fene se gondolta. Azt tudom, hogy néha kell rajta reszelni hogy legyen éle, de hogy eleve így adják él nélkül, ezt nem gondoltam volna. Néztem én hogy nagyon tompa... fel lettem homálosítva, hogy ezt bizony reszelni kell kőkeményen. Addig bele se tegyem a nyélbe, mert anélkül könnyebb. Hátezolyanizédolog!!!!
wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1578
Aztán van itt még valami. Hallottam én már ezt az ásóvillát, de még nem használtam. Ugyanúgy kell használni mint az ásót? GYakorlatilag kézi eke? :))) Képet láttam róla, de hogy hogy műxik... csak így tudom elképzelni
wattacukor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1577
Hűha.... én azt hittem, hogy a rota az nem darabolja fel ennyire... mondjuk lehetett volna megint ennyi eszem, hogy nem véletlen híjják kapának :-/ A kertbe nemigen tud bejönni traktor szántani, max a szomszéd felől kerítésbontással. De ha simán csak felásom ásóval jó mélyen, az is jó, nem? Akkor tavasszal rota és lesz egy nagyon frankó földem. Ajaj. Naháthogyénmilyentudotlonvagyok :(
Flanell Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1576
Ha ősszel rotálsz, akkor olyan szép sima földet kapsz, hogy nem lesz mit szétfagyasztani. Én is a szántást javaslom, akkor a mélyebb réteg is élővé válik, ha átszellőzik, és elkeveredik a felső humuszosabb réteggel.
Nálunk szántás után, főleg szárazabb ősz esetén, akkora hantok vannak, mint egy Junoszty tévé, a kutya el tud bújni közöttük. Aztán tavaszra kicsit hullámos marad ugyan, de nagyon jó morzsalékos lesz. Ekkor nekimegyek a rotával, és szépen elsimítom.

IL-nek más a véleménye, ő csak a felső pár centit műveli, de neki szerintem másfajta a földje, és tud gyakran locsolni.
Mindenesetre, ha már nincs szántva idén, akkor így, ahogy van, mehet bele minden, valami így is csak lesz belőle.
Előzmény: wattacukor (1572)
nyúbi Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1575
A település Sárrétudvari (itt építkezünk), Debrecentől 50km-re (itt lakunk jelenleg)
A szántást részesítem előnyben, mert hatékony és a telek nagy, ezért rotálni csak szükség esetén, de nagyon jó az ásóvilla. Mivel a boltit gyengének tartottam ebbe a kötött talajba, 8-cas betonvasból hegesztettem egy 4-ágút, ezt egy csőre, ebbe a nyelet
A tél egyébként tényleg szétfagyasztja, olyan lesz tőle, mint a zsemlemorzsa, de a tavaszi szántást nagyon el kell találni!
Előzmény: wattacukor (1574)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1574
Ti is itt laktok a Mátrában, vagy felétek is ilyen a talaj?? :D

Akkor ezexerint nem rossz az ötlet. MÁr csak alaposan bele kell ékelni a nyelet a fejbe és már lehet is kapálni. :) Borsót tervezek oda én is, úgyhogy remélem, nálam is porhanyósabb lesz a föld.

Amióta így jártatok, ősszel berotáljátok a földet? Tényleg segít rajta a tél és szétfagyasztja?
Előzmény: nyúbi (1573)
nyúbi Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1573
Jó keményre száradós vályogos talajunk van. Tavaly jártunk így, mint te, amikor apósom megszántotta, de a tárcsázás mindig lemaradt, majd jó keményre száradtak a rögök. Jött a tavasz, belocsoltam két nap alaposan, majd rotáltuk, gereblyével széthúztuk, más kemény területen pedig egyszerűen csak a sort kapáltam fel, ahová vetni akartunk (borsó, cékla jött ide). Az érdekes, hogy a borsó után olyan puha és morzsalékonyos volt a talaj, mintha profin elő lett volna készítve tavasszal.
Előzmény: wattacukor (1572)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1572
Namostaztán adtam a palántáknak. Kiraktam őket a tűző napra... szegények, elterültek. De már árnyékban vannak, talán nem kaptak napszúrást.

Szerintetek ha nem ásom fel a talajt, csak megkapálom a tetejét amennyire bírom és abba vetek, akkor abból lesz valami? Iszonyat kemény, úgyhogy abban maradtam/tunk, hogy ősszel rotálunk valahogy, szétfagyasztjuk a rögöket a jó kis télllel, aztán tavasszal újra rota vagy ásás ésakkor majd jó lesz. Átmenetinek elég lesz a sima kapálás?
Mellesleg vadiúj kapám van, szép zűd, remélhetőleg hamar lekopik rulla a festék! :D Nem mintha annyi gazt kívánnék magamnak...
Flanell Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1571
A hónapos retek most vetve szerintem is garantáltan felmagzik. Csak rövid nappalok idején növeli a gumóját. Soxor kipróbáltam már.
Ha van mag, amit nem sajnál az ember, akkor azért meg lehet próbálni, pár darab talán ehető minőségű lesz.
Majd szeptemberben újra rövid nappalok lesznek, akkor lehet ismét vetni.
Hawk T Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1570
Köszönöm.
Előzmény: il1321 (1567)
CBNora Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1569
Mi Jánosnapi retket szoktunk későbbre vetni. Lassabban fejlődik, mint a hónapos, akkor is később lesz, ha egyszerre vetjük. Nyáron aztán inkább lemondunk a retekről, mert szabadföldben mindig gusztustalanul kukacos lett. Újabban fátyolfólia alatt tartjuk, így nem férnek hozzá a legyek. A permetezéstől és a talajfertőtlenítéstől tartózkodunk, így nem is kell. Nyáron viszont így már melegük lenne. A téli retek már szabadon van, azt későn szedem fel, addigra kiköltöznek a kukacok.
Előzmény: taormina1 (1562)
il1321 Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1568
:-))))))
Előzmény: wattacukor (1566)
il1321 Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1567
Két változat lehetséges. 1. A májusi fagyok után, akkor biztos az eredmény. 2. Áprilisban szent György napig, amikor az idő jobbra fordul, pl mint most. Ekkor a palánták legyökeresednek, megerősödve élik át a lehetséges lehülést, és azt könnyen kiheverik. Lehet részletekben, a koraiakat most, majd a többit a fagyok után. Az eltenni való befőzési paradicsomok úgyis ráérnek. A San MArzanók nekem még 5 centisek. Én hétvégére tervezem a koraiak kiültetését, és vékony fóliával takarom.
Előzmény: Hawk T (1564)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1566
megyek hozzád növénynek... hmmmmmm

Hogy nekem nem lesznek ilye csodapalántáim, az hótbiztos!!!
Előzmény: il1321 (1565)
il1321 Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1565

A bolha szereti az összes keresztesvirázatú növényt. (retekfélék, káposztafélék, mustár) ezért azokat is érdemes nedvesen tartani, a talajt mulcsozni, hogy ne tudjanak felugrani a növényre.

Helyzetjelentés a hétvégéről.

virágozni kezd a paprika.

talán látszanak a kikelt répa, hagyma petrezselyem sorok.

a paradicsomok hétvégén mennek ki a szabadba. Eleinte vékony fóliával takarom.
Hawk T Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1564
Sziasztok

A paradicsomot mikor lehet kiültetni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!