Kattints rá Il1321 valamelyik hozzászólásánál a nickjére, akkor bejön az adatlapja, ott a Hozzászólásaira katt, és ha kiválasztod ennek a topicnak a nevét, akkor eszméletlen sok infót találsz a növénytársításokról. Ráadásul ezek mind a saját, hazai tapasztalataira épülnek, így a mi éghajlatunk alatt is műxenek.
Nálunk is ESETT vééééégre:))) Bár egy esetből még nem lehet statisztikát készíteni, de lehetséges, hogy ha velem álmodsz, akkor eső lesz? :))) Gyerekkoromban volt olyan babona, hogy halottal álmodni esőt jelent, meg van olyan mondás, hogy akinek halálhírét keltik életében, az sokáig fog élni. Ha ezeket összeadom, akkor az jön ki belőle, hogy ha esik az eső, akkor sokáig fogok élni, már csak azért is, mert nem üt meg a guta a csontszáraz kertem látványától.:)))
kert* és a többi északi kertgazdák, sajnálom, ami veletek történt! A különbség az köztetek és köztünk, alföldiek között, hogy mi a lassú pusztulást nézzük végig, tehetetlenül. Bár az éjszaka esett, most is lóg az eső lába, ahogy mifelénk mondják.
Én a szakirodalmat próbálom beszerezni, nem sok sikerrel. Az Antikvarium.hu-n böngésztem, Gertrud Francktól találtam két könyvet ( Öngyógyító kiskert, Növénytársítás az öngyógyító veteményesben ). A baj az, hogy csak előjegyezhető. Mi ( Jász-Nagykun Szolnok ) hónapok óta most látunk először esőt. Ahogy jóapám mondta volt, olyan csendes, áztató eső. Ha igy esne egy hétig, még érnénk is vele valamit.
Én a biofüzetek sorozatban/szintén 80-as évek beli/ a gumós köményről csak annyit olvastam, hogy a karósbab és paradicsom társítást nem szereti. Minden esetre egy tövet elástunk a szomszéd burgonyaveteményénél. Kíváncsi vagyok eltűnnek-e a krumplibogarak?
Itt végülis nem esett, csak pár csepp, de az el is tűnt, fél óra múlva nyoma sem volt. Innen 25 km-re Gyöngyösön állítólag olyan zuhi volt hogy na! Így jártunk... Tiszta borulat volt egész nap, este is, úgyhogy remélem, jut nekünk is az országosból. :)
Milyen jól belejöttél a gazdálkodásba!Lesz is mindened, ha az időjárás is úgy alakul.
A krumpli nálam is elfagyott kicsit, de érdekes, hogy a korai fajta, ami nagyobb mint a tárolási, az kevésbé.Szerencsére a fagy előtt 2 nappal feltöltögettem.Ma estefelé vetettem szárazbabot, bokrosat.Holnap készülök kukoricát vetni hagyományosan.2 szem kukorica és 3-4 szem futóbab egy kapavágás alá.
Felétek esik már az eső?---Itt /Komárom/ délelőtt volt pár csepp, aztán időnként sütött a nap is.
Nagyon sajnálom azokat az embereket, akiknek lefagytak a gyümölcsösei.Lehet vele dolgozni, bevétel meg 0.
Van egy rész a kertemben, ahol tavaly gödör volt, visszaszórtam bele a vályogot, elvileg ez lesz majd a kaszálóm. Hát ez most hirtelen dugig lett kaporral. Álmok: igen, hiszek abban, hogy a tudatalattink így (is) üzenhet nekünk. Ha rólam álmodtál, akkor ez egyrészt rólad szól, másrészt meg arról, hogy rólam milyen benyomásaid támadtak. Hétfőre virradóra én is álmodtam valami rémesen bonyolult történetet, de csak arra emlékeztem ébredéskor, hogy nagyon érdekes és bonyolult volt, de ezenkívül még egy halvány kis részletre sem. Egyébként meg lyukas az oldalam a kíváncsiságtól, hogy mit álmodtál.:)))
Képzeld, veled álmodtam iccaka (a veteményeshez semmi köze sem volt!) Te hiszel az álmokban? :))
Vetettem kukoricát, karalábét, kelkáposztát, és felfedeztem paradicsomokat meg néhány szál kaprot. A tökök igenigen nődöznek, lassan helyet kéne nekik találnom...
Szétültettem a salátáimat, bazisok volt, nem is gondoltam!!! Most meg várom az esőt. A szél már beindult meg már volt kb 3 csepp is, de aztán kisütött a nap... most megint be van borulva. Reméljük a legjobbakat! :D
A diófa nálunk is elfagyott, igaz, nincs még egy méter magas se szegény... a szőlők közül is egy-kettő megviselődött, viszont a sárgabarack egész jól néz ki.
Nekem van. Élnek léteznek, amíg szét nem nyomom őket... Bár észrevehető, hogy máshova került a krumpli, mint tavaly és nem annyi van. A másik pedig, hogy van két holland hibrid is, amit nem szeretnek annyira. Majd kapnak vegyszert is, ha nagyon sok lesz belőlük. Addig marad a manuális megoldás. A gumós köménnyel nekem nincs tapasztalatom, de a saláta retek kombináció nagyon jól érzi magát. Van nekem egy bibliám. Egy német nő írta még a 80's években, akkor le is fordították magyarra. Ebben közel az összes konyhakerti növény le van írva, hogy milyen szomszédságban érzi jól magát és minek a közelébe ne vessük. Jó könyv. :)
Vettem egy nagyon okos kis egyszerű szerkezetet, ami annyira szétporlasztja a vizet, hogy finomabb lesz, mint az eső... :) Egyszerre egy olyan 25-30 m2 területet tud beteríteni. 10-20 percig (földszárazság függvényében) ott marad, aztán arréb húzom és kész :)
Krumlibogárral hogy álltok? Nálam tavaly június óta nincs, pedig nem vegyszereztem, addig is csak összeszedtem őket, meg a petével lerakott leveleket. Tavaly vetettem gumós édesköményt, aminek sora szépen kikelt, kitelelt, most is szép zöld. Arra gondolok talán ez tartja távol a Colorado bogarakat? Van valakinek ilyen tapasztalata? üdv. manh
"A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul, csupán északkeleten lehet még néhol gyenge fagy." Országos előrejelzés Úgyhogy még várok a paprika-paradicsom-palántákkal.
Nálunk sajnos nagyon erősen támad a tafrinás levélfodrosodás a barackfákon, és a monilia is, amik ellen mi permeteztünk. Levélfodrosodás tavaly csak néhány levelet érintett, idén a fák tragikusan néznek ki. De amennyire tudom jó esetben a termés megmarad, csak ledobja a beteg leveleket és utána hoz egészségeseket.
Ilyen szárazságban lehet monilia? Én azt hittem, a gombáknak nyirkos idő kell, úgyhogy bár megvettem a permetezőszert, de nem használtam. A télen (vagy mikor) a Dunántúlon voltak a nagy szélviharok, mi abból kimaradtunk itt északon, hát most itt az ellentételezés. Amúgy megmondta a 81 éves szomszédnénim is még tavaly, hogy a mezőgazdaság abszolút kiszámíthatatlan, nem érdemes semmin se csodálkozni, vagy bánkódni. Ha meg nagyon itt a 7 szűk esztendő, hát majd varrunk színes kabátot és felcsapunk álomfejtőnek. Úgy bánkódom a krumplin, mintha volna jelentősége, hogy kifagyott. Jó, ha két kilót megeszek egy évben. De szép látvány volt. Viszont a csicsókát nézegethetem, az gyönyörű.:)
Itt is a szomszédom krumplija egy hete lefagyot, már kezdet újra zöldülni .erre kapott még egy kegyelemdöfést a temészet felelőstől. 4-5 centis levelek voltak a szőlőn látszottak a fürtök mos meg tiszta fekete és száraz az egész egy töke nem maradt épségben.
Sajnálom a kertjeiteket. Nálam csak a krumpli fagyott el immár másodjára, meg néhány paradicsom (csak a manó), más megúszta. A vetéseket lehet pótolni, de a fák, bogyósok nem heverik ki.:-(((
Ez vakond, mert a járatok vastagabbak, mint a pocoké. Felszín alatt azért dúr, mert nedves a talaj, de jellemzőek a szabályos vakonddúrások. A fehér golyókat én is bevetettem, de kiröhögi.
Köszönöm a részvétet de eddig ilyen pusztítást még nem láttam. A paradicsom palántákat már lehetett volna kifelé ültetni erre tiszta fekete lett a bezárt fóliába. Most bár időm engedné nincs kedvem kimenni a kertbe.