Mulcsozás lényege. A szabad talaj takarni. Tehát bárhova, amit takarni akarsz.Vigyázz, a növények tövén egy tenyérnyi helyet szabadon hagyni, hogy a talaj szellőzzön, ne alakuljon ki gombás betegágy. Lehet takarni a sorokat így, a sorközöket teljesen, foltokban az üre helyet. A kaszált fű rohadása NEM komposztálás. ez rothadás ami levegőtől elzártan megy végbe, míg a komposztálás levegő közreműködésével korhadási folyamat.
Sziasztok, sürgös segítséget szeretnék kerni mulcsozás ügyben. Kaptam három zsák frisen kaszált szénát, és gondoltam, majd kiteszem, ha ráerek, de eddig nem értem rá. Most egy óra múlva elutazom, a széna meg szörnyen rohad, nem várhat míg visszajövök. (Örömmel jelentem, hogy az itt egyszer már fölvetett komposztálási módszer müködik: szénát zacsiba, ki a napra, és heteken belül kész a komposzt. Nem hittem volna, de tényleg hihetetlenül gyorsan rohad. Olyan tüzforro, hogy kézzel nem lehet belenyúlni.) Tehát a kérdésem, milyen növények alá jó ez? Hogyan kell kitenni? A sorok kzé, a tövek köré? Mindenhova? Van veteményem, gyümölcsösöm és virágoskertem.
a direkttermő amerikai fajokat nem szabad felhasználni bortermelésre, mert tartalmaznak egy anyagot, ami káros.
Ha jól tudom, túl sok metilalkohol keletkezik benne az erjedés során.
Régebben - falvakban - lehetett látni az embereken, hol van jelentős noa-bor termelés, olyan "lüke" emberek kószáltak az utcákon.
Egyébként érdekes, hogy ezeket az amerikai nevek hogyan alakultak át a magyar nyelvben. Delavár, nova, stb. A mátraalján pl. a noa (noah, noha) egyértelműen nova-bor volt.
Talán az üvegházban lassabban találják meg. Szerinted bírni fogják ott a nagy meleget? Egyébként díszpadlizsánom (tojásfa) már volt egyszer a kertben, nem nagyon rágták meg.
A padlizsánra kicsit hasonlítanak a földicseresznye palántáim. Még lassabban csírázik, mint a padlizsán, de gyorsabban fejlődik. A másik képen az átteleltett tövek vannak. Elég furcsa a levelük, mintha valami vírusfertőzést kaptak volna, bár mostanában kezdenek valamivel egészségesebben kinézni. Nem tudom mitől fertősődhettek volna, tetves nem lett, mikor ősszel visszavágtam, nem volt még semmi bajuk. Ki kéne már rakni őket, talán fátyolfólia alá már lehet. Reggel -2,2°C volt, jeges volt a macska ivóvize.
Ilyenek a pdlizsán palántáim. Sokáig nagyon nyamvadtak voltak. Egy ideje adagolom nekik a Wuxalt, azóta kezdenek rendesen kinézni. Úgy látszik, iszonyú falánk növény, a többi palántának sose szoktam tápoldatot adni, legfeljebb akkor, ha nem tudom időben kiültetni. Van köztük egy Ligularia magonc is, azt azért hagytam a képen, mert olyan mutatságosan néz ki a fölfelé meredő levelével.
Il! Még nem volt időm kipróbálni a vajas pasztinákot, de pénteken elvetettem a p.magokat. Kicsit közelebb a kerítéshez, mint terveztem, kelbimbó maradt.
Tegnap visszanéztem az egy évvel korábbi videónaplót. kb két héttel vagyunk korábban. Tavaly nálunk ápr 6-án még hó esett, de utánna rohamosan pótolt a természet mindent. Most is még az éjaszakák hűvösek, itt nálunk ma reggel 0 fok volt, később, ha melegszik az idő, minden jobban nő majd. Nem kell elkeseredni, majd a természet bepótolja a lemaradást. Mindíg voltak ilyen időszakok. Én is kiültettem a paradicsomokat, igaz fóliával takartam. Ami kimegy majd pótolom. Több kárt okoz most a vakond a z öntözött növényházban. A nedves földben van a gili, arra meg odamagy a kis kantárornadrágú, közben kinyomja a palántáimat.
A képek melletti szövegmezőbe írtam a kisregényeket, de nem jelennek meg.
De megjelennek, csak az egérkurzort rajta kell a képen tartani. Jó ötlet, csak kár, hogy nem mindenki ismeri. A képfeltöltés melletti szövegmezőben a kép nevét adod meg amúgy, ha nem írsz be semmit, akkor a képnek nincs címe. Ha kisregényt írsz, íme az is olvasható:-)
A babot még korai vetni, mert melegigényes, Nem, vagy csak ritkásan fog kikelni, megfázik. A későbbi vetés utóléri és szépen terem. Mélyen sem szabad vetni, és a keléséhez nedvesség kell.
A Delaware szőlő régi direkttermő fajta (noah, elvira, othello). Nem túl nagyszemű, inkább borszőlő. Aminek meg nem javalják, mert attól lesz hülye a paraszt. Viccet félretéve, a direkttermő amerikai fajokat nem szabad felhasználni bortermelésre, mert tartalmaznak egy anyagot, ami káros. Csemegének sem igazi. Én a régi fajtákat mind kivertem, kivétel az othelló, ami kékszőlő, denagyon finom, de azt forgalmazzák is. Sokkal finomabb, hazai fajtáink vannak csemegeszőlőnek (szőlőskertek királynője, csabagyöngye, stb)
Bármelyik oldat jó, de minden növényben a frissen szedett mindíg jobb. Szárazat kb félórát nem zubogva főzni, míg a frisset egy napig áztatni kell. Ha kifejezetten a fejes saláta a célod, akkor a retek mehet ugyanabba a sorba. A salátának a tőtávolsága 25 cm, közüle a retek kikerül, mire a saláta fejesedik. Ebben az esetben locsoló rózsát ne használj, csak a kifolyót, hogy a saláta levelek közé ne menjen víz, megelőzni a saláta tőrothadását. Nekem 0-30 cm távolságra van a salátától a retek, közöttük a paprika, mire a paprika nagyobb lesz mindkettő kimegy. igaz a retek közé 25 cm-re meg karalábét vetettem, amire a földibolha ugyanúgy vonatkozik. Jó az úgy ahogy csináltad.
A hastánc kifejezetten hatásos lenne akkor, ha idejönnétek hozzám, körbeállnátok a veteményeimet, és aztán én járnám a hastáncot. Csak még azt kéne kitalálni, mivel sótalanítsuk azt a sok könnyet, amit a röhögéstől ejtenétek.:)))
Felavattuk ma idén először a slagot! :D Úgy döntöttünk, ennyi vízszámlát még kigbírunk. Egyébként a szomszéd néni kútjára utazunk, a párom már mondta neki, hogy beszerelnénk hozzá a szivattyúnkat úgy, hogy mindketten tudjuk használni. Akkor lesz ám jó világ!!! :D Csakhogy költözéskor nem hoztuk el a felszívócsöveket, úgyhogy azt még venni kell.
Ma megkapirgáltuk az epreket meg a málnákat meg azt a pár tő szőlőt is, meg vizet is adtunk nekik, hátha nem sértődnek meg tőle. A veteményes kifejezetten értékeli a vizet, minden nap kap 3-4 kannányit. De még mindig van ami nem kelt ki.
Dracaena: én szorítok neked, hogy legyen növényzeted! :D Ha már annyit dolgozol vele, legalább egy kicsit hálálja meg! Ha ez segít, én is eljárok valamiféle esőtáncot, biztos ami biztos. Szerintetek a hastánc hatásos lehet...? :D
ALaci: errefelé még nem vetettünk babot, a nénik korainak tartották, azt mondják, ráérünk két hét múlva. Tavaly a kölest meg a cirkot is később vetettem, akkor azt mondták, már túl késő, mégis nagyon jól sikerült mindkettő.
Il: szóval azt mondod, a tavalyi csapadékos tavasz ritka? Akkor nekem a kezdők szerencséje volt? Habár a monilia miatt az összes meggy és szilvafát ki kellett vágnom. De most meg annyira száraz a föld, hogy még gyom is alig van, inkább csak a szántatlan részen virít a pitypang meg a pásztortáska, némi tyúkhúr és veronika, meg persze a csalán, a folyókafű meg a tarack, de ahová vetettem, ott olyan szomorú az a sok szürkeség.
Most meg a meleg nyári nappal után jön az enyhe téli éjszaka... a Szaharát képzelem ilyennek.
dracaena, újra vetünk! Nálunk a bab adja meg magát. Egyelőre. Hogy teljes legyen az örömöm, mire kimentem, elfolyt 400 l. víz. Előbb azt hittem, hogy már a vizet is lopják nálunk. Aztán kiderült, hogy a hordó lyukadt ki. Annyira száraz a föld, hogy csak a hordó aljánál, egy kis darabon volt nedves a föld.
IL, köszönöm a válaszod! A csalán-zsurló oldat az erjesztett legyen, vagy szárítottból főzzek forrázatot? Te milyen távolságra vetetted a salátától a retket? Az enyém 20 cm.re van, még aggódtam is miatta, hogy túl közel lesznek egymáshoz.
Valószínűleg Firefox böngésződ van, azzal nem úgy működik a "Megnéz" gomb, mint ahogy kellene és a kód mód sem. Wattacukor gondolom Explorert használ, így ő előnézetben is ugyanúgy látja a hozzászólását, mint miután elküldte.
Na, de hogy ne legyek teljesen off, hoztam egy képet a kertemről, kicsit homályos, de nem tudok jobbat gyártani:
Felül a hagyma, alatta szépen nő a borsó, legalul még semmi nincs, majd zöldbab lesz bele vetve.
De hát nyomtam én a Megnéz gombot, és azt láttam, hogy szögletes zárójelben image1, aztán kötőjel és a szövegem, alatta 1 sor üres, alatta szögletes zárójelben image2, aztán kötőjel és a szövegem stb, a végén meg mégse az lett. Mindegy, általában úgyse rakok fel sorozatképeket.
Amin viszont tényleg el vagyok szontyolodva, az az, hogy a cirok kb. 2 cm, a fürtösköles meg 1 cm volt, és most mindkettő tövig sárga, szerintem vagy kiszáradt, vagy kifagyott. Nagyon hátul vannak, oda nem bírom a vizet hátracigölni.
A képek melletti szövegmezőbe írtam a kisregényeket, de nem jelennek meg. Bocsesz, de nekifutok mégegyszer, de most a sima szerkesztőbe írom a szöveget.
Hát, egy képnél működik, de ha mégegyet beszúrok, akkor közvetlen az előző szöveg alá írja a másik kép mellé szánt szöveget. Szóval kell az a sok enter... :(