Szerintem szép kis leandereket vettél, és formásak is, hát nagyon nem kell hozzányúlni, csak talán épp hogy harmadolva, a hosszabb ágakat, és akkor bokrosabb lesz szerintem, de amúgy tényleg jó kis formásak:)
Szia! Csak alakítás miatt/ hogy bokrosabb legyen/ kell metszeni, nem muszáj. Ha az ágacskát vízben akarod gyökereztetni, ne vágj belőle, a legkönnyebben a fás, félfás hajtások gyökeresednek, de álltalában nyáron gyökeresednek, nem tudom mennyi sikerrel jársz.
Nalam egyetlen hely a garazs lenne,ugyan lakasok vannak felette,tehat felül többe -kevesbe nem fagyos,a faöal is vedve vannak kivülröl,de az ajtotol csak egy-masfel meterre tudnam öket elhelyezni.Minden nap nyitogatjuk a garazsajtot,az sem art nekik?? Vagy esetleg valami erre hasznalatos anyaggal kene betekernem? Emlekezeteiben el,mintha lattam volna ilyet,hogy azert a nagy hideg ha nyitogatjuk a garazst ne csapja meg.
tegnap vettem ket nagy leandert olyan 2-2 meterest.
Nos,mindenek ellenere,hogy bujtam az irodalmat foggalmam sincs,hogy ezeket vissza kell-e mar vagni vagy hol meg stb. na meg ugy,hogy pofas formaja is legyen.Majd jobban kivilagosodik csinalok fotot roluk.
Masik kerdesem: iden ki mikor viszi be a atteleltetö helyere a leandereit?Eleg hideg helyen lakom,de nem hinnem,hogy Magyarorszagon az iden melegebb lenne.
Igen ezek azok.....a leanderrák tipikus tünetei. A növényt legjobb elpusztítani, főleg tűzben elégetni. Vírusfertőzés, vagyis vigyázni kell vele, különösen a metszőolló-használat esetén.
Sajnos a növény minden része beteg, emiatt még hajtás sem menthető meg róla. Új és egészséges növényt kell helyette beszerezni.....
Ha jól látom "szerencséd" van, ez valamilyen levélgomba-betegség lehet (amit lehet kezelni) és nem a végzetes leanderrák. A leanderrák másik jele, hogy sárga pöttyök vannak a leveleken, és a szárakon fekete csomók, ilyen nincs a tieiden, ugye?
A pajzstetvek biztosan elpusztulnak a B58-tól, viszont valamilyen fizikai úton lehet csak őket eltávolítani, mert elég jól rögzülnek, mondjuk egy ronggyal le kell dörzsölni majd.....
Folyamatosan olvason a topickot, igyekszem megjegyezni és alkalmazni az itt talált hasznos infokat. Még nem túl sok tapasztalatom van :-( és azt hiszem eddig szerencsém volt, mert csak levéltetvekkel találkoztam. Most viszont a rózsaszín leanderemet ellepték a fehér pajzstetvek. Megpermeteztem B58-cal, de nem láttam semmi változást, tegnap mérgemben jól megpermeteztem vízben oldott kálisóval és be is öntöztem. Honnan fogom tudni, hogy használt-e? Le fognak potyogni? Vagy le kellene mosnom egyenként a leveleket?
Én rosszabbat sejtek, azt hiszem a leanderrák nevű betegség támadhatta meg a növényedet. A legnagyobb probléma, hogy ez egy olyan vírusfertőzés amely nem gyógyítható, sajnos arra is vigyázni kell, hogy a többire át ne terjedjen!!!!
Esetleg le tudod fényképezni a tüneteket, rakhatnál fel képet?!
Egyébként ha ez a gond, akkor a növényt el kell égetni a további fertőzés megelőzésére, sőt ha metszőollót használsz utána tűzben le kell fertőtleníteni!
Dithke, én már vágtam vissza vastag leandert. Igazából egy nagy fát szabtam át bokorrá, fokozatosan. Előtte csináltam belőle utánpótlást, ha mégsem élné túl. A gyökereit is visszavághatod, ha már túl nagy az edény (ezt már megirtam valamikor). Mesemo, a pókhálós lehet a gyapjas pajzstetü, a fekete a korompenész, ami tetvek váladékára rakódik le.
Nekem akkor volt hullámos és foltos, amikor atkás volt (kép: 1568 h.sz-ban). Akkor itt azt mondták, hogy valószínűleg atka. Lepermeteztem, azóta ismét szép leveleket hoznak.
Tanácsot szeretnék kérni. Néhány leanderem pár levelének felszíne "hullámos", és feketedik. Erősen megdörzsölve sem tudom eltávolítani ezt az elszíneződést. Mi lehet ez? Kórokozókat (most) nem látok.
2-3 hete érdekes felfedezést tettem. megjelent pár tetű a virágokon. Sajnos nem volt itthon semmi vegyszer amivel elűzhettem volna őket. Arra nem volt időm, hogy nekiálljak lemosni a virágokat. Hirtelen öttletként mozsárban összetörtem szárított fokhagymát. Evvel a porral szórtam be a virágokat. A kis dögök pedig másnapra eltüntek. :) (Ez a "kezelés"l ugye nem okozhatja a levélhullámosodást, feketedést?)
Más. Pókháló szerű fehér valamit találtam egy ajándékba kapott szobanövényen. Ez lehet az atka? Mit kell vele csinálni? Egyelőre karanténba tettem ezt a növényt.
Lányok nagyon kimaradtatok:)) mi újság leander ügyben, kinek milyen, nálatok nincs még semmi kis levél sárgulás?? nálam egy kettő, de a szomszédnak már bőven telivan sárga levelekkel, mitől lehet ez? amúgy nálam megint ugy látom hogy pajzstetves lett, pedig beöntöztem actarás permettel, de úgy látom megint kéne. Ki mikor vágja vissza, már lassan tervbe vettem, bár hirtelen szoktam a kezembe kapni a metszőollót:))) Ja egy kérdés, vágot már valaki nagyon vastag fás ágat vissza a leanderen, nekem van egy nagy bokrom aminek alul, szinte már 6-7 cm átméröjű az összes ága és visszavágnám, vajon kihajt úgye ott is?? jó nem teljesen alul, de vagy 40-50 cm felett gondoltam, szerintettek?? köszi előre is a választ Szebb napot mindenkinek, sziasztok, irjatok, mert mindenap ide nézek,:(( és sehol senki:(( hétvégén lesz már egy kis napsütés:))
A túlélés záloga az alacsony hőmérséklet lehet, a korán kezdődő virágözöné pedig a sok, télen is rendelkezésre álló fény. Az enyémek is pincében telelnek, de én sem kinoznám őket, ha lenne 5 fok körüli napos télikertem. Egy ismerősömnél márciusban kezdődik a virágzás és nem ér véget a behordással. Irigylem is érte. Fehér hajtást szivesen adok az érdeklődőknek (jövőre bordót is).
Nekem is így telelnek a leandereim. Semmi bajuk. Én is nagyon ritkán locsolom őket, sőt első télen még üveg sem volt az ajtón, tehát még hidegebb volt a helység. De egy csomó helyen láttam, hogy a szabadban van kiültetve a leander. Gondolom, a fa méretű növényeket nem szedik ki minden télre. Szóval igazi túlélők. Ha meleg helyen telelnek, akkor tuti, hogy tetvesek lesznek. Idén a kicsiket még nem merem oda kitenni, de majd meglátom, hogy mi lesz.
Szerencsére az atkák eltűntek, újra szép, egészséges leveleket hoznak a növényeim :)))) Köszönöm a jó tanácsot!!!! :)))))