Hogyhogy nem jött össze, így múlt időben? Hosszú még az év, annyit permetezhetsz, amennyit csak akarsz.
Nálunk ma éjjel se fagyott hálisten, pedig izgultam. De reggel 6-kor, amikor felkeltem, 7 fok volt, szóval kizárt, hogy korábban lement volna fagypontig, a növények is jól néznek ki. Úgy látszik, mégis nyugatra vagyunk a Balassagyarmat-Szeged-vonaltól :)
Szomorúan olvastam hogy mit tett a fagy a kertjeitekben, Úgy látszik, sikerült nagyon jó helyre költöznünk, mert itt eddig nem volt fagy. (Vagy csak nagyon jól tűrik a növények. ) A fű sem volt deres, szóval eddig megúsztuk. Nálunk inkább a bogarak meg egyebek birizgálják a fákat, permetezni kellett volna, dehát az idén ez nem jött össze. Remélem, azért valamennyi növényetek megmenekül. Fel a fejjel!
Még nem keltek ki, pár napja vetettem el őket. A krumplit meg nem is tudom letakarni, mert hátul vannak, oda nem bírom a köveket-téglákat hátracipelni, amivel a fólia széleit rögzíthetném. Meg már úgyis mindegy nekik. Ma csak a retket takartam le, és megettem az öt legnagyobbat (olyan babszemnyi méretűek), mielőtt a hangyák megelőznének, mert ott nyüzsögtek rendesen. Mindegy, amúgy is fontolgatom, hogy egyszerűbb volna venni egy kecskét, mint annyit kapálni, amennyit én tavaly...
Részvétem. :-( Hallottam a rádióban, hogy -7 fok körül volt ott az északi régióban, és a gyümölcsfák nagy része elfagyott. :-((((( Ismerőseink Göncruszkáról szoktak hozni sárgabarackot, mikor errefelé nagyon rossz a termés. Hát idén ott sem lesz. :-(
Északi középhegységben. De hülye voltam tegnap, mert az eper helyett a krumplit kellett volna letakarnom... mindegy. Sajnos, már elvetettem a földimogyorót is, meg a babot, befőzőuborkát, cukkinit, sütőtököt is... hát, majd kezdhetem előlről az egészet.
diófák, nyárfák kis hajtásai elfagytak. ma éjjel is fognak. krumpli dettó, bár ez érdekes, mert egymás melleti bokrok közül egyik elfagyott, másiknak kutya baja. a gyümölcsfák kicsit magasabban vannak, a tegnap éjszakát megúszták.
Merre volt ilyen kemény fagy? Nálunk nem volt ilyen erős fagy Biatorbágyon. Eddig megusztuk. Én a palántáimat még hordozom be esténként, és csak próbából ültettem ki 3 paradicsompalántát, de azok jól vannak, az eper is gyönyörüen virágzik.
Sziasztok! Újra jelentkezem. Majd rakok fel képet is, ha esetleg kiváncsiak vagytok mi újság Tolna megyében. Nem bírtam ki, palántáztam. Kiraktam 160 paradicsom meg 40 paprika palántát. Kicsi volt már nekik a hely, meg én is türelmetlen voltam. Raktam alájuk szuperfoszfátot, a kálium+nitrogén már megvan a krumplira, várom a megfelelő pillanatot. Amire viszont rájöttem, hogy a tavaszi nitrogénezést azt elrontottam... Legalább a felét raktam, mint kellett volna, sajnos meg is látszik. Kivéve a borsón, ami büszkén hirdeti, hogy "én vagyok a borsó, ti meg kis senkik vagytok" :) Valamint kiderült, hogy a krumpli is kevés lesz, ahogy nézem. Más... Öntözök redszeresen, de érdekes, hogy a hiper-szuper holland hibrid csemege kukoricáim, olyan óvatosan bújkálnak, mintha félnének, hogy ki kell jönni. Direkt vetettem 5 félét, hogy majd melyik lesz jó... Amit a nagyapám adott kukoricát, meg jön szépen, bár lassan, de jön. Répa, zöldség az ki se jött. Helyesebben kijött, de összesen 4 méterből 40 centi.
Hát én lehet inkább nézném a vakondturást mint azt ami ma fogadott, fekete jelmezbe öltöztette a természet a növényzetet . Nem elég egy héttel ez előtt volt fagyocska mert amilyen most volt , ilyet én eddig még nem láttam. Kert növényzetének 60% lefagyott. A lilaakác 3 méter magaságon túli része is, a trombita folyondár összes hajtása a magnólia még megmaradt hajtásai, szőlők, gyümölcsfák. liliomok, tulipánok, páfrányok. fóliában a palánták. Ilyen szomorú még nem igen voltam mióta meg van kertünk.
Nem tudom mi a jobb, de nálunk minden tele van vakondturással a faluban, mégis idén felhőkben járnak esténként a cserebogarak, nem hiszem, hogy azért mert az én kertemben van vakondriasztó.
Nálunk eszement sok vakond van a faluban, volt olyan, hogy a kertben napi 2-3 vakondturi jött fel. Nekünk néhány hónapja napelemes vankondriasztónk van és nagyon bejött, azóta nincs vankondturás, vagy ahogy a lányom mondta vakundás. egy csomagküldő cégnél volt a legolcsóbb kb 5eFt 2 db.
Megpróbálom majd hűtés után elvetni, ha nem kel ki, majd szedek magot, és elvetem frissen.
Itt is volt dér reggel a Concó parton.Képzeljétek, virágzik az akác is!A paprika kiültetésével várom a szombatra beigért e s ő t.
A kismadarakat nem tudom, hogy mik, citromsárga kismadarak, kb. veréb nagyságúak, de karcsúbbak a szülők.
A határban ma is siralmas dolgokat látok, nem hatottak a gyomírtószerek a répában és a napraforgóban sem.A föld teteje száraz volt, vitte a szél, eső meg nem mosta bele.
Minjárt megnézem, hogy keletre vagyok-e tőle :) de asszem, épp a vonalon. Ilyenkor mit lehet tenni. Kivinni a leselejtezett újságot és rájukdobálni, vagy hogy?
Figyelmeztető előrejelzés: 2007. május 3. csütörtök éjfélig
A csütörtökre virradó éjszaka második felében nagyjából a Balassagyarmat-Szeged vonaltól keletre többfelé várható fagy, talajmenti fagy. A legalacsonyabb 2 méteren mért hőmérséklet ezeken a területeken általában +2 és -4 fok között valószínű, de lokálisan (főként a mélyebben fekvő részeken) -5 fokot sem lehet kizárni a kora reggeli órákban.
Én meg majréztam este, mert miután a 4 napból 3 napig a kertet túrtam, és ebből elég sok volt az ültetés, akkor tudtam meg, hogy fagy várható. De nem volt semmi az éjjel, +3 fokig ment le a hőmérséklet, az epreken, amik a legmélyebben vannak, azokon se látszik semmi disznóság. Tudtok valamit arról, hogy a kövtkező éjszakákra is szól a fenyegetőzés, vagy most egy darabig mégis tavasz lesz?
Ha egy nappal előbb tudom, hogy rendes fagyok is lesznek még, nem ültetem ki a paprikát. Legfeljebb megnyúlik. Így viszont 20%-os fagykár lett. Mondjuk, ez azért kisebb a valóságban, mert kettesével ültettem, és általában az egyik megmaradt, 85 dupla tőből talán 3 helyen ment ki mindkettő, és a maradék egyek jobban fognak nőni. Nem tudom, megismétlődik-e ma este, mert akkor végük. A csaknem egy hónapja helybe vetettek meg nem mutatkoznak, pedig ennyi idő után azért már sorolni szoktak.
A krumpli levele és hajtáscsúcsa elfagyott, de ez nem probléma, újrahajt, egy hét múlva ugyanolyan lesz, mint tegnap. Viszont már vannak bogarak, az nagyobb baj.
Ja, a mérget a lótetvekre értettem, ha nincs vakond, aki megegye.
Nálam a macskák váltak be. Képesek órákig várni a vakondot a kijáratnál. Nem hiszem, hogy a nagyokat is elkapnák, de tavaly sorra pakolták nekem a küszöbre a vakondgyerekeket, főleg, hogy azok közül az idétlenebbje olyan közel ment a felszínhez, hogy jún elején még mindenhol lehetett látni, hogy hol haladtak el, felpúposodó járatokat hagyva maguk után, mint a rajzfilmben.
Én viszont nem voltam igazán hálás közönség, se dícséret se semmi, méla utálattal ástam el a zsákmányt a kertben. A macskák szemszögéből ez sziszifuszi munka lehetett: ők kiszedik a földből, én meg visszaásom. :)
Én érdeklődtem a riasztóról, de nekem nincs lótetvem, de van rengeteg hasznos gilisztám, és sok, már nem annyira szép palántám. A tépő salátának csak a sorján megy végig, ahol a nedves talajban giliszták vannak, ezzel felszámolva a gyenge növénykéket. Mert nem csak dúr itt-ott, hanem a felszín alatt járatokat csinál, lejjebb alagutakat épít, így a növénykéim gyökerei nagyrészt levegőben lógnak. Méreghez azért én sem folyamodtam.
Hát biztosan nem tudom, de a kert többi részén voltak kupacok, sárgarépa meg maradt. Élveztem nagyon, mert korábban a rágottak mind szépen el is rothadtak. A pasztinák bírta a rágást, de egyszer a legnagyobb teljesen üresre volt rágva belülről, jól kivehető fognyomokkal. Azon már csak röhögni tudtunk. A népi módszerek nálunk se váltak be. Van vakondűző kutyatejünk is, múltkor körbetúrták. Ez egy Mole-Stop nevű szerkezet, jól bele lehet csavarni a talajba. Sajnos nagyon sokba került.
Vagy békénhagyod a vakondot és lesz aki felszámolja a lótetveidet meg a pajorjaidat. Vagy riasszuk el a vakondot (nem egyszerű, mert nem fogékony a finom célozgatásra), és akkor szórhatunk fel mindent méreggel. Mi a jobb?
Én most hétvégén vetettem a csemegekukoricát. Kapával egy barázdát húztam, abba 50 cm távolságra 1 szem kukorica, közé 3 szem zöldbab fészekbe. A kihúzott barázdát belocsoltam, fedtem, hengereltem, majd fűvel vékonyan takartam.
A vakondriasztónak volt valóságos hatása, vagy csak békén hagyták a területet? Eddig megvoltam a vakondokkal, de az idén teljes erővel támadtak:-(( A népi riasztók (üveg, bodzaág, fokhagyma stb) nem váltak be.