Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1654
A biotopicban írtam a társígtások jelentőségéről. A hagyma és a sárgarépa táesított vetése megoldás erre a problémára, ugyanis a legyek a másik növény szagát nem igazán szeretik, így a tapasztalatok alapján elenyésző a légykártétel. A káposztalégy ellen védekezés a mély ültetés, (kiv. karalábé). a gyökérrész agyagpépbe burkolása, vagy a gyökégallér alaklmazása, ami egy kis kartonkör, ami bevágva a gyökér takarását szolgálja. A lótöcskök, míg volta addig csapdáztam őket. Az ágyás mellé, az úthoz egy hosszabb deszkát tettem, ami alatt öntöztrm a földet. A lótücskök az alatt raktak fészket, és onnan össze lehetett szedni.
Előzmény: CBNora (1652)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1653
Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy a talajfertőtlenítők nem pusztítják-e el a gilisztákat?
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1652
Nálunk a szabadban az újhagyma is gyakran kukacos lett, csak kevésbé, mint a retek. Sőt, a fokhagyma is, csak a leendő fej fölött szoktak tanyázni, és később kinövik. A tárolásra termesztett hagymáknak is úgy a harmadát tönkreteszik a hagymalegyek, úgy ültetem, hogy ezt belekalkulálom. Sőt, még a káposztafélék palántáinak a tövét is gyakran elrágták a kukacok. Ez volt a legnagyobb bosszúság, gondosan szép nagyra előneveltem, nehogy kárt tegyenek benne a lótücskök, erre pont kiültetésre tönkrementek. Ez ellen van egy nagy darab szúnyogháló, ha az üvegház és a fólia már túl meleg, ezalatt vannak a fiatal brokkolik meg a kelbimbók. Azóta mind megmaradnak.
Előzmény: kert* (1650)
dracaena Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1651
Tejfölbe, vagy tejfölös túróba összeaprítva se szeretik?
Előzmény: il1321 (1649)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1650
Szóval a fólia valami titok mentén e célra nagyszerű.
Hagymát és csak kint szoktam tartani de hosszú évek óta van mindig hagymám majd teszek fel róla képet. Szomszéd kerítése és a lugas között.
Előzmény: CBNora (1646)
il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1649

Érdemes kipróbálni. A kicsikből eleinte vékonyka hagymák lesznek, de később megvastagodik. én októberben is szoktam dugdosni koránra, meg ültetek nagy fej hagymát, ebből több szár lesz. Ma már átgondolom miből mennyi kell, így ritkán van kimaradt zöldségféle. A helyem is kevés, meg kevesebb a felesleges munka. A hagyma zöldjét nálunk is csak én eszem, hiába bizonygato, hogy a zöldje is finom, nem győzöm meg ezt az értetlen népet:)))

Előzmény: CBNora (1647)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1648
Szia.
Hat méteres PVC csövek vannak nekem évek óta.
Hogy a csöveket össze tartsa valami nekem 4 méteres alumíniummal lett őszekötve.
Ebből házgyári ablakok vizvetöi lettek csinálva.
A fólia amit vásárolni szoktam 12 x7,5 méter az elejét általában más fóliával pótolom.
Ezt a hat méteres csövet tetszés szerinti széleségre és belmagasságra tudod alakítani
a fólia szélesége a jó tartás miatt szükséges.

Ha érdekel valami kérdez.
Előzmény: nyúbi (1627)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1647
Nagyon szép.
Esszük mi is a zöldhagymát már vagy két hete, csak nem fogy elég gyorsan. A férjem csak a hagymáját szereti, enyém a zöldje. Valószínűleg nem fogjuk tudni mindet kienni, kezdenek magszárat hozni. Jó kövér lila dughagymák voltak, gondoltam, újhagymának jó lesz. Januárban dugdostam a fóliába. Lehet, hogy vegyesen kéne kövér és pici dughagymákat ültetni?
Előzmény: il1321 (1641)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1646
Évekig bosszankodtunk a kukacos szabadföldi retkekkel, már azt fontolgattam, hogy nem ültetek többet. Aztán adtam nekik egy utólsó esélyt és fátyolfólia alá vetettem, csodát tett. Mióta műanyag fóliát is használunk, oda vetem, de ilyenkor már állandóan nyitva van az eleje és a bejáratot eltakarom fátyolfóliával, nehogy a legyek bejussanak.
Előzmény: kert* (1642)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1645
Köszi.
Én mindig hordóban melegített állott vizel locsolom.
Szóval ki locsolom tele engedem a hordót és mikor locsolni kell ezt használom.
A 400 öles kertben 7 vizvételi lehetőségem van .
Ha a retket és a salátát kiszedjük be lesz ültetve paprika palántával.
A fólia vége keresztbe saláta uborkával ez ha jól sikerül őszig van saláta uborkám.
Előzmény: wattacukor (1621)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1644
Szerintem most rögtön, jól szétágazik a gyökere, később biztos megsínyli.
Előzmény: wattacukor (1638)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1643
Szerintem nem vészes ez még. Ha folytatódik, általában valami hiánybetegseg az oka, vagy relatív hiány, tehát hogy az illetö anyag ott van ugyan, de a növény valamiért nem tudja fölszívni. Marhatrágya csodákat tehet, he nem segít, alaposan meg kellvizsgálni a sárgulás természetét, és megfelelö lombtrágyával kezelni.
Előzmény: dracaena (1640)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1642
Először is köszönöm.
A retekkel kapcsolatban annyit kint bárhova próbáltam ültetni mindig férges volt.
a fóliában esetleg 1-2 db szokott lenni.
Nekem hosszú évekig egy helyen volt most ősszel telepítetem másfelé de úgy látom itt is jók lesznek a körülmények.
Előzmény: CBNora (1620)
il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1641

Beszámoló tegnapi képek formájában a növényházról és a kertről. A többi áprilisról megy a képtárba.

a paprika bimbós, mellette a retket és a salátát nemsoká megesszük. Csak a retek közé vetett karalábé marad a paprikák között.

a paradicsom mellől is elkerül a saláta. Lassan elfogy a zöldhagyma, mellette kevés korai sárgarépa van.

a falak mellett lassan elvirágzik a szamóca.

a korai borsóról (Rajnai törpe) hamarosan lekerül a fólia, teszem át a szabadba ültetett paradicsomra.

krumpli a fólia alagútban. Mögötte kelkáposzta van, csak nem látszik.
dracaena Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1640
Rebarbara-témában semmi ötlet?
Előzmény: dracaena (1626)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1639
Allium Ursinum
Előzmény: wattacukor (1637)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1638
Tavalyról ottmaradt a kertben egy tök és most kikeltek a magjai. Jó sok lett... elképzelhető, hogy átvészelik az átültetést ha elég nagyok lesznek? Tudom, hogy elvileg nem szeretik, de ha mégis átültetnék, akkor mekkora korában tegyem?

Elvetettem az uborkát is meg a céklát, remélem, beindulnak majd. És a fűszernövények is kezdenek már előkandikálni. :)))
wattacukor Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1637
Ilyen van a barátnémnak is és olyan kis széééép!!! Mi ez?
Előzmény: taormina1 (1636)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1636

Na mi legyen?

Előzmény: vérnarancs (1633)
Zitka Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1635
Arra kell ügyelni, hogy természetvédelmi területen ne szedd. Mert ott kemény büntetést kaphatsz.
taormina1 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1634

Nem hét végén akarok menni, hanem holnap de, vagy legkésöbb csütörtök du.

Nem a Mecsekig, csak ide a Gerecsébe. Nem tudok róla, hogy védett lenne, talán ezért is ritka a kertészetekben, ki-ki beszerzi magának.

Az én elérhetöségem egyszerüen "kijön", ha rámész a nevemre, aztán a "küld"-re.

vérnarancs Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1633

Szia,

Sajnos nem érek rá hétvégén, pedig mennék szívesen.

Annyit tudok én is, hogy a Mecsekben őshonos, és hogy ott rengeteg van, de pont most hétvégén jártam Szekszárdon és Mohácson is több kertészetben (amik igencsak közel vannak a Mecsekhez), és ott azt mondták, hogy védett. Ez igaz?

Ide a fórumba be tudnád írni az elérhetőséget? Elfelejtettem az itteni mailemnek a jelszavát.

Köszi szépen a segítséget!

Előzmény: taormina1 (1632)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1632
Nem publikus az E-Mailcímed, hova kéred a választ?
Előzmény: vérnarancs (1624)
wattacukor Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1631
Juj, a krumplibogarakat ne is emlegesd. A nyaralónk kertjében termesztette a család a kumpit, de valami irdatlan nagy területen. Reggel és este üveggel a kezünkben bóklásztunk a sorok között és szedtük a petét meg a bogarat. És csak egyre többen lettek!!! Fffffuj! Mindamellett tényleg nem volt jó érzés hogy elpusztítom őket, de nem volt más választás.
Előzmény: CBNora (1629)
Gox Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1630

Szerintem is négyévente van sok.Emlékszem, hogy répakapáláskor /jó időhatározó!!!!/ rengeteg csüngött a nyárfákon, végig a fasorban.

Itt vannak a képek a babokról, amit minap vettem, hátha valakit érdekel.Már tervbe volt, hogy átmegyek a komárnói piacra hasonlóért.

Előzmény: beetee (1628)
CBNora Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1629
A macskánk lelkesen vadássza, rábízom. Egyébként nálunk nincs vészesen sok, eddig összesen kettőt láttam. A komposztban vannak pajorok, de volt mindig, évek óta, és még nem okozott gondot. Ha invázió lenne, lehet, hogy elkezdenék gyilkolászni, de valószínűleg akkor meg megint nem sokat tudnék elérni. A krumplibogarakkal nem szoktam ilyen elnéző lenni, de ők talán nem repülnek ennyit, és elsősorban a petecsomókat meg a lárvákat vadászom. De a krumplibogár öldösés is baromi rossz érzés.
Előzmény: beetee (1628)
beetee Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1628

A cserebogár nem 4 éves ciklusban tenyészik?....

mondjuk részletkérdés.

ha abból indulunk ki, hogy szinte biztosan a legszebb termésedet rágják le, akkor máris bukik a jut is-marad is elvvel indokolt sajnálkozás a szép bogár miatt.

Szerintem is jobb elpusztítani amennyit csak lehet. Ha egy bogár lepetézik, akkor abból 100-1000-10000 pete lesz. Kell ez nekem?...

Előzmény: wattacukor (1623)
nyúbi Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1627
milyen csöveid vannak a fólia vázaként?
milyen széles, milyen magas?
én most akarok egy újat, eddigi favázas hómméd helyett...
Előzmény: kert* (1618)
dracaena Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1626
Elkezdett sárgulni a rebarbarám. Mi lehet az oka?
taormina1 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1625
Szia, tudok egy egészen biztos medvehagyma-lelöhelyet a Gerecsében, amit a héten szeretnék fölkeresni. Jó lenne azonban az útiköltséget többek között elösztani. Ha akarsz csatlakozni, írj mailt; Budapeströl indulok.
Előzmény: vérnarancs (1624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!