Keresés

Részletes keresés

Kajka Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1684
x kg friss csalánt 10x liter esővizben erjesztunk, naponta kevergetjuk (nagyon büdös lesz). 8-14 napi erjesztés után 10-20-szoros higitásban használjuk. Átható szaga miatt érdemes lefedve tartani, mikor kész, leszűrjük, a sűrűje megy a komposztba, a lével meg permetezünk és locsolunk. Általános erősitő, klorózis ellen is hatásos. Levéltetvek ellen 10-szeres higitásban javasolt. --Ezt eddig egy könyvből idéztem. Most irom a magam tapasztalatát: amennyi csalánom van épp a kertben, azt levagdosom, osszetöröm, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Keverem kavarom, mikor kész akkor legfeljebb mégegyszer annyira higitom. Az idén a meglehetősen satnya paradicsompalántáimra használtam, úgy 3 nap múlva gyönyörűek lettek .
Előzmény: földtúró (1677)
dracaena Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1683
Á, már én sem a klasszikus módon járom, hanem két vödörrel a kezemben sasszézgatok a kút és a vízgyűjtő hordó között, ilyenkor másnap általában esik az eső.:))) Ma reggel 7-kor még komoly dér volt a füvön is, meg a kerti földön is. Remélem, nem fagytak el a meggyfán meg az epren a virágok.
Előzmény: ALaci (1674)
CBNora Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1682
Ezeket a dughagymákat kifejezetten újhagymának vettem, csak reméltem, hogy nem akarnak ilyen hamar virágozni. Már nőnek az erre a területre szánt kelbimbó és brokkoli palánták, főzőhagymának dugdostam máshova aprót. Én mindenhova teszek másodnövényt, sokszor jó sűrűn, aztán vagy meg bírjuk enni, vagy nem. Nem szeretem, ha csupasz a talaj és sok gyom így sem tud megnőni, pár szál meg még nem olyan vészes. Valamennyi kakaslábfüvet meg muhart pl. mindig meghagyok, mert van egy szobamacskánk, akinek ezek a kedvencei (meg a tarackbúza, de azt azért nem hagyok). Az idén meg van rengeteg dália magoncom, lehet, hogy részben ezek kerülnek a megüresedett helyekre.
Előzmény: Flanell (1680)
zsebi41 Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1681

Sziasztok!

Betegség miatt voltam távol most alig győzöm visszaolvasni. A Moszkva téren /lehet, hogy most már nem az a neve?/ árulnak délutánonként ennivaló levelet és  olyant amit ellehet ültetni,  tegnap vett a lányom enni valót.

Én egy topiktárstól kaptam  megmaradt minden szál.

Köszönet újra a küldőnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az ősszel ültetett borsóm virágzik majd küldök képet, eddig szobafogságban voltam.

Eső kéne nekem is én tudok locsolni de nem az igazi!

Előzmény: vérnarancs (1624)
Flanell Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1680
A vöröshagyma maxárát ki kell törni, amint megjelennek, akkor megfejesednek a hagymák.
Mi a kicsi és nagy dughagymákat különválogatjuk, és külön sorba tesszük, mert a nagy kijön zöldhagymának, és a helye üres lesz. Ide vagy teszünk másodnövényt, vagy legalább üres lesz, és könnyebb gyommentesen tartani.
Előzmény: CBNora (1647)
Flanell Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1679
Igen, ez lehet a titka, az árnyék.
Előzmény: mamina (1678)
mamina Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1678

retek- a múltkor írtam, hogy a szüleim egész nyáron ültetnek retket. Valaki aztán kérdezte, hogy milyet. Rákérdeztem, azt mondták, hogy hónapos retket, úgy 3 hetente. 3 dolgot kell csak megadni a reteknek: víz, pára, árnyék. Náluk működik.

pajor- ma derült ki, mikor az átteleltetett, időközben elszáradt virágomat kiöntöttem a komposztra, hogy öt pajort neveltem a cserépben a kazánházban. Örültek nekik a szomszéd tyúkjai.:)

Nálunk se esett, csak csepergett, így még mindig porzik a kert.

földtúró Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1677
Megpróbálom, csak még elég kicsik a csalánok a patakparton, ahonnan majd hozni akarom. Mennyire szoktad hígítani?
Előzmény: Kajka (1671)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1676
A harmadik írásodra válaszolva.
Az én kertem is hasonló lehet.
Jelző botokat szoktam leszúrni és ez után egy háromágú kapával még ha ritkán látni is a növényt porhanyósá teszem a locsolás után bekeményedet földet.
Nézd a ma feltett képem a Zöldséges és a répa még nem lett puhítva de a borsót már áthuztam ezzel a kapával.
Szerintem kell locsolni mert a szárazság miatt nem tud a mag beindulni.
És állót vízzel hasznosabb mint csapi vízzel egyből.
Előzmény: kicsee (1659)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1675
Ez magszárba megy magot nevel.
Már sokat eladtunk belőle máskor.
Mikor kiszedjük egy hagymát szoktunk vissza telepíteni és ez két három év alatt meg bokrosodik így néz ki mint a feltett képen.
De magról is szaporítható.
Jelenleg is van magom.
Ismerem az emeletes hagymát is.
Az idén nem valószínű . hogy már hagymával foglalkozzak.
Előzmény: CBNora (1673)
ALaci Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1674
Esötánc? Na, ez nem épp bevett szokás nálunk, de ha segít, rajtam nem múlik. Csak elképzeltem magam, amint a 70-80 körüli Józsi bácsival, Mariska nénivel, meg a többi hasonló korú kertszomszéddal együtt ropjuk...
Nálunk nem esett egy szem eső sem, igaz, így a jeget is megúsztuk.
Előzmény: dracaena (1668)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1673
A hagymád virágzik vagy sarjhagymácskákat növeszt a virágzatban?
Egyszer kaptam egy ilyesmiről sarjhagymácskákat, elültettem, aztán benőtte a málna. Volt közéjük keveredve fokhagyma, az túlélte, ez a hagyma nem. Kértem másikat, remélem, nem felejtik el. Igaz, hogy a nagyon erőset nem szeretjük. Van emeletes hagymánk, annak jó nagy sarjhagymái vannak a virágzatában, egy részük ezeknek is kihajt, és néhány még az emeletiek közül is. Egyszer a férjem megkóstolt egy ilyen nagyobbacska sarjhagymát, alig bírta megenni. Azóta díszzöldség. Ráadásul a legyek szeretik.
Magról lesz főzőhagymád?
Előzmény: kert* (1667)
kicsee Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1672
Nem még nem próbáltam... szerzek csalánt. Majd beszámolok
Előzmény: Kajka (1671)
Kajka Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1671
Próbáltál már csalánlével öntözni? Igaz, nem gyors módszer, mert legalább 8-10 nap, amig a csalánlé jó lesz, akkor aztán lehet vele permetezni, a maradékkal meg locsolni. A paradicsomok nagyon szeretik.
Előzmény: földtúró (1662)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1670
Ötlet vagy javaslat én minden évbe füzetbe felrajzolom mit hova ültetem . Ültetéskor vagy lemetszet gallyal vagy szőlő vesszővel jelzem amíg szét nem ültetem vagy ki nem kellnek a növények
Egy spirál füzetet mégis könnyebb megtalálni.
Előzmény: kicsee (1665)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1669
Szia Nyúbi.

Én valamikor kertészetben vettem.
Egyet tudnék még javasolni ha ilyen pvc csövet veszel érdemes a csövet lefesteni fehére mert nem égeti úgy meg a fóliát a nap mintha simán teszed rá.
Én , bár most már nincs belőle olyan fehér tekercsem volt mint amiből a tejes zacskót készítették ezt tetem alá és jóval tovább tudtam a fóliát használni.
Ami most fent van már selejtezve lesz mert a csöveknél elgyengült igy
nem is foglalkoztam most vele.
Erre a festési módszere egy komoly kertészkedő szakember hívta fel a figyelmem évekkel ez előtt.
Előzmény: il1321 (1664)
dracaena Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1668
Esetleg lehet még járni az esőtáncot. Nálunk ma volt reggel 1 cm eső. most az előbb meg egy icipici ideig jégeső. Főleg borsónyi jegek potyogtak, de láttam olyan centis átmérőjűt is. Még nem mertem megnézni, tönkretett-e valamit.
Előzmény: ALaci (1658)
kert* Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1667
Szóval az ígért kép a mindig hagymámról.
1-2 kép elölről- hátulról

3 kép zöldség sárgarépa felváltva
4 kép Zöldborsó
5 kép ez érdekes mert a fóliába bemutatót képen ezek testvérei látható ennyi különbség van a szabadban és a benti kötött.
Ezek a hagymáim nem szoktak kukacosodni de már ilyenkor is erősen cípős izű.
Az idén nem ültetem dughagymát.
Előzmény: CBNora (1652)
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1666
A fátyolfólia biztos jó lenne, a többi légy ellen is hatásos. Csak hát az sem mindegy, hogy néz ki a kert, és a sok fólia elég ronda. Főleg ősszel, mikor a korai fagyok ellen sok mindent elkezdünk takarni, tisztára olyan, mintha kísértetek járnának a kertben. Nyáron nem szívesen használom, akkor gyönyörködni akarok. Egyébként megbékéltem a helyzettel, tulajdonképpen jut is, marad is, akadnak hibátlan sárgarépák is, legfeljebb a répákkal nem dicsekszünk.
A vakondtúrás tényleg bosszantó, nálunk is sok van, van mit enniük. Én is igyekszem időben lekortorni a betakart növényekről és visszanyomkodni a kitúrtakat, általában csak az megy tönkre, amelyik a lyuknál volt.
Feketetücsökkel még nem találkoztam a kertben.
Mi marhatrágyát használtunk eddig, és a komposztkupacban is mindig találok egy csomó lótücsköt, ezeket igekszem ugyanoda visszaköltöztetni. (Meg a többit is oda szoktam telepíteni, ha találok.)
Előzmény: il1321 (1661)
kicsee Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1665
hmmm érdekes... nekem is csak az egyik fajta ilyen... de elkevertem a papírokat úgyhogy nem tudom megmondani melyik. Ez a vegyszer gombás betegségekre való a réztartalma miatt... hmm nem tudom megnézem.
Előzmény: földtúró (1662)
il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1664
Menj be a G. S, boltjába, és normál 1"-nál vastagabb műanyag 6m-es PVC vízvezeték cső után érdeklődj. A tekercses KPE erre nem jó10-15 évet az is kibír.
Előzmény: nyúbi (1663)
nyúbi Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1663
de milyen cső (van fénystabil is) és milyen méretű, hol veszed
Előzmény: kert* (1648)
földtúró Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1662
Én a második kérdésedhez tudok hozzászólni, nekem is elkezdtek sárgulni a paradicsompalánták, először a sziklevelek száradtak le, aztán sárgult a többi is, alulról felfelé, és sajnos nem is fejlődnek tovább. A többihez képest sokkal vékonyabb a száruk és haldoklanak. Tettem alájuk trágyát, de idáig még az sem okozott változást. Érdekes, hogy csak az egyik fajta lett ilyen, a másik kettő nem. Egy okos könyvben (Szalay Csilla: Paradicsom, paprika, uborka a kertben) Dithane cupromix-et ajánlanak az ilyen ellen, 10 l vízhez 2 dkg-t, de ezt én nem próbáltam ki.

Előzmény: kicsee (1659)
il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1661
Még egy módszert ki lehet próbálni. A répalégy max 50-60 cm magasan repül, az ágyást fátyolfóliával, vagy valami mással körbekeríteni. Én meég nem próbáltam, most olvastam nemrég egy szakkönyvben. A kertben én csak ott tapasztaltam lótücsköt, ahol disznó, vagy lótrágya volt bedolgozva. Ennek nemigen tudnak ellenállni. Itthon szerencsére eddig még nem volt. Most csak a vakundokokkal hadakozok, akik a gilisztákat vadásszák a sorok között. De lassan megerősödnek a növények, addig visszatapostam a dúrásokat, meg a répát hagymát, borsót állandóan visszahengereltem. Nálam a másik főellenség a feketetücsök, ezek minden zsenge hajtást lerágnak, nem sok mindent tudok velük kezdeni, de azt tapasztaltam, hogy a vizet nem igazán szeretik.
Előzmény: CBNora (1657)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1660

Itt is mégegyszer a medvehagyma-témához; akinek van kedve budapesti indulással 60 km-t autózni, írjon, tudok egy biztos lelöhelyet. Holnap du. szeretném fölkeresni.:-)

kicsee Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1659
sziasztok! Most végeztem a fórum visszaolvasásával reggel óta.
Sok dologról esett szó, de egy párat kérdeznék.
Előéletemről annyit, hogy a Papival a Szolnok mellett volt földünk, finom fekete-barna termőföld, semmi gond nem volt vele. Rotáltuk, letaposni nem lehetett. 16 évig nyomtuk a mutatványt. De én fősulira mentem, meg megnősültem és most Tolna megyében lakunk. Tolnanémedin.
Itt viszont az eddigi tapasztalatom semmit nem ér úgy néz ki, mert a föld az egy borzalom. Eddig úgy nézett ki, amikor rotáltam a télen és tavasszal, hogy homokos, de morzsalékos. Most meg nagyon úgy néz ki, hogy homokos anyagos, de föld is van benne :)
Szóval kapálnom kell vastagon, mert olyan a föld felszine, mint az asztalom a le van csiszolva simára...
De csak akkor ilyen, ha víz éri. Egyébként látszatra morzsalékos. Érett istállótrágyát majd akarok beleforgatni ősszel, csak most még nem volt lehetőség rá. Így maradt a starter műtrágya tavasszal. Vettem a magyar kwizdának egy lombtrágyáját, ha majd szükség lesz rá. Ha mindent leszüretelek róla akkor meg mustárral vetem be, hogy lazítsa a talajt. Két oldalt volt egy olyan rész ahol nagyon sok volt a tarack, oda meg zabot vettem, hogy nyomjon el minden gyomnövényt, ami úgy néz ki sikerült is. Hallottam még a lóbab elvetéséről is a nem termő időszakban, mint tápanyag visszapótló növény. Tapasztalata van valakinek erről?

A másik: A palántáim jól fejlődnek, csak a berögzített rutin a kissé kései palántázás és májusi vetés. Otthon mindig így csináltuk, majd kipróbálok mást is. Szóval a paradicsom palántaimnál néhánynak az alsó levele sárgulni kezdett. A palánták egészségesnek látszanak, de akkor is zavar. A műtrágya adagjukat már megkapták, most szedtem őket szét, hogy nagyobb helyük legyen, két hét múlva meg mennek a helyükre. Szóval gond lehet ez? És még egy ami a sárguláshoz kapcsolódik. A babom olyan 10 centis és néhány levél szélen sárga sáv van... mi lehet ez?
Viszonylag kicsi a kertem és minden növényt szeretnék egészségesen látni. Úgy néz ki, hogy ezen a vidéken mások lehetnek a betegségek, mint a Tiszántúlon vagy nem tudom... :)

A harmadik és befejezem: a locsolás. Mi otthon soha nem locsoltunk, mert Papi nem akart vele bajlódni. De én szeretnék, hiszen itt már vagy egy hónapja nem volt eső. Locsoltam is és szárad a föld továbbra. Nem teszek rosszat, ha megint locsolok. Én úgy tanultam, hogy ha a föld felső 3-4 centije száraz, mint a por, akkor lehet locsolni.

Bocsi a sok írásért, de hát már reggel óta érlelődött bennem :)
ALaci Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1658
Szevasztok!
Sem üvegházunk, sem fóliasátrunk nincs. Veteményezek, ahogy a szüleimtől láttam. Vagyis szórom a magot a földbe, 3-4 hete már. A retek, saláta már követhető, a sárgarépa, petrezselyem épp csak sejthető itt-ott. Hogy a kert további egynegyed részét is bevetettem már, azt csak a karók jelzik. Életemben ilyen halott földet nem láttam még! Lassan bokáig süllyedek a a szinte már poros földben. Van ugyan fúrott kutunk, locsolom is a földet ott, ahol van mit. Tegnap már egy feketerigót szedtem ki a hordóból, belefulladt szegény. Most aztán valami itatási rendszeren is agyalhatok. Eső most sem lesz. Van valami ötletetek ( na nem a madarak itatására, azt valahogy megoldom), tudtok valami megoldást? Én csak azt tudom, amit a szüleimtől láttam, vagyis kapálni kell, káromkodni, ha nem jön az eső. Az ő idejükben viszont előbb, vagy utóbb esett.
Üdv. M.
CBNora Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1657
A répa-hagyma társítást alkalmazom, de nálunk a gyakorlatban nem működik. Míg növöget a hagyma, a répa még picurka, szaga elenyésző - mindig kukacos lesz a hagymám. Mire a répa jó nagy, a hagymát ki kell szedni - a répa őszig kukacos lesz. A pár bentmaradt hagyma nem sokat számít, ettől függetlenül megszokásból úgy ültetek, hogy a kb. 120 cm széles ágyás szélén egy-egy sor srépa, közte sűrűn kitöltve szalmával takart hagymával. Idén vettem Resistafly srépa magot, megátjuk, lesz-e benne kukac.
Kiültetésnél mindig mélyen ültetem a káposztaféléket, ilyenkor már nincs is velük gond, még a palántáspohárban szoktak megkukacosodni.
Hülye vagyok, de borzasztóan tetszik a lótücsök, próbálok velük együtt élni, és úgy tűnik, lehet. Régi gyerekkori vágyam teljesült, mikor a kertben először láttam szép, erős kifejlett példányt. Erős palántákat szoktam kiültetni, céklából és téli retekből a szükségesnél több magot vetek, nem sorban, hanem cikk-cakkban. A csíranövényeket ritkítják, de tapasztalatom szerint a kifejlett növényekben nem nagyon tesznek kárt. Úgy tudom, alapjában véve rovarevő, csak néha elcsábul egy-egy szaftos zöldségfalatra, és túr.
Előzmény: il1321 (1654)
il1321 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1656
április, május. A föld felszínen látszanak a járatai, ott egy kicsit fel van a föld "borzolva"
Előzmény: dracaena (1655)
dracaena Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1655
A lótücsök milyen évszakban rak fészket?
Előzmény: il1321 (1654)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!