x kg friss csalánt 10x liter esővizben erjesztunk, naponta kevergetjuk (nagyon büdös lesz). 8-14 napi erjesztés után 10-20-szoros higitásban használjuk. Átható szaga miatt érdemes lefedve tartani, mikor kész, leszűrjük, a sűrűje megy a komposztba, a lével meg permetezünk és locsolunk. Általános erősitő, klorózis ellen is hatásos. Levéltetvek ellen 10-szeres higitásban javasolt. --Ezt eddig egy könyvből idéztem. Most irom a magam tapasztalatát: amennyi csalánom van épp a kertben, azt levagdosom, osszetöröm, annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Keverem kavarom, mikor kész akkor legfeljebb mégegyszer annyira higitom. Az idén a meglehetősen satnya paradicsompalántáimra használtam, úgy 3 nap múlva gyönyörűek lettek .
Á, már én sem a klasszikus módon járom, hanem két vödörrel a kezemben sasszézgatok a kút és a vízgyűjtő hordó között, ilyenkor másnap általában esik az eső.:))) Ma reggel 7-kor még komoly dér volt a füvön is, meg a kerti földön is. Remélem, nem fagytak el a meggyfán meg az epren a virágok.
Ezeket a dughagymákat kifejezetten újhagymának vettem, csak reméltem, hogy nem akarnak ilyen hamar virágozni. Már nőnek az erre a területre szánt kelbimbó és brokkoli palánták, főzőhagymának dugdostam máshova aprót. Én mindenhova teszek másodnövényt, sokszor jó sűrűn, aztán vagy meg bírjuk enni, vagy nem. Nem szeretem, ha csupasz a talaj és sok gyom így sem tud megnőni, pár szál meg még nem olyan vészes. Valamennyi kakaslábfüvet meg muhart pl. mindig meghagyok, mert van egy szobamacskánk, akinek ezek a kedvencei (meg a tarackbúza, de azt azért nem hagyok). Az idén meg van rengeteg dália magoncom, lehet, hogy részben ezek kerülnek a megüresedett helyekre.
Betegség miatt voltam távol most alig győzöm visszaolvasni. A Moszkva téren /lehet, hogy most már nem az a neve?/ árulnak délutánonként ennivaló levelet és olyant amit ellehet ültetni, tegnap vett a lányom enni valót.
Én egy topiktárstól kaptam megmaradt minden szál.
Köszönet újra a küldőnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az ősszel ültetett borsóm virágzik majd küldök képet, eddig szobafogságban voltam.
Eső kéne nekem is én tudok locsolni de nem az igazi!
A vöröshagyma maxárát ki kell törni, amint megjelennek, akkor megfejesednek a hagymák. Mi a kicsi és nagy dughagymákat különválogatjuk, és külön sorba tesszük, mert a nagy kijön zöldhagymának, és a helye üres lesz. Ide vagy teszünk másodnövényt, vagy legalább üres lesz, és könnyebb gyommentesen tartani.
retek- a múltkor írtam, hogy a szüleim egész nyáron ültetnek retket. Valaki aztán kérdezte, hogy milyet. Rákérdeztem, azt mondták, hogy hónapos retket, úgy 3 hetente. 3 dolgot kell csak megadni a reteknek: víz, pára, árnyék. Náluk működik.
pajor- ma derült ki, mikor az átteleltetett, időközben elszáradt virágomat kiöntöttem a komposztra, hogy öt pajort neveltem a cserépben a kazánházban. Örültek nekik a szomszéd tyúkjai.:)
Nálunk se esett, csak csepergett, így még mindig porzik a kert.
A harmadik írásodra válaszolva. Az én kertem is hasonló lehet. Jelző botokat szoktam leszúrni és ez után egy háromágú kapával még ha ritkán látni is a növényt porhanyósá teszem a locsolás után bekeményedet földet. Nézd a ma feltett képem a Zöldséges és a répa még nem lett puhítva de a borsót már áthuztam ezzel a kapával. Szerintem kell locsolni mert a szárazság miatt nem tud a mag beindulni. És állót vízzel hasznosabb mint csapi vízzel egyből.
Ez magszárba megy magot nevel. Már sokat eladtunk belőle máskor. Mikor kiszedjük egy hagymát szoktunk vissza telepíteni és ez két három év alatt meg bokrosodik így néz ki mint a feltett képen. De magról is szaporítható. Jelenleg is van magom. Ismerem az emeletes hagymát is. Az idén nem valószínű . hogy már hagymával foglalkozzak.
Esötánc? Na, ez nem épp bevett szokás nálunk, de ha segít, rajtam nem múlik. Csak elképzeltem magam, amint a 70-80 körüli Józsi bácsival, Mariska nénivel, meg a többi hasonló korú kertszomszéddal együtt ropjuk... Nálunk nem esett egy szem eső sem, igaz, így a jeget is megúsztuk.
A hagymád virágzik vagy sarjhagymácskákat növeszt a virágzatban? Egyszer kaptam egy ilyesmiről sarjhagymácskákat, elültettem, aztán benőtte a málna. Volt közéjük keveredve fokhagyma, az túlélte, ez a hagyma nem. Kértem másikat, remélem, nem felejtik el. Igaz, hogy a nagyon erőset nem szeretjük. Van emeletes hagymánk, annak jó nagy sarjhagymái vannak a virágzatában, egy részük ezeknek is kihajt, és néhány még az emeletiek közül is. Egyszer a férjem megkóstolt egy ilyen nagyobbacska sarjhagymát, alig bírta megenni. Azóta díszzöldség. Ráadásul a legyek szeretik. Magról lesz főzőhagymád?
Próbáltál már csalánlével öntözni? Igaz, nem gyors módszer, mert legalább 8-10 nap, amig a csalánlé jó lesz, akkor aztán lehet vele permetezni, a maradékkal meg locsolni. A paradicsomok nagyon szeretik.
Ötlet vagy javaslat én minden évbe füzetbe felrajzolom mit hova ültetem . Ültetéskor vagy lemetszet gallyal vagy szőlő vesszővel jelzem amíg szét nem ültetem vagy ki nem kellnek a növények Egy spirál füzetet mégis könnyebb megtalálni.
Én valamikor kertészetben vettem. Egyet tudnék még javasolni ha ilyen pvc csövet veszel érdemes a csövet lefesteni fehére mert nem égeti úgy meg a fóliát a nap mintha simán teszed rá. Én , bár most már nincs belőle olyan fehér tekercsem volt mint amiből a tejes zacskót készítették ezt tetem alá és jóval tovább tudtam a fóliát használni. Ami most fent van már selejtezve lesz mert a csöveknél elgyengült igy nem is foglalkoztam most vele. Erre a festési módszere egy komoly kertészkedő szakember hívta fel a figyelmem évekkel ez előtt.
Esetleg lehet még járni az esőtáncot. Nálunk ma volt reggel 1 cm eső. most az előbb meg egy icipici ideig jégeső. Főleg borsónyi jegek potyogtak, de láttam olyan centis átmérőjűt is. Még nem mertem megnézni, tönkretett-e valamit.
Szóval az ígért kép a mindig hagymámról. 1-2 kép elölről- hátulról
3 kép zöldség sárgarépa felváltva 4 kép Zöldborsó 5 kép ez érdekes mert a fóliába bemutatót képen ezek testvérei látható ennyi különbség van a szabadban és a benti kötött. Ezek a hagymáim nem szoktak kukacosodni de már ilyenkor is erősen cípős izű. Az idén nem ültetem dughagymát.
A fátyolfólia biztos jó lenne, a többi légy ellen is hatásos. Csak hát az sem mindegy, hogy néz ki a kert, és a sok fólia elég ronda. Főleg ősszel, mikor a korai fagyok ellen sok mindent elkezdünk takarni, tisztára olyan, mintha kísértetek járnának a kertben. Nyáron nem szívesen használom, akkor gyönyörködni akarok. Egyébként megbékéltem a helyzettel, tulajdonképpen jut is, marad is, akadnak hibátlan sárgarépák is, legfeljebb a répákkal nem dicsekszünk. A vakondtúrás tényleg bosszantó, nálunk is sok van, van mit enniük. Én is igyekszem időben lekortorni a betakart növényekről és visszanyomkodni a kitúrtakat, általában csak az megy tönkre, amelyik a lyuknál volt. Feketetücsökkel még nem találkoztam a kertben. Mi marhatrágyát használtunk eddig, és a komposztkupacban is mindig találok egy csomó lótücsköt, ezeket igekszem ugyanoda visszaköltöztetni. (Meg a többit is oda szoktam telepíteni, ha találok.)
hmmm érdekes... nekem is csak az egyik fajta ilyen... de elkevertem a papírokat úgyhogy nem tudom megmondani melyik. Ez a vegyszer gombás betegségekre való a réztartalma miatt... hmm nem tudom megnézem.
Menj be a G. S, boltjába, és normál 1"-nál vastagabb műanyag 6m-es PVC vízvezeték cső után érdeklődj. A tekercses KPE erre nem jó10-15 évet az is kibír.
Én a második kérdésedhez tudok hozzászólni, nekem is elkezdtek sárgulni a paradicsompalánták, először a sziklevelek száradtak le, aztán sárgult a többi is, alulról felfelé, és sajnos nem is fejlődnek tovább. A többihez képest sokkal vékonyabb a száruk és haldoklanak. Tettem alájuk trágyát, de idáig még az sem okozott változást. Érdekes, hogy csak az egyik fajta lett ilyen, a másik kettő nem. Egy okos könyvben (Szalay Csilla: Paradicsom, paprika, uborka a kertben) Dithane cupromix-et ajánlanak az ilyen ellen, 10 l vízhez 2 dkg-t, de ezt én nem próbáltam ki.
Még egy módszert ki lehet próbálni. A répalégy max 50-60 cm magasan repül, az ágyást fátyolfóliával, vagy valami mással körbekeríteni. Én meég nem próbáltam, most olvastam nemrég egy szakkönyvben. A kertben én csak ott tapasztaltam lótücsköt, ahol disznó, vagy lótrágya volt bedolgozva. Ennek nemigen tudnak ellenállni. Itthon szerencsére eddig még nem volt. Most csak a vakundokokkal hadakozok, akik a gilisztákat vadásszák a sorok között. De lassan megerősödnek a növények, addig visszatapostam a dúrásokat, meg a répát hagymát, borsót állandóan visszahengereltem. Nálam a másik főellenség a feketetücsök, ezek minden zsenge hajtást lerágnak, nem sok mindent tudok velük kezdeni, de azt tapasztaltam, hogy a vizet nem igazán szeretik.
Itt is mégegyszer a medvehagyma-témához; akinek van kedve budapesti indulással 60 km-t autózni, írjon, tudok egy biztos lelöhelyet. Holnap du. szeretném fölkeresni.:-)
sziasztok! Most végeztem a fórum visszaolvasásával reggel óta. Sok dologról esett szó, de egy párat kérdeznék. Előéletemről annyit, hogy a Papival a Szolnok mellett volt földünk, finom fekete-barna termőföld, semmi gond nem volt vele. Rotáltuk, letaposni nem lehetett. 16 évig nyomtuk a mutatványt. De én fősulira mentem, meg megnősültem és most Tolna megyében lakunk. Tolnanémedin. Itt viszont az eddigi tapasztalatom semmit nem ér úgy néz ki, mert a föld az egy borzalom. Eddig úgy nézett ki, amikor rotáltam a télen és tavasszal, hogy homokos, de morzsalékos. Most meg nagyon úgy néz ki, hogy homokos anyagos, de föld is van benne :) Szóval kapálnom kell vastagon, mert olyan a föld felszine, mint az asztalom a le van csiszolva simára... De csak akkor ilyen, ha víz éri. Egyébként látszatra morzsalékos. Érett istállótrágyát majd akarok beleforgatni ősszel, csak most még nem volt lehetőség rá. Így maradt a starter műtrágya tavasszal. Vettem a magyar kwizdának egy lombtrágyáját, ha majd szükség lesz rá. Ha mindent leszüretelek róla akkor meg mustárral vetem be, hogy lazítsa a talajt. Két oldalt volt egy olyan rész ahol nagyon sok volt a tarack, oda meg zabot vettem, hogy nyomjon el minden gyomnövényt, ami úgy néz ki sikerült is. Hallottam még a lóbab elvetéséről is a nem termő időszakban, mint tápanyag visszapótló növény. Tapasztalata van valakinek erről?
A másik: A palántáim jól fejlődnek, csak a berögzített rutin a kissé kései palántázás és májusi vetés. Otthon mindig így csináltuk, majd kipróbálok mást is. Szóval a paradicsom palántaimnál néhánynak az alsó levele sárgulni kezdett. A palánták egészségesnek látszanak, de akkor is zavar. A műtrágya adagjukat már megkapták, most szedtem őket szét, hogy nagyobb helyük legyen, két hét múlva meg mennek a helyükre. Szóval gond lehet ez? És még egy ami a sárguláshoz kapcsolódik. A babom olyan 10 centis és néhány levél szélen sárga sáv van... mi lehet ez? Viszonylag kicsi a kertem és minden növényt szeretnék egészségesen látni. Úgy néz ki, hogy ezen a vidéken mások lehetnek a betegségek, mint a Tiszántúlon vagy nem tudom... :)
A harmadik és befejezem: a locsolás. Mi otthon soha nem locsoltunk, mert Papi nem akart vele bajlódni. De én szeretnék, hiszen itt már vagy egy hónapja nem volt eső. Locsoltam is és szárad a föld továbbra. Nem teszek rosszat, ha megint locsolok. Én úgy tanultam, hogy ha a föld felső 3-4 centije száraz, mint a por, akkor lehet locsolni.
Bocsi a sok írásért, de hát már reggel óta érlelődött bennem :)
Szevasztok! Sem üvegházunk, sem fóliasátrunk nincs. Veteményezek, ahogy a szüleimtől láttam. Vagyis szórom a magot a földbe, 3-4 hete már. A retek, saláta már követhető, a sárgarépa, petrezselyem épp csak sejthető itt-ott. Hogy a kert további egynegyed részét is bevetettem már, azt csak a karók jelzik. Életemben ilyen halott földet nem láttam még! Lassan bokáig süllyedek a a szinte már poros földben. Van ugyan fúrott kutunk, locsolom is a földet ott, ahol van mit. Tegnap már egy feketerigót szedtem ki a hordóból, belefulladt szegény. Most aztán valami itatási rendszeren is agyalhatok. Eső most sem lesz. Van valami ötletetek ( na nem a madarak itatására, azt valahogy megoldom), tudtok valami megoldást? Én csak azt tudom, amit a szüleimtől láttam, vagyis kapálni kell, káromkodni, ha nem jön az eső. Az ő idejükben viszont előbb, vagy utóbb esett. Üdv. M.
A répa-hagyma társítást alkalmazom, de nálunk a gyakorlatban nem működik. Míg növöget a hagyma, a répa még picurka, szaga elenyésző - mindig kukacos lesz a hagymám. Mire a répa jó nagy, a hagymát ki kell szedni - a répa őszig kukacos lesz. A pár bentmaradt hagyma nem sokat számít, ettől függetlenül megszokásból úgy ültetek, hogy a kb. 120 cm széles ágyás szélén egy-egy sor srépa, közte sűrűn kitöltve szalmával takart hagymával. Idén vettem Resistafly srépa magot, megátjuk, lesz-e benne kukac. Kiültetésnél mindig mélyen ültetem a káposztaféléket, ilyenkor már nincs is velük gond, még a palántáspohárban szoktak megkukacosodni. Hülye vagyok, de borzasztóan tetszik a lótücsök, próbálok velük együtt élni, és úgy tűnik, lehet. Régi gyerekkori vágyam teljesült, mikor a kertben először láttam szép, erős kifejlett példányt. Erős palántákat szoktam kiültetni, céklából és téli retekből a szükségesnél több magot vetek, nem sorban, hanem cikk-cakkban. A csíranövényeket ritkítják, de tapasztalatom szerint a kifejlett növényekben nem nagyon tesznek kárt. Úgy tudom, alapjában véve rovarevő, csak néha elcsábul egy-egy szaftos zöldségfalatra, és túr.