Nekünk csak egy hete van leanderünk, ráadásul a növény a szomszéd bácsi szeme-fénye volt, mit mondok neki, ha baja esik? Ezért aggódom csak, de ha azt mondjátok, nem kell, akkor oksi:)
Szerintem ezeket az éjszakai, hajnali fagyokat bírni kell a leandernek. Nekem még eszembe sem jutott. Sőt bírja ki, mert a helyén még az érzékenyebbek vannak. Először azokat kell valahová elmenekítenem.
És akkor még egy kérdés: ti bevittétek már a leandereket? Eddig nem aggódtam, de az éjjel fagyni fog, talán nem olyan erősen, de mégis. Nálunk már most 0 fok van.
Újból és még egyszer! SZENZÁCIÓS! (Nagyon vigyázz rá!) Jól látom, hogy a leanderek között nincs bordó? (Avagy piros?) Ha szeretnél szívesen küldök kis, de virágzó növényt!
Nagyon klassz Gazda:)) mar ütöttem is fel az antikvarumi oldalt,de hat ezek mint irtad ujsagbol összegyüjtött cikkek :(
Köszi a felajanlast! meg erdekelne a rhodirol egy ilyen cikk,habar mar kiokositottam magam azon teren is,de ha lenne idöd kerlek kopizd be a rhodis topikba,kivancsi vagyok vajon mit irtak rola 75 evvel ezelött.Köszi!
GYöNYöRüEK a leanderjeid!!!!
Ha jol emlekszem a te birtokodrol lattam egy legi felvetelt,ugye?
Köszönöm! Hihetetlen élmény volt ezt a könyvet olvasni! (Én ilyenkor mindig sajnálom, hogy a net kiszorítja életünkből a könyvet.) A módszer is érdekes volt. Jövőre biztos ki fogom próbálni. Én most hasonló, áglehúzásos módszerrel próbálok golgotát és bougainvilleát gyökereztetni. Lapozgass még abban a könyvben! Biztosan találsz még számunkra érdekes oldalakat!
Bár nem igazán van ideje a szaporításnak, szeretném tudomásotokra hozni azt a már elfeledett biztonságos módszert, amellyel sikerrel szaporítható kedvenc virágunk.
Mi elég hűvös helyen vagyunk, a Szentendrei-szigeten, itt mindig 2-3-4 fokkal hidegebb van, mint máshol. Télen is és nyáron is. Megnézzük azt a hangárt, aztán ha nem jó, akkor beszabjuk a pincébe szerintem, mert több választásunk nincs. És nagyon köszi mindenkinek a segítséget. Tényleg, a metszésre mit mondtok? Meg kell darabolni tavasszal ezt a növényt, ugyi?
Igen, az Alpokalja szerencsés, elkerülik a kemény, -20 alatti téli fagyok, amik Észak-Mo. völgyeire és a Tiszántúl északi részére jellemzőek, ahol még a füge is visszafagy, és a szelídgesztenye sem él meg.
Az 5-10 fok is jó, ha emellé elég fényt kap. Csak azt a lehet hogy elcsépelt tanácsot tudom írni, hogy a fénynek, a hőmérsékletnek és az öntözésnek mindig arányban kell lenni. Teljesen sötétben persze az az ideális ha éppencsak 0 fok fölött van a hőmérséklet. A vízbefagyás... igen, még kibírja ha csak a kutya itatótálkáján lesz néhány mm-es jég de ha egy vödör víz fagy be fenékig... A nagyobb edényben álló, idősebb növények természetesen jobban bírják. A garázsok jók lehetnek, főleg ha a benne álló autót gyakran használják, mert a motor elég sok hőt ad le még leállítás után is.
A lombja sem bír ki azért akármit, tapasztalataim szerint úgy -8 alatt már károsodik.
Az én leandereim, mint már sokszor írtam a fűtetlen garázsban vannak. Természetesen naponta többször nyitunk ajtót, de csak annyi időre, míg az autó ki vagy begurul. Ha nagy hideg van bizony itt is befagy a jelzésnek kitett víz, ami még sosem okozott gondot a leandereknek. Valamelyik évben, amikor tartósan volt - tizenfok, akkor egy kis fűtést kaptak, ami azt jelenti, hogy 0 fok körüli hőmérséklet volt. Szerintem az 5-10 fok körüli hőmérséklet már lehet, hogy meleg. Ilyenkor elszaporodhatnak a kártevők. Ezek az én tapasztalataim. Természetesen mindenkinek meg kell találni a számára legmegfelelőbb lehetőséget, körülményt. (Mert az sem mindegy, hogy az a fűtetlen garázs Pécs környékén, vagy Sopronban, Miskolcon van.)
Ezek szerint inkabb arra kell vigyazni,hogy a földlabda ne fagyjon meg?
Ma voltam az OBi-ban es igy idenyben lattam különbözö anyagokat arra,hogy lehet vedeni kinti cserepes viragokat.
Volt olyan,hogy jutaanyag,hajdani kukoricaszsakkent ismert,tehat ezzel inkabb a felsö reszt vedik,alulra kokuszszönyegfelet ajanlottak,tehat magara a földre ill. a cserep köre.
Volt olyan is,amit szinte mindenki ismer,tudjatok azt a pukkanos,amit csomagoloanyagkent is arulnak.
Irtam,hogy nalunk csak a garazsban van hely,amit ugye naponta többször is nyitogatunk van amikor nyitva is marad,massal osztjuk,aki nehanapjan nyitva hagyja,szoval azt hiszem ez a becsomagolas lesz a vedelem a hideg ellen.
Habar ferjem azt mondja,hogy amikor parkettaztunk maradt vissza a parketta ala szokasos hangtompito folia,tan meg azt is fel lehetne hasznalni.
Egy ismerösömnek is vannak nagy leanderjei,ö becsomagolja alul-fölül /nem tudom mivel/ es a teraszrol felhuzza az inkabb vedett erkelyre.
Hát, ha befagy a vödörben a víz az már nem az igazi. A levelei elbírnak 3-4 fokos éjszakai fagyot, hózáporokat is, de ha a földlabdája átfagy akkor a növénynek annyi. A pince is jó, ha 5 foknál nem melegebb, és nem sok időt tölt ott. Csak akkor vidd be ha már rendesen fagy odakinn! Tavaly én január elején(!) vittem be őket, semmi bajuk nem lett, igaz tavaly nagyon enyhe decemberünk volt. Persze az is hozzátartozik, hogy az udvar északról viszonylag védett, napos (ld. a képen), ráadásul az ország egy viszonylag enyhe vidékén.
Nagyon szépen köszi! Persze, hogy virágözönt szeretnénk, de gyanítom, hogy ezt meg kellene metszeni majd egy kissé. Megpróbálok képet tenni. Szerintetek?
Eddig úgy gondoltuk, hogy a pincébe tesszük majd, de ez nem 2 méter, hanem inkább 2 és fél, szóval nem nagyon fér be. Van itt nem messze néhány használaton kívüli, világos hangár, a gazda azt mondta, nézzünk körül, hogy jó-e és minden további nélkül vihetjük. De időnként befagy a vödörben a víz... csak tudnám, hány fok van. Holnap megnézzük, meg bővebben is beszélünk, jó lenne, ha jó lenne.
Ráér tavasszal átültetni, mérsékelten öntözni gondolom így is tudod. A megfelelő teleltetőhely kiválasztása nagyon fontos. Most azonban, amíg még nincs komoly fagy, legjobb neki odakinn, mert bármilyen jó helyet találsz is neki, minél kevesebbet van benn, annál jobb. Az ideális hely télire egy világos 5-12 fok közötti hőmérsékletű üvegház vagy veranda. Lehet sötétebb helyen is teleltetni, ekkor azonban a 3-5 fok a megfelelő neki. Mérsékelten télen is öntözni kell, trágyázni nem. Tavasszal minél hamarabb vidd ki a napra, már március közepén, 2-3 fokos fagy meg sem kottyan neki. Ültesd át nagyobb edénybe és vegyél neki edényalátétet is, jó nagyot, nyáron szereti a sok vizet és a sok napfényt, az enyémek pl. déli fal előtt nagyon jól érzik magukat. Metszeni lehet tavasszal és ősszel is, de nem szükséges. Ha metszed akkor később, csak nyár közepén borul virágba, de a virágzás bőségesebb, metszés nélkül május elejétől október végéig virágzik. A nyári félévben a bőséges locsolást és a tápanyag-utánpótlást meghálálja. Sok sikert!
Kapok ma egy óriási leandert, olyan 2 méter körülit. A szomszéd bácsi már nem bír vele, 80 éves elmúlt, mármint a bácsi, a leander meg nehéz, meg nem fér le a pincéjébe, azt mondja, csak nyűg neki. Annyit kell tudni róla, hogy nagyon-nagyon bokros, (szerintem) mert minden ősszel nagyon visszavágta, hogy beférjen a pincébe. Tvasszal nem tudom, csinált-e vele valamit. Virágot minden évben alig-alig hozott, de gyönyörű dús a zöldje, és majdnem gömböc alakú. Ja, és totál árnyékos, hűvös az udvar a szomszéd bácsinál, egy hatalmas tölgy vet árnyékot az egész kertre. Most kiesett a virág dézsájának a feneke is, az öreg szerint vissza lehet ütni annyira, hogy a telet kibírja, és akkor tavasszal átültethetem. Szerintetek? Mi az első lépés, mi az, amit mindenképpen meg kell, hogy csináljak, hogy jó legyen neki télre? Még sosem volt leanderem, de nagyon szerettem volna mindig. Biztos azért is gondolt ránk a bácsi, mert mondtam már neki, hogy úgy szeretnék majd hajtást tőle.